Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να σταματήσει να λειτουργεί ως τουριστικό κατάλυμα το σπίτι του Άρη και των άλλων εξόριστων στη Γαύδο, ζητά το ΚΚΕ

Ερώ­τη­ση προς την Υπουρ­γό Πολι­τι­σμού — Αθλη­τι­σμού για να στα­μα­τή­σει να λει­τουρ­γεί ως του­ρι­στι­κό κατά­λυ­μα το σπί­τι των εξό­ρι­στων στη Γαύ­δο και να μετα­τρα­πεί σε δια­τη­ρη­τέο μνη­μείο κατέ­θε­σαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, Μαρία Κομνη­νά­κα και Δια­μά­ντω Μανωλάκου.

Το κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης έχει ως εξής:

«Το σπί­τι που έχτι­σαν οι εξό­ρι­στοι στη Γαύ­δο κατά τη δεκα­ε­τία του 1930 αν και δεν δια­τη­ρή­θη­κε ως τόπος εξο­ρί­ας μετά το 1941 μόλις το 1999, σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του ν.1469/50 και με την υπο­γρα­φή της τότε υπουρ­γού Πολι­τι­σμού, Ελι­σά­βετ Παπα­ζώη, χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως “ιστο­ρι­κό δια­τη­ρη­τέο μνη­μείο, που χρειά­ζε­ται ειδι­κή κρα­τι­κή προ­στα­σία” (ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/203/16542/16–3‑99). Το σπί­τι αυτό που ανή­κει σήμε­ρα σε ιδιώ­τη μετά την παρα­πά­νω από­φα­ση στην ουσία εγκα­τα­λεί­φθη­κε από το υπουρ­γείο Πολιτισμού.

Γίνε­ται φανε­ρό ότι είναι του­λά­χι­στον προ­κλη­τι­κό ένα κτί­σμα που απο­τυ­πώ­νει τμή­μα της νεό­τε­ρης ιστο­ρί­ας και των αγώ­νων του λαού μας να τυγ­χά­νει τέτοιας αντιμετώπισης.

Ερω­τά­ται η κ. Υπουρ­γός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να υλο­ποι­η­θεί άμε­σα η από­φα­ση του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού που το χαρα­κτη­ρί­ζει “ως ιστο­ρι­κό δια­τη­ρη­τέο μνη­μείο, που χρειά­ζε­ται ειδι­κή κρα­τι­κή προ­στα­σία” και να στα­μα­τή­σει η βεβή­λω­ση στην οποία υπό­κει­ται ως του­ρι­στι­κό κατάλυμα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο