Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Παπαναστάσης: Η κυβέρνηση νομοθετεί την υπαγωγή Ελλήνων στρατιωτικών στο οργανόγραμμα του αμερικανικού στρατού

Η κυβέρ­νη­ση με τις δύο κατά­πτυ­στες συμ­φω­νί­ες, «τοπο­θε­τεί Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κούς με μετά­θε­ση σε μονά­δες του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού με Αμε­ρι­κα­νούς διοι­κη­τές και υπα­γό­με­νους άμε­σα στις εντο­λές της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης. Αυτό επι­σή­μα­νε ο Νίκος Παπα­να­στά­σης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής όπου έχουν έρθει προς ψήφι­ση σήμε­ρα οι συμ­φω­νί­ες Ελλά­δας — ΗΠΑ που προ­βλέ­πουν την υπα­γω­γή Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών στον στρα­τό των ΗΠΑ και συνέ­χι­σε λέγο­ντας «η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση απο­δέ­χε­ται και νομο­θε­τεί για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία τοπο­θε­τή­σεις Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών στο οργα­νό­γραμ­μα των Ενό­πλων Δυνά­με­ων των ΗΠΑ». Οπως πρό­σθε­σε «όλα αυτά κρύ­βουν μέσα τους το σπέρ­μα και της στα­δια­κής διοι­κη­τι­κής υπα­γω­γής τμη­μά­των των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στη στρα­τιω­τι­κή, άρα και πολι­τι­κή ηγε­σία των Ενό­πλων Δυνά­με­ων των ΗΠΑ καθώς η επι­χει­ρη­σια­κή ήδη υφίσταται».

Με αυτές τις συμ­βά­σεις, συνέ­χι­σε, ενι­σχύ­ε­ται η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή του απο­προ­σα­να­το­λι­σμού των Εόπλων Δυνά­με­ων της χώρας μας από την πραγ­μα­τι­κή τους απο­στο­λή που είναι η υπε­ρά­σπι­ση των συνό­ρων και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας.

Ξεκι­νώ­ντας την ομι­λία του, σημεί­ω­σε ότι όλες οι κυβερ­νή­σεις, από το 1952 που εντά­χθη­κε η χώρα στη λυκο­συμ­μα­χία του ΝΑΤΟ και αργό­τε­ρα σε εκεί­νη της ΕΕ, έχουν δώσει γην και ύδωρ στους ιμπε­ρια­λι­στές, που είναι υπεύ­θυ­νοι για πολε­μι­κές επεμ­βά­σεις ανά τον κόσμο, για εκα­τόμ­βες θυμά­των, για εκα­τομ­μύ­ρια προ­σφύ­γων. Αυτό το γεγο­νός δεν γίνε­ται για­τί τους το επέ­βα­λαν, υπο­γράμ­μι­σε, αλλά για­τί οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις και τα άλλα κόμ­μα­τα του ευρω­α­τλα­ντι­σμού έχουν πυξί­δα τα συμ­φέ­ρο­ντα της άρχου­σας τάξης της χώρας μας.

Ο Ν. Παπα­να­στά­σης απα­ρίθ­μη­σε ανα­λυ­τι­κά όλες τις μορ­φές εμπλο­κής της χώρας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια όπως η συμ­με­το­χή στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας για τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων που στη­ρί­ζουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, απο­στο­λή μονά­δας αντιαρ­μα­τι­κών όπλων στη Βουλ­γα­ρία σε συνερ­γα­σία με ΗΠΑ — ΝΑΤΟ για περι­κύ­κλω­ση Ρωσί­ας, το αντι­πυ­ραυ­λι­κό σύστη­μα «Πάτριοτ» στη Σαου­δι­κή Αρα­βία για την κάλυ­ψη της πετρε­λαϊ­κής της βιο­μη­χα­νί­ας, η απο­στο­λή της φρε­γά­τας «Ύδρα» στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα με το πρό­σχη­μα της προ­στα­σί­ας της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας, η ανά­λη­ψη της διοί­κη­σης της ευρω­παϊ­κής επι­χεί­ρη­σης «Ασπί­δες» σε συνερ­γα­σία με την αντί­στοι­χη των ΗΠΑ.

«Όλα αυτά και πολ­λά άλλα είναι εμπλο­κή σε πολέ­μους και απο­στο­λές που καμιά σχέ­ση δεν έχουν με την άμυ­να της χώρας», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, καταγ­γέλ­λο­ντας και τη συμ­φω­νία των άλλων κομ­μά­των. Κατη­γό­ρη­σε ακό­μα την κυβέρ­νη­ση που ευτε­λί­ζει τους Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κούς όταν υπο­νο­εί ότι και οι ίδιοι επι­ζη­τούν την υπα­γω­γή στους στο στρα­τό των ΗΠΑ για μερι­κά δολά­ρια. «Οι Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί έχουν τιμή, αξιο­πρέ­πεια και γνώ­ση της απο­στο­λής τους και δεν έχουν τη λογι­κή των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών που που­λά­νε ακό­μα και τη μάνα τους για τα κέρδη».

Ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής υπεν­θύ­μι­σε ότι ο στρα­τιω­τι­κός διά­λο­γος μετα­ξύ Ελλά­δας — ΗΠΑ ξεκί­νη­σε επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ και ολο­κλη­ρώ­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ενώ η συμ­φω­νία για τις αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις μετέ­τρε­ψε τη χώρα σε απέ­ρα­ντη ΝΑΤΟι­κή βάση. Κατήγ­γει­λε τον ΣΥΡΙΖΑ που ισχυ­ρί­στη­κε ότι η συνερ­γα­σία Ελλά­δας — ΗΠΑ μπο­ρεί να απο­δώ­σει οφέ­λη σε πολ­λα­πλά επί­πε­δα και κρι­τι­κά­ρει την κυβέρ­νη­ση που δεν στέλ­νει Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κούς στο σύνο­λο των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων αλλά σε μερι­κές μόνο υπηρεσίες.

Κατήγ­γει­λε το ΠΑΣΟΚ που επι­κε­ντρώ­νει την κρι­τι­κή του στο αν αυτές οι συμ­φω­νί­ες ήταν πρω­το­βου­λία των ΗΠΑ ή της Ελλά­δας, αλλά και την «Ελλη­νι­κή Λύση» που, ανα­πα­ρά­γο­ντας τον λαϊ­κι­σμό, δηλώ­νει πως δεν έχει αντίρ­ρη­ση να συμ­με­τά­σχει η χώρα σε «καλές απο­στο­λές», όχι σε πολέ­μους όπως στην Ουκρα­νία, παρα­βιά­ζο­ντας κάθε είδους λογική.

Κατα­λή­γο­ντας σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ θα κατα­ψη­φί­σει τις συμ­φω­νί­ες και θα εξα­κο­λου­θή­σει να αγω­νί­ζε­ται για κανέ­ναν Έλλη­να στρα­τιω­τι­κό εκτός συνό­ρων, καμία εμπλο­κή της Ελλά­δας σε απο­στο­λές εκτός συνό­ρων, απο­δέ­σμευ­ση τώρα από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ.

Νομοθετεί απευθείας υπαγωγή Ελλήνων στρατιωτικών στον στρατό των ΗΠΑ!

Το «στρα­τη­γέ μου ιδού ο στρα­τός σας» κάνει πρά­ξη η κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη και εμπλέ­κει το προ­σω­πι­κό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων ακό­μα πιο βαθιά στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, στέλ­νο­ντας στε­λέ­χη να υπη­ρε­τή­σουν σε πόστα των Αμε­ρι­κα­νών στις ΗΠΑ, στην Ευρώ­πη και όπου απαι­τη­θεί παγκο­σμί­ως υπό τις δια­τα­γές τους, ακό­μα και για ανά­λη­ψη δρά­σης σε σύρραξη.

Συγκε­κρι­μέ­να, τη Δευ­τέ­ρα εισή­χθη­σαν στη Διαρ­κή Επι­τρο­πή Εθνι­κής Αμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής δύο νομο­σχέ­δια του υπουρ­γεί­ου Αμυνας.

Το πρώ­το αφο­ρά την «Κύρω­ση του Μνη­μο­νί­ου Συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ του Υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής εκπρο­σω­πού­με­νου από τον Στρα­τό των ΗΠΑ και του Υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Αμυ­νας της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας ανα­φο­ρι­κά με την από­σπα­ση / τοπο­θέ­τη­ση ελλη­νι­κού Προ­σω­πι­κού Αμυ­νας στον Στρα­τό των ΗΠΑ» και το άλλο την «Κύρω­ση του Μνη­μο­νί­ου Συμ­φω­νί­ας μετα­ξύ του Υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Αμυ­νας της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας, όπως εκπρο­σω­πεί­ται από την Ελλη­νι­κή Διοί­κη­ση Ειδι­κού Πολέ­μου, και του Υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής, όπως εκπρο­σω­πεί­ται από τη Διοί­κη­ση Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων των ΗΠΑ, με αντι­κεί­με­νο την τοπο­θέ­τη­ση Προ­σω­πι­κού Αμυ­νας της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας στη Διοί­κη­ση Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων των ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφο­ρά το πρώ­το μνη­μό­νιο, υπε­γρά­φη στις 5/7/2022 στην Ουά­σιγ­κτον και στις 27/7/2022 στην Αθή­να, και καθο­ρί­ζει τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις «μέσω των οποί­ων το Ελλη­νι­κό Προ­σω­πι­κό Αμυ­νας θα δύνα­ται να τοπο­θε­τη­θεί σε μονά­δες του Στρα­τού των ΗΠΑ στην Ευρώ­πη για κάλυ­ψη επι­χει­ρη­σια­κών ανα­γκών». Με απλά λόγια, οι Ελλη­νες στρα­τιω­τι­κοί θα είναι δυνα­τό να παίρ­νουν …μετά­θε­ση στον στρα­τό των ΗΠΑ!

Σε αντί­στοι­χο πνεύ­μα, το έτε­ρο νομο­σχέ­διο αφο­ρά το σχε­τι­κό μνη­μό­νιο που υπε­γρά­φη στις 24/12/2021 στην Αθή­να και στις 7/5/2022 στην Τάμπα των ΗΠΑ. Στην αιτιο­λο­γι­κή έκθε­ση του νομο­σχε­δί­ου τονί­ζε­ται ότι σκο­πός μετα­ξύ άλλων είναι η «δια­σύν­δε­ση με την Τμη­μα­τι­κή Διοί­κη­ση Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (σ.σ. των ΗΠΑ), η οποία απο­τε­λεί και εθνι­κή υπο­χρέ­ω­ση της Ελλά­δας στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ». Στην Εκθε­ση του ΓΛΚ προ­βλέ­πε­ται αντί­στοι­χη δαπά­νη για την απο­στο­λή 3 Ελλή­νων αξιω­μα­τι­κών στη ΔΕΕ — ΗΠΑ του­λά­χι­στον 170 χιλιά­δες ευρώ περί­που κατ’ έτος, συν 40 χιλιά­δες ευρώ κατά το έτος απο­στο­λής και το έτος επιστροφής.

Ανά­με­σα σε άλλα το νομο­σχέ­διο προ­βλέ­πει ότι «Προ­σω­πι­κό Αμυ­νας της Ελλη­νι­κής Κυβέρ­νη­σης δύνα­ται να τοπο­θε­τεί­ται στη ΔΕΕ — ΗΠΑ για την εκπλή­ρω­ση επι­χει­ρη­σια­κών απαι­τή­σε­ων της ΔΕΕ — ΗΠΑ». Επα­να­λαμ­βά­νε­ται άλλω­στε ότι το εν λόγω προ­σω­πι­κό «θα απο­κτή­σει επι­χει­ρη­σια­κή εμπει­ρία και τεχνι­κές γνώ­σεις, ενώ παρέ­χει επι­χει­ρη­σια­κή υπο­στή­ρι­ξη στη ΔΕΕ — ΗΠΑ».

Τα μνη­μό­νια συζη­τή­θη­καν στην αρμό­δια Επι­τρο­πή και σήμε­ρα, περ­νούν στην Ολο­μέ­λεια. Ετοι­μοι να βάλουν πλά­τη και στο νέο βήμα της πολε­μι­κής εμπλο­κής ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο