Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα «ουράνια» οι τιμές των τροφίμων

Την ώρα που η κυβέρ­νη­ση δια­φη­μί­ζει ως δήθεν ανα­κού­φι­ση την επέ­κτα­ση των «καλα­θιών» και των «pass» που πλη­ρώ­νει ο λαός διπλά από την άλλη τσέ­πη, με σπα­σμέ­να φρέ­να συνε­χί­ζει να τρέ­χει η ακρί­βεια, όπως απο­τυ­πώ­νουν και τα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημο­σιεύ­τη­καν χτες.

Ειδι­κά σε ό,τι αφο­ρά τα τρό­φι­μα, ο ρυθ­μός αύξη­σης τους κατέ­γρα­ψε και νέο άλμα από τον Μάη στον Ιού­νη, καθώς από ρυθ­μό αύξη­σης της τάξης του 11,6%, το Μάιο, εκτι­νά­χθη­κε παρα­πέ­ρα στο 12,2%.

Αξί­ζει να σημειω­θεί πως η ομά­δα «Δια­τρο­φή και μη αλκο­ο­λού­χα ποτά» στις στα­τι­στι­κές αυξά­νε­ται με διψή­φια ποσο­στά για 15 συνε­χό­με­νους μήνες, ενώ συνο­λι­κά κινεί­ται ανο­δι­κά για 25 συνε­χό­με­νους μήνες, από τον Ιού­νιο του 2021, με τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά να δαπα­νούν πάνω από το 20% του εισο­δή­μα­τος τους σε είδη διατροφής.

Ανα­τι­μή­σεις κατα­γρά­φο­νται: 13% σε αναψυκτικά/νερό, 14% στα λαχα­νι­κά, 15% στα γαλα­κτο­κο­μι­κά, 14% στα λάδια και 9,5% στα δημητριακά.

Επί­σης, αύξη­ση 7,6% σημεί­ω­σε η ομά­δα Διαρ­κή αγα­θά-Είδη νοι­κο­κυ­ριού και υπη­ρε­σί­ες, λόγω αύξη­σης κυρί­ως των τιμών σε: έπι­πλα και δια­κο­σμη­τι­κά είδη, οικια­κές συσκευ­ές και επι­σκευ­ές, υαλι­κά-επι­τρα­πέ­ζια σκεύη και σκεύη οικια­κής χρή­σης, είδη άμε­σης κατα­νά­λω­σης νοι­κο­κυ­ριού, οικια­κές υπη­ρε­σί­ες. Παράλ­λη­λα υπάρ­χουν αυξή­σεις 18,8% στα φαρ­μα­κευ­τι­κά προϊόντα.

Ο Γενι­κός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιού­νιο 2023, σε σύγκρι­ση με τον Μάιο 2023 παρου­σί­α­σε αύξη­ση 0,6%, ένα­ντι αύξη­σης 1,6% που σημειώ­θη­κε κατά την αντί­στοι­χη σύγκρι­ση του προη­γού­με­νου έτους, λόγω της πτώ­σης των τιμών της ενέρ­γειας, ενώ από μήνα σε μήνα ο ρυθ­μός ανό­δου του πλη­θω­ρι­σμού σημεί­ω­σε απο­κλι­μά­κω­ση καθώς αυξή­θη­κε 1,8% τον Ιού­νη από 2,8% τον Μάιο, με τις αυξή­σεις βέβαια να έρχο­νται «καπέ­λο» πάνω στις προη­γού­με­νες αυξήσεις.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο