Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπουργικό Συμβούλιο: «Πρεμιέρα» με 120 αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και 79 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ξεκά­θα­ρο στίγ­μα για την έντα­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής έδω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, στην εισή­γη­σή του στο νέο υπουρ­γι­κό συμβουλίου.

Απευ­θυ­νό­με­νους στα στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης ανέ­φε­ρε ότι στους «μπλε» φακέ­λους όπου μοι­ρά­στη­καν σε κάθε υπουρ­γό, περι­λαμ­βά­νο­νται «120 μεταρ­ρυθ­μί­σεις, 79 ορό­ση­μα του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και 959 επι­χει­ρη­σια­κές δρά­σεις», ως «προ­τε­ραιό­τη­τες ανά χαρτοφυλάκιο».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε σε «τέσ­σε­ρις γενι­κές κατευ­θύν­σεις» της κυβέρ­νη­σης που αφο­ρούν σε μισθούς, υγεία, λει­τουρ­γία του κρά­τους και «ισχυ­ρή Ελλά­δα», προ­σθέ­το­ντας ότι αυτά θα ανα­λυ­θούν εκτε­νώς στις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώσεις.

Όπως είπε, στό­χος είναι η «γρή­γο­ρη ανά­πτυ­ξη» της οικο­νο­μί­ας, δηλα­δή η ενί­σχυ­ση του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, πετώ­ντας το «τυρά­κι» στον λαό ότι δήθεν έτσι κατα­πο­λε­μά­ται η ανερ­γία, καθώς δημιουρ­γού­νται θέσεις εργα­σί­ας οι οποί­ες όμως είναι με εργα­σια­κές σχέ­σεις λάστι­χο, συνή­θως μερι­κής απα­σχό­λη­σης, με χαμη­λούς μισθούς και άγρια εκμετάλλευση.

Ακό­μα, θέλη­σε να δεί­ξει απο­φα­σι­σμέ­νος τόσο για την ψήφι­ση νέων αντι­λαϊ­κών νόμων, όσο και για την εφαρ­μο­γή των ήδη ψηφι­σμέ­νων. «Στην πρώ­τη θητεία ψηφί­σα­με πάνω από 400 νόμους», είπε και πρό­σθε­σε πως «τώρα είμα­στε πιο φιλό­δο­ξοι και στην εφαρ­μο­γή όσων νόμων έχου­με ψηφί­σει», καθώς «η απο­στο­λή δεν τελειώ­νει στη νομο­θέ­τη­ση, ολο­κλη­ρώ­νε­ται με χει­ρο­πια­στό έργο».

Στο πλαί­σιο αυτό ο Κ. Μητσο­τά­κης επι­βε­βαί­ω­σε ότι «το πρώ­το νομο­σχέ­διο θα αφο­ρά στην οργά­νω­ση του κρά­τους» με τη «μετε­ξέ­λι­ξη του επι­τε­λι­κού κρά­τους» για «πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή άσκη­ση δια­κυ­βέρ­νη­σης», δηλα­δή εργα­λεία για την ταχύ­τε­ρη και επι­τυ­χέ­στε­ρη εφαρ­μο­γή των αντι­λαϊ­κών νόμων. Επι­βε­βαί­ω­σε επί­σης ότι το δεύ­τε­ρο νομο­σχέ­διο θα αφο­ρά σε οικο­νο­μι­κές δεσμεύ­σεις, όπου σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ θα περι­λαμ­βά­νει το φορο­λο­γι­κό με νέα έντα­ση της φορο­λη­στεί­ας, ειδι­κά σε αυτοαπασχολούμενους.

Χαρα­κτή­ρι­σε τη νέα κυβερ­νη­τι­κή θητεία της ΝΔ ως αυτή «της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας και των μεγά­λων αλμά­των της χώρας για να αρπά­ξει τις μεγά­λες ευκαι­ρί­ες που είναι μπρο­στά», δηλα­δή την υλο­ποί­η­ση των στό­χων του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, όπως η απο­τα­μί­ευ­ση του ζεστού χρή­μα­τος του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, αλλά και η μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή στα επι­κίν­δυ­να ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο