Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μετανάστες καταγγέλλουν βάναυσα pushback στην Ελλάδα

«Η οργά­νω­ση Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα έχει ενδεί­ξεις για μια επα­να­λαμ­βα­νό­με­νη πρα­κτι­κή μυστι­κών, παρά­νο­μων και συχνά βίαιων επα­να­προ­ω­θή­σε­ων από την Ελλά­δα», όπως ανα­φέ­ρει η οικο­νο­μι­κή εφη­με­ρί­δα Handelsblatt σε σημε­ρι­νό δημο­σί­ευ­μά της. Μαρ­τυ­ρί­ες δεκά­δων μετα­να­στών τα τελευ­ταία δύο χρό­νια, δεί­χνουν, σύμ­φω­να με την HB, «ότι τέτοιες απε­λά­σεις έγι­ναν από τα νησιά της Σάμου και της Λέσβου προς την Τουρ­κία. Αυτές φέρε­ται να πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν είτε από Έλλη­νες ένστο­λους αξιω­μα­τού­χους, είτε από άγνω­στους μασκοφόρους.»

«Ανθρω­πι­στι­κές οργα­νώ­σεις, ακτι­βι­στές αλλά και Τούρ­κοι αξιω­μα­τού­χοι είχαν προη­γου­μέ­νως δια­τυ­πώ­σει παρό­μοιους ισχυ­ρι­σμούς», γρά­φει η εφη­με­ρί­δα. Ενώ οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα ανα­φέ­ρουν ότι, «σε μία περί­πτω­ση δύο άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στα ανοι­χτά της Σάμου όταν το σκά­φος τους ρυμουλ­κή­θη­κε με μεγά­λη ταχύ­τη­τα προς την Τουρ­κία. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, μετα­ξύ των νεκρών ήταν και μια έγκυος.»

«Ως ιατρι­κή και ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση, δεν μπο­ρού­σα­με να παρα­μεί­νου­με σιω­πη­λή, δεδο­μέ­νης της εξαι­ρε­τι­κής κλί­μα­κας και της σοβα­ρό­τη­τας της βίας που ανα­φέρ­θη­κε στις ομά­δες μας», ανέ­φε­ρε η ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση, σύμ­φω­να με την εφημερίδα.

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο