Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

Το ΚΚΕ βρί­σκε­ται μπρο­στά στη λαϊ­κή αντί­δρα­ση και στην οργά­νω­ση της πάλης του λαού ενά­ντια στον πόλε­μο που διε­ξά­γε­ται στην Παλαι­στί­νη, τόνι­σε ο Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μιλώ­ντας το πρωί του Σαβ­βά­του στον «Real FM».

Όπως εξή­γη­σε, δεν είναι μια «φωτο­βο­λί­δα» η γενο­κτο­νία που διε­ξά­γει το Ισρα­ήλ στην Γάζα, στην οποία συμ­με­τέ­χουν και στη­ρί­ζουν Αμε­ρι­κά­νοι, ΝΑΤΟι­κοί και ευρω­ε­νω­σια­κοί, αλλά απο­τε­λεί μία ακό­μα έκφρα­ση των οξύ­τα­των αντα­γω­νι­σμών στην περιο­χή, ενώ υπάρ­χει και κίν­δυ­νος γενί­κευ­σης της περι­φε­ρεια­κής σύγκρουσης.

Η σύγκρου­ση, είπε, αφο­ρά σε ζητή­μα­τα αντα­γω­νι­σμών για τις πηγές και την μετα­φο­ρά ενέρ­γειας, στον εμπο­ρι­κό πόλε­μο για τις διε­θνείς εφο­δια­στι­κές αλυ­σί­δες, με τερά­στιες επι­πτώ­σεις στο ζήτη­μα της ακρί­βειας και συνο­λι­κά στην προ­σπά­θεια ανα­διά­τα­ξης των δυνάμεων.

Συγκε­κρι­μέ­να, η Τουρ­κία θέλει να είναι κυρί­αρ­χος παί­χτης στην περιο­χή, να εκφρά­ζει όλο τον αρα­βι­κό κόσμο και αντα­γω­νί­ζε­ται με το Ισρα­ήλ. Οι αντα­γω­νι­σμοί αυτοί, σημεί­ω­σε, αφο­ρούν και τις ελλη­νο­τουρ­κι­κές υπο­θέ­σεις, καθώς η Τουρ­κία αυξά­νει τις διεκ­δι­κή­σεις της σε βάρος ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων.

Επι­σή­μα­νε ότι το ΚΚΕ παρα­κο­λου­θεί τις εξε­λί­ξεις και είναι σε ετοι­μό­τη­τα για κάθε ενδεχόμενο.

Σχε­τι­κά με τον ελλη­νο­τουρ­κι­κό διά­λο­γο, υπο­γράμ­μι­σε ότι το θέμα είναι σε ποιο πλαί­σιο διε­ξά­γε­ται, καθώς ετοι­μά­ζο­νται οδυ­νη­ροί συμ­βι­βα­σμοί σε βάρος ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των στη βάση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών σχε­δια­σμών για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα επι­σή­μα­νε ότι η ΕΕ δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη για­τί υπάρ­χουν τερά­στιες επεν­δύ­σεις και προ­σπα­θεί να «ρυμουλ­κή­σει» την Τουρκία.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην ακρί­βεια, ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος τόνι­σε ότι οι έλεγ­χοι και τα πρό­στι­μα δεν απο­τρέ­πουν τις αιτί­ες της ακρί­βειας. Ο εμπο­ρι­κός και ο ενερ­γεια­κός πόλε­μος δεν αντι­με­τω­πί­ζο­νται με πρό­στι­μα, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, προ­σθέ­το­ντας ότι οι πολι­τι­κές της απε­λευ­θέ­ρω­σης τρο­φο­δο­τούν την ακρί­βεια, όπως και η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση υπη­ρε­σιών, η έμμε­ση φορο­λο­γία, το επί­πε­δο μισθών και συντά­ξε­ων. Συνο­ψί­ζο­ντας σημεί­ω­σε ότι και στις μέρες μας απο­τυ­πώ­νε­ται ανά­γλυ­φα ότι το κεφά­λαιο δεν διστά­ζει μπρο­στά σε τίπο­τα για το κέρ­δος του

Όσο για την φορο­ε­πι­δρο­μή που έχει αναγ­γεί­λει η κυβέρ­νη­ση, χαρα­κτή­ρι­σε απα­ρά­δε­κτη την λογι­κή ότι οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι είναι φορο­φυ­γά­δες, την ώρα που μένουν στο απυ­ρό­βλη­το οι «νόμι­μοι» φορο­φυ­γά­δες, εφο­πλι­στές, τρα­πε­ζί­τες και μεγά­λοι όμιλοι.

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο