Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεκρός ο συγκυβερνήτης του Phantom — Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη

Νεκρός είναι ο ένας απο τους δύο πιλό­τους του αερο­σκά­φος F‑4 Phantom II της 338 Μοί­ρας της 117 Πτέ­ρυ­γας Μάχης, που συνε­τρί­βει σήμε­ρα στη θαλάσ­σια περιο­χή 25 ναυ­τι­κά μίλια νότια του αερο­δρο­μί­ου Ανδραβίδας.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου Αερο­πο­ρί­ας, πρό­κει­ται για τον συγκυ­βερ­νή­τη, Υπο­σμη­να­γό (Ι) Μάριο — Μιχα­ήλ Του­ρού­τσι­κα, 29 ετών.

Οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται για τον κυβερ­νή­τη, Σμη­να­γό (Ι) Ευστά­θιο Τσι­τλα­κί­δη, 31 ετών.

Με εντο­λή του Υπουρ­γού Εθνι­κής Άμυ­νας Νικο­λά­ου Πανα­γιω­τό­που­λου κηρύσ­σε­ται τρι­ή­με­ρο στρα­τιω­τι­κό πέν­θος στις Ένο­πλες Δυνά­μεις, από σήμε­ρα έως τις 2 Φλεβάρη.

Η ανα­κοί­νω­ση του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου Αεροπορίας:

«Τη Δευ­τέ­ρα 30 Ιανουα­ρί­ου 2023 και ώρα 10:30, διθέ­σιο αερο­σκά­φος F‑4 Phantom II της 338 Μοί­ρας της 117 Πτέ­ρυ­γας Μάχης που εκτε­λού­σε εκπαι­δευ­τι­κή πτή­ση κατέ­πε­σε στη θαλάσ­σια περιο­χή 25 ναυ­τι­κά μίλια νότια του αερο­δρο­μί­ου Ανδρα­βί­δας, με συνέ­πεια τον θανά­σι­μο τραυ­μα­τι­σμό του συγκυ­βερ­νή­τη, Υπο­σμη­να­γού (Ι) Μάριου – Μιχα­ήλ Του­ρού­τσι­κα, 29 ετών. Συνε­χί­ζο­νται οι έρευ­νες για τον κυβερ­νή­τη, Σμη­να­γό (Ι) Ευστά­θιο Τσι­τλα­κί­δη, 31 ετών».

Το χρονικό της πτώσης του Φάντομ

Το Φάντομ εκτε­λού­σε εκπαι­δευ­τι­κό σενά­ριο, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας πτή­ση «χαμη­λής ναυ­τι­λί­ας» (300 πόδια/100 μέτρα) σε ζεύ­γος με ακό­μη ένα αερο­σκά­φος του ίδιου τύπου.

Υπό αδιευ­κρί­νι­στες μέχρι στιγ­μής συν­θή­κες, κατέ­πε­σε σε θαλάσ­σια περιο­χή νοτί­ως του αερο­δρο­μί­ου της Ανδρα­βί­δας. Το μεση­μέ­ρι εντο­πί­στη­καν συντρίμ­μια του αεροσκάφους.

Το γεγο­νός ότι συνο­δευό­ταν από άλλο μαχη­τι­κό οδή­γη­σε και στον άμε­σο εντο­πι­σμό του σημεί­ου της πτώ­σης. Το δεύ­τε­ρο Φάντομ, άλλω­στε, αμέ­σως μετά την πτώ­ση παρέ­μει­νε στο σημείο και γι’ αυτό ήταν άμε­ση και η αντα­πό­κρι­ση για την επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης καθώς το πρώ­το ελι­κό­πτε­ρο σηκώ­θη­κε εντός ολί­γων λεπτών.

Στην περιο­χή έσπευ­σαν δύο ελι­κό­πτε­ρα ΑΒ-205 της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας, ένα ελι­κό­πτε­ρο S‑70 του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, καθώς και πλω­τά μέσα του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος, ενώ σε μέγι­στη ετοι­μό­τη­τα βρί­σκε­ται και ένα C‑130.

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο