Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει ψήφος στη “Λαϊκή Συσπείρωση”

Σε συγκέ­ντρω­ση στου Γκύ­ζη μίλη­σε το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος και υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Αθή­νας. Σύντο­μες παρεμ­βά­σεις έκα­ναν και οι υπο­ψή­φιοι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι Ζαχα­ρού­λα Κονι­δά­κη και Στρά­τος Κάν­τζος, ενώ παρέμ­βα­ση έκα­νε και ο υπο­ψή­φιος σύμ­βου­λος Κεντρι­κού Τομέα Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, Κώστας Αντωνόπουλος.

«Στις οκτώ μέρες που έχου­με μέχρι να κλεί­σουν οι κάλ­πες πρέ­πει να φτά­σου­με όσο γίνε­ται πιο πλα­τιά στον κόσμο. Υπάρ­χει προ­βλη­μα­τι­σμός και ανη­συ­χία. Υπάρ­χει και κρι­τή­ριο. Δεν πεί­θε­ται ο κόσμος από τη μαγι­κή εικό­να της πόλης που παρου­σιά­ζει στις συνε­ντεύ­ξεις του ο απερ­χό­με­νος δήμαρ­χος. Υπάρ­χει κόσμος υπο­ψια­σμέ­νος, προ­βλη­μα­τι­σμέ­νος, αγα­να­κτι­σμέ­νος που πρέ­πει, ανε­ξάρ­τη­τα από το τι ψήφι­ζε μέχρι τώρα, να στη­ρί­ξει τη “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση” για να τρο­μά­ξουν. Και θα τρο­μά­ξουν! Για­τί κατα­λα­βαί­νουν ότι αυτή η οργή και η αγα­νά­κτη­ση θα ξεσπά­σει. Είναι κρί­σι­μο να μη μεί­νει θολή, να απο­κτή­σει πολι­τι­κά χαρακτηριστικά.

Η πολι­τι­κή τους δεν ιεραρ­χεί τις ανά­γκες του κόσμου. Οι προ­τε­ραιό­τη­τές τους είναι άλλες και για αυτές δου­λεύ­ουν. Σκορ­πούν εκα­τομ­μύ­ρια για το του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν Αθή­να. Ας το εκφρά­σου­με και στην κάλ­πη ότι ο Δήμος είναι Δήμος Αθη­ναί­ων, δεν είναι του­ρι­στών και ξενο­δό­χων και οι Αθη­ναί­οι πρέ­πει να τους τιμω­ρή­σουν. Στην Αθή­να να ηττη­θεί η πολι­τι­κή που δου­λεύ­ει για το ξενο­δο­χεια­κό, το του­ρι­στι­κό κεφά­λαιο. Ας εκφρά­σου­με, επί­σης, και στην κάλ­πη ότι αυτή την Περι­φέ­ρεια δεν την έχει στο τσε­πά­κι του ο Μητσοτάκης.

Για­τί υπάρ­χει κόσμος που αντι­δρά, που σκέ­φτε­ται, που μετρά­ει, που έχει κίνη­τρο για το δικό του όφε­λος να βγει ενι­σχυ­μέ­νο το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας και οι συν­δυα­σμοί της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” που στη­ρί­ζει σε όλη την Αττι­κή, σε όλη τη χώρα, για­τί έτσι θα είναι μία καλύ­τε­ρη μέρα η επο­μέ­νη των εκλο­γών για τον λαό.

Μπο­ρού­με να διεκ­δι­κή­σου­με δήμους και να ασκή­σου­με διοί­κη­ση που θα είναι αντι­πο­λί­τευ­ση στην κυβέρ­νη­ση, στην κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή διοί­κη­ση. Που στα πλαί­σια αυτά θα στη­ρί­ζει και θα δίνει ανά­σες στη δύσκο­λη καθη­με­ρι­νό­τη­τα που περ­νά­ει ο κόσμος. Με το ψηφο­δέλ­τιο να φτά­σου­με πλα­τιά. Έχου­με υπε­ρο­χή επι­χει­ρη­μά­των, έχου­με αξιο­πι­στία, μπο­ρού­με να μιλά­με στον κόσμο, δεν είμα­στε ούτε από­ντες ούτε διερ­χό­με­νοι από την Περι­φέ­ρεια και τον Δήμο.

Αξιο­ποιού­με τις μέρες που έχουν απο­μεί­νει και ταυ­τό­χρο­να μετα­φέ­ρου­με και ένα μήνυ­μα που πολύς κόσμος το ξέρει: Ότι εμείς την επό­με­νη μέρα θα είμα­στε εδώ, στο κίνη­μα, στους αγώ­νες, στην αλλη­λεγ­γύη, στο να διεκ­δι­κή­σου­με μαζί, δίπλα στην οικο­γέ­νεια που θα χάνει το σπί­τι της στους πλει­στη­ρια­σμούς, σε αυτούς που τους κόβουν το ρεύ­μα, στον κόσμο που υπο­φέ­ρει, αλλά και στον κόσμο που πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σει. Είναι λοι­πόν κρί­σι­μο να δώσου­με αυτό τον αγώ­να από άλλες θέσεις και με νέες δυνά­μεις. Έχει συμ­φέ­ρον ο εργα­ζό­με­νος, ο συντα­ξιού­χος, ο νέος, από ισχυ­ρούς συν­δυα­σμούς του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δος απέ­να­ντί τους».

Ο Νίκος Σοφια­νός στην ομι­λία του παρου­σί­α­σε ανα­λυ­τι­κά την κρι­τι­κή της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» για τη Διπλή Ανά­πλα­ση, εξη­γώ­ντας τι προ­βλέ­πει αυτό το σχέ­διο για το νέο γήπε­δο του ΠΑΟ και τι σκο­πεύ­ουν να φτιά­ξουν στη θέση του γηπέ­δου της Λ. Αλε­ξάν­δρας, τεκ­μη­ριώ­νο­ντας για­τί «μιλά­με για την ανά­πλα­ση του μπε­τόν στον Βοτα­νι­κό και του γκα­ζόν στην Αλε­ξάν­δρας». Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στο νέο θέα­τρο του Λυκα­βητ­τού για το οποίο ο Δήμος δαπα­νά 600 χιλιά­δες ευρώ τον χρό­νο για ενοί­κιο στο Υπερ­τα­μείο και στα εκα­τομ­μύ­ρια που κόστι­σε η ανα­κα­τα­σκευή του, την ίδια ώρα που ο Λόφος του Λυκα­βητ­τού είναι παρα­τη­μέ­νος και κάθε φορά που βρέ­χει κατε­βαί­νουν ποτά­μια προς τα Κου­ντου­ριώ­τι­κα και τις γει­το­νιές που βρί­σκο­νται προς τη Λ. Αλε­ξάν­δρας και τη Νεά­πο­λη Εξαρχείων.

Ανέ­πτυ­ξε τους δύο βασι­κούς άξο­νες των προ­τά­σε­ων της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», που αφο­ρούν το τεχνι­κό πρό­γραμ­μα που πρέ­πει να εφαρ­μο­στεί στην Αθή­να για την κάλυ­ψη των πραγ­μα­τι­κών λαϊ­κών ανα­γκών για τη σχο­λι­κή στέ­γη, τους Παι­δι­κούς Σταθ­μούς, τις αθλη­τι­κές και πολι­τι­στι­κές υπο­δο­μές, καθώς και τη μάχη που πρέ­πει να δοθεί, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα τετρα­γω­νι­κό μέτρο ελεύ­θε­ρου χώρου στην πόλη που είναι πνιγ­μέ­νη στο τσιμέντο.

Μιλώ­ντας μάλι­στα για την ανά­γκη δια­μόρ­φω­σης ελεύ­θε­ρων χώρων και παρου­σιά­ζο­ντας τις προ­τε­ραιό­τη­τες της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», έθε­σε μια πλευ­ρά ακό­μα: «Υπάρ­χει ανά­γκη στην Αθή­να να δια­μορ­φώ­σεις χώρους που να μπο­ρεί να πάει κάποιος σε περί­πτω­ση ισχυ­ρού σει­σμού. Για­τί δεν υπάρ­χουν τέτοιοι χώροι. Είναι ανέκ­δο­το αυτό που υπάρ­χει στα σχέ­δια της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, ότι αν συμ­βεί σει­σμός στην Αθή­να, όλο το έκτο δια­μέ­ρι­σμα ‑το πάνω από την Αχαρ­νών- και το 7ο δια­μέ­ρι­σμα ‑η από δω πλευ­ρά που είμα­στε τώρα- θα πάει σε μία εγκα­τά­στα­ση που θα έχει χίλιες σκη­νές και τρεις τουα­λέ­τες! Αυτό είναι το σχέ­διο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του Δήμου της Αθή­νας σε περί­πτω­ση ισχυ­ρού σει­σμού στην Αθή­να. Εκεί θα πάνε χιλιά­δες άνθρω­ποι και αυτά τα σχε­διά­ζουν και τα λένε και στα σοβα­ρά!», ενώ σχο­λί­α­σε και την κατά­στα­ση με το θέμα στα­τι­κό­τη­τας στο ΟΑΚΑ που οδή­γη­σε στο κλεί­σι­μό του για λόγους ασφα­λεί­ας, δίνο­ντας ένα ακό­μα παρά­δειγ­μα για το πόσο αυτή η πολι­τι­κή μετρά­ει ως κόστος την ανθρώ­πι­νη ζωή.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο