Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι πάγοι της Ανταρκτικής έχουν υποστεί δραματική συρρίκνωση μετά το 2014

Έπει­τα από δεκα­ε­τί­ες επέ­κτα­σης των θαλάσ­σιων πάγων της Ανταρ­κτι­κής, τα τελευ­ταία χρό­νια έχει σημειω­θεί μια δρα­μα­τι­κή συρ­ρί­κνω­σή τους και οι επι­στή­μο­νες δεν ξέρουν την αιτία. Έτσι, παράλ­λη­λα με την Αρκτι­κή, οι θαλάσ­σιοι πάγουν υπο­χω­ρούν πλέ­ον και στα δύο ημι­σφαί­ρια, πράγ­μα που μπο­ρεί να επι­δει­νώ­σει την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή στο μέλλον.

Οι θαλάσ­σιοι πάγοι ακο­λου­θούν μια επο­χι­κή αυξο­μεί­ω­ση, καθώς επε­κτεί­νο­νται τον χει­μώ­να και μειώ­νο­νται το καλο­καί­ρι, οπό­τε οι επι­στή­μο­νες βγά­ζουν ένα μέσο ετή­σιο όρο. Οι ανταρ­κτι­κοί πάγοι αυξά­νο­νταν αργά κάθε χρό­νο για πάνω από 30 χρό­νια και έφθα­σαν στο απο­κο­ρύ­φω­μα τους 2014, οπό­τε απρό­σμε­να και για άγνω­στη αιτία άρχι­σε η αντί­στρο­φη τάση. Μια νέα ανά­λυ­ση δορυ­φο­ρι­κών εικό­νων απο­κα­λύ­πτει ότι μετα­ξύ 2014–2017, η έκτα­ση της θάλασ­σας γύρω από την νότια παγω­μέ­νη ήπει­ρο, που είναι καλυμ­μέ­νη με πάγους, έχει εμφα­νί­σει άνευ προη­γου­μέ­νου μεί­ω­ση, με απο­τέ­λε­σμα η παγο­κά­λυ­ψη της θάλασ­σας της Ανταρ­κτι­κής να βρί­σκε­ται στο χαμη­λό­τε­ρο σημείο των τελευ­ταί­ων 40 ετών.

Η συρ­ρί­κνω­ση των πάγων στο νότιο ημι­σφαί­ριο είναι πολύ ταχύ­τε­ρη από τις απώ­λειες λόγω της τήξης των αρκτι­κών θαλάσ­σιων πάγων στο βόρειο ημι­σφαί­ριο. Ο ρυθ­μός μεί­ω­σης των πάγων γύρω από την Ανταρ­κτι­κή είναι τρι­πλά­σιος από την πιο γρή­γο­ρη τήξη που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στην Αρκτι­κή θάλασ­σα. Σε τέσ­σε­ρα χρό­νια η θάλασ­σα της Ανταρ­κτι­κής έχα­σε τόσους πάγους όσους η θάλασ­σα της Αρκτι­κής σε 34 χρόνια.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής την Κλερ Πάρ­κιν­σον του Κέντρου Δια­στη­μι­κών Πτή­σε­ων Goddard της Αμε­ρι­κα­νι­κής Δια­στη­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας (NASA), που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό της Εθνι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών των ΗΠΑ (PNAS), δήλω­σαν έκπλη­κτοι από την έκτα­ση των απω­λειών των πάγων. Επι­φυ­λά­χθη­καν πάντως να πουν ότι υπαί­τια γι’ αυτό είναι η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, ούτε είναι βέβαιοι κατά πόσο πρό­κει­ται απλώς για την αρχή μιας πιο μακρό­χρο­νης τάσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο