Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, ζητεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ

«Για μια ακό­μη φορά τόνοι σκου­πι­διών έχουν συσ­σω­ρευ­τεί σε γει­το­νιές της Αττι­κής, μέσα στο καλο­καί­ρι, εξαι­τί­ας ρήγ­μα­τος που δημιουρ­γή­θη­κε πρό­σφα­τα στο χώρο ενα­πό­θε­σης σκου­πι­διών και επε­κτά­θη­κε με τη νερο­πο­ντή, με απο­τέ­λε­σμα τη μη λει­τουρ­γία της χωμα­τε­ρής στη Φυλή» ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Τονί­ζει πως «το ρήγ­μα δεν είναι ένα απλό “τεχνι­κό πρό­βλη­μα”, όπως προ­σπα­θεί από την πρώ­τη στιγ­μή να καθη­συ­χά­σει η Διοί­κη­ση του Ειδι­κού Δια­βαθ­μι­δι­κού Συν­δέ­σμου Νομού Αττι­κής (ΕΔΣΝΑ), η οποία μάλι­στα δια­βε­βαί­ω­νε ότι η χωμα­τε­ρή θα άνοι­γε την προη­γού­με­νη Πέμ­πτη (14/6/2018). Κατα­δει­κνύ­ει τον υπερ­κο­ρε­σμό της χωμα­τε­ρής και την επι­τα­κτι­κή ανά­γκη ορι­στι­κού κλει­σί­μα­τός της. Απο­τε­λεί από­δει­ξη αστά­θειας του απορ­ριμ­μα­τι­κού ανά­γλυ­φου και υπάρ­χει σοβα­ρός κίν­δυ­νος για την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων στο ΧΥΤΑ και των εργα­ζό­με­νων καθα­ριό­τη­τας των δήμων αν δεν παρ­θούν τα κατάλ­λη­λα μέτρα. Παράλ­λη­λα, καθι­στά ανα­γκαία την άμε­ση υλο­ποί­η­ση υπο­δο­μών από κεντρι­κούς δημό­σιους πόρους, για την ασφα­λή δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των στην Αττι­κή με σεβα­σμό στην ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων, στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον».

Η ΚΟΑ ανα­φέ­ρει επί­σης ότι «η χωμα­τε­ρή στη Φυλή επί έξι δεκα­ε­τί­ες βλά­πτει σοβα­ρά την υγεία και υπο­βαθ­μί­ζει το βιο­τι­κό επί­πε­δο όσων ζουν και δου­λεύ­ουν στην Δυτι­κή Αθή­να και στο Θριά­σιο, ενώ οι κατά και­ρούς εξαγ­γε­λί­ες κυβερ­νή­σε­ων, περι­φε­ρεια­κών και δημο­τι­κών αρχών για την απο­μά­κρυν­ση της χωμα­τε­ρής, απο­δεί­χτη­καν προ­πέ­τα­σμα καπνού για την εξα­σφά­λι­ση της παρα­πέ­ρα λει­τουρ­γί­ας και επέ­κτα­σης της».

Επι­ση­μαί­νο­ντας ότι για την κατά­στα­ση αυτή υπάρ­χουν εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες με ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο, η ΚΟΑ κατο­νο­μά­ζει ως ενό­χους, τη συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ η οποία «με την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που υλο­ποιεί και στον τομέα της δια­χεί­ρι­σης των απορ­ριμ­μά­των, συνε­χί­ζο­ντας από κει που στα­μά­τη­σαν οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω του Εθνι­κού Σχε­δια­σμού Δια­χεί­ρι­σης Απο­βλή­των (ΕΣΔΑ) προ­ω­θεί την περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του τομέα δια­χεί­ρι­σης των απο­βλή­των, την πιο μεγά­λη εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων του κλά­δου, την παρα­πέ­ρα υπο­βάθ­μι­ση του περι­βάλ­λο­ντος και την ανο­χή απέ­να­ντι στην ασυ­δο­σία του βιο­μη­χα­νι­κού κεφα­λαί­ου που σπέρ­νει κατά βού­λη­ση τα τοξι­κά και άλλα επι­κίν­δυ­να από­βλη­τά του».

Επί­σης η ΚΟΑ θεω­ρεί «συνε­νό­χους» για την κατά­στα­ση αυτή τη διοί­κη­ση ΣΥΡΙΖΑ της Ρένας Δού­ρου στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής και τη διοί­κη­ση του ΕΣΔΝΑ, «που πρό­σφα­τα ψήφι­σε την αύξη­ση της εισφο­ράς των δήμων της Αττι­κής κατά 5 ευρώ ανά τόνο απορ­ριμ­μά­των, με άμε­σο αντί­κτυ­πο στα δημο­τι­κά τέλη που πλη­ρώ­νουν οι δημό­τες όλης της Αττικής».

Στην ανα­κοί­νω­ση γίνε­ται λόγος για δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες των Αρχών του δήμου Φυλής, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης «και της σημε­ρι­νής που στη­ρί­ζε­ται από τη ΝΔ, της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής και της μεγά­λης πλειο­ψη­φί­ας των δημο­τι­κών Αρχών του λεκα­νο­πε­δί­ου Αττι­κής που βολεύ­ο­νται με την απα­ρά­δε­κτη αυτή κατάσταση.

Όλοι τους συμπο­ρεύ­ο­νται με την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση που αντι­με­τω­πί­ζει τη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των ως πεδίο κερ­δο­φο­ρί­ας επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων».

Η ανα­κοί­νω­ση κατα­λή­γει: «Το ΚΚΕ στη­ρί­ζει με όλες του τις δυνά­μεις τον αγώ­να του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος που παλεύ­ει και διεκδικεί:

  • Να κλεί­σει άμε­σα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να απο­κα­τα­στα­θούν ο χώρος και η ευρύ­τε­ρη περιο­χή, να μετε­γκα­τα­στα­θεί σε ασφα­λή θέση ο απο­τε­φρω­τή­ρας, να απα­γο­ρευ­θεί κάθε νέα δρα­στη­ριό­τη­τα δια­χεί­ρι­σης απο­βλή­των στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, να εκπο­νη­θεί ολο­κλη­ρω­μέ­νη επι­δη­μιο­λο­γι­κή μελέ­τη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέ­ψη για δημιουρ­γία ΧΥΤΥ στα παλαιά λατο­μεία Μου­σα­μά και Μελα­τά­νι. Η εξεύ­ρε­ση νέων χώρων να απο­τε­λέ­σει μέρος ενός συνο­λι­κού σχε­δια­σμού δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των, να γίνει με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και με κρι­τή­ριο την ποιό­τη­τα ζωής του λαού. Δεν πρέ­πει να απο­κλεί­ε­ται η ανα­ζή­τη­ση χώρου και σε εκτός Αττι­κής περιο­χές στο πλαί­σιο μιας δια­πε­ρι­φε­ρεια­κής συνεργασίας.
  • Να μπει τέρ­μα στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της λει­τουρ­γί­ας του συνό­λου σχε­δόν των εγκα­τα­στά­σε­ων του ΕΔΣΝΑ. Να καταρ­γη­θεί κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στον τομέα της δια­χεί­ρι­σης των απορριμμάτων.
  • Να στα­μα­τή­σουν τώρα τα έργα για τον ΧΥΤΑ Γραμ­μα­τι­κού. Να αξιο­ποι­η­θεί ο χώρος των εγκα­τα­στά­σε­ων προς όφε­λος των κατοί­κων της περιο­χής και να καλυ­φθούν ανά­γκες άθλη­σης και ψυχαγωγίας

Όχι στην καύ­ση των απορριμμάτων.

Όχι στη μετα­τό­πι­ση των βαρών στις πλά­τες των λαϊ­κών στρω­μά­των μέσα από τα αντα­πο­δο­τι­κά τέλη και με οποιον­δή­πο­τε άλλο τρό­πο. Να πλη­ρώ­σει το κεφά­λαιο με πρό­σθε­τη φορολογία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο