Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Σοφιανός: Η θέληση πολλών λαϊκών ανθρώπων να πάει καλά το ΚΚΕ, να γίνει πράξη με την ισχυροποίησή του

Ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής στην Α’ εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια Αττι­κής σε συνέ­ντευ­ξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων τονί­ζει ότι το δίλημ­μα για τον κόσμο που αγω­νί­στη­κε ενά­ντια στα αντι­λαϊ­κά μέτρα όλων των κυβερ­νή­σε­ων, για τον κόσμο που νοιώ­θει αρι­στε­ρός- προ­ο­δευ­τι­κός, «δεν μπο­ρεί να είναι αν η ψαλί­δα ανά­με­σα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εννιά ή εφτά μονά­δες», αλλά το πόσο ισχυ­ρό θα είναι το ΚΚΕ, «η μόνη πολι­τι­κή δύνα­μη που μπο­ρεί να πολε­μή­σει τη νέα κυβέρ­νη­ση της επο­πτεί­ας, των μετα­μνη­μο­νια­κών δεσμεύ­σε­ων, την σφι­χτα­γκα­λια­σμέ­νη κυβέρ­νη­ση με το ΝΑΤΟ και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς στη Βου­λή και στους δρό­μους του αγώνα».

Σημειώ­νει ότι το ΚΚΕ με το πρό­γραμ­μά του αντι­πά­λε­ψε τις αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις, με πυρή­να είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι ο πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος του σημε­ρι­νού δρό­μου των μονο­πω­λί­ων, της EE, του NATO, που υπη­ρε­τούν τα άλλα κόμ­μα­τα, ανε­ξάρ­τη­τα από τις όποιες επι­μέ­ρους δια­φο­ρές τους.

Ο Ν. Σοφια­νός στη συνέ­ντευ­ξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανα­φέ­ρει ακό­μα ότι «υπάρ­χει πολύς κόσμος που θέλει να πάει καλά το ΚΚΕ, το θέμα είναι αυτή η θέλη­ση να γίνει και πρά­ξη με την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ, για να μπο­ρεί η πλειο­ψη­φία του λαού μας να χαμο­γε­λά το βρά­δυ των εκλογών».

ΕΡ: Ποιο είναι το δίλημ­μα των εκλο­γών της 7ης Ιουλίου;

Απ.: Οι πρό­σφα­τες εκλο­γές δια­μόρ­φω­σαν ένα νέο πολι­τι­κό συσχε­τι­σμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυ­νε με την πολι­τι­κή του τη ΝΔ, δια­μορ­φώ­νο­ντας ένα ρεύ­μα εναλ­λα­γής που θα πατή­σει στις μετα­μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις που η κυβέρ­νη­σή του ψήφι­σε. Ο νέος διπο­λι­σμός και τα πρό­θυ­μα κόμ­μα­τα- μπα­λα­ντέρ, κυρί­ως το ΚΙΝΑΛ, έχουν κοι­νές προ­γραμ­μα­τι­κές θέσεις, που άλλω­στε βασί­ζο­νται στα μνη­μό­νια που δια­δο­χι­κά ψήφι­σαν. Το δίλημ­μα για τον κόσμο που αγω­νί­στη­κε ενά­ντια σε μέτρα και πολι­τι­κές και των τριών κομ­μά­των αυτά τα χρό­νια, είναι απέ­να­ντι στη νέα κυβέρ­νη­ση, πόσο δυνα­τή θα είναι η μόνη πολι­τι­κή δύνα­μη που μπο­ρεί να την πολε­μή­σει στη Βου­λή και στους δρό­μους του αγώ­να. Το δίλημ­μα για τον κόσμο που νοιώ­θει αρι­στε­ρός- προ­ο­δευ­τι­κός δεν μπο­ρεί να είναι αν η ψαλί­δα ανά­με­σα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εννιά ή εφτά μονά­δες, αλλά την επό­με­νη μέρα να υπάρ­χει δυνα­τό ΚΚΕ απέ­να­ντί τους. Το ΚΚΕ απέ­δει­ξε στα δύσκο­λα ότι είναι η δύνα­μη που θέλει και μπο­ρεί να εμπνεύ­σει λαϊ­κές δυνά­μεις στο δύσκο­λο δρό­μο του αγώ­να απέ­να­ντι σε μια συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­ση που ενι­σχύ­ε­ται μέσα στον κόσμο, που οφεί­λε­ται και στο «βρώ­μι­σμα» που έκα­νε η ηγε­σία του ΣΥΡΙΖΑ σε αξί­ες και ιδα­νι­κά, που τα μετα­χει­ρί­στη­κε σαν πλυ­ντή­ριο για την αντι­λαϊ­κή- μνη­μο­νια­κή πολι­τι­κή του.

ΕΡ: Βάσει των πρό­σφα­των εκλο­γι­κών ανα­με­τρή­σε­ων τι εκτι­μά­τε ότι θα βαρύ­νει περισ­σό­τε­ρο στην λαϊ­κή ψήφο;

Απ.: Το κρί­σι­μο ερώ­τη­μα είναι το τι πρέ­πει να βαρύ­νει στο λαϊ­κό κόσμο και να καθο­ρί­σει την ψήφο του στις 7 Ιού­λη, ιδιαί­τε­ρα τους δεκά­δες χιλιά­δες που επέ­λε­ξαν το ΚΚΕ μόνο στην κάλ­πη των περι­φε­ρεια­κών ή δημο­τι­κών εκλο­γών ή βρί­σκο­νται κοντά στο ΚΚΕ και δεν πήγαν να ψηφί­σουν. Να σκε­φτούν, λοι­πόν, ότι ο Πάιατ μόλις πριν λίγες μέρες δήλω­σε ότι ανε­ξάρ­τη­τα από το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών οι σχέ­σεις της Ελλά­δας με τις ΗΠΑ θα ενι­σχυ­θούν. Να σκε­φτούν ότι η Κομι­σιόν δήλω­σε ότι τον Σεπτέμ­βρη έρχε­ται νέα αξιο­λό­γη­ση πάνω στα συμ­φω­νη­θέ­ντα με τη σημε­ρι­νή αλλά και την αυρια­νή κυβέρ­νη­ση. Απέ­να­ντι λοι­πόν στη νέα κυβέρ­νη­ση της επο­πτεί­ας, των μετα­μνη­μο­νια­κών δεσμεύ­σε­ων, την σφι­χτα­γκα­λια­σμέ­νη κυβέρ­νη­ση με το ΝΑΤΟ και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, αυτός ειδι­κά ο κόσμος που προ­α­νέ­φε­ρα, ψηλώ­νει το μπόι των διεκ­δι­κή­σε­ών του ψηφί­ζο­ντας ΚΚΕ, δημιουρ­γώ­ντας τη δική του δυνα­μι­κή για την επό­με­νη μέρα.

ΕΡ: Με τι πρό­γραμ­μα αντι­πα­ρα­τί­θε­ται το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, αλλά και στα άλλα κόμματα;

Απ.: Το ΚΚΕ με το πρό­γραμ­μά του αντι­πά­λε­ψε τις αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις, με πυρή­να είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, οργά­νω­σε και στή­ρι­ξε τις διεκ­δι­κή­σεις των μισθω­τών, των επαγ­γελ­μα­τιών, των αγρο­τών, των μαθη­τών και φοι­τη­τών, των ατό­μων με ανα­πη­ρία. Είναι ο πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος του σημε­ρι­νού δρό­μου των μονο­πω­λί­ων, της EE, του NATO, που υπη­ρε­τούν τα άλλα κόμ­μα­τα, ανε­ξάρ­τη­τα από τις όποιες επι­μέ­ρους δια­φο­ρές τους. Είναι το κόμ­μα που στέ­κε­ται και θα στα­θεί δίπλα στον άνερ­γο, στον απο­λυ­μέ­νο, στον βιο­πα­λαι­στή, στον επαγ­γελ­μα­τία, στον επι­στή­μο­να, στον αγρό­τη, στη νεο­λαία, στον συντα­ξιού­χο, σε εκεί­νους που βρί­σκο­νται υπό την απει­λή των κατα­σχέ­σε­ων και των πλειστηριασμών.

Είναι εκεί­νο που απο­τέ­λε­σε πραγ­μα­τι­κή, μαχη­τι­κή, λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση παντού. Κατα­θέ­τει προ­τά­σεις για την πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση των εργα­ζο­μέ­νων, των ανέρ­γων, των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, των αγρο­τών, των νέων, των γυναι­κών, των συντα­ξιού­χων. Αυτό θα συνε­χί­σου­με να κάνου­με με τη δύνα­μη του εργα­τι­κού- λαϊ­κού κινή­μα­τος, την κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία, θα διεκ­δι­κού­με απέ­να­ντι στην αυρια­νή κυβέρ­νη­ση όλους τους στό­χους και τα αιτή­μα­τα που ανα­κό­πτουν την ορμη­τι­κή επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου, που στη­ρί­ζουν το λεη­λα­τη­μέ­νο εισό­δη­μα, που δίνουν ανά­σες στη δύσκο­λη καθη­με­ρι­νό­τη­τα της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας. Απο­δεί­ξα­με αυτά τα χρό­νια και παρά τον αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό, ότι το ΚΚΕ ξέρει και μπο­ρεί να μάχε­ται, να παλεύ­ει όχι μόνο για να πάρου­με πίσω όλα όσα χάσα­με, αλλά και για να έχουν όλοι και όλες εργα­σία ικα­νή να εξα­σφα­λί­σει ζωή με ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών, με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα, με ελεύ­θε­ρο χρό­νο. Παλεύ­ει για την οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας και της οικο­νο­μί­ας, όπου ο εργα­ζό­με­νος δεν θα είναι αντι­κεί­με­νο εκμε­τάλ­λευ­σης, αλλά θα έχει καθο­ρι­στι­κό, κυρί­αρ­χο ρόλο στην οργά­νω­ση της παρα­γω­γής, στην κατα­νο­μή του πλού­του, ώστε να ανε­βαί­νει συνο­λι­κά η ποιό­τη­τα ζωής για όλους και όλες.

ΕΡ: Σε κάθε εκλο­γι­κή μάχη σημειώ­νε­ται μετα­κί­νη­ση ψηφο­φό­ρων με διά­φο­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Από την επα­φή σας με τον κόσμο, ποιο είναι το κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό αλλά και η προσ­δο­κία όσων συμπο­ρεύ­ο­νται με το ΚΚΕ;

Απ.: Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όλους όσοι νιώ­θουν αρι­στε­ροί, προ­ο­δευ­τι­κοί, δημο­κρά­τες και δεν ξέχα­σαν, δεν αλλοί­ω­σαν, μαζί με την τετρά­χρο­νη δια­κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, τις αξί­ες και τα ιδα­νι­κά τους, τους στό­χους και τις ελπί­δες τους, δεν τα κατέ­θε­σαν όλα αυτά στο σύστη­μα της κάθε είδους βαρ­βα­ρό­τη­τας, της εκμε­τάλ­λευ­σης, στα επι­τε­λεία της EE και του NATO. Αυτοί οι άνθρω­ποι ξέρουν πως οι έννοιες «αρι­στε­ρά», «πρό­ο­δος», «δημο­κρα­τία» είναι έννοιες ταυ­τι­σμέ­νες με τον ανυ­πο­χώ­ρη­το ταξι­κό αγώ­να, για να βελ­τιώ­σου­με τη ζωή μας, με υψη­λά ιδα­νι­κά και αξί­ες για την πρό­ο­δο της κοι­νω­νί­ας, με την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο και όχι για να γυρί­σου­με πίσω στον μεσαί­ω­να. Είναι ταυ­τό­χρο­να και έννοιες ασυμ­βί­βα­στες με την εξα­πά­τη­ση, την κοροϊ­δία, το ψέμα, την αλα­ζο­νεία, το νεποτισμό.

Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όσους προ­βλη­μα­τί­ζο­νται να ξανα­ψη­φί­σουν ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο της επα­νό­δου της ΝΔ. Το απο­τέ­λε­σμα των ευρω­ε­κλο­γών ήρθε να επι­βε­βαιώ­σει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δια­κυ­βέρ­νη­ση και τις συμ­μα­χί­ες του, όχι μόνο δεν «ξεμπέρ­δε­ψε με το παλιό», αλλά το «ξέπλυ­νε» και το ανά­στη­σε, του έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα να εμφα­νί­ζε­ται δικαιω­μέ­νο, αφού και αυτός κινή­θη­κε στα αντι­λαϊ­κά χνά­ρια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ‘Αλλω­στε, είναι απο­τέ­λε­σμα της ενιαί­ας στρα­τη­γι­κής τους. Μάλι­στα, ο ίδιος ο κ. Τσί­πρας δηλώ­νει ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει συγκυ­βέρ­νη­ση με τη Δεξιά, «εάν το απαι­τή­σουν οι συνθήκες»…

Υπάρ­χει πολύς κόσμος που θέλει να πάει καλά το ΚΚΕ, το θέμα είναι αυτή η θέλη­ση να γίνει και πρά­ξη με την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ, για να μπο­ρεί η πλειο­ψη­φία του λαού μας να χαμο­γε­λά το βρά­δυ των εκλογών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο