Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ντοπαρισμένη η Βαλίεβα — Από το CAS εξαρτάται το μέλλον της

Από το Διε­θνές Αθλη­τι­κό Δικα­στή­ριο, εξαρ­τά­ται η παρου­σία της Καμί­λα Βαλί­ε­βα στην συνέ­χεια των Χει­με­ρι­νών Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων, που φιλο­ξε­νού­νται στο Πεκί­νο. Η 15χρονη Ρωσί­δα πατι­νέζ, βρέ­θη­κε «θετι­κή» σε απα­γο­ρευ­μέ­νη ουσία και η… τύχη της εξαρ­τά­ται από το CAS, η από­φα­ση του οποί­ου, ανα­μέ­νε­ται πριν από την έναρ­ξη των ατο­μι­κών αγω­νι­σμά­των, την ερχό­με­νη Τρί­τη (15/02).

Οπως είναι γνω­στό, μετά από σχε­τι­κό έλεγ­χο στις 25 Δεκεμ­βρί­ου 2021, δια­πι­στώ­θη­κε ότι η νεα­ρή πρω­τα­θλή­τρια ‑η οποία εντυ­πω­σί­α­σε κρι­τές και θεα­τές με την επι­τυ­χη­μέ­νη τετρα­πλή ενα­έ­ρια περι­στρο­φή της, που έγι­νε για πρώ­τη φορά στα χρο­νι­κά- έκα­νε χρή­ση της απα­γο­ρευ­μέ­νης ουσί­ας τρι­με­τα­ζι­δί­νη. Ο έλεγ­χος έγι­νε στο πλαί­σιο του ρωσι­κού πρω­τα­θλή­μα­τος από την ρωσι­κή υπη­ρε­σία αντι­ντό­πινγκ (Rusada), όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα (11/02) η ITA, το όργα­νο που είναι υπεύ­θυ­νο για τους ελέγ­χους ντό­πινγκ κατά την διάρ­κεια των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων. Η τρι­με­τα­ζι­δί­νη, που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την ανα­κού­φι­ση της στη­θάγ­χης, έχει απα­γο­ρευ­θεί από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Αντι­ντό­πινγκ (WADA) από το 2014.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα του ελέγ­χου, έγι­ναν γνω­στά την περα­σμέ­νη Τρί­τη (σ.σ. την επο­μέ­νη της νίκης της ρωσι­κής ομά­δας που συμ­με­τέ­χει στους Αγώ­νες του Πεκί­νου υπό ουδέ­τε­ρη σημαία) και ενη­με­ρώ­θη­κε η ρωσι­κή υπη­ρε­σία αντι­ντό­πινγκ, που στην συνέ­χεια «απέ­κλει­σε προ­σω­ρι­νά και με άμε­ση ισχύ» την Βαλί­ε­βα, όπως εξή­γη­σε η ITA, ανα­λύ­ο­ντας τις εξε­λί­ξεις. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, η Βαλί­ε­βα «προ­σέ­φυ­γε στην Rusada στις 9 Φεβρουα­ρί­ου και έγι­νε ακρό­α­ση την ίδια ημέ­ρα. Το από­γευ­μα της 9ης Φεβρουα­ρί­ου, η Rusada απο­φά­σι­σε να άρει την προ­σω­ρι­νή ανα­στο­λή της αθλή­τριας, επι­τρέ­πο­ντάς της να συνε­χί­σει να συμ­με­τέ­χει στους Ολυ­μπια­κούς Αγώνες».

Ωστό­σο, «επει­δή απαι­τεί­ται από­φα­ση πριν την έναρ­ξη των ατο­μι­κών αγω­νι­σμά­των, που έχει προ­γραμ­μα­τι­σθεί για την Τρί­τη 15 Φεβρουα­ρί­ου και την Πέμ­πτη 17 Φεβρουα­ρί­ου, η ΔΟΕ θα ασκή­σει το δικαί­ω­μά της να ασκή­σει έφε­ση χωρίς να περι­μέ­νει την αιτιο­λο­γη­μέ­νη από­φα­ση της Rusada», διευ­κρί­νι­σε η ITA.

Η ηλι­κία της Βαλί­ε­βα (σ.σ. κάτω των 16 ετών) την καθι­στά «προ­στα­τευ­μέ­νο άτο­μο», κάτι που συνε­πά­γε­ται ειδι­κές δια­τά­ξεις, εμπι­στευ­τι­κό­τη­τα σχε­τι­κά με τον έλεγ­χο και ενδε­χο­μέ­νως χαμη­λό­τε­ρες ποι­νές, σύμ­φω­να με τους κανο­νι­σμούς της WADA.

    Στον τον πρώ­το της χει­μώ­να με αθλή­τριες μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας, η Ρωσί­δα έφη­βη είναι μέχρι στιγ­μής αήτ­τη­τη, καθώς επι­κρά­τη­σε σε δύο Grand Prix και στο Ρωσι­κό Πρω­τά­θλη­μα, ενώ στέ­φθη­κε πρω­τα­θλή­τρια Ευρώ­πης στα μέσα Ιανουα­ρί­ου και μοι­ρά­στη­κε το χρυ­σό Ολυ­μπια­κό μετάλ­λιο του ομα­δι­κού. Παράλ­λη­λα, η παγκό­σμια πρω­τα­θλή­τρια νεα­νί­δων του 2020, έχει σημειώ­σει τρία παγκό­σμια ρεκόρ βαθ­μο­λό­γη­σης από την αρχή της σεζόν, ενώ έγι­νε η πρώ­τη πατι­νέζ που «έσπα­σε το φράγ­μα» των 90 βαθ­μών σ’ ένα σύντο­μο πρόγραμμα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο