Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝED: Ο βρώμικος ρόλος μιας οργάνωσης — «βραχίονα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής

«NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY»

✔️    Η δράση της «Εθνικής Επιχορήγησης για τη Δημοκρατία» αποκαλύπτει τον ύπουλο ρόλο της άσκησης «ήπιας πολιτικής» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Οι κινη­το­ποι­ή­σεις των προη­γού­με­νων ημε­ρών στο Χονγκ Κονγκ και οι καταγ­γε­λί­ες της κινε­ζι­κής κυβέρ­νη­σης για ανά­μει­ξη των ΗΠΑ στην επι­χεί­ρη­ση απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης της τοπι­κής κυβέρ­νη­σης απο­κά­λυ­ψαν μια ακό­μα πλευ­ρά των μετα­ξύ τους αντι­θέ­σε­ων και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών που οξύ­νο­νται παγκοσμίως.

Στο πλαί­σιο αυτών των αντα­γω­νι­σμών, που επι­σύ­ρουν τον κίν­δυ­νο μιας γενι­κευ­μέ­νης στρα­τιω­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης, χρη­σι­μο­ποιού­νται απ’ όλες τις πλευ­ρές μια σει­ρά από «μη συμ­βα­τι­κά» όπλα, με στό­χο την απο­δυ­νά­μω­ση του αντί­πα­λου, αξιο­ποιώ­ντας υπαρ­κτές αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό των καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων.

Ενα τέτοιο «εργα­λείο» της αμε­ρι­κα­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής είναι η οργά­νω­ση «National Endowment for Democracy» (NED — Εθνι­κή Επι­χο­ρή­γη­ση για τη Δημο­κρα­τία), που καταγ­γέλ­θη­κε ευθέ­ως για ενερ­γή ανά­μει­ξη στις δια­δη­λώ­σεις και τα επει­σό­δια στο Χονγκ Κονγκ, μαζί με άλλες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην Κίνα.

Ριζοσπάστης logo

Ανε­ξάρ­τη­τα από το ιστο­ρι­κό, οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό υπό­βα­θρο των κινη­το­ποι­ή­σε­ων στο Χονγκ Κονγκ, «ο βίος και η πολι­τεία» της αμε­ρι­κα­νι­κής αυτής οργά­νω­σης είναι απο­κα­λυ­πτι­κά για τις μεθό­δους παρέμ­βα­σης των ΗΠΑ στο εσω­τε­ρι­κό τρί­των χωρών, προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θούν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους, σε βάρος των λαών, που είναι οι μόνοι αρμό­διοι να απο­φα­σί­ζουν για το παρόν και το μέλ­λον τους.

Δια­δη­λω­τές στο Χονγκ Κονγκ ζητά­νε από τις ΗΠΑ να το …απε­λευ­θε­ρώ­σουν

Τα παρα­δείγ­μα­τα από τη δρά­ση της συγκε­κρι­μέ­νης και άλλων οργα­νώ­σε­ων είναι πολ­λά, σε χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, της Β. Αφρι­κής, της Μέσης Ανα­το­λής κ.α. προ­σφέ­ρο­ντας πλού­σια πεί­ρα για τις συνέ­πειες από την απρο­σχη­μά­τι­στη παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ, με το μαν­δύα του υπε­ρα­σπι­στή των λαϊ­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών, προ­κει­μέ­νου να ασκή­σουν πίε­ση σε μη αρε­στά καθε­στώ­τα, προ­κα­λώ­ντας χάος, στρώ­νο­ντας το έδα­φος για ωμές στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις, αξιο­ποιώ­ντας υπαρ­κτές εστί­ες λαϊ­κής δυσα­ρέ­σκειας και ενδο­α­στι­κές αντι­θέ­σεις στις χώρες αυτές.

Ο «Ριζο­σπά­στης» παρου­σιά­ζει μια απο­κα­λυ­πτι­κή «ακτι­νο­γρα­φία» της οργά­νω­σης NED, που τα πλο­κά­μια της απλώ­νο­νται σε Βαλ­κά­νια, ΝΑ Ευρώ­πη και Μέση Ανα­το­λή, εκπέ­μπο­ντας σήμα κιν­δύ­νου για το «βάθος» της παρέμ­βα­σης των ΗΠΑ και τις συνέ­πειες που έχει για το λαό η ελλη­νι­κή εμπλο­κή στα σχέ­διά τους, ιδιαί­τε­ρα μετά την ανα­νέ­ω­ση και επέ­κτα­ση της συμ­φω­νί­ας για τη «στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία» μαζί τους.

«Ομπρέλα» για ΜΚΟ, «ανεξάρτητα» συνδικάτα και κόμματα

Η NED, οργά­νω­ση — ομπρέ­λα της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, η οποία αυτο­πα­ρου­σιά­ζε­ται ως ιδιω­τι­κή, μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρεία (στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα χρη­μα­το­δο­τεί­ται ολο­κλη­ρω­τι­κά από το Κογκρέ­σο, μέσω του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ), έχει πλού­σιο ιστο­ρι­κό παρεμ­βά­σε­ων σε κρά­τη όπως η Νικα­ρά­γουα, η πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βία, η Αϊτή, η Βενε­ζου­έ­λα, αλλά και η Ουκρα­νία. Βάσει των επί­ση­μων στοι­χεί­ων, επι­κε­ντρώ­νει την παρου­σία και τη δρά­ση της σε χώρες που δεν ανή­κουν στον ευρω­α­τλα­ντι­κό άξο­να, με στό­χο να προ­ω­θεί τα συμ­φέ­ρο­ντα και την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ.

Η «Αλλη­λεγ­γύη» στην Πολω­νία ήταν ανά­με­σα σ’ αυτούς που χρη­μα­το­δό­τη­σε η NED

«Η NED είναι ένα μονα­δι­κό ίδρυ­μα», ανα­φέ­ρει η ιστο­σε­λί­δα της οργά­νω­σης. «Ο μη κυβερ­νη­τι­κός της χαρα­κτή­ρας της δίνει την ευε­λι­ξία ώστε να είναι δυνα­τό η ίδια να εργα­στεί σε μερι­κές από τις πιο δύσκο­λες συν­θή­κες του κόσμου και να αντα­πο­κρί­νε­ται άμε­σα όταν υπάρ­χει η ευκαι­ρία για πολι­τι­κές αλλα­γές».

Βασι­κή της λει­τουρ­γία απο­τε­λεί η χρη­μα­το­δό­τη­ση μιας ευρεί­ας γκά­μας οργα­νι­σμών που «εργά­ζο­νται για την προ­ώ­θη­ση της δημο­κρα­τί­ας», συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πολι­τι­κών οργα­νώ­σε­ων και κομ­μά­των, εφη­με­ρί­δων και άλλων Μέσων Ενη­μέ­ρω­σης, εργα­τι­κών συν­δι­κά­των, επι­χει­ρη­μα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων, φοι­τη­τι­κών ομά­δων, κινη­μά­των και δια­φό­ρων άλλων φορέ­ων της «κοι­νω­νί­ας των πολι­τών», που είτε λει­τουρ­γούν ήδη είτε στή­νο­νται εξαρ­χής από την ίδια.

Ολα τα παρα­πά­νω, ασχέ­τως του γεγο­νό­τος ότι λαμ­βά­νουν χρη­μα­το­δό­τη­ση, υλι­κά μέσα, εκπαί­δευ­ση και τεχνο­γνω­σία από την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, παρου­σιά­ζο­νται με θρά­σος από τη NED ως «ανε­ξάρ­τη­τα».

Οι δρα­στη­ριό­τη­τές της αφο­ρούν συλ­λο­γή πλη­ρο­φο­ριών, έρευ­νες κοι­νής γνώ­μης, σεμι­νά­ρια, συνέ­δρια, εκπαί­δευ­ση και προ­ε­τοι­μα­σία δια­φό­ρων ειδών «εκπαι­δευ­τών», αξιο­ποί­η­ση νέων τεχνο­λο­γιών κ.ά. Ολα αυτά συγκλί­νουν τελι­κά στην «καθο­δή­γη­ση» και τον εξο­πλι­σμό μιας ευρεί­ας γκά­μας οργα­νι­σμών, προ­κει­μέ­νου να ανα­πτύσ­σουν δρά­ση και να αυξά­νουν την επιρ­ροή τους, υπο­στη­ρί­ζο­ντας τις επι­διώ­ξεις της αμε­ρι­κα­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής ένα­ντι κυρί­ως των αντα­γω­νι­στών της.

Δια­δή­λω­ση με τις σημαί­ες της Optor στο Βελιγράδι

Μόνο την περί­ο­δο 2016 — 2019 η οργά­νω­ση έχει διο­χε­τεύ­σει κον­δύ­λια ύψους άνω των 67 εκατ. δολα­ρί­ων στην Ευρώ­πη και άνω των 77 εκατ. δολα­ρί­ων σε Β. Αφρι­κή και Μέση Ανα­το­λή. Κάθε χρό­νο χρη­μα­το­δο­τεί 1.600 και πλέ­ον προ­γράμ­μα­τα σε πάνω από 90 χώρες, με το προ­σω­πείο της «μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης», για να στη­ρί­ξει «ευέ­λι­κτα» ακό­μα και επί­δο­ξους πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες, όπως το 2002 στη Βενε­ζου­έ­λα και το 2014 στην Ουκρανία.

Τα χρή­μα­τα αυτά φτά­νουν στους απο­δέ­κτες από τη NED μέσω της επι­δό­τη­σης των τεσ­σά­ρων οργα­νώ­σε­ών της, οι οποί­ες στη συνέ­χεια ανα­δια­νέ­μουν τα ποσά στα πολυά­ριθ­μα προ­γράμ­μα­τα που συγκρο­τούν. Οι τέσ­σε­ρις αυτές οργα­νώ­σεις είναι:

  • Το Αμε­ρι­κα­νι­κό Κέντρο για τη Διε­θνή Εργα­τι­κή Αλλη­λεγ­γύη (American Centre for International Labour Solidarity — ACILS), το οποίο διευ­θύ­νε­ται από την Αμε­ρι­κα­νι­κή Ομο­σπον­δία Εργα­σί­ας και Βιο­μη­χα­νι­κών Οργα­νι­σμών (AFL-CIO)
  • Το Διε­θνές Κέντρο Ιδιω­τι­κής Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας (Centre for International Private Enterprise — CIPE), το οποίο διευ­θύ­νε­ται από το Εμπο­ρι­κό Επι­με­λη­τή­ριο των ΗΠΑ
  • Το Διε­θνές Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό Ινστι­τού­το (International Republican Institute) και το Εθνι­κό Ινστι­τού­το Διε­θνών Σχέ­σε­ων (National Democratic Institute for International Affairs), του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού και του Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Μια θυγατρική της CIA

Η NED και το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο τίμη­σαν στις αρχές Νοέμ­βρη τον Λεχ Βαλέ­σα για τη συμ­βο­λή του στην ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού, με αφορ­μή τα 30 χρό­νια από την πτώ­ση του τεί­χους του Βερολίνου

Η οργά­νω­ση απο­τε­λεί κυριο­λε­κτι­κά παρα­κλά­δι της CIA. Το «έργο» που είχε μέχρι τότε στη δικαιο­δο­σία της η αμε­ρι­κα­νι­κή υπη­ρε­σία πλη­ρο­φο­ριών, απο­σπά­στη­κε σε έναν νέο οργα­νι­σμό με από­φα­ση του Προ­έ­δρου Ρίγκαν το Νοέμ­βρη του 1983, έναν χρό­νο μετά την περί­φη­μη ομι­λία του στο βρε­τα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο, όπου απο­κά­λε­σε την ΕΣΣΔ «αυτο­κρα­το­ρία του κακού», τονί­ζο­ντας την ανά­γκη δια­μόρ­φω­σης «απα­ραί­τη­της υπο­δο­μής για τη δημο­κρα­τία», για την ανά­σχε­ση της σοβιε­τι­κής επιρροής.

Η υπο­δο­μή αυτή, που θα καθο­δη­γού­σε στο εξής «εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα, ΜΜΕ, κόμ­μα­τα και πανε­πι­στή­μια» αυτο­νο­μή­θη­κε από το «κυρί­ως σώμα» των μυστι­κών υπη­ρε­σιών, ώστε να λει­τουρ­γεί πιο ευέ­λι­κτα από τη «μητρι­κή» της, ειδι­κά μετά τα μεγά­λα σκάν­δα­λα που είχε αντι­με­τω­πί­σει η CIA στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του ’70.

Ο Allen Weinstein, ένα εκ των ιδρυ­τι­κών στε­λε­χών της οργά­νω­σης, μιλώ­ντας στην «Washington Post» το 1991 για τη δρά­ση της, ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων ότι «πολ­λά από αυτά που κάνου­με εμείς σήμε­ρα, γίνο­νταν μυστι­κά 25 χρό­νια πριν από τη CIA»1.

Μιλώ­ντας για την ανά­γκη δημιουρ­γί­ας της NED, o πρό­ε­δρος του οργα­νι­σμού από το 1984, Carl Gershman, είχε ανα­φέ­ρει στους «New York Times» το 1986 πως «δεν έπρε­πε να κάνου­με αυτήν τη δου­λειά μέσω των μυστι­κών υπη­ρε­σιών. Θα ήταν απαί­σιο για τις δημο­κρα­τι­κές ομά­δες στον κόσμο να φανεί πως επι­δο­τού­νται από τη CIA. Το είδα­με αυτό να συμ­βαί­νει τη δεκα­ε­τία του ’60 και αυτός είναι ο λόγος που το στα­μα­τή­σα­με»2.

Στην ετή­σια έκθε­ση της NED, το 2003, παρου­σιά­ζο­ντας την εικο­σα­ε­τή της πορεία, παρέ­θε­σε στοι­χεία για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση 6.000 πολι­τι­κών οργα­νώ­σε­ων. Ανά­με­σα σε αυτές, στην έκθε­ση ανα­φέ­ρε­ται πως η NED απο­τέ­λε­σε τον κύριο χρη­μα­το­δό­τη της οργά­νω­σης «Charta 77» (αντε­πα­να­στα­τι­κή οργά­νω­ση στην Τσε­χο­σλο­βα­κία, που έπαι­ξε ρόλο στη λεγό­με­νη «βελού­δι­νη επα­νά­στα­ση» και στε­λέ­χη της ανα­δεί­χτη­καν σε θέσεις — κλει­διά του κρά­τους μετά τις ανα­τρο­πές του 1989), του «Solidarnoc» στην Πολω­νία (η γνω­στή «Αλλη­λεγ­γύη» του Λεχ Βαλέ­σα) και πιο πρό­σφα­τα του «κινή­μα­τος» «Otpor» στη Γιου­γκο­σλα­βία3.

Το «Otpor», όπως ανέ­φε­ρε σε συνέ­ντευ­ξή του το στέ­λε­χος της NED, Paul McCarthy, έλα­βε το μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα των 3 εκατ. δολα­ρί­ων που η NED διο­χέ­τευ­σε στη Γιου­γκο­σλα­βία για να στη­ρί­ξει αντι­πο­λι­τευό­με­νες στον Πρό­ε­δρο Μιλό­σε­βιτς οργα­νώ­σεις και κόμ­μα­τα. Τη χρη­μα­το­δό­τη­ση επι­βε­βαί­ω­σε αργό­τε­ρα και ο Slobodan Homen, ηγε­τι­κή μορ­φή του «κινή­μα­τος»4.

Παρα­πο­μπές                        -|>

  1. «Washington Post»,   22/9/1991
  2. «The New York Times»,    1/6/1986
  3. 2003 NED Annual Report,    σελ. 51
  4. «The New York Times», 26/10/2000

NED

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο