Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οκτώ χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015: Υπήρχε άλλος δρόμος;

Με τις διερ­γα­σί­ες στη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία να εντεί­νο­νται μετά την εκλο­γι­κή καθί­ζη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, εργα­ζό­με­νοι, νέοι, άνθρω­ποι των λαϊ­κών δυνά­με­ων, αρκε­τοί από όσους δοκί­μα­σαν απο­γοη­τεύ­σεις και δια­ψεύ­σεις τα τελευ­ταία χρό­νια, μπο­ρούν σήμε­ρα από καλύ­τε­ρες θέσεις να αντι­με­τω­πί­σουν τις νέες προ­σπά­θειες καλ­λιέρ­γειας ψευ­δαι­σθή­σε­ων και αυτα­πα­τών που θα συνο­δεύ­ουν τη βασα­νι­στι­κή ανα­στή­λω­ση του συγκε­κρι­μέ­νου χώρου.

Δεν είναι άλλω­στε πρώ­τη φορά που η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία προ­σπα­θεί να «ανα­τα­χθεί», πλα­σά­ρο­ντας τα ίδια πάνω — κάτω «σταυ­ρο­δρό­μια» για το ποια κατεύ­θυν­ση θα την οδη­γή­σει ξανά σε ρότα κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής. Το δια­κύ­βευ­μα με το οποίο θα επι­χει­ρη­θεί ξανά να εγκλω­βι­στούν δυνά­μεις οι οποί­ες έχουν κάθε λόγο να πάρουν ορι­στι­κό δια­ζύ­γιο από τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία είναι το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα «γυρί­σει στις ρίζες του» ή αν θα συνε­χί­σει τα «ανοίγ­μα­τα» προς το «κέντρο», ώστε να πάρει «πίσω» τον χώρο που του απέ­σπα­σε η ΝΔ.

Απολογισμοί, συμπεράσματα και «μεταλλάξεις»…

Με αφορ­μή την επέ­τειο από το δημο­ψή­φι­σμα της 5ης Ιού­λη του 2015, επα­νέρ­χο­νται στο προ­σκή­νιο οι «απο­λο­γι­σμοί», πιά­νο­ντας μάλι­στα το νήμα από το 2012.

Είναι συζή­τη­ση που μπο­ρεί να τρο­φο­δο­τή­σει με στέ­ρεα συμπε­ρά­σμα­τα ειδι­κά όσους έχουν ανα­φο­ρές στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, στις ιστο­ρι­κές παρα­δό­σεις του, αυτο­προσ­διο­ρί­ζο­νται ως αρι­στε­ροί και προ­βλη­μα­τί­ζο­νται για το «αν θα μπο­ρού­σε να απο­φευ­χθεί αυτός ο δρό­μος» ή για το «πού στρά­βω­σε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ», «πώς μεταλ­λά­χθη­κε και κατέ­λη­ξε τελι­κά στο 3ο μνη­μό­νιο» κ.λπ.

Αντι­κει­με­νι­κά, τέτοιοι προ­βλη­μα­τι­σμοί συν­δέ­ο­νται με προσ­δο­κί­ες που επι­βιώ­νουν και σήμε­ρα, ότι μια «επα­να­φο­ρά» στον ΣΥΡΙΖΑ του 2012 μπο­ρεί να δώσει διέ­ξο­δο για τους εργα­ζό­με­νους σε φιλο­λαϊ­κή κατεύθυνση.

Μια προ­σε­κτι­κή ματιά της δια­δρο­μής του ΣΥΡΙΖΑ απο­δει­κνύ­ει ότι αυτή δεν ήρθε ως απο­τέ­λε­σμα κάποιων «λαθών» και χει­ρι­σμών μιας κάποιας ηγε­σί­ας, αλλά ως απο­τέ­λε­σμα της ουσί­ας της πολι­τι­κής του, της στρα­τη­γι­κής του. Βεβαί­ως, ως κόμ­μα σε ανα­μο­νή να ανα­λά­βει τη δια­κυ­βέρ­νη­ση, είχε την ικα­νό­τη­τα να κου­κου­λώ­νει, να καλύ­πτει επι­στα­μέ­να την ουσία της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής πολι­τι­κής του με ριζο­σπα­στι­κές δια­κη­ρύ­ξεις και συν­θή­μα­τα. Αυτήν την πολι­τι­κή είχε υπη­ρε­τή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ και ως ΣΥΝ παλιό­τε­ρα, όταν ήταν ένα μικρο κόμ­μα, μια πολι­τι­κή που στα κρί­σι­μα ζητή­μα­τα λει­τουρ­γού­σε ως «αρι­στε­ρή απο­λο­γη­τι­κή» στρα­τη­γι­κών επι­λο­γών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων της αστι­κής τάξης της χώρας (ΕΕ, ευρώ, «ανα­διαρ­θρώ­σεις» κ.λπ.).

Η μετάλ­λα­ξή του, λοι­πόν, αφο­ρά την πλή­ρη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κο­ποί­η­ση, στην οποία βεβαί­ως οδη­γή­θη­κε με την ανά­δει­ξή του σε δύνα­μη της αστι­κής κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής. Στο πλαί­σιο αυτό, το παι­χνί­δι για τον λαό ήταν χαμέ­νο «από τα απο­δυ­τή­ρια», από την ίδια την υπό­σχε­ση ότι ο σχη­μα­τι­σμός μιας κυβέρ­νη­σης στο πλαί­σιο της αστι­κής εξου­σί­ας και του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, μπο­ρεί να δώσει διέ­ξο­δο στην οικο­νο­μι­κή κρί­ση από τη σκο­πιά των λαϊ­κών συμφερόντων.

Η πρώ­τη μεγά­λη συμ­βο­λή του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστη­μα, την περί­ο­δο 2012 — 2015, ήταν ακρι­βώς η παγί­δευ­ση της λαϊ­κής δια­μαρ­τυ­ρί­ας και δυσα­ρέ­σκειας, των αγώ­νων και των κινη­το­ποι­ή­σε­ων ενά­ντια στα μνη­μό­νια, στην κατεύ­θυν­ση του κυβερ­νη­τι­σμού. Μια ανα­μο­νή κυβερ­νη­τι­κής διε­ξό­δου που οδή­γη­σε στα­δια­κά στην εκτό­νω­ση των κινη­το­ποι­ή­σε­ων και του όποιου ριζοσπαστισμού.

Ηταν η περί­ο­δος που ο ΣΥΡΙΖΑ απέ­σπα­σε τη στή­ρι­ξη τμη­μά­των του κεφα­λαί­ου, δια­μόρ­φω­σε σχέ­σεις εμπι­στο­σύ­νης με ισχυ­ρά ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα (ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ), διεκ­δί­κη­σε και πήρε το «χρί­σμα» ως δύνα­μη κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το 2013 ο Αλ. Τσί­πρας είχε ταξι­δέ­ψει στο Τέξας των ΗΠΑ για να συνα­ντη­θεί με ισχυ­ρά τμή­μα­τα του κεφα­λαί­ου, συνο­δευό­με­νος από τον Γ. Βαρου­φά­κη. Αμέ­σως μετά πέρα­σε μια βόλ­τα από το Ινστι­τού­το Levy και στη συνέ­χεια βρέ­θη­κε στην «ευρω­παϊ­κή» λέσχη Μπίλ­ντερ­μπεργκ, στη λίμνη Κόμο. Ενώ, όπως απο­κα­λύ­φθη­κε το 2019, από το 2012 — 2013 είχε ανοι­χτό δίαυ­λο επι­κοι­νω­νί­ας με την κυβέρ­νη­ση Μέρ­κελ στη Γερ­μα­νία, δίνο­ντας διαπιστευτήρια.

Βεβαί­ως θα πει κανείς: Τότε πώς εξη­γεί­ται η επί­θε­ση απέ­να­ντι στον ΣΥΡΙΖΑ από ένα σημα­ντι­κό τμή­μα της αστι­κής τάξης και των ΜΜΕ εκεί­νη την επο­χή; Δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι εκεί­νη την περί­ο­δο στους κόλ­πους της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης υπήρ­ξε δια­πά­λη για το πώς θα αντι­με­τω­πι­στεί η οικο­νο­μι­κή κρί­ση, ποιος θα βγει χαμέ­νος και ποιος κερ­δι­σμέ­νος. Σημα­ντι­κά τμή­μα­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων συγκε­κρι­μέ­νων κλά­δων εξέ­φρα­ζαν τη δυσα­ρέ­σκειά τους, τη δυσφο­ρία τους για την πολι­τι­κή της δημο­σιο­νο­μι­κής αυστη­ρό­τη­τας και των μνη­μο­νί­ων, ζητού­σαν κρα­τι­κό χρή­μα για να ορθο­πο­δή­σουν (χαρα­κτη­ρι­στι­κά παρα­δείγ­μα­τα: Εφο­πλι­στές, φαρ­μα­κο­βιο­μή­χα­νοι κ.λπ.). Σε αυτούς τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς κύκλους είχε ανοί­ξει συζή­τη­ση ακό­μα και για τη σκο­πι­μό­τη­τα παρα­μο­νής της χώρας στο ευρώ. Ταυ­τό­χρο­να, στις εξε­λί­ξεις στην ΕΕ (που — θυμί­ζου­με — δεν ήταν μόνο η Ελλά­δα σε κρί­ση αλλά μια σει­ρά χώρες, π.χ. Ιτα­λία κ.ά.) παρε­νέ­βαι­ναν οι ΗΠΑ από τη σκο­πιά των δικών τους οικο­νο­μι­κών και γεω­στρα­τη­γι­κών συμφερόντων.

Οι δια­κη­ρύ­ξεις περί του «τέλους της λιτό­τη­τας» αφο­ρού­σαν πρω­τί­στως την πολι­τι­κή κρα­τι­κής στή­ρι­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, η δε όποια προ­ο­πτι­κή να ανα­σά­νουν τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα συν­δε­ό­ταν με την πορεία των κερ­δών, της προ­σέλ­κυ­σης επεν­δύ­σε­ων κ.λπ. Αυτό ήταν το περιε­χό­με­νο της περί­φη­μης «παρα­γω­γι­κής ανασυγκρότησης»…

Από την παράταση του μνημονίου στην κλιμάκωση των εκβιασμών και στο νέο μνημόνιο

Από τον Φλε­βά­ρη του 2015, πριν ακό­μα ολο­κλη­ρω­θεί ένας μήνας δια­κυ­βέρ­νη­σης, είχε αρχί­σει να φαί­νε­ται ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ ετοι­μά­ζει το έδα­φος για νέα συμ­φω­νία με αντι­λαϊ­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις, με τον Γ. Βαρου­φά­κη να δηλώ­νει πανέ­τοι­μος για υπο­γρα­φή «παρά­τα­σης της δανεια­κής σύμ­βα­σης», κάτι που έγι­νε στα τέλη Φλε­βά­ρη, με υπο­γρα­φή 4μηνης παρά­τα­σης. Τότε μάλι­στα ο ΣΥΡΙΖΑ έλε­γε ότι ο λαός τού έδω­σε «εντο­λή για συμ­φω­νία και όχι για ρήξη με την ΕΕ», κάτι που επα­να­λή­φθη­κε μετά το δημο­ψή­φι­σμα του Ιού­λη, ως δικαιο­λο­γία για την υπο­γρα­φή του 3ου μνημονίου.Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έλε­γε ο ΣΕΒ, χαι­ρε­τί­ζο­ντας τη «μεταρ­ρυθ­μι­στι­κή ατζέ­ντα» της κυβέρ­νη­σης και τη συμ­φω­νία παρά­τα­σης του μνημονίου.

Μάλι­στα ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά ως κυβέρ­νη­ση, ξανα­περ­νά­ει από τη λίμνη Κόμο και την «ευρω­παϊ­κή Μπίλ­ντερ­μπεργκ», από όπου δηλώ­νει ότι «ανα­στέλ­λο­νται οι εξαγ­γε­λί­ες» προς τον λαό, στή­νο­ντας σκη­νι­κό προ­ε­τοι­μα­σί­ας για «ακραία φτώχεια».

Φτά­νο­ντας πια τέλη Μάρ­τη, η κυβέρ­νη­ση επι­βε­βαιώ­νει ότι συζη­τά­ει για άγρια αντι­λαϊ­κά μέτρα. Κάπου εκεί αρχί­ζουν να εμφα­νί­ζο­νται και επί­ση­μα πια οι ΗΠΑ ως «δια­με­σο­λα­βη­τής» για να επι­τευ­χθεί η αντι­λαϊ­κή συμ­φω­νία. Κατα­γρά­φο­νται βήμα­τα «προ­ό­δου» στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις κυβέρ­νη­σης και ΕΕ, με τους Τσί­πρα — Γιούν­κερ να ξεκα­θα­ρί­ζουν ότι έρχε­ται βαρύ πακέ­το, με Εργα­σια­κά, συντα­ξιο­δο­τι­κό, «κόκ­κι­να» δάνεια, πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα κ.ο.κ.

Περισ­σό­τε­ρο από έναν μήνα πριν το δημο­ψή­φι­σμα της 5ης Ιού­λη, μέρα με τη μέρα κλι­μα­κώ­νε­ται ο εκβια­σμός προς τον λαό προ­κει­μέ­νου να απο­δε­χθεί ως «θείο δώρο» την πρό­τα­ση που έχει κατα­θέ­σει στους δανει­στές, με τις ευλο­γί­ες των ΗΠΑ, και που πλέ­ον ομο­λο­γεί­ται ότι πρό­κει­ται για ένα ακό­μα μνη­μό­νιο με σκλη­ρά αντι­λαϊ­κά μέτρα. Ο εκβια­σμός κορυ­φώ­νε­ται με την πρό­τα­ση για το δημο­ψή­φι­σμα, αφού η κυβέρ­νη­ση καλεί τον λαό με το ΟΧΙ να στη­ρί­ξει τη δική της πρό­τα­ση, που απο­τε­λεί την άλλη όψη της πρό­τα­σης Γιούν­κερ. Στην ουσία ο λαός εξα­πα­τή­θη­κε, αφού ουσια­στι­κά κλή­θη­κε να δια­λέ­ξει ανά­με­σα σε δύο μνη­μό­νια την ώρα που πίστευε ότι ψηφί­ζει ΟΧΙ στα μνημόνια.

Τα υπό­λοι­πα είναι λίγο — πολύ γνω­στά, τόσο με το απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος όσο και με τη δια­χεί­ρι­σή του από την κυβέρ­νη­ση, με την τελι­κή υπο­γρα­φή του τρί­του μνη­μο­νί­ου, την ψήφι­σή του από ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτά­μι, και την προ­σφυ­γή σε νέες κάλ­πες, αφού πρώ­τα είχε δέσει τον λαό χειροπόδαρα.

Η «βρώμικη δουλειά» που δεν θα μπορούσε να βγάλει ένας «δεξιός πρωθυπουργός»

Αρκε­τά δια­φω­τι­στι­κά για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ όλο εκεί­νο το διά­στη­μα κατά­φε­ρε να βγά­λει τη «βρώ­μι­κη δου­λειά» για το κεφά­λαιο και τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά επι­τε­λεία ήταν όσα απο­κά­λυ­ψε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα ο Πάνος Καμ­μέ­νος, κυβερ­νη­τι­κός εταί­ρος του Τσί­πρα το 2015 — 2019. Οπως είπε λοι­πόν, το 2015 η Ελλά­δα υπό την πίε­ση της Γερ­μα­νί­ας «άλλα­ξε γεω­πο­λι­τι­κά και έκα­νε συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ», ώστε «να μετα­τρα­πεί σε κύριο σύμ­μα­χό τους στη Μεσό­γειο». Η αντι­πα­ρά­θε­ση δηλα­δή της κυβέρ­νη­σης με τους δανει­στές (κατά βάση με τη Γερ­μα­νία), η συζή­τη­ση γύρω από το ευρώ και το Grexit ήταν η κορυ­φή ενός παγό­βου­νου που από κάτω έκρυ­βε σφο­δρούς γεω­πο­λι­τι­κούς αντα­γω­νι­σμούς ανά­με­σα σε πανί­σχυ­ρα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, με θύμα τον ελλη­νι­κό λαό. Ο Π. Καμ­μέ­νος απο­κά­λυ­ψε ότι τότε ορι­στι­κο­ποι­ή­θη­κε η «Αμυ­ντι­κή» Συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ, η επέ­κτα­ση της βάσης της Σού­δας, η δημιουρ­γία βάσης στο Στε­φα­νο­βί­κειο κ.λπ., ενώ υπήρ­ξε και επι­κοι­νω­νία του Τσί­πρα με τον Ομπά­μα, οπό­τε επι­ση­μο­ποι­ή­θη­κε ότι με τη μεσο­λά­βη­ση και της γαλ­λι­κής κυβέρ­νη­σης θα δρο­μο­λο­γού­νταν το 3ο μνη­μό­νιο, όπως και έγινε.

Η χρη­σι­μό­τη­τα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και η τερά­στια προ­σφο­ρά του ΣΥΡΙΖΑ στο ξέπλυ­μα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ανα­δει­κνύ­ο­νται γλα­φυ­ρά και από την εξής εκτί­μη­ση που κάνει σήμε­ρα ο Π. Καμ­μέ­νος: «Δεν θα μπο­ρού­σε δεξιός πρω­θυ­πουρ­γός, έχο­ντας απέ­να­ντί του την αρι­στε­ρά, να υπέ­γρα­φε τις στρα­τη­γι­κές και στρα­τιω­τι­κές συμ­φω­νί­ες με τις ΗΠΑ… Ενας αρι­στε­ρός πρω­θυ­πουρ­γός (…) μπο­ρού­σε να περά­σει τη Συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ χωρίς να υπάρ­ξει αντί­δρα­ση από τον κόσμο της αρι­στε­ράς! Δεν θα ξηλω­νό­ντου­σαν τα πεζο­δρό­μια… Και αυτό είναι το σημαντικό…».

Αλλος δρόμος υπήρχε και υπάρχει!

Αν κάτι επι­βε­βαιώ­νε­ται από όλη αυτήν την πορεία, είναι ότι έχει χρε­ο­κο­πή­σει ορι­στι­κά η ίδια η πολι­τι­κή που υπε­ρα­σπί­ζε­ται η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία σε όλες τις εκδο­χές της, και στην πιο «δια­χει­ρι­στι­κή» και σ’ αυτή που ντύ­νε­ται με «ριζο­σπα­στι­κά» ενδύ­μα­τα και ανα­φέ­ρε­ται σε «μετα­βα­τι­κούς στό­χους» που δήθεν θα ανοί­ξουν τον δρό­μο για τον σοσια­λι­σμό, ενώ πάντα οδη­γούν στην καπι­τα­λι­στι­κή δια­χεί­ρι­ση. Η αντί­λη­ψη δηλα­δή που πλα­σά­ρει ότι υπάρ­χει και «φιλο­λαϊ­κή» καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, ότι μπο­ρεί το σημε­ρι­νό σάπιο σύστη­μα να λει­τουρ­γή­σει και υπέρ των εργα­ζο­μέ­νων και όχι μόνο υπέρ των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Η αντί­λη­ψη που θέλει το κρά­τος «ουδέ­τε­ρο» μηχα­νι­σμό, που μπο­ρεί να μετα­το­πι­στεί φιλο­λαϊ­κά, που θέλει «ουδέ­τε­ρη» την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, από την οποία μπο­ρούν με ορι­σμέ­νες μεταρ­ρυθ­μί­σεις να ωφε­λη­θούν οι εργα­ζό­με­νοι και να πραγ­μα­το­ποιεί­ται «ανα­δια­νο­μή υπέρ των πολ­λών», που θεω­ρεί ότι η συμ­με­το­χή στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με μια «αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση» μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί προς όφε­λος του λαού.

Αλλω­στε η πεί­ρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και μονα­δι­κή στα παγκό­σμια δεδο­μέ­να. Γεμά­τη είναι η πρό­σφα­τη αλλά και παλιό­τε­ρη Ιστο­ρία από «αρι­στε­ρές κυβερ­νή­σεις» που θα έφερ­ναν την ελπί­δα και τελι­κά έφε­ραν την απο­γο­ή­τευ­ση, τον συμ­βι­βα­σμό και την ήττα στον λαό.

Αλλος δρό­μος υπάρ­χει και υπήρ­χε και τα χρό­νια 2012 — 2015.

Ο δρό­μος για να ζήσει ο λαός με βάση τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του περ­νά­ει μέσα από τη σύγκρου­ση, τη ρήξη με την εξου­σία του κεφα­λαί­ου, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Περ­νά­ει μέσα από την πάλη για την αλλα­γή του συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων, αμφι­σβη­τώ­ντας την εξου­σία του κεφα­λαί­ου, των στρα­τη­γι­κών επι­λο­γών του, μέσα από τον δρό­μο της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής πάλης που ανοί­γει την προ­ο­πτι­κή για να έρθει η ίδια η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός στην εξου­σία. Αυτή είναι η πολι­τι­κή του ΚΚΕ, το Πρό­γραμ­μά του.

Εκεί βρί­σκε­ται η διέ­ξο­δος. Στον δρό­μο της ταξι­κής πάλης, των συντο­νι­σμέ­νων εργα­τι­κών — λαϊ­κών αγώ­νων, στον δρό­μο της ανα­τρο­πής του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος. Μια μάχη που δίνε­ται μέσα από τους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες, εκεί είναι που γεν­νιέ­ται και δυνα­μώ­νει η ελπί­δα, που παίρ­νει κου­ρά­γιο ο λαός ότι μπο­ρεί να μαζέ­ψει τις δυνά­μεις του για να αντεπιτεθεί.

Ριζο­σπά­στης του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο