Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι έξι κατηγορίες τροφίμων που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η κατα­νά­λω­ση έξι τρο­φών απο­τε­λεί «κλει­δί» για χαμη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο καρ­διαγ­γεια­κής νόσου, σύμ­φω­να με έρευ­να που δημο­σιεύ­ε­ται στο περιο­δι­κό «European Heart Journal».

Συγκε­κρι­μέ­να, η κατα­νά­λω­ση φρού­των, λαχα­νι­κών, οσπρί­ων, ξηρών καρ­πών, ψαριών και γαλα­κτο­κο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων με πλή­ρη λιπα­ρά συντε­λεί στη μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου εμφά­νι­σης καρ­διαγ­γεια­κών νοση­μά­των στους ενή­λι­κες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των καρ­δια­κών προ­σβο­λών και των εγκε­φα­λι­κών επει­σο­δί­ων. Την ίδια ώρα, η μη κατα­νά­λω­ση αρκε­τών συν­δυα­σμών από τα έξι αυτά τρό­φι­μα συν­δέ­ε­ται με υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο καρ­διαγ­γεια­κής νόσου.

Στη μελέ­τη, με επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου Μακ­μά­στερ, του νοσο­κο­μεί­ου «Hamilton Health Sciences» και του Ινστι­τού­του Έρευ­νας για την Υγεία του Πλη­θυ­σμού του Κανα­δά, περι­γρά­φε­ται επί­σης ότι μια υγιει­νή δια­τρο­φή μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί με διά­φο­ρους τρό­πους, όπως η συμπε­ρί­λη­ψη μέτριας ποσό­τη­τας δημη­τρια­κών ολι­κής άλε­σης ή μη επε­ξερ­γα­σμέ­νων κρεάτων.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας εκτι­μά ότι σχε­δόν 18 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι πέθα­ναν από καρ­διαγ­γεια­κά νοσή­μα­τα το 2019, που αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 32% όλων των θανά­των παγκο­σμί­ως. Το 85% αυτών των θανά­των οφει­λό­ταν σε καρ­δια­κές προ­σβο­λές και εγκε­φα­λι­κά επει­σό­δια. Οι ερευ­νη­τές ανέ­λυ­σαν δεδο­μέ­να από πολ­λα­πλές μελέ­τες που αφο­ρού­σαν σε 245.000 άτο­μα σε 80 χώρες. Έτσι, περι­λαμ­βά­νε­ται εκπρο­σώ­πη­ση από χώρες υψη­λού, μεσαί­ου και χαμη­λού εισοδήματος.

Ο επι­κε­φα­λής συγ­γρα­φέ­ας, Άντριου Μέντε, επί­κου­ρος καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο Μακ­μά­στερ και ερευ­νη­τής στο Ινστι­τού­το Έρευ­νας για την Υγεία του Πλη­θυ­σμού, επι­ση­μαί­νει ότι «εξαι­ρώ­ντας τις μεγα­λύ­τε­ρες ποσό­τη­τες φρού­των, λαχα­νι­κών, ξηρών καρ­πών και οσπρί­ων, οι ερευ­νη­τές κατέ­δει­ξαν ότι η κατα­νά­λω­ση των φυσι­κών τρο­φών με μέτρο είναι το κλει­δί. Οι μέτριες ποσό­τη­τες ψαριών και γαλα­κτο­κο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων με πλή­ρη λιπα­ρά συν­δέ­ο­νται με χαμη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο καρ­διαγ­γεια­κής νόσου και θνη­σι­μό­τη­τας. Τα ίδια απο­τε­λέ­σμα­τα στην υγεία μπο­ρούν να επι­τευ­χθούν με τη μέτρια κατα­νά­λω­ση δημη­τρια­κών και κρε­ά­των, αρκεί να πρό­κει­ται για μη επε­ξερ­γα­σμέ­να δημη­τρια­κά ολι­κής άλε­σης και μη επε­ξερ­γα­σμέ­να κρέατα».

Οι ερευ­νη­τές συνι­στούν μια μέση ημε­ρή­σια πρό­σλη­ψη από δύο έως τρεις μερί­δες φρού­των, δύο έως τρεις μερί­δες λαχα­νι­κών, μία μερί­δα ξηρών καρ­πών και δύο μερί­δες γαλα­κτο­κο­μι­κών. Επί­σης, τρεις έως τέσ­σε­ρις μερί­δες οσπρί­ων εβδο­μα­διαί­ως και δύο έως τρεις μερί­δες ψαριών εβδο­μα­διαί­ως. Τα πιθα­νά υπο­κα­τά­στα­τα περι­λαμ­βά­νουν μία μερί­δα δημη­τρια­κών ολι­κής άλε­σης καθη­με­ρι­νά και μία μερί­δα μη επε­ξερ­γα­σμέ­νου κόκ­κι­νου κρέ­α­τος ή που­λε­ρι­κών καθημερινά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο