Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 42η ημέ­ρα: Οι ρωσι­κές δυνά­μεις συνε­χί­ζουν τις στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στις πόλεις και τα χωριά του Ντον­μπάς, αλλά και την πολιορ­κία του Χαρ­κό­βου. Εκρή­ξεις ανα­φέρ­θη­καν το βρά­δυ της Τρί­της στη πόλη Ραντέ­κιφ, 70 χιλιό­με­τρα μακριά από τη Λβιβ, της δυτι­κής Ουκρανίας.

Ταυ­το­χρο­να νέες κυρώ­σεις ανα­μέ­νο­νται από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και τις ΗΠΑ κατά της Ρωσί­ας σήμε­ρα Τετάρ­τη,  για τις καταγ­γελ­λό­με­νες από τις ουκρα­νι­κές αρχές μαζι­κές εκτε­λέ­σεις αμά­χων στα περί­χω­ρα του Κιέβου.

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι στην ομι­λία του στον ΟΗΕ έκα­νε ανα­φο­ρά σε «θηριω­δί­ες» στη χώρα του για τις οποί­ες κατη­γό­ρη­σε τη Ρωσία. Η Μόσχα εξα­κο­λου­θεί να αρνεί­ται τις κατη­γο­ρί­ες για σφα­γές αμά­χων, με τον πρε­σβευ­τή της στα Ηνω­μέ­να Έθνη να επα­να­λαμ­βά­νει τη θεω­ρία περί στη­μέ­νων εικό­νων. Η Ινδία έσπευ­σε και αυτή να κατα­δι­κά­σει τις φρι­κα­λε­ό­τη­τες στα περί­χω­ρα του Κιέ­βου, μετα­κι­νού­με­νη από την ουδέ­τε­ρη στά­ση που είχε κρα­τή­σει έως τώρα στον πόλε­μο, τόσο λεκτι­κά όσο και στις ψηφο­φο­ρί­ες στον ΟΗΕ.

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ θα δώσει στην Ουκρα­νία επι­πλέ­ον βοή­θεια, αξί­ας 100 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων αντιαρ­μα­τι­κών συστη­μά­των, ανα­κοί­νω­σε ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άντο­νι Μπλίνκεν.

Περί­που 400 κάτοι­κοι του Χοστο­μέλ –προ­α­στί­ου της ουκρα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας, του Κιέ­βου– αγνο­ού­νται, έπει­τα από 35 ημέ­ρες ρωσι­κής κατο­χής, δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της τοπι­κής στρα­τιω­τι­κής διοί­κη­σης. Ο Τάρας Ντου­μέν­κο είπε σε τοπι­κό ραδιο­φω­νι­κό ότι γίνο­νται έρευ­νες σε υπό­γεια στο προ­ά­στιο αυτό, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Ουκρα­ΐν­σκα Πράβντα.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή κατα­σκευά­στρια επε­ξερ­γα­στών υπο­λο­γι­στών, η Intel Corp, ανακοί­νω­σε πως ανα­στέλ­λει όλες τις επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τές της στη Ρωσία με άμε­ση ισχύ, τονί­ζο­ντας πως έχει λάβει μέτρα για να μην επη­ρε­α­στεί η λει­τουρ­γία της στον υπό­λοι­πο κόσμο.

Τα Ηνω­μέ­να Έθνη έχουν μπο­ρέ­σει να τεκ­μη­ριώ­σουν τους θανά­τους 1.480 αμά­χων αφό­του άρχι­σε η εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία την 24η Φεβρουα­ρί­ου. Άλλοι 2.195 άμα­χοι έχουν τραυ­μα­τι­στεί, σύμ­φω­να με την Ρόουζ­με­ρι Ντι­κάρ­λο, κορυ­φαία αξιω­μα­τού­χο αρμό­δια για πολι­τι­κά θέμα­τα και την οικο­δό­μη­ση της ειρήνης.

Περισ­σό­τε­ρα αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα στην Αν. Ευρώ­πη ζήτη­σε ο αρχη­γός του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου Στρα­τού των ΗΠΑ.

Μπα­ράζ απε­λά­σε­ων Ρώσων διπλω­μα­τών από χώρες της ΕΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο