Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν|Σ για την «φαρμακευτική» κάνναβη: Με την πλήρη σύμπνοια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ|ΚΙΝΑΛ, αποποινικοποίηση χρήσης ζητούν οι επενδυτές!

Αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των επενδυτών η συζήτηση

Με την πλή­ρη σύμπνοια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ|ΚΙΝΑΛ, που ήδη έχουν δηλώ­σει ότι θα υπερ­ψη­φί­σουν επί της αρχής, συνε­χί­ζε­ται στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής η συζή­τη­ση επί του νομο­σχε­δί­ου του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης για την παρα­πέ­ρα δια­μόρ­φω­ση του κατάλ­λη­λου θεσμι­κού πλαι­σί­ου προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θη­θεί η παρα­γω­γή, επε­ξερ­γα­σία και εμπο­ρία της κάν­να­βης στην Ελλά­δα, αλλά και η ναρκω-κουλτούρα.

Τίτλος του νομο­σχε­δί­ου είναι «Παρα­γω­γή, εξα­γω­γή και διά­θε­ση τελι­κών προ­ϊ­ό­ντων φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης του είδους Cannabis Sativa L περιε­κτι­κό­τη­τας σε τετραϋ­δρο­καν­να­βι­νό­λη (THC) άνω του 0,2%», το οποίο το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή απαί­τη­σε να αποσυρθεί.Cannabis

Με το νομο­σχέ­διο αυτό, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ — που κατά τον υπουρ­γό Αδ. Γεωρ­γιά­δη τώρα είδε «το φως το αλη­θι­νό» και κατά­λα­βε το «λάθος» της όταν ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση κατα­ψή­φι­σε τον σχε­τι­κό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ — έρχε­ται να βελ­τιώ­σει το θεσμι­κό πλαί­σιο που δια­μόρ­φω­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και να προ­σφέ­ρει περισ­σό­τε­ρες διευ­κο­λύν­σεις στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που θέλουν να επεν­δύ­σουν τα λιμνά­ζο­ντα κεφά­λαιά τους στη χρή­ση κάν­να­βης, που έχει εκτι­μη­θεί ως ιδιαί­τε­ρα κερ­δο­φό­ρο πεδίο και την οποία το νομο­σχέ­διο ντύ­νει με ιατρι­κο­φα­νή μανδύα.

Το και­νούρ­γιο που φέρ­νει το νομο­σχέ­διο είναι ότι απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται το όριο περιε­κτι­κό­τη­τας σε τετραϋ­δρο­καν­να­βι­νό­λη στα προ­ϊ­ό­ντα που προ­ο­ρί­ζο­νται για εξα­γω­γή, καθώς και ότι πλέ­ον ο ΕΟΦ θα μπο­ρεί να εγκρί­νει προ­ϊ­ό­ντα κάν­να­βης με περιε­κτι­κό­τη­τα άνω του 0,2% σε τετραϋ­δρο­καν­να­βι­νό­λη για εξα­γω­γή ή για εγχώ­ρια ιατρι­κή χρή­ση. Ετσι, τα προ­ϊ­ό­ντα που θα εγκρί­νει ο ΕΟΦ και θα προ­ο­ρί­ζο­νται για εξα­γω­γή, ανε­ξάρ­τη­τα των θερα­πευ­τι­κών τους ενδεί­ξε­ων, ταυ­τί­ζο­νται φάρ­μα­κο. Ακό­μα, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ξεκα­θα­ρί­ζει αυτό που δεν καθο­ρι­ζό­ταν με σαφή­νεια στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ: Οτι το τελι­κό προ­ϊ­όν της «φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης» μπο­ρεί πλέ­ον να είναι και ο «ξηρός ανθός της».

Επι­πλέ­ον, η χορή­γη­ση έγκρι­σης εγκα­τά­στα­σης επι­χεί­ρη­σης στην Ελλά­δα θα γίνε­ται εντός 30 ημε­ρών το αργό­τε­ρο, χωρίς κανέ­ναν έλεγ­χο, κ.ά.

Στην ακρό­α­ση των εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κών φορέ­ων που έγι­νε την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ αλλά και η προη­γού­με­νη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τα εύση­μα από τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, οι οποί­οι όπως έγι­νε φανε­ρό δεν αρκού­νται μόνο στη χρή­ση της «φαρ­μα­κευ­τι­κής» ή βιο­μη­χα­νι­κής κάν­να­βης, αλλά απαι­τούν ευθέ­ως αποποινικοποίηση.

Για παρά­δειγ­μα ο Αντ. Μπόλ­λας, πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Επι­χει­ρή­σε­ων Φαρ­μα­κευ­τι­κής Κάν­να­βης (εκπρο­σω­πεί 22 ελλη­νι­κές και ξένων συμ­φε­ρό­ντων εται­ρεί­ες), παρα­τή­ρη­σε ότι δεν θα μπο­ρούν ως εται­ρεί­ες «να πεί­σου­με τους ξένους που έχουν ασθε­νή να πάρουν δικά μας προ­ϊ­ό­ντα όταν δεν έχουν δια­τε­θεί εδώ» και όταν «Πολι­τεί­ες των ΗΠΑ, Κανα­δάς, Ουρου­γουάη και πρό­σφα­τα η Ελβε­τία έχουν νομι­μο­ποι­ή­σει και την ψυχα­γω­γι­κή κάνναβη».

Αντί­στοι­χα, η εται­ρεία συμ­βού­λων κάν­να­βης «HempKanna Consulting», που εκπρο­σω­πή­θη­κε στη συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής από τον σύμ­βου­λό της Μ. Θεο­δω­ρό­που­λο, σε υπό­μνη­μα που κατέ­θε­σε ανα­φέ­ρει ότι «η απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση της κατο­χής κάν­να­βης για προ­σω­πι­κή χρή­ση, όπως έχει γίνει πλέ­ον σε πολ­λές χώρες του εξω­τε­ρι­κού, θα έλυ­νε πολ­λά προ­βλή­μα­τα στην εφαρ­μο­γή της νομο­θε­σί­ας για τη φαρ­μα­κευ­τι­κή και τη βιο­μη­χα­νι­κή χρή­ση στην Ελλά­δα»ΚΝΕ Άσε τη ζωή που κάνεις. Πάλεψε για τη ζωή που χάνεις!

Η κοινή τους στρατηγική επιβεβαιώνεται από κάθε μεριά

Στη συζή­τη­ση επί των άρθρων, ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Γιώρ­γος Λαμπρού­λης ανέ­δει­ξε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κόβουν και ράβουν από κοι­νού και σε αυτήν την υπό­θε­ση, για­τί έχουν κοι­νή στρα­τη­γι­κή τη στή­ρι­ξη των επεν­δύ­σε­ων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στους τομείς που επι­λέ­γουν ως κερδοφόρους.
Ανέ­φε­ρε ότι «η Ελλά­δα έχει επι­λε­γεί από τα μονο­πώ­λια ως χώρα που μπο­ρεί να γίνει βασι­κός παρα­γω­γός κάν­να­βης, λόγω των κλι­μα­το­λο­γι­κών της συν­θη­κών, του φθη­νού εργα­τι­κού δυνα­μι­κού, αλλά και της γεω­γρα­φι­κής της θέσης, η οποία βοη­θά τόσο στη δια­με­τα­κό­μι­ση όσο και στον αντα­γω­νι­σμό με την παρά­νο­μη καλ­λιέρ­γεια, που για την Ευρώ­πη συγκε­ντρώ­νε­ται στα Βαλκάνια».
«Οτι­δή­πο­τε θα εξά­γε­ται, για χάρη των κερ­δών των επεν­δυ­τών, θα βαφτί­ζε­ται φάρ­μα­κο», επε­σή­μα­νε, προ­σθέ­το­ντας ότι που­θε­νά στο νομο­σχέ­διο δεν γίνε­ται λόγος για την παρα­κο­λού­θη­ση αντεν­δεί­ξε­ων, για τη φαρμακοεπαγρύπνηση.
«Είναι πραγ­μα­τι­κά αίσχος», τόνι­σε, να διευ­κο­λύ­νο­νται με τέτοιον τρό­πο οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες, ενώ όταν πρό­κει­ται για ανά­γκες του λαού, όπως προ­σλή­ψεις στη δημό­σια Υγεία εν μέσω παν­δη­μί­ας, να επι­κα­λού­νται νομι­κά κωλύματα.

Ανέ­δει­ξε ότι το νομο­σχέ­διο μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί για συνο­λι­κή απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση της κάν­να­βης στο μέλ­λον, ενώ απα­ντώ­ντας στην προ­βο­κα­τό­ρι­κη ρητο­ρι­κή ενά­ντια στο ΚΚΕ, ότι έχει «φοβι­κό σύν­δρο­μο», έκα­νε σαφές ότι το ΚΚΕ έχει ξεκά­θα­ρη και κρυ­στάλ­λι­νη θέση όσον αφο­ρά τη φυτι­κή κάν­να­βη, τις δρα­στι­κές ουσί­ες και πώς αυτές μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν, αν απο­μο­νω­θούν. Επε­σή­μα­νε ακό­μα την ανά­γκη ο έλεγ­χος της χρή­σης τέτοιων φαρ­μά­κων να γίνε­ται από το κρά­τος, όπως και η παρα­κο­λού­θη­ση των ασθε­νών που τα λαμβάνουν.

Ανέ­φε­ρε, τέλος, το ανυ­πο­λό­γι­στο κοι­νω­νι­κό κόστος που κατα­γρά­φε­ται σε χώρες της ΕΕ από αυτήν την πολι­τι­κή, όπου σχε­δόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθη­τές κάνουν χρή­ση της κάν­να­βης στις χώρες όπου είναι νόμι­μη ή συντα­γο­γρα­φεί­ται, ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεω­ρούν τη χρή­ση της ακίνδυνη.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Cannabis sativaΟ ειση­γη­τής του Συρι­ζα Αλέ­ξης Χαρί­τσης αφού επέ­κρι­νε την κυβέρ­νη­ση για μια εντυ­πω­σια­κή «κυβί­στη­ση» από τις θέσεις που είχε για την φαρ­μα­κευ­τι­κή κάν­να­βη η ΝΔ το 2018, παρα­τή­ρη­σε πως στο κόμ­μα της πλειο­ψη­φί­ας από τις τοπο­θε­τή­σεις στε­λε­χών της στο δημό­σιο διά­λο­γο δια­φαί­νε­ται ότι όλοι δεν συμ­φω­νούν με το παρόν νομο­σχέ­διο και δεν έχουν ξεφύ­γει από τον συντη­ρη­τι­σμό τους.
Χαρα­κτή­ρι­σε το σχέ­διο νόμου «ατε­λές» και προ­α­νήγ­γει­λε ότι ο Συρι­ζα θα κατα­θέ­σει μία τρο­πο­λο­γία επί του άρθρου 14, με την οποία θα προ­τεί­νε­ται η αίτη­ση για την έκδο­ση άδειας παρα­γω­γής να αφο­ρά και την εγχώ­ρια διά­θε­ση και να περι­λαμ­βά­νει και το εκχύ­λι­σμα κάνναβης.

Δεί­τε και “Ατέ­χνως” Νομο­σχέ­διο «εξω­στρέ­φειας» της κάνναβης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο