Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στις ΗΠΑ, παρά τις απειλές Τραμπ

Με αμεί­ω­τη έντα­ση και συνε­χώς ογκού­με­νες συνε­χί­ζο­νται για ένα­τη ημέ­ρα οι δια­δη­λώ­σεις στις ΗΠΑ. Χιλιά­δες Αμε­ρι­κα­νοί, αψη­φώ­ντας τις απα­γο­ρεύ­σεις στην κυκλο­φο­ρία, την αστυ­νο­μία και την Εθνο­φρου­ρά, ξανα­βγαί­νουν και σήμε­ρα στους δρό­μους μικρών και μεγά­λων πόλε­ων στις ΗΠΑ, εκφρά­ζο­ντας την αντί­θε­σή τους στον ρατσι­σμό και τις κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες και απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει η αστυ­νο­μι­κή βία και να τιμω­ρη­θούν όλοι οι αστυ­νο­μι­κοί στη Μινε­σό­τα που συμ­με­τεί­χαν στη βάρ­βα­ρη δολο­φο­νία του 46χρονου Αφρο­α­με­ρι­κα­νού Τζορτζ Φλόιντ.

Δια­δη­λω­τές έχουν συγκε­ντρω­θεί από το πρωί στον Λευ­κό Οίκο, ο οποί­ος είναι ζωσμέ­νος με μεταλ­λι­κά κιγκλι­δώ­μα­τα. Χθες οι δια­δη­λω­τές, που βρί­σκο­νταν στην πλα­τεία Λαφα­γιέτ, της Ουά­σιγ­κτον, δέχθη­καν σφο­δρή επί­θε­ση αστυ­νο­μι­κών και εθνο­φυ­λά­κων, προ­κει­μέ­νου να γίνει το σόου του Τραμπ έξω από εκκλη­σία που είχε υπο­στεί ζημιές.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό της κατα­στο­λής είναι και η χρή­ση ελι­κο­πτέ­ρου της Εθνο­φρου­ράς που πέτα­ξε σε πολύ χαμη­λό ύψος πάνω από τους δια­δη­λω­τές για να τους διαλύσει.

Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα «Washington Post», ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Μπιλ Μπαρ ήταν εκεί­νος που ζήτη­σε να απω­θη­θούν οι δια­δη­λω­τές από την πλα­τεία Λαφα­γιέτ, αφού δια­πί­στω­σε προη­γου­μέ­νως ότι δεν είχε εφαρ­μο­στεί η από­φα­ση να διευ­ρυν­θεί η περί­με­τρος ασφα­λεί­ας γύρω από τον Λευ­κό Οίκο. Η από­φα­ση αυτή είχε ληφθεί αργά το βρά­δυ της Κυρια­κής ή νωρίς το πρωί της Δευ­τέ­ρας, σύμ­φω­να με δύο αξιω­μα­τού­χους των υπη­ρε­σιών επι­βο­λής του νόμου. Όταν έφτα­σε ο Μπαρ στο πάρ­κο απέ­να­ντι από τον Λευ­κό Οίκο, το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας, είδε ότι δεν την είχαν εφαρ­μό­σει και ζήτη­σε από την αστυ­νο­μία να ανα­λά­βει δρά­ση, είπε ένας αξιω­μα­τού­χος του υπουρ­γεί­ου Δικαιο­σύ­νης στην εφημερίδα.

Αντι­μέ­τω­πος με τις μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, που ξέσπα­σαν ενώ στις ΗΠΑ οι κοι­νω­νι­κές και φυλε­τι­κές ανι­σό­τη­τες είχαν ήδη επι­δει­νω­θεί εξαι­τί­ας του αντί­κτυ­που της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, ο Τραμπ αντι­πα­ρα­τάσ­σει το δόγ­μα νόμος και τάξη.

Μέχρι τώρα έχουν συλ­λη­φθεί πάνω από 9.300 δια­δη­λω­τές σε όλη τη χώρα, ενώ έντο­νες αντι­δρά­σεις προ­κα­λεί και η απει­λή του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ να κατε­βά­σει τον στρα­τό στο δρό­μο, με κυριό­τε­ρη αυτή του υπουρ­γού Άμυ­νας Μαρκ Έσπερ, αντι­κα­το­πτρί­ζο­ντας και τις αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της αστι­κής τάξης της χώρας.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου για τον αστυνομικό

Ο Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας της Μινε­σό­τα, Κιθ Έλι­σον θα αυξή­σει την κατη­γο­ρία ενα­ντί­ον του απο­λυ­θέ­ντα αστυ­νο­μι­κού Ντέ­ρεκ Σόβιν σε ανθρω­πο­κτο­νία δεύ­τε­ρου βαθ­μού για την δολο­φο­νία του Τζορτζ Φλόιντ, και θα απαγ­γεί­λει κατη­γο­ρί­ες ενα­ντί­ον των τριών άλλων απο­λυ­θέ­ντων αστυ­νο­μι­κών που εμπλέ­κο­νται στην υπό­θε­ση, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα η εφη­με­ρί­δα Star Tribune.

Η Δημο­κρα­τι­κή βου­λευ­τής της Μινε­σό­τα Έιμι Κλό­μπου­σαρ επι­βε­βαί­ω­σε το δημοσίευμα.

Ο 44χρονος Σόβιν, που γονά­τι­σε στον λαι­μό του Φλόιντ, απο­λύ­θη­κε και έπει­τα συνε­λή­φθη και του απαγ­γέλ­θη­καν κατη­γο­ρί­ες την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα για φόνο τρί­του βαθ­μού και ανθρω­πο­κτο­νία εξ αμε­λεί­ας. Η νέα κατη­γο­ρία, — φόνου δεύ­τε­ρου βαθ­μού — επι­φέ­ρει ποι­νή κάθειρ­ξης έως και 40 χρό­νια, 15 χρό­νια περισ­σό­τε­ρο από την ανώ­τα­τη ποι­νή του φόνου τρί­του βαθμού.

Οι άλλοι αστυ­νο­μι­κοί που εμπλέ­κο­νται στην υόθε­ση- ο Τόμας Λέιν, ο Αλε­ξά­ντερ Κου­ένγκ και ο Του Θάο, θα κατη­γο­ρη­θούν για συναυ­τουρ­γία και συνέρ­γεια σε δολο­φο­νία δεύ­τε­ρου βαθ­μού τόνι­σε η εφη­με­ρί­δα της Μινε­σό­τα, επι­κα­λού­με­νη πηγές.

Οι δια­δη­λω­τές απαι­τού­σαν να κατη­γο­ρη­θούν και άλλοι αστυ­νο­μι­κοί για τον φόνο του 46χρονου Αφρο­α­με­ρι­κα­νού Φλόιντ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο