Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική που οδηγεί σε εγκλήματα

Στον από­η­χο του ναυα­γί­ου ο Κυρ. Μητσο­τά­κης επι­κοι­νώ­νη­σε χθες τηλε­φω­νι­κά με τον υπη­ρε­σια­κό πρω­θυ­πουρ­γό Ι. Σαρ­μά, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θεί για τις συν­θή­κες του ναυα­γί­ου ανοι­χτά της Πύλου και για την επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης που ακολούθησε.

«Λόγω του τρα­γι­κού ναυα­γί­ου», όπως έλε­γαν από τη ΝΔ, ανέ­βα­λε κατό­πιν την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για χθες το βρά­δυ προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση της ΝΔ στην Πάτρα, ενώ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσο­τά­κης δήλω­σε πως το «περι­στα­τι­κό» ανα­δει­κνύ­ει ότι «το Μετα­να­στευ­τι­κό παρα­μέ­νει πρό­βλη­μα το οποίο απαι­τεί συνε­κτι­κή ευρω­παϊ­κή πολι­τι­κή», αυτή που ανοι­γο­κλεί­νει την κάνου­λα εισό­δου ανά­λο­γα με τις ανά­γκες των ευρω­ε­νω­σια­κών μονο­πω­λί­ων, εξω­θώ­ντας απελ­πι­σμέ­νους ανθρώ­πους στον Καιά­δα. Διό­λου τυχαία, άλλω­στε, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης επαί­ρε­ται όλο αυτό το διά­στη­μα της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας, π.χ. τη Δευ­τέ­ρα στους Λει­ψούς, ότι «μειώ­σα­με στο ελά­χι­στο τις προ­σφυ­γι­κές — μετα­να­στευ­τι­κές ροές, με πολύ σημα­ντι­κό απο­τύ­πω­μα σε όλα τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου» και μπού­σου­λα την πολι­τι­κή της ΕΕ, της κατα­στο­λής και των γεω­πο­λι­τι­κών παι­χνι­διών στις πλά­τες των ξερι­ζω­μέ­νων από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, που γιγα­ντώ­νει τη δρά­ση των κυκλω­μά­των δια­κι­νη­τών και σπρώ­χνει τους μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες στα ταξί­δια του τρόμου.

Την ίδια ακρι­βώς ώρα, άλλω­στε, κλι­μά­κιο απο­τε­λού­με­νο από τους πρώ­ην υπουρ­γούς Εξω­τε­ρι­κών, Ν. Δέν­δια, και Αμυ­νας, Ν. Πανα­γιω­τό­που­λο, καθώς και άλλα στε­λέ­χη, περι­διά­βαι­νε χθες τον Εβρο, με πρώ­το σταθ­μό το Τμή­μα Συνο­ρια­κής Φύλα­ξης Φερών. «Εχου­με τη δυνα­τό­τη­τα καταρ­χήν να συζη­τή­σου­με με τις στρα­τιω­τι­κές και τις αστυ­νο­μι­κές αρχές, να ενη­με­ρω­θού­με για την εξέ­λι­ξη της αντι­με­τώ­πι­σης τόσο του φαι­νο­μέ­νου της παρά­τυ­πης — παρά­νο­μης μετα­νά­στευ­σης όσο και των γενι­κών συν­θη­κών που αντι­με­τω­πί­ζε­τε εδώ στον Εβρο», είπε σχε­τι­κά ο Ν. Δέν­διας, στον από­η­χο προη­γού­με­νων εξαγ­γε­λιών Μητσο­τά­κη για επέ­κτα­ση του φρά­χτη, της κοκο­ρο­μα­χί­ας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπο­ρεί να «φυλά­ξει καλύ­τε­ρα» τα σύνο­ρα κ.λπ.

Εξί­σου υπο­κρι­τι­κά, άλλω­στε, ο Αλ. Τσί­πρας, που έχει βάλει κι αυτός φαρ­διά πλα­τιά την υπο­γρα­φή του στην αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ, όπως με την κατά­πτυ­στη Συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας, και πρό­σφα­τα τόνι­ζε στην «Καθη­με­ρι­νή» για τον φρά­χτη ότι «προ­φα­νώς και θα τον δια­τη­ρή­σου­με», υπη­ρε­τώ­ντας ταυ­τό­χρο­να τους ευρω­α­τλα­ντι­κούς σχε­δια­σμούς που κατα­δι­κά­ζουν τους λαούς στη φτώ­χεια και στη μετα­νά­στευ­ση, είπε χθες ότι «η στιγ­μή απαι­τεί να προ­τά­ξου­με την ανθρω­πιά και να στα­θού­με δίπλα στους επι­ζή­σα­ντες του ναυα­γί­ου, εντεί­νο­ντας παράλ­λη­λα κάθε προ­σπά­θεια εντο­πι­σμού των αγνο­ου­μέ­νων». Στο ίδιο μήκος κύμα­τος, το Γρα­φείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απο­σιω­πώ­ντας όσα έκα­ναν ως κυβέρ­νη­ση, όσα ψήφι­σαν σε Βου­λή και Ευρω­βου­λή ως αντι­πο­λί­τευ­ση και τη στή­ρι­ξη τους στα παζά­ρια της ΕΕ γύρω από το νέο Σύμ­φω­νο για τη Μετα­νά­στευ­ση, ανέ­φε­ρε ότι «το προ­σφυ­γι­κό και μετα­να­στευ­τι­κό ζήτη­μα δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­ζε­ται με ευκο­λί­ες, κραυ­γές και δημα­γω­γία. Δεν υπάρ­χουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύν­θε­τα διε­θνή ζητή­μα­τα», πέτα­ξε δηλα­δή την μπά­λα στην εξέδρα.

Τέλος, ο Ν. Ανδρου­λά­κης δήλω­σε χθες «βαθιά συγκλο­νι­σμέ­νος», επι­μέ­νο­ντας ότι «η ΕΕ και η χώρα μας πρέ­πει να λάβουν τα μέτρα τους, διό­τι συνε­χί­ζου­με να έχου­με τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα». Στο μετα­ξύ ο ίδιος, τέλη Μάρ­τη, στην έξαρ­ση τότε της τρι­κομ­μα­τι­κής κοκο­ρο­μα­χί­ας για τα πρω­τεία στο ανθρω­πο­κυ­νη­γη­τό, τόνι­ζε ότι «η κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκί­νη­σε να οικο­δο­μεί τον φρά­χτη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο