Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι… «σεμνότυφοι» ηγέτες της Χούντας

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Από τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά που ήθε­λαν να «πλα­σά­ρουν» για τους εαυ­τούς τους οι ηγέ­τες της 7χρονης διδα­κτο­ρί­ας στη χώρα μας ήταν και αυτά των «παι­διών του λαού», που «δου­λεύ­ουν άοκνα για το καλό του έθνους», των «τίμιων» σε αντί­θε­ση με τους αστούς πολι­τι­κούς του «φαύ­λου παρελ­θό­ντος», αλλά και των «σεμνών» που δεν ήθε­λαν «θόρυ­βο και τιμές για το έργο τους».

Με τη σει­ρά τους όλα τα προη­γού­με­να δημιουρ­γού­σαν ένα σωρό ευτρά­πε­λα. Το ντο­κου­μέ­ντο που παρου­σιά­ζου­με βρί­σκε­ται στα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας (αρχείο νομαρ­χί­ας). Έχει ημε­ρο­μη­νία 21 Ιου­λί­ου 1970 και είναι έγγρα­φο του διο­ρι­σμέ­νου νομάρ­χη Ημα­θί­ας «προς τους κ.κ. Επι­θε­ω­ρη­τάς Δημο­τι­κών Σχο­λεί­ων Α’ και Β’ Περι­φε­ρεί­ας» με θέμα «Απα­γο­ρεύ­ε­ται η οργά­νω­σις υποδοχών»

Γρά­φει σχετικά:

tekmirio«1) Ανα­κοι­νού­μεν υμίν ότι περι­ήλ­θον εις γνώ­σιν ημών, ότι ένιοι Διευ­θυ­νταί Δημο­τι­κών Σχο­λεί­ων κατά τας εκά­στο­τε Επι­θε­ω­ρή­σεις των Σχο­λεί­ων των υφ’ υμών, προ­βαί­νουν εις την οργά­νω­σιν υπο­δο­χής υμών , διά της παρα­τά­ξε­ως των μαθη­τών, προ­σφο­ράν ανθέ­ων κλπ δίδο­ντες ούτω πανη­γυ­ρι­κόν τόνον και χαρα­κτή­ρα, πράγ­μα όπερ έχει εκτός των άλλων την συνέ­πειαν δια­κο­πής των μαθη­μά­των του Σχολείου

2) Η τοιαύ­τη ενέρ­γεια τυγ­χά­νει τελεί­ως απα­ρά­δε­κτος καθ΄όσον κατ΄ επα­νά­λη­ψιν η Εθνι­κή Επα­να­στα­τι­κή Κυβέρ­νη­σις τόσον διά του κ. Αντι­προ­έ­δρου της Κυβερ­νή­σε­ως όσον και δια του Υπουρ­γού Εθνι­κής Παι­δεί­ας απη­γό­ρευ­σαν την δια­κο­πήν των μαθη­μά­των των Σχο­λεί­ων δι’ οιον­δή­πο­τε λόγον και την συμ­με­το­χήν των μαθη­τών εις υπο­δο­χάς μελών της Κυβερνήσεως.

- Κατά συνέ­πειαν η δια­κο­πή των μαθη­μά­των διά την υπο­δο­χήν υμών τυγ­χά­νει ελεγ­κτέα και κολάσιμος.

- Διά πρώ­την και τελευ­ταί­αν φοράν εφι­στώ­μεν την προ­σο­χήν υμών επί της ακο­λου­θη­τέ­ας υφ’ υμών και των Δ/ντων των Σχο­λεί­ων σας γραμ­μής, εις ότι αφο­ρά τας επι­σκέ­ψεις σας εις τα Σχο­λεία διά την Επι­θε­ώ­ρη­σιν τούτων.

Ούτω α) απα­γο­ρεύ­ε­ται πάσα οργά­νω­σις υπο­δο­χής υμών και προσ­δό­σε­ως πανη­γυ­ρι­κού τόνου κατά τας Επι­θε­ω­ρή­σεις των Σχο­λεί­ων της περι­φε­ρεί­ας σας β) Αι επι­σκέ­ψεις και η εργα­σία Επι­θε­ω­ρή­σε­ως θα γίνε­ται αθορύβως.

-Δια την εφαρ­μο­γήν της παρού­σης να εκδώ­ση­τε σχε­τι­κά δια­τα­γάς προς τους Δ/ντας των Σχο­λεί­ων σας

Ο Νομάρ­χης

Ανδέ­ας Κατερνιάς»

Φυσι­κά παρά τα όσα ανα­γρά­φο­νται η παρου­σία μαθη­τών, εκπαι­δευ­τι­κών, δημό­σιων υπάλ­λη­λων και γενι­κό­τε­ρα πολι­τών ήταν ουσια­στι­κά υπο­χρε­ω­τι­κή στις υπο­δο­χές των χου­ντι­κών ηγε­τών και η μη συμ­με­το­χή σήμαι­νε κυρώσεις…

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο