Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ: Χρ. Κατσώτης: Αντιλαϊκές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και όχι τις λαϊκές ανάγκες (VIDEO)

Την αντί­θε­ση του ΚΚΕ και επί των άρθρων του σχε­δί­ου νόμου του υπ. Εσω­τε­ρι­κών για τις αντι­δρα­στι­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις στους ΟΤΑ εξέ­φρα­σε  και στη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση της αρμό­διας Επι­τρο­πής της Βου­λής ο Χρή­στος Κατσώ­της, βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος, ενώ χθες ‑στην πρώ­τη συνε­δρί­α­ση- τοπο­θε­τή­θη­κε επί της αρχής. 

Ξεκί­νη­σε σημειώ­νο­ντας ότι οι ρυθ­μί­σεις της κυβέρ­νη­σης έρχο­νται ως συνέ­χεια των προη­γού­με­νων νομο­θε­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων («Καπο­δί­στριας», «Καλ­λι­κρά­της», «Κλει­σθέ­νης» κλπ.), όλες σε αντι­δρα­στι­κή κατεύ­θυν­ση, που έκα­ναν ακό­μα πιο εχθρι­κούς δήμους και  Περι­φέ­ρειες απέ­να­ντι στον λαό και τις ανά­γκες του.

Εξέ­φρα­σε τη δια­φω­νία του ΚΚΕ στα άρθρα 3 — 23 με βάση τα οποία ενι­σχύ­ε­ται η κυβερ­νη­σι­μό­τη­τα δήμων και Περι­φε­ρειών, δίνο­ντας ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες αρμο­διό­τη­τες σε επι­τρο­πές, εξα­σφα­λί­ζο­ντάς τους την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία, σε βάρος των αρμο­διο­τή­των των Δημο­τι­κών και Περι­φε­ρεια­κών Συμ­βου­λί­ων, στη­ρί­ζο­ντας έτσι τα κυβερ­νη­τι­κά και επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχέ­δια και επενδύσεις.

Σημεί­ω­σε την αντί­θε­ση του ΚΚΕ στην επέ­κτα­ση της τηλε­διά­σκε­ψης των Δημο­τι­κών Συμ­βου­λί­ων και στην πρό­βλε­ψη για μία μόνο συνε­δρί­α­ση διά ζώσης καθώς και στη λήψη από­φα­σης διά περι­φο­ράς, για­τί η εμπει­ρία έχει απο­δεί­ξει πως με αυτή τη μέθο­δο έχουν περά­σει διά­φο­ρα αντι­λαϊ­κά μέτρα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τους ΟΤΑ: Νέες αντι­δρα­στι­κές ρυθ­μί­σεις, παρα­μο­νές των εκλογών

Ο Χρ. Κατσώ­της επι­σή­μα­νε ότι το σχέ­διο νόμου καθι­στά την περι­φε­ρεια­κή επι­τρο­πή υπε­ρόρ­γα­νο που απο­φα­σί­ζει για σημα­ντι­κά ζητή­μα­τα και μέσα σε ελεγ­χό­με­νο ‑από άπο­ψη συσχε­τι­σμών- περιβάλλον.

Με τα άρθρα  27 και 29 προ­ω­θεί την παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών δήμων και Περι­φε­ρειών, ενώ το άρθρο 28 καταρ­γεί τις Σχο­λι­κές Επι­τρο­πές και οι αρμο­διό­τη­τες μετα­φέ­ρο­νται στους δήμους.

Τέλος, κάθε­τα αντί­θε­το είναι το ΚΚΕ και στο άρθρο 33, όπου ανα­φέ­ρε­ται ότι οι ΟΤΑ θα αξιο­λο­γού­νται, με βάση την επί­δο­σή τους, η οποία ‑όπως σημεί­ω­σε ο Χρ. Κατσώ­της- θα γίνε­ται με κρι­τή­ριο την πολι­τι­κή κόστους — οφέ­λους, δηλα­δή την πολι­τι­κή που δεν επι­τρέ­πει να κατα­σκευά­ζο­νται αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­σει­σμι­κά, αντι­πυ­ρι­κά έργα, για­τί δεν είναι επι­λέ­ξι­μα, δεν έχουν κέρ­δος για το κεφά­λαιο, με τα γνω­στά σε όλους τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα αυτών των ελλείψεων.

Στό­χος της κυβέρ­νη­σης, η δια­μόρ­φω­ση και σε αυτό τον τομέα, ενός «φιλι­κού επεν­δυ­τι­κού κλί­μα­τος» για τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, το έργο των οποί­ων συν­δρά­μουν και οι ανα­πτυ­ξια­κοί οργα­νι­σμοί που έχουν συστα­θεί, σημεί­ω­σε και ανα­φέρ­θη­κε στις  ΣΔΙΤ, τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, την επέ­λα­ση επι­χει­ρη­μα­τιών στο φυσι­κό περι­βάλ­λον, τα δάση, τον αιγια­λό, ιδιαί­τε­ρα μετά από μεγά­λες κατα­στρο­φές, με τους δήμους και τις Περι­φέ­ρειες να επι­δί­δο­νται σε κυνή­γι προ­σέλ­κυ­σης επεν­δύ­σε­ων από μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που θέλουν να αυξή­σουν τα κέρ­δη τους. Το ίδιο ισχύ­ει στους τομείς της Παι­δεί­ας, της Υγεί­ας, της Πρό­νοιας, υπογράμμισε.

Ο Χρ. Κατσώ­της ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα στις σοβα­ρές ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού στους δήμους και στο γεγο­νός ότι οι ανά­γκες σήμε­ρα καλύ­πτο­νται με προ­γράμ­μα­τα του ΟΑΕΔ που δεν κάνουν τίπο­τα άλλο παρά ν’ ανα­κυ­κλώ­νουν τους ανέργους.

Κατα­λή­γο­ντας, κάλε­σε τον λαό στις επι­κεί­με­νες δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές να κατα­δι­κά­σει αυτή την πολι­τι­κή που δεν ικα­νο­ποιεί τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του, να ψηφί­σει με κρι­τή­ριο τις ανά­γκες των πολ­λών και όχι τα κέρ­δη των λίγων, να κάνει τη δια­φο­ρά και να ψηφί­σει παντού τα ψηφο­δέλ­τια του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο