Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ντροπή! Η δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών αναστήλωσε φασιστικό μνημείο της εποχής Μεταξά

Τη δημο­τι­κή αρχή του δήμου Τεμπών που ανα­στή­λω­σε στο Μακρυ­χώ­ρι ένα φασι­στι­κό «μνη­μείο» της επο­χής της δικτα­το­ρί­ας Μετα­ξά καταγ­γέλ­λει η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Τεμπών και ζητά την άμε­ση απο­μά­κρυν­σή του.

Το εν λόγω «μνη­μείο» είναι μια μαρ­μά­ρι­νη στή­λη, η οποία ανα­γρά­φει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι… «η 4η Αυγού­στου 1936 δια του Ιωάν­νου Μετα­ξά έσω­σε την Ελλά­δα»!

Σε δήλω­σή της η επι­κε­φα­λής της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», Μαρία Κωστή, επι­ση­μαί­νει τα εξής:

«Νοσταλ­γοί της δικτα­το­ρί­ας του Μετα­ξά η δημο­τι­κή αρχή του δήμου Τεμπών, που ανα­στή­λω­σαν φασι­στι­κό μνη­μείο στο Μακρυχώρι.

Σε μια χρο­νι­κή συγκυ­ρία που ο φασι­σμός “εισβάλ­λει” στο ελλη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο, μέσω ουκρα­νι­κής οδού, ενώ η κατα­δι­κα­σμέ­νη, ως εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, Χρυ­σή Αυγή έχει πετα­χτεί έξω από το κοι­νο­βού­λιο, σε μια χρο­νι­κή στιγ­μή που ο λαός υπο­φέ­ρει από φτώ­χεια, παν­δη­μία και έναν πόλε­μο ιμπε­ρια­λι­στών, η δημο­τι­κή αρχή “κλεί­νει” το μάτι με σημα­σία στην ανα­στή­λω­ση φασι­στι­κού μνη­μεί­ου, που υμνεί τον Μεταξά.

Πρό­κει­ται για ένα κατα­σκεύ­α­σμα “φασόν” της δικτα­το­ρί­ας του Μετα­ξά, που το 1938 τοπο­θε­τή­θη­κε σε όλα τα κεντρι­κά σημεία πόλε­ων, κωμο­πό­λε­ων και χωριών, για εξύ­μνη­σή της, το οποίο για πολ­λά χρό­νια ήταν παρα­τε­τα­μέ­νο και τώρα ήρθε η στιγ­μή της “απο­κα­τά­στα­σής” του.

Η “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση” Τεμπών, μετά από καταγ­γε­λί­ες πολ­λών συν­δη­μο­τών μας, κατοί­κων του Μακρυ­χω­ρί­ου, για τη συγκε­κρι­μέ­νη ενέρ­γεια, απευ­θύν­θη­κε εγγρά­φως στον δήμαρ­χο, στον πρό­ε­δρο του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου και τον αρμό­διο αντι­δή­μαρ­χο, εισπράτ­το­ντας για άλλη μια φορά την από­λυ­τη σιγή και αδια­φο­ρία, εκ μέρους όλων των παρα­λη­πτών, επι­κοι­νω­νώ­ντας μαζί μας “δι’ αντι­προ­σώ­που”, προ­κει­μέ­νου να μας δοθεί εξή­γη­ση για το γεγονός.

Βεβαί­ως μπο­ρεί ο δήμαρ­χος να θεω­ρεί ότι η σιω­πή είναι χρυ­σός, ξεχνά­ει όμως ότι δεν είναι δήμαρ­χος μόνο των νοσταλ­γών της δικτα­το­ρί­ας, αλλά και όλων των υπο­λοί­πων δημο­τών, που οφεί­λει να σέβε­ται και να μην προ­σβάλ­λει, δεί­χνο­ντας ανο­χή σε τέτοιες ενέργειες.

Η “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση” Τεμπών απαι­τεί σήμε­ρα, αν όχι χθες, να απο­μα­κρυν­θεί από δημό­σιο χώρο το εν λόγω φασι­στι­κό μνη­μείο, ώστε να μην προ­κα­λεί­ται το λαϊ­κό αίσθη­μα, με τις ανα­φο­ρές σε ιστο­ρι­κές περιό­δους που απο­τε­λούν όνει­δος για τη χώρα μας. Καλού­με τους δημό­τες, με την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση που δια­θέ­τουν, να μην ανέ­χο­νται τέτοιες ενέρ­γειες και να επαγρυπνούν».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο