Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι το 2020

Οι λίγοι πλού­σιοι του κόσμου όχι μόνο αντι­στάθ­μι­σαν ήδη τις απώ­λειές τους λόγω παν­δη­μί­ας, αλλά κατόρ­θω­σαν ακό­μα και να αυξή­σουν τις περιου­σί­ες τους, διευ­ρύ­νο­ντας περαι­τέ­ρω τις ανι­σό­τη­τες με τον υπό­λοι­πο πλη­θυ­σμό στο πλα­νή­τη. Αυτήν την εικό­να απο­τυ­πώ­νει η έκθε­ση της διε­θνούς οργά­νω­σης για την κατα­πο­λέ­μη­ση της φτώ­χειας, Oxfam, η οποία δόθη­κε χθες στη δημο­σιό­τη­τα, συμπί­πτο­ντας με την έναρ­ξη των εργα­σιών του Παγκό­σμιου Οικο­νο­μι­κού Φόρουμ, το οποίο φέτος διε­ξά­γε­ται ψηφια­κά και όχι διά ζώσης στο Ντα­βός της Ελβε­τί­ας, όπως συνη­θί­ζε­ται. Ολο­κλη­ρώ­νε­ται δε την Παρα­σκευή. Η διε­θνής οργά­νω­ση δια­τύ­πω­σε και πάλι την πρό­τα­σή της να φορο­λο­γη­θούν περισ­σό­τε­ρο οι μεγά­λες περιου­σί­ες, ώστε να κατα­πο­λε­μη­θεί ένας εξί­σου σοβα­ρός ιός, ο «ιός της ανι­σό­τη­τας». «Για τους 1.000 πλου­σιό­τε­ρους ανθρώ­πους στον κόσμο οι περιου­σί­ες τους μέσα σε μόλις εννέα μήνες επα­νήλ­θαν σε επί­πε­δα ρεκόρ, την ίδια στιγ­μή κατά την οποία οι φτω­χό­τε­ροι θα χρεια­στούν πάνω από δέκα χρό­νια για να συνέλ­θουν από τον αντί­κτυ­πο της υγειο­νο­μι­κής και της συνε­πα­κό­λου­θης οικο­νο­μι­κής κρί­σης», υπο­γραμ­μί­ζει η Oxfam.

Δυσθεώρητη αύξηση

Μιλώ­ντας σε παγκό­σμια κλί­μα­κα, οι δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι είδαν τις περιου­σί­ες τους να αυξά­νο­νται κατά 3,9 τρισ. δολά­ρια από τη 18η Μαρ­τί­ου ώς την 31η Δεκεμ­βρί­ου 2020, σύμ­φω­να με τη διε­θνή μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση, της οποί­ας οι υπο­λο­γι­σμοί βασί­ζο­νται στα στοι­χεία του αμε­ρι­κα­νι­κού περιο­δι­κού Forbes και της ελβε­τι­κής τρά­πε­ζας Crédit Suisse. Ας δού­με, λόγου χάριν, πώς κατα­τάσ­σο­νται ζάπλου­τοι, στους οποί­ους πρώ­τος εμφα­νί­ζε­ται ο Ελον Μασκ, ιδρυ­τής και διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας Tesla, και δεύ­τε­ρος έρχε­ται ο Τζεφ Μπέ­ζος, ο δημιουρ­γός της Amazon. Tρί­τος ο Γάλ­λος Μπερ­νάρ Αρνό, δημιουρ­γός του ομί­λου ειδών πολυ­τε­λεί­ας και υψη­λής ραπτι­κής LVMH, που προ­σφά­τως ολο­κλή­ρω­σε την εξα­γο­ρά της κοσμη­μα­το­ποι­ί­ας Tiffany. Στη Γαλ­λία ειδι­κό­τε­ρα οι εκεί δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι απο­κό­μι­σαν 175 δισ. ευρώ επι­πλέ­ον την υπό εξέ­τα­ση περί­ο­δο, υπερ­βαί­νο­ντας τα επί­πε­δα πλού­του τους πριν από την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού. Οπως υπο­γραμ­μί­ζει η Oxfam, πρό­κει­ται για την τρί­τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση μετά τις αντί­στοι­χες στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Οι ανι­σό­τη­τες και το εισο­δη­μα­τι­κό χάσμα οξύ­νο­νται, όπως γίνε­ται ορα­τό και η Oxfam φέρ­νει στο προ­σκή­νιο τις προ­τά­σεις των οικο­νο­μο­λό­γων Τομάς Πικε­τί και Γκα­μπριέλ Ζικ­μάν για να αυξη­θούν δηλα­δή οι φορο­λο­γι­κοί συντε­λε­στές για τους πλου­σιό­τε­ρους. «Η κρί­ση του (νέου) κορω­νοϊ­ού πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει σημείο καμπής ως προς τη φορο­λο­γία των πλου­σιό­τε­ρων ανθρώ­πων και των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων», τονί­ζει η Οxfam. «Πρέ­πει να δώσει την ευκαι­ρία να υπάρ­ξει επι­τέ­λους δίκαιη φορο­λό­γη­ση, να σημα­το­δο­τή­σει τη στιγ­μή, οπό­τε η κούρ­σα των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών προς τον πάτο θα τερ­μα­τι­στεί και θα αρχί­σει η κούρ­σα προς την κορυ­φή». Η φορο­λό­γη­ση των ζάπλου­των μπο­ρεί να λάβει διά­φο­ρες μορ­φές, από τους συντε­λε­στές επί της περιου­σί­ας και των χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών συναλ­λα­γών έως την επι­βο­λή μέτρων για την εξά­λει­ψη της φορο­δια­φυ­γής, όπως ανα­φέ­ρε­ται στην έκθεση.

Η Oxfam επι­κα­λεί­ται την Αργε­ντι­νή, η οποία επέ­βα­λε έκτα­κτη εισφο­ρά αλλη­λεγ­γύ­ης στις μεγά­λες περιου­σί­ες, προσ­δο­κώ­ντας να συγκε­ντρώ­σει σχε­δόν 3 δισ. δολά­ρια για την ανα­κού­φι­ση των πλη­γέ­ντων από την παν­δη­μία και την κάλυ­ψη σε δαπά­νες ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κού υλι­κού. Στη Γαλ­λία το 2018 καταρ­γή­θη­κε ο φόρος στις μεγά­λες περιου­σί­ες, ενώ ο πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν έχει απο­κλεί­σει κάθε ενδε­χό­με­νο να αυξή­σει τους φόρους για τους πλουσιότερους.

Τέλος, ευκαι­ρί­ας δοθεί­σης με την έκθε­ση, η Oxfam Γαλ­λί­ας ξεκί­νη­σε εκστρα­τεία για να καταγ­γεί­λει το θέμα των ανι­σο­τή­των, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ένα έξυ­πνο σύν­θη­μα. «Ελευ­θε­ρία, ανι­σό­τη­τες, αδελ­φο­σύ­νη» είναι η επι­κρι­τι­κή παρά­φρα­ση της ρήσης, που συνο­ψί­ζει τα ιδε­ώ­δη της Γαλ­λι­κής Επανάστασης.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο