Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις σχολικές μονάδες

Εγκύ­κλιο με οδη­γί­ες σχε­τι­κά με τα μέτρα πρό­λη­ψης κατά της δια­σπο­ράς της γρί­πης στις σχο­λι­κές μονά­δες απέ­στει­λε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Δημό­σιας Υγεί­ας Πανα­γιώ­της Πρε­ζε­ρά­κος προς το υπουρ­γείο Παιδείας.

Ανα­φέ­ρε­ται πως με βάση τα τρέ­χο­ντα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να της επο­χι­κής γρί­πης, έχει ξεκι­νή­σει η περί­ο­δος αυξη­μέ­νης δρα­στη­ριό­τη­τας της γρί­πης στην Ελλά­δα. Τονί­ζε­ται εκ νέου η σημα­σία του αντι­γρι­πι­κού εμβο­λια­σμού ως ο καλύ­τε­ρος τρό­πος προ­φύ­λα­ξης από τη γρί­πη. Σημειώ­νε­ται ότι κατά την τρέ­χου­σα περί­ο­δο η δρα­στη­ριό­τη­τα της γρί­πης κυμαί­νε­ται στα ανα­με­νό­με­να για την επο­χή επί­πε­δα, θα πρέ­πει όμως για προ­λη­πτι­κούς λόγους να λαμ­βά­νο­νται μέτρα προφύλαξης.

Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης

Πυρε­τό (μεγα­λύ­τε­ρο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρα­κά­τω συμπτώματα:

Βήχα

Πονό­λαι­μο

Μυαλ­γί­ες

Συνά­χι

Πονο­κέ­φα­λο

Ρίγος

Αίσθη­μα κόπωσης

Διάρ­ροια και εμέτους

* Τονί­ζε­ται ότι τα παι­διά, οι εκπαι­δευ­τι­κοί και οι εργα­ζό­με­νοι των σχο­λεί­ων που παρου­σιά­ζουν γρι­πώ­δη συν­δρο­μή, όπως περι­γρά­φε­ται παρα­πά­νω, πρέ­πει να παρα­μέ­νουν στο σπί­τι για όσες μέρες διαρ­κεί ο πυρε­τός και επι­πλέ­ον ακό­μα ένα 24ωρο μετά την υπο­χώ­ρη­σή του, χωρίς τη χρή­ση αντι­πυ­ρε­τι­κών. Οι εκπαι­δευ­τι­κοί οφεί­λουν να συμ­βου­λεύ­ουν τους γονείς και τα άτο­μα που ασχο­λού­νται με τη φύλα­ξη παι­διών στο σπί­τι να ελέγ­χουν καθη­με­ρι­νά τα παι­διά για την εμφά­νι­ση συμ­πτω­μά­των γρί­πης, όπως αυτά περι­γρά­φο­νται παρα­πά­νω πριν τα στεί­λουν στο σχο­λείο και εάν εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα να μην τα στέλνουν.

Περιγραφή προληπτικών δράσεων

Έλεγ­χος του συστή­μα­τος ύδρευ­σης και απο­χέ­τευ­σης, ώστε να απο­κα­τα­στα­θούν άμε­σα τυχόν βλάβες.

Μέρι­μνα ώστε οι νιπτή­ρες στις τουα­λέ­τες και στο προ­αύ­λιο να δια­θέ­τουν πάντα φιά­λη με υγρό σαπού­νι και χάρ­τι­νες πετσέ­τες μιας χρή­σης, οι οποί­ες πρέ­πει να απορ­ρί­πτο­νται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

Μέρι­μνα ώστε όλοι οι κάδοι απορ­ριμ­μά­των να δια­θέ­τουν ποδο­κί­νη­το καπά­κι και να περιέ­χουν πλα­στι­κή σακού­λα μιας χρήσης.

Επι­με­λής και συχνός καθα­ρι­σμός των αντι­κει­μέ­νων κοι­νής χρή­σης (πχ μπά­λες, σκυ­τά­λες, πλη­κτρο­λό­γιο και ποντί­κι των ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών κα).

Ειδι­κά για τις εκπαι­δευ­τι­κές μονά­δες που χρη­σι­μο­ποιούν λεω­φο­ρεία μετα­φο­ράς, πρέ­πει να υπάρ­χει μέρι­μνα τόσο για τον επαρ­κή αερι­σμό όσο και για την καθα­ριό­τη­τα των οχη­μά­των πριν και μετά την επι­βί­βα­ση των παιδιών.

Απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες σε περί­πτω­ση εκδή­λω­σης συμ­πτω­μά­των γρί­πης από παι­δί ή εργα­ζό­με­νο στην εκπαι­δευ­τι­κή μονάδα:

Παι­διά που εμφα­νί­ζουν τα προ­α­να­φε­ρό­με­να συμ­πτώ­μα­τα γρί­πης ανα­μέ­νουν σε χώρο όπου δε θα έρχο­νται σε επα­φή με άλλα άτο­μα, μέχρι να τα παρα­λά­βουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδε­μό­νες των ασθε­νών παι­διών θα πρέ­πει να ειδο­ποιού­νται αμέ­σως, με σκο­πό την απο­μά­κρυν­ση αυτών από το σχο­λείο. Ο χώρος όπου παρέ­μει­νε το παι­δί πρέ­πει να καθα­ρί­ζε­ται, μετά την απο­χώ­ρη­σή του, από το προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας που θα χρη­σι­μο­ποιεί γάντια και στο­λή εργα­σί­ας. Κοι­νά καθα­ρι­στι­κά, δηλ. υγρό σαπού­νι και νερό αρκούν για τον καθα­ρι­σμό, ενώ εάν υπάρ­ξουν εμέ­σμα­τα, ούρα ή άλλες εκκρί­σεις θα πρέ­πει τον καθα­ρι­σμό να ακο­λου­θή­σει απο­λύ­μαν­ση για την οποία θα πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί διά­λυ­μα χλω­ρί­νης 10% (1 μέρος χλω­ρί­νης αραιω­μέ­νο σε 10 μέρη νερού) ή αλκο­ο­λού­χο αντι­ση­πτι­κό. Προ­σο­χή, ποτέ δεν ανα­μει­γνύ­ο­νται δύο δια­φο­ρε­τι­κά απο­λυ­μα­ντι­κά ή καθαριστικά.

Στις εξαι­ρε­τι­κές περι­πτώ­σεις που θα χρεια­στεί χορή­γη­ση αντι­πυ­ρε­τι­κού, δίδε­ται μόνο παρα­κε­τα­μό­λη σε δοσο­λο­γία σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες χρήσεως.

Προ­λη­πτι­κά μέτρα κατά της δια­σπο­ράς της γρί­πης στις Εκπαι­δευ­τι­κές Μονάδες

Τα προ­λη­πτι­κά μέτρα κατά της δια­σπο­ράς της γρί­πης περι­λαμ­βά­νουν αφε­νός οδη­γί­ες ατο­μι­κής υγιει­νής και αφε­τέ­ρου οδη­γί­ες καθα­ρι­σμού και απο­λύ­μαν­σης χώρων, επι­φα­νειών και αντι­κει­μέ­νων. Οι εκπαι­δευ­τι­κοί οφεί­λουν να ακο­λου­θούν τις οδη­γί­ες ατο­μι­κής υγιει­νής και ταυ­τό­χρο­να να φρο­ντί­ζουν ώστε οι οδη­γί­ες αυτές να τηρού­νται και από τα παι­διά. Οι οδη­γί­ες καθα­ρι­σμού και απο­λύ­μαν­σης απευ­θύ­νο­νται σε όλο το προ­σω­πι­κό, αλλά ιδιαί­τε­ρα στο βοη­θη­τι­κό προ­σω­πι­κό (πχ καθα­ρί­στριες). Το προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας θα πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζει την τήρη­ση των κανό­νων υγιει­νής που προ­βλέ­πο­νται στην παρού­σα εγκύκλιο.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

Απο­φυ­γή επα­φής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στό­μα για τη μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου μόλυν­σης από τον ιό.

Απο­φυ­γή κοι­νής χρή­σης των μολυ­βιών, των στυ­λό, των μαρ­κα­δό­ρων και άλλων προ­σω­πι­κών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρ­νι­σμα, κάλυ­ψη της μύτης και του στό­μα­τος με το μανί­κι στο ύψος του αγκώ­να ή με χαρ­το­μά­ντι­λο. Το χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­νο χαρ­το­μά­ντι­λο πρέ­πει να απορ­ρί­πτε­ται αμέ­σως μετά τη χρή­ση τόσο από τα παι­διά όσο και από το προ­σω­πι­κό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

Απα­γο­ρεύ­ε­ται τα παι­διά να πίνουν νερό απευ­θεί­ας από τη βρύ­ση με το στόμα.

Τακτι­κό πλύ­σι­μο των χεριών των παι­διών και των εργα­ζο­μέ­νων με υγρό σαπού­νι και νερό. Ακο­λου­θεί προ­σε­κτι­κό στέ­γνω­μα των χεριών με χάρ­τι­νες χει­ρο­πε­τσέ­τες μιας χρή­σης οι οποί­ες θα απορ­ρί­πτο­νται στους κάδους απορριμμάτων.

Τα παι­διά και οι εργα­ζό­με­νοι στην εκπαι­δευ­τι­κή μονά­δα μπο­ρούν εναλ­λα­κτι­κά να χρη­σι­μο­ποιούν αντι­ση­πτι­κό αλκο­ο­λού­χο διά­λυ­μα ή χαρ­το­μά­ντι­λα με αλκο­ό­λη. Συνι­στά­ται καλό τρί­ψι­μο των χεριών μέχρι το αντι­ση­πτι­κό να στε­γνώ­σει. Το μπου­κά­λι με το αλκο­ο­λού­χο διά­λυ­μα (με αντλία έγχυ­σης και βάση) πρέ­πει να βρί­σκε­ται σε κάθε αίθου­σα διδα­σκα­λί­ας, κοντά στην έξο­δο και να χρη­σι­μο­ποιεί­ται υπό την επο­πτεία του εκπαι­δευ­τι­κού της τάξης. Τα χέρια πρέ­πει να πλέ­νο­νται καλά οπωσ­δή­πο­τε πριν τη λήψη τρο­φής. Οι παρα­πά­νω οδη­γί­ες πρέ­πει να τηρού­νται αυστη­ρά και από το προ­σω­πι­κό των κυλικείων.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

Συστη­μα­τι­κός και επαρ­κής αερι­σμός όλων των χώρων κυρί­ως στα διαλείμματα.

Πέρα από τις συνή­θεις εργα­σί­ες καθα­ρι­σμού, χρειά­ζε­ται συχνός καθα­ρι­σμός των λεί­ων επι­φα­νειών που χρη­σι­μο­ποιού­νται συχνά (πχ πόμο­λα, χερού­λια, κου­πα­στή από σκά­λες ή κιγκλί­δω­μα, βρύ­σες κλπ) με κοι­νά καθα­ρι­στι­κά, δηλα­δή υγρό σαπού­νι και νερό, ή διά­λυ­μα οικια­κής χλω­ρί­νης 10% (1 μέρος οικια­κής χλω­ρί­νης αραιω­μέ­νο σε 10 μέρη νερό) ή αλκο­ο­λού­χο αντι­ση­πτι­κό. Σημειώ­νε­ται ότι οι εργα­σί­ες καθα­ρι­σμού πρέ­πει να γίνο­νται με χρή­ση γαντιών και στο­λή εργα­σί­ας. Ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή πρέ­πει να δίνε­ται στον καθα­ρι­σμό των αντι­κει­μέ­νων και των επι­φα­νειών με τις οποί­ες ήρθε σε επα­φή άτο­μο που εμφά­νι­σε συμ­πτώ­μα­τα γρίπης.

Οι πλα­στι­κές σακού­λες των κάδων, όταν γεμί­ζουν, πρέ­πει να δένο­νται σφι­κτά και να απο­μα­κρύ­νο­νται αμέ­σως. Τονί­ζε­ται ότι, το προ­σω­πι­κό όταν καθα­ρί­ζει θα πρέ­πει να φορά­ει γάντια και στο­λή εργα­σί­ας. Τα γάντια μετά τη χρή­ση τους πρέ­πει να απορ­ρί­πτο­νται αμέ­σως στις πλα­στι­κές σακού­λες των κάδων απορ­ριμ­μά­των και να μη γίνο­νται προ­σπά­θειες καθα­ρι­σμού τους, πχ. πλύ­σι­μο των γαντιών μιας χρή­σης και επα­να­χρη­σι­μο­ποί­η­σή τους. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι, η χρή­ση γαντιών μια χρή­σης δεν αντι­κα­θι­στά σε καμιά περί­πτω­ση το πλύ­σι­μο των χεριών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο