Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας «κλέβουν την ανάσα μας» — Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία

Σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται το κύμα καύ­σω­να με την ονο­μα­σία «ΚΛΕΩΝ» στη χώρα μας με τον υδράρ­γυ­ρο να σκαρ­φα­λώ­νει στους 42–43 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθηνών/ meteo.gr. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βορειο­δυ­τι­κοί με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ στα πελά­γη ενώ οι συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης θα είναι σχε­τι­κά αυξη­μέ­νες και η επι­κιν­δυ­νό­τη­τα εκδή­λω­σης και εξά­πλω­σης δασι­κών πυρ­κα­γιών υψη­λή έως πολύ υψηλή.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, το Σάβ­βα­το 15 Ιου­λί­ου 2023, σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr σε ολό­κλη­ρη τη χώρα ανα­μέ­νε­ται ηλιο­φά­νεια με σχε­τι­κά αυξη­μέ­νες συγκε­ντρώ­σεις Αφρι­κα­νι­κής σκόνης.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από 16 έως 36 βαθ­μούς, στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα από 19 έως 39–40 βαθ­μούς, στην Ήπει­ρο από 23 έως 39 βαθ­μούς, στη Θεσ­σα­λία από 23 έως 40–41 και ενδε­χο­μέ­νως τοπι­κά 42 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 25 έως 39–41 και τοπι­κά 42–43 βαθ­μούς, στα νησιά του Ιονί­ου από 24 έως 38–40, στα νησιά του Αιγαί­ου και στην Κρή­τη από 22 έως 37–39 βαθ­μούς, ενώ στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στη Νότια Κρή­τη οι μέγι­στες τιμές θα φτά­σουν στους 41–43 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι στα πελά­γη θα πνέ­ουν από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα επι­κρα­τή­σουν βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νε­ται ηλιο­φά­νεια ενώ ελα­φρώς αυξη­μέ­νες θα είναι οι συγκε­ντρώ­σεις Αφρι­κα­νι­κής σκό­νης. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις 2–4 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 31 έως 40–42 βαθμούς.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νε­ται ηλιο­φά­νεια και έντο­νη ζέστη, ενώ ελα­φρώς αυξη­μέ­νες θα είναι οι συγκε­ντρώ­σεις Αφρι­κα­νι­κής σκό­νης. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από νότιες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις 2–3 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 29 έως 37–38 βαθμούς.

Απαιτείται προσοχή

Οι υψη­λό­τα­τες θερ­μο­κρα­σί­ες σε συν­δυα­σμό με τα επί­πε­δα υγρα­σί­ας δημιουρ­γούν ένα απο­πνι­κτι­κό μείγ­μα ικα­νό να «κλέ­ψει την ανά­σα μας», ανα­φέ­ρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Τσι­κρι­κά Στα­μα­τού­λα, πνευ­μο­νο­λό­γος στο νοσο­κο­μείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», πρό­ε­δρος Ένω­σης Πνευ­μο­νο­λό­γων Ελλάδας.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας και οι επι­στη­μο­νι­κές εται­ρί­ες έχουν εκδώ­σει οδη­γί­ες για την προ­στα­σία των πολι­τών. Ιδιαι­τέ­ρως, εφι­στά­ται η προ­σο­χή σε ηλι­κιω­μέ­νους, εγκύ­ους, παι­διά και ευπα­θείς ομά­δες, οι οποί­ες βρί­σκο­νται σε άμε­σο κίν­δυ­νο από τις μετα­βο­λές της θερ­μο­κρα­σί­ας. «Στην πιο ηλιό­λου­στη χώρα της Μεσο­γεί­ου, είναι σημα­ντι­κό να παρα­μεί­νου­με ασφα­λείς και να απο­λαύ­σου­με υπεύ­θυ­να το καλο­καί­ρι και τις δια­κο­πές μας ακό­μα και όταν παρα­τη­ρού­νται συν­θή­κες καύσωνα.

Στο πλαί­σιο αυτό οι πάσχο­ντες με χρό­νια προ­βλή­μα­τα υγεί­ας οφεί­λουν να είναι περισ­σό­τε­ρο προ­σε­κτι­κοί και να ακο­λου­θούν πιστά τις οδη­γί­ες του προ­σω­πι­κού για­τρού τους», ανα­φέ­ρει η κ. Τσικρικά.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε εγκύ­κλιο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, όταν η θερ­μο­κρα­σία του περι­βάλ­λο­ντος ανέλ­θει σε όρια μη ανε­κτά από τον ανθρώ­πι­νο οργα­νι­σμό σε συνέρ­γεια με άλλους παρά­γο­ντες (υγρα­σία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουρ­γού­νται παθο­λο­γι­κές κατα­στά­σεις ποι­κί­λου βαθ­μού βαρύ­τη­τας, που μπο­ρούν να οδη­γή­σουν σε βαριά νόση­ση έως και στο θάνατο.

Τα αρχι­κά συμ­πτώ­μα­τα μπο­ρεί να είναι: δυνα­τός πονο­κέ­φα­λος, ατο­νία, αίσθη­μα κατα­βο­λής, τάση για λιπο­θυ­μία, πτώ­ση της αρτη­ρια­κής πίε­σης, ναυ­τία, έμε­τοι και ταχυπαλμία.

Το σύν­δρο­μο της θερ­μο­πλη­ξί­ας, εκδη­λώ­νε­ται με: ξαφ­νι­κή αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας του σώμα­τος ( >40.5ο C ), κόκ­κι­νο, ζεστό και ξηρό δέρ­μα (η εφί­δρω­ση έχει στα­μα­τή­σει), ξηρή πρη­σμέ­νη γλώσ­σα, ταχυ­παλ­μία, ταχύ­πνοια, έντο­νη δίψα, πονο­κέ­φα­λος, ναυ­τία, έμε­τος, ζάλη, σύγ­χυ­ση, αδυ­να­μία προ­σα­να­το­λι­σμού και καθα­ρής ομι­λί­ας, επι­θε­τι­κή ή παρά­ξε­νη συμπε­ρι­φο­ρά, σπα­σμοί, απώ­λεια συνεί­δη­σης ή κώμα.

Η θερα­πεία των ατό­μων που παρου­σιά­ζουν τα παρα­πά­νω συμ­πτώ­μα­τα, όταν η θερ­μο­κρα­σία του περι­βάλ­λο­ντος είναι υψη­λή, πρέ­πει να γίνε­ται κατά προ­τί­μη­ση σε νοση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα, αλλά ως πρώ­τες βοή­θειες μέχρι τη δια­κο­μι­δή τους σε αυτά, θα πρέ­πει να εφαρ­μο­στούν άμε­σα μέτρα ελάτ­τω­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας του σώμα­τος: Μετα­φο­ρά του θερ­μό­πλη­κτου άμε­σα σε μέρος δρο­σε­ρό, ευά­ε­ρο, σκιε­ρό κατά προ­τί­μη­ση κλι­μα­τι­ζό­με­νο, πλή­ρης έκδυ­ση από τα ρού­χα, τοπο­θέ­τη­ση παγο­κύ­στε­ων ή κρύ­ων επι­θε­μά­των στον τρά­χη­λο, τις μασχά­λες και τη βου­βω­νι­κή περιο­χή, εμβά­πτι­ση σε μπα­νιέ­ρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκα­σμό με κρύο νερό, παρο­χή μικρών γου­λιών δρο­σε­ρών υγρών (νερού ή αραιω­μέ­νου χυμού φρού­των, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπο­ρεί να κατα­πιεί κ.λ.π.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

* ηλι­κιω­μέ­νοι

* μωρά και μικρά παιδιά

* έγκυ­ες και θηλά­ζου­σες γυναίκες

* άτο­μα που είναι υπέρ­βα­ρα ή παχύσαρκα

* άτο­μα που εργά­ζο­νται ή ασκού­νται έντο­να σε ζεστό περιβάλλον

* άτο­μα με χρό­νιες παθή­σεις (καρ­διαγ­γεια­κές παθή­σεις, υπέρ­τα­ση, σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη, πνευ­μο­νο­πά­θειες, νεφρο­πά­θειες, ηπα­το­πά­θειες, ψυχι­κή νόσο, άνοια, αλκο­ο­λι­σμό ή κατά­χρη­ση ναρ­κω­τι­κών ουσιών κ.λ.π.)

* άτο­μα με οξεία νόσο, όπως λοί­μω­ξη με πυρε­τό ή γαστρε­ντε­ρί­τι­δα (διάρ­ροια ή / και έμετο)

* άτο­μα που για καθα­ρά ιατρι­κούς λόγους παίρ­νουν φάρ­μα­κα για τα χρό­νια νοσή­μα­τά τους, όπως π.χ. διου­ρη­τι­κά, αντι­χο­λι­νερ­γι­κά, ψυχο­φάρ­μα­κα, ορμο­νού­χα (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ινσου­λί­νης και των αντι­δια­βη­τι­κών δισκίων).

Ιδιαί­τε­ρα κατά την περί­ο­δο των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών περι­βάλ­λο­ντος θα πρέ­πει να συμ­βου­λεύ­ο­νται τον για­τρό τους για την ενδε­χό­με­νη τρο­πο­ποί­η­ση της δοσολογίας.

Ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Η κ. Τσι­κρι­κά ανα­φέ­ρει ότι στους ασθε­νείς με χρό­νια ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα όπως η Χρό­νια Απο­φρα­κτι­κή Πνευ­μο­νο­πά­θεια (ΧΑΠ), το βρογ­χι­κό  άσθμα και τις διά­με­σες πνευ­μο­νο­πά­θειες δίνε­ται η ισχυ­ρή σύστα­ση να βρί­σκο­νται σε συνε­χή επα­φή με τον πνευ­μο­νο­λό­γο τους και να λαμ­βά­νουν την αγω­γή τους συστη­μα­τι­κά σύμ­φω­να με το προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νο πλά­νο θερα­πεί­ας τους.

Σε περί­πτω­ση που εμφα­νί­σουν συμ­πτώ­μα­τα όπως δυσκο­λία στην ανα­πνοή, θωρα­κι­κό πόνο, βήχα ή απο­βο­λή πτυ­έ­λων θα πρέ­πει να τα ανα­φέ­ρουν στον θερά­πο­ντα για άμε­ση λήψη ιατρι­κής βοήθειας.

Συστάσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Σε περιό­δους καύ­σω­να, έχει παρα­τη­ρη­θεί μια αύξη­ση στη συχνό­τη­τα εισα­γω­γών οξέ­ων καρ­διαγ­γεια­κών συμ­βα­μά­των που φαί­νε­ται να συσχε­τί­ζο­νται με την παρα­τη­ρού­με­νη αύξη­ση των συγκε­ντρώ­σε­ων των σωμα­τι­δί­ων στην ατμό­σφαι­ρα, του SO2, αλλά και του όζο­ντος, που προ­ά­γουν την φλεγ­μο­νώ­δη διεργασία.

Ύπο­πτα συμ­πτώ­μα­τα που θα πρέ­πει να οδη­γή­σουν τους καρ­διο­λο­γι­κούς ασθε­νείς στον ιατρό τους:

- Θωρα­κι­κή δυσφο­ρία που επε­κτεί­νε­ται στην κάτω γνά­θο και ενδε­χο­μέ­νως αντα­να­κλά στην πλά­τη ή το χέρι (δηλω­τι­κά στη­θαγ­χι­κού πόνου).

- Δύσπνοια

- Αδυ­να­μία / Κατα­βο­λή δυνάμεων,

- Ελατ­τω­μέ­νο επί­πε­δο συνείδησης/Σύγχυση.

- Αίσθη­μα παλμών/Ταχυκαρδία.

- Κεφαλαλγία/Ζάλη.

- Εκδη­λώ­σεις θερ­μο­πλη­ξί­ας. Πρό­δρο­μα συμ­πτώ­μα­τα είναι η δίψα, η αδυ­να­μία, η ζάλη, ο ίλιγ­γος, ο πονο­κέ­φα­λος και η ναυ­τία. Όψι­μα ο ασθε­νής παρου­σιά­ζει απώ­λεια των αισθή­σε­ων, σύγ­χυ­ση, σπα­σμούς, λήθαρ­γο και κώμα.

Βασικοί κανόνες προφύλαξης

* Παρα­μο­νή σε χώρους που κλιματίζονται.

* Ντύ­σι­μο ελα­φρύ και άνε­το με ανοι­χτό­χρω­μα ρού­χα από πορώ­δες υλι­κό, ώστε να διευ­κο­λύ­νε­ται ο αερι­σμός του σώμα­τος και η εξά­τμι­ση του ιδρώτα.

* Χρή­ση καπέ­λου από υλι­κό που να επι­τρέ­πει τον αερι­σμό του κεφαλιού.

* Χρή­ση μαύ­ρων ή σκου­ρό­χρω­μων γυα­λιών ηλί­ου με φακούς που προ­στα­τεύ­ουν από την ηλια­κή ακτινοβολία.

* Απο­φυ­γή έκθε­σης στον ήλιο, ιδί­ως για τα βρέ­φη και τους ηλικιωμένους.

* Απο­φυ­γή βαριάς σωμα­τι­κής εργασίας.

* Απο­φυ­γή πολύ­ω­ρων ταξι­διών με μέσα συγκοι­νω­νί­ας που δε δια­θέ­τουν κλιματισμό.

* Πολ­λά χλια­ρά ντους κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας και τοπο­θέ­τη­ση δρο­σε­ρών επι­θε­μά­των στο κεφά­λι και στον λαιμό.

* Μικρά σε ποσό­τη­τα και ελα­φριά γεύ­μα­τα φτω­χά σε λιπα­ρά, με έμφα­ση στη λήψη φρού­των και λαχανικών.

* Λήψη άφθο­νων υγρών (νερού και χυμών φρού­των), ιδιαί­τε­ρα από τα βρέ­φη και τους ηλι­κιω­μέ­νους και απο­φυ­γή του αλκο­όλ. Αν η εφί­δρω­ση είναι μεγά­λη, συστή­νε­ται η πρό­σθε­τη λήψη μικρών δόσε­ων αλατιού.

* ‘Ατο­μα που πάσχουν από χρό­νια νοσή­μα­τα θα πρέ­πει να συμ­βου­λευ­τούν τον θερά­πο­ντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επι­πρό­σθε­τες οδη­γί­ες ανά­λο­γα με την κατά­στα­σή τους καθώς και οδη­γί­ες για την πιθα­νή αλλα­γή της δοσο­λο­γί­ας της φαρ­μα­κευ­τι­κής τους αγωγής.

* Οι ηλι­κιω­μέ­νοι να μην εγκα­τα­λεί­πο­νται μόνοι τους αλλά να εξα­σφα­λί­ζε­ται κάποιο άτο­μο για την καθη­με­ρι­νή τους φροντίδα.

* Οι χώροι εργα­σί­ας πρέ­πει να δια­θέ­τουν κλι­μα­τι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα ή απλούς ανε­μι­στή­ρες, κατά προ­τί­μη­ση ορο­φής, και σε κάθε περί­πτω­ση φυσι­κό αερι­σμό των χώρων. Το ίδιο ισχύ­ει και για τα ιδρύ­μα­τα, που περι­θάλ­πουν νεο­γνά, βρέ­φη, παι­διά, ηλι­κιω­μέ­νους και άτο­μα με ειδι­κές ανάγκες.

Ιδιαί­τε­ρη βαρύ­τη­τα θα πρέ­πει να δίδε­ται όταν οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες συν­δυά­ζο­νται και με φαι­νό­με­να αυξη­μέ­νων επι­πέ­δων ατμο­σφαι­ρι­κής ρύπανσης.

Ορθή φύλαξη των φαρμάκων

Σύμ­φω­να με την κ. Τσι­κρι­κά, ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή θα πρέ­πει να δοθεί στην ορθή φύλα­ξη όλων των φαρ­μα­κευ­τι­κών σκευα­σμά­των, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των εισπνε­ό­με­νων συσκευών. Τα σκευά­σμα­τα πρέ­πει να δια­τη­ρού­νται σε δρο­σε­ρό μέρος χωρίς να εκτί­θε­νται σε υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, και οι οδη­γί­ες από τον κατα­σκευα­στή θα πρέ­πει να τηρού­νται πιστά, έτσι ώστε να δια­σφα­λι­στεί η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα τους κατά τη λήψη τους.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο