Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να συνδικαλιστές, να μάλαμα!

ℹ️   Ανα­κοί­νω­ση με αφορ­μή τη μετα­πή­δη­ση του προ­έ­δρου της ΑΔΕΔΥ στηνπρο­ε­δρία της ΟΚΕ

Με τον τίτλο «Να συν­δι­κα­λι­στές, να μάλα­μα!», το ΠΑΜΕ σχο­λιά­ζει σε ανα­κοί­νω­σή του τις εξε­λί­ξεις στη διοί­κη­ση της ΑΔΕΔΥ, μετά την εκλο­γή του προ­έ­δρου της, Γ. Πάι­δα, στη θέση του προ­έ­δρου της περι­βό­η­της ΟΚΕ (Οικο­νο­μι­κή και Κοι­νω­νι­κή Επιτροπή).

Ο πρό­ε­δρος της ΑΔΕΔΥ, στέ­λε­χος της ΔΑΚΕ, μετα­πή­δη­σε στην προ­ε­δρία της ΟΚΕ, αυτού του εργα­λεί­ου του «κοι­νω­νι­κού εται­ρι­σμού», που όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια αξιο­ποι­ή­θη­κε για να «ντύ­νο­νται» όλες οι βάρ­βα­ρες αντερ­γα­τι­κές αλλα­γές με τον μαν­δύα του «κοι­νω­νι­κού δια­λό­γου», με τις ευλο­γί­ες των ηγε­σιών του εργατοπατερισμού.

ΟΚΕ Κοινωνικός διάλογος

Η Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της ΑΔΕΔΥ στη χτε­σι­νή της συνε­δρί­α­ση έκα­νε δεκτή την παραί­τη­ση του Γ. Πάι­δα από τη θέση του προ­έ­δρου. Ως προς τη συγκρό­τη­ση του νέου προ­ε­δρεί­ου, η συνε­δρί­α­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε χωρίς να κατα­λή­ξει σε απο­τέ­λε­σμα και μέσα στις επό­με­νες μέρες θα γίνει νέα συνε­δρί­α­ση. Οπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της ΑΔΕΔΥ, μέχρι τη συγκρό­τη­ση του προ­ε­δρεί­ου την ευθύ­νη σύγκλη­σης και τον συντο­νι­σμό των μελών της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής, ως προς τα θέμα­τα λει­τουρ­γί­ας της ΑΔΕΔΥ, ανα­λαμ­βά­νει με από­φα­ση της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής και σύμ­φω­να με το κατα­στα­τι­κό ο πλειο­ψη­φών σύμ­βου­λος της 2ης σε δύνα­μη παρά­τα­ξης, Δ. Μπράτης.

ΠΑΜΕ PAME logo full

Το πρωί τάχα «με τους εργαζόμενους» και το βράδυ με τα αφεντικά

Ανα­λυ­τι­κά στην ανα­κοί­νω­σή του για το θέμα το ΠΑΜΕ σημειώ­νει τα εξής:

«Ο Γ. Πάι­δας (ΔΑΚΕ), πρό­ε­δρος της ΑΔΕΔΥ, εκλέ­χθη­κε πρό­ε­δρος της αμαρ­τω­λής ΟΚΕ (Οικο­νο­μι­κή Κοι­νω­νι­κή Επιτροπή).
Μάλι­στα, για το κατόρ­θω­μά του αυτό πήρε τα εύση­μα από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και όπως είπε ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Μ. Βορί­δης, “ο Γ. Πάι­δας για την εκλο­γή αυτή είχε την τιμη­τι­κή του στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο”.

ΟΚΕ

Τι είναι η ΟΚΕ, σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πό της:

  • Η ΟΚΕ είναι θεσμι­κό όργα­νο, στο οποίο συμ­με­τέ­χουν ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Βιο­μη­χά­νων (ΣΕΒ), οι ενώ­σεις των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών, εκπρό­σω­ποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Τοπι­κής Διοί­κη­σης κ.ά.
  • Σκο­πός της ΟΚΕ είναι να δια­μορ­φώ­νει κοι­νά απο­δε­κτές θέσεις, από τους βιο­μη­χά­νους (ΣΕΒ) και τους “εργα­ζό­με­νους” (ΓΣΕΕ — ΑΔΕΔΥ), και με βάση αυτές να γνω­μο­δο­τεί στην εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση για την οικο­νο­μία και την ανα­πτυ­ξια­κή πορεία της χώρας, να προ­τεί­νει μέτρα κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής, μισθο­δο­σί­ας, αλλα­γής εργα­σια­κών σχέ­σε­ων κ.ά.
  • Μέσο και εργα­λείο της ΟΚΕ είναι ο λεγό­με­νος κοι­νω­νι­κός διά­λο­γος μετα­ξύ των κοι­νω­νι­κών εταί­ρων” (βιο­μή­χα­νοι — εργαζόμενοι).
  • Η ελλη­νι­κή ΟΚΕ ιδρύ­θη­κε το 1994 και είναι μέρος της ευρω­παϊ­κής ΟΚΕ, η οποία απο­τε­λεί θεσμι­κό όργα­νο της ΕΕ.
    Τόσο η ευρω­παϊ­κή όσο και η ελλη­νι­κή ΟΚΕ χρη­μα­το­δο­τού­νται από την ΕΕ.

Με απλά λόγια:

  • Ολα αυτά τα αντι­λαϊ­κά μέτρα που βιώ­νου­με και που μας κάνουν τη ζωή μαρ­τύ­ριο, τα λεβε­ντό­παι­δα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συμ­με­τέ­χουν στην ΟΚΕ τα συμ­φω­νούν από κοι­νού με τους βιο­μη­χά­νους και από κοι­νού τα προ­τεί­νουν στις κυβερ­νή­σεις, στο πλαί­σιο της “εθνι­κής ανα­πτυ­ξια­κής στρα­τη­γι­κής”, για τη μακροη­μέ­ρευ­ση του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Γι’ αυτό και ο πρό­ε­δρος της ΓΣΕΕ, στο πλαί­σιο του κοι­νω­νι­κού δια­λό­γου, δήλω­σε ότι “οι απερ­γί­ες έφα­γαν τα ψωμιά τους”.
  • Από κοι­νού λοι­πόν επά­νω, στα κεντρι­κά οφί­τσια, συζη­τούν και συμ­φω­νούν για την περι­κο­πή μισθών, τη 10ωρη εργα­σία, την κατάρ­γη­ση της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, την αδιο­ρι­στία, τα κενά στις δημό­σιες κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες, την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρή­σε­ων, τη δια­χεί­ρι­ση της φτώ­χειας, την ανερ­γία. Και την ίδια στιγ­μή, κάτω, οι ίδιοι κυκλο­φο­ρούν στους τόπους δου­λειάς “ντυ­μέ­νοι συν­δι­κα­λι­στές” και κάνουν πως αγω­νί­ζο­νται, πως εκπρο­σω­πούν τα αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων και καμιά φορά κάνουν και πως τα βάζουν με τις κυβερνήσεις.
  • Στην ΟΚΕ συμ­με­τέ­χουν — με τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρές τους — η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλα­δή όλα τα καλά παι­διά του κυβερ­νη­τι­κού συνδικαλισμού.

Συν­δι­κα­λι­στές λοι­πόν τύπου Πάι­δα, που το πρωί είναι δήθεν με τους εργα­ζό­με­νους και το βρά­δυ με τα αφε­ντι­κά, το κρά­τος, τους βιο­μη­χά­νους και τις κυβερ­νή­σεις, είναι φίδι στον κόρ­φο του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος, παί­ζουν το ρόλο της “πέμ­πτης φάλαγ­γας” σε αυτό.

ΟΚΕ

Επιτακτική η απαλλαγή από τη σαπίλα του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Δεν είναι όλοι οι συν­δι­κα­λι­στές το ίδιο, ούτε ευθύ­νο­νται τα συν­δι­κά­τα κι ο συν­δι­κα­λι­σμός για την κατά­ντια ορι­σμέ­νων συνδικαλιστών.

Υπάρ­χουν συν­δι­κα­λι­στές που εξαρ­γυ­ρώ­νουν τα συν­δι­κα­λι­στι­κά τους αξιώ­μα­τα για βόλε­μα, για καμιά κρα­τι­κή θεσού­λα ή για να γίνουν υπουρ­γοί στην εκά­στο­τε αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση, και υπάρ­χουν συν­δι­κα­λι­στές, πραγ­μα­τι­κοί εκπρό­σω­ποι των εργα­ζο­μέ­νων, που τα συν­δι­κα­λι­στι­κά τους αξιώ­μα­τα τα αξιο­ποιούν ως πόστο και μετε­ρί­ζι αγώ­να για την επι­βί­ω­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων, για την υπό­θε­ση του λαού.

Στην πρώ­τη κατη­γο­ρία ανή­κουν συγκε­κρι­μέ­να ηγε­τι­κά στε­λέ­χη της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων που συμ­με­τέ­χουν στην ΟΚΕ, και στη δεύ­τε­ρη οι συν­δι­κα­λι­στές του ταξι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος, οι συν­δι­κα­λι­στές που συσπει­ρώ­νο­νται στο Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο (ΠΑΜΕ).

Τον συν­δι­κα­λι­σμό που πρε­σβεύ­ουν οι συν­δι­κα­λι­στι­κές δυνά­μεις που συμ­με­τέ­χουν στην ΟΚΕ τον γνώ­ρι­σαν οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι στη διάρ­κεια της δεκα­ε­τούς καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης, την περί­ο­δο που μειώ­θη­καν οι μισθοί τους κατά 50%, που τσα­κί­στη­καν μια σει­ρά από δικαιώ­μα­τα και κατα­κτή­σεις. Τότε που αυτές οι συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγε­σί­ες, αντί να στη­ρί­ξουν τους εργα­ζό­με­νους, στή­ρι­ξαν τα μνη­μό­νια, τα αφε­ντι­κά και τις αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις. Αυτά τα ξέρουν οι εργα­ζό­με­νοι. Αυτή είναι η αλή­θεια και έτσι έχουν τα πράγματα.

Καθή­κον και χρέ­ος όλων των εργα­ζο­μέ­νων είναι να απαλ­λα­γούν από τη σαπί­λα του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού. Με πίστη στη δύνα­μή τους, με οδη­γό και απο­κού­μπι το ΠΑΜΕ, να μπουν μπρο­στά, στον αγώ­να για μια ζωή με δικαιώ­μα­τα. Να αξιο­ποι­ή­σουν όλες τις αρχαι­ρε­σί­ες, σε όλα τα σωμα­τεία, ώστε να αλλά­ξουν οι συσχε­τι­σμοί στα συν­δι­κα­λι­στι­κά όργα­να, στα ΔΣ των σωμα­τεί­ων και Ομο­σπον­διών. Για το καλό το δικό μας και το καλό των παι­διών μας».

Ανακοίνωση-ΠΑΜΕ-Για-την-εκλογή-του-Προέδρου-της-ΑΔΕΔΥ-στη-θέση-του-Προέδρου-της-ΟΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο