Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νότια Κορέα: Νεότεροι οι πολίτες κατά ένα ή δύο χρόνια βάσει νόμου

Η Λι Γιουνγκ- χε νιώ­θει ότι ξανά­νιω­σε: αυτή η Νοτιο­κο­ρε­ά­τισ­σα, που θα γιόρ­τα­ζε το 2024 τα 60α της γενέ­θλια, βρέ­θη­κε να είναι έναν χρό­νο νεό­τε­ρη από τη μία ημέ­ρα στην άλλη, αφού η χώρα εγκα­τέ­λει­ψε τον παρα­δο­σια­κό τρό­πο υπο­λο­γι­σμού της ηλικίας.

Μέχρι σήμε­ρα στη Νότια Κορέα τα μωρά που γεν­νιό­ντου­σαν θεω­ρού­νταν ότι είναι ενός έτους, ενώ οι άνθρω­ποι μεγά­λω­ναν κατά ένα έτος την 1η Ιανουα­ρί­ου. Έτσι ένα βρέ­φος που γεν­νή­θη­κε στις 31 Δεκεμ­βρί­ου, την επό­με­νη ημέ­ρα γινό­ταν αυτο­μά­τως 2 ετών.

Όμως σήμε­ρα η Σεούλ εγκα­τέ­λει­ψε ορι­στι­κά αυτό το παρα­δο­σια­κό σύστη­μα υπο­λο­γι­σμού της ηλι­κί­ας, με απο­τέ­λε­σμα χιλιά­δες Νοτιο­κο­ρε­ά­τες να γίνουν ένα με δύο χρό­νια νεότεροι.

«Είναι ωραίο!», δηλώ­νει η Λι, μια νοι­κο­κυ­ρά από τη Σεούλ. «Για τους ανθρώ­πους όπως εγώ, που θα γίνο­νταν 60 του χρό­νου, σημαί­νει ότι είμα­στε ακό­μη νέοι», προσθέτει.

Η Νότια Κορέα ήταν η τελευ­ταία χώρα της ανα­το­λι­κής Ασί­ας που μετρού­σε τους μήνες που περ­νά το έμβρυο στη μήτρα για να υπο­λο­γί­ζει την ηλι­κία των ανθρώ­πων. Η Κίνα, η Ιαπω­νία, ακό­μη και η Βόρεια Κορέα, είχαν εγκα­τα­λεί­ψει το σύστη­μα εδώ και δεκαετίες.

«Είναι δύσκο­λο όταν ένας αλλο­δα­πός με ρωτά την ηλι­κία μου, διό­τι γνω­ρί­ζω ότι ανα­φέ­ρε­ται στη διε­θνή μου ηλι­κία, όπο­τε πρέ­πει να κάνω υπο­λο­γι­σμούς», εξη­γεί ο Χονγκ Σουκ- μιν ένας 47χρονος υπάλ­λη­λος, που θεω­ρεί­ται 45 ετών στον υπό­λοι­πο κόσμο.

Πλέ­ον η νομο­θε­σία απαι­τεί τη χρή­ση του διε­θνούς συστή­μα­τος υπο­λο­γι­σμού της ηλι­κί­ας στα επί­ση­μα έγγρα­φα. Η μεταρ­ρύθ­μι­ση θα έχει περιο­ρι­σμέ­νες επι­πτώ­σεις καθώς ήδη χρη­σι­μο­ποιεί­ται ο διε­θνής τρό­πος υπο­λο­γι­σμού της ηλι­κί­ας στα δια­βα­τή­ρια των Νοτιο­κο­ρε­α­τών, για την απο­νο­μή συντά­ξε­ων ή ακό­μη και στο σύστη­μα υγείας.

Ένα χρό­νο νεό­τε­ροι οι Νοτιο­κο­ρε­ά­τες από σήμε­ρα – Άλλα­ξε ο παρα­δο­σια­κός τρό­πος υπο­λο­γι­σμού της ηλικίας

Κοινωνική σύγχυση

Η Σεούλ ελπί­ζει με την εγκα­τά­λει­ψη του παρα­δο­σια­κού τρό­που υπο­λο­γι­σμού της ηλι­κί­ας να εκλεί­ψει η σύγ­χυ­ση που δημιουρ­γεί­ται από τη χρή­ση δια­φο­ρε­τι­κών συστημάτων.

«Υπάρ­χει δια­φο­ρά μετα­ξύ της ηλι­κί­ας που οι Νοτιο­κο­ρε­ά­τες χρη­σι­μο­ποιούν στην καθη­με­ρι­νό­τη­τά τους και τη νόμι­μη ηλι­κία τους», εξη­γεί ο υπουρ­γός Λι Ουάν- κιού, αρμό­διος για το νομο­θε­τι­κό έργο της κυβέρ­νη­σης, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι αυτή η δια­φο­ρά «μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει διά­φο­ρες νομι­κές διαμάχες».

Ο υπουρ­γός ξεκί­νη­σε τη Δευ­τέ­ρα συνέ­ντευ­ξη Τύπου εξη­γώ­ντας στους δημο­σιο­γρά­φους πώς να υπο­λο­γί­ζουν πλέ­ον την ηλι­κία τους.

«Πρέ­πει να αφαι­ρέ­σε­τε τη χρο­νιά της γέν­νη­σής σας από την τρέ­χου­σα χρο­νιά. Αν έχουν περά­σει τα γενέ­θλιά σας, βρί­σκε­τε αμέ­σως την ηλι­κία σας, αν δεν έχουν περά­σει, αφαι­ρέ­στε ένα για να βρεί­τε την ηλι­κία σας», σημείωσε.

Όμως οι νοτιο­κο­ρε­α­τι­κές αρχές θα εξα­κο­λου­θή­σουν να υπο­λο­γί­ζουν δια­φο­ρε­τι­κά την ηλι­κία των πολι­τών για την είσο­δό τους στο σχο­λείο, την υπο­χρε­ω­τι­κή στρα­τιω­τι­κή θητεία ή για τη νόμι­μη ηλι­κία για το κάπνι­σμα ή την κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ. Η ηλι­κία αυτή ορί­ζε­ται μετρώ­ντας από το μηδέν τη χρο­νιά της γέν­νη­σης και προ­σθέ­το­ντας έναν χρό­νο κάθε 1η Ιανουα­ρί­ου. Το σύστη­μα αυτό θα παρα­μεί­νει σε ισχύ προς το παρόν, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός, αν και δεν απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο να υπάρ­ξει νέα μεταρ­ρύθ­μι­ση στο μέλλον.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο