Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκίνησε το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ: Μήνυμα ενίσχυσης του αντιπολεμικού — αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Ξεκί­νη­σε σήμε­ρα το πρωί τις εργα­σί­ες του, με σύν­θη­μα «Δυνα­μώ­νου­με την ΕΕΔΥΕ, το αντι­πο­λε­μι­κό — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό κίνη­μα. Καμιά συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους. Να κλεί­σουν οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις και τα ευρω­α­τλα­ντι­κά στρα­τη­γεία. Απο­δέ­σμευ­ση από ΝΑΤΟ — ΕΕ», το 19ο Συνέ­δριο της ΕΕΔΥΕ, στον Πολυ­χώ­ρο «Μάνος Λοΐ­ζος», στη Νίκαια.

Οι εργα­σί­ες ξεκί­νη­σαν με προ­βο­λή βίντεο, ενώ το άνοιγ­μα των εργα­σιών έγι­νε από τον Στέ­λιο Μπε­νε­τά­το, μέλος του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΕΔΥΕ. Παράλ­λη­λα έγι­νε ανα­φο­ρά στους αγω­νι­στές που «έφυ­γαν» και κρα­τή­θη­κε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέ­χεια, έγι­νε παρου­σί­α­ση της Εισή­γη­σης του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου από την Ελπί­δα Παντε­λά­κη, γγ της ΕΕΔΥΕ, η οποία μετα­ξύ άλλων τόνι­σε πως «το 19ο Συνέ­δριο της ΕΕΔΥΕ πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε περί­ο­δο κλι­μά­κω­σης της επί­θε­σης του κεφα­λαί­ου, της ΕΕ και της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ ενά­ντια στα δικαιώ­μα­τα και τη ζωή της εργα­τι­κής — λαϊ­κής οικο­γέ­νειας» (δια­βά­στε παρα­κά­τω την εισήγηση).

Μετά την εισή­γη­ση ακο­λού­θη­σε χαι­ρε­τι­σμός από τον Αλέ­ξαν­δρο Κορω­νά­κο, εκ μέρους της Κίνη­σης για την Εθνι­κή Άμυ­να (ΚΕΘΑ), χαι­ρε­τι­σμός από τον Θανά­ση Παφί­λη, γγ του Παγκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Ειρήνης(ΠΣΕ), ενώ έγι­νε ανά­γνω­ση του μηνύ­μα­τος της Πρέ­σβει­ρας της Κού­βας, Σέλ­μις Μαρία Ντο­μί­γκες Κορ­τί­να. Επί­σης, χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε ο πρέ­σβης της Παλαι­στί­νης, Μαρουάν Τουμπάσι.

Παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Μαρί­νο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στις εργα­σί­ες παρα­βρέ­θη­καν αντι­προ­σω­πεί­ες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με επι­κε­φα­λής τον Νίκο Παπα­γε­ωρ­γί­ου, της ΟΓΕ με επι­κε­φα­λής την πρό­ε­δρο Χρι­στί­να Σκα­λού­μπα­κα, του ΜΑΣ με επι­κε­φα­λής τη Βασι­λι­κή Ντα­ντή, του ΕΕΤΕ με επι­κε­φα­λής τον Στέ­λιο Στα­θέ­το, της ΑΣΓΜΕ με επι­κε­φα­λής τον Πανα­γιώ­τη Κατη­φέ, Ομο­σπον­δία Γονέ­ων Αττι­κής με επι­κε­φα­λής τη Ρού­λα Παφί­λη, και μετά παρα­βρέ­θη­καν από συντα­ξιού­χους ικα, άνθρω­ποι άλλους φορείς, γραμ­μά­των, αθλη­τι­σμού, πολι­τι­σμού, πανεπιστημίου.

Τέλος, χαι­ρε­τι­στή­ρια μηνύ­μα­τα για τις εργα­σί­ες του Συνε­δρί­ου, απέ­στει­λαν ξένα κινήματα.

synedrio eedye 5

Αποσπάσματα της Εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου

Ανα­φε­ρό­με­νη στις διε­θνείς εξε­λί­ξεις σημεί­ω­σε την όξυν­ση της αντι­πα­ρά­θε­σης ανά­με­σα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρω­το­κα­θε­δρία στο διε­θνές ιµπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­µα, στη στρα­τη­γι­κή «ΝΑΤΟ 2030» που  επι­διώ­κει να διευ­ρύ­νει την ακτί­να δρά­σης της λυκο­συμ­μα­χί­ας σε όλη την υδρό­γειο, στην παρα­πέ­ρα στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΕΕ ώστε να δρα τόσο συμπλη­ρω­μα­τι­κά προς το ΝΑΤΟ όσο και αυτό­νο­μα, στην ακό­μα βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχεδιασμούς.

Στά­θη­κε στις πρό­σφα­τες υπο­γρα­φές των επι­κίν­δυ­νων συμ­φω­νιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλ­λία και την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, σημειώ­νο­ντας πως καμία σχέ­ση δεν έχουν με την ασφά­λεια και την άμυ­να της χώρας, αλλά αντι­θέ­τως μετα­τρέ­πε­ται η χώρα σε ορμη­τή­ριο ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και πολέ­μων και βάζει σε κίν­δυ­νο το λαό μας.

Σημεί­ω­σε πως «πρέ­πει να συζη­τή­σου­με με το λαό και τη νεο­λαία και να απο­δο­μή­σου­με την άπο­ψη ότι οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­φω­νί­ες μετα­τρέ­πουν τη χώρα σε “πυλώ­να στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας”, ν’ ανα­δεί­ξου­με τους κιν­δύ­νους που γεν­νούν για το λαό και τη νεο­λαία, να εντεί­νου­με την αντι­πα­ρά­θε­ση με το παρα­μύ­θι περί “εθνι­κής ενό­τη­τας και ομο­ψυ­χί­ας” που προ­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση και ανα­πα­ρά­γουν τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα. Να συμ­βά­λου­με στο να κατα­νοη­θεί ευρύ­τε­ρα ο ταξι­κός χαρα­κτή­ρας των επι­λο­γών του αστι­κού κρά­τους, οι οποί­ες υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των οικο­νο­μι­κών ομί­λων που κυνη­γούν μερί­διο από τη λεία των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων ενα­ντί­ον άλλων λαών».

Κατα­λή­γο­ντας, παρου­σί­α­σε το πλού­σιο πρό­γραμ­μα δρά­σης για το επό­με­νο διά­στη­μα, σημειώ­νο­ντας πως «Το 19ο Συνέ­δριο της ΕΕΔΥΕ μπο­ρεί και πρέ­πει να σημα­το­δο­τή­σει το παρα­πέ­ρα δυνά­μω­μα της ΕΕΔΥΕ, του αντι­πο­λε­μι­κού — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού κινή­μα­τος. Επί της ουσί­ας, αυτό απαι­τεί ένα πλα­τύ και καλά σχε­δια­σμέ­νο άνοιγ­μα από όλες τις Επι­τρο­πές Ειρή­νης, παίρ­νο­ντας υπό­ψη τις εγχώ­ριες και διε­θνείς εξε­λί­ξεις, τους ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, την Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή και Ελλη­νο­γαλ­λι­κή Συμ­φω­νία, τις εξε­λί­ξεις στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και στο Κυπρια­κό. Να εστιά­σου­με στους σχε­δια­σμούς και στις ευθύ­νες της αστι­κής τάξης, της κυβέρ­νη­σης, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστι­κών κομ­μά­των. Να συμ­βάλ­λου­με να κατα­νο­εί­ται καλύ­τε­ρα η επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή της εμπλο­κής και η ανα­γκαιό­τη­τα του δυνα­μώ­μα­τος της πάλης ενά­ντια σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ. Να οργα­νω­θεί καλύ­τε­ρα η δου­λειά μας, με στό­χο να δυνα­μώ­σει και να μαζι­κο­ποι­η­θεί παρα­πέ­ρα το αντι­πο­λε­μι­κό — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό κίνημα».

902.gr

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο