Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολλανδία: Βρέθηκε πίνακας του Βαν Γκογκ που είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Βρέ­θη­κε ένας πίνα­κας του Βίν­σεντ Βαν Γκογκ, ο οποί­ος είχε κλα­πεί από ένα μικρό ολλαν­δι­κό μου­σείο το 2020 στη διάρ­κεια του λοκντά­ουν λόγω της παν­δη­μί­ας της COVID-19, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το ινστι­τού­το στο οποίο ανή­κει το έργο τέχνης.

“Εχου­με εξαι­ρε­τι­κά ευχά­ρι­στα νέα. Ο πίνα­κας ‘Ο κήπος στο Nuenen’ («Lentetuin» ή «Spring Garden») επέ­στρε­ψε στο μου­σείο Groninger 3,5 χρό­νια μετά την κλο­πή του”, ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του μουσείου.

Ο πίνα­κας, ο οποί­ος φιλο­τε­χνή­θη­κε το 1884, εκλά­πη από το μου­σείο Singer Laren, ανα­το­λι­κά του Άμστερ­νταμ, όπου είχε μετα­φερ­θεί ως δανει­κός για τις ανά­γκες έκθεσης.

Η κλο­πή πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στη διάρ­κεια των εβδο­μά­δων του λοκντά­ουν σε όλο τον κόσμο όταν υπήρ­χε η παν­δη­μία της COVID.

Την επο­χή εκεί­νη, η ολλαν­δι­κή αστυ­νο­μία έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα οπτι­κό υλι­κό από κάμε­ρες ασφα­λεί­ας που δεί­χνει τη στιγ­μή κατά την οποία οι κλέ­φτες εισβάλ­λουν στο μου­σείο Singer Laren στις 30 Μαρ­τί­ου σπά­ζο­ντας τις γυά­λι­νες πόρ­τες του για να κλέ­ψουν τον πίνακα.

Το έργο απει­κο­νί­ζει τον κήπο της ενο­ρί­ας του Νού­ε­νεν, την μικρή ολλαν­δι­κή πόλη όπου ζού­σαν οι γονείς του Βαν Γκογκ.

“Ο πίνα­κας έχει ταλαι­πω­ρη­θεί αλλά–εκ πρώ­της όψεως–είναι σε καλή κατά­στα­ση”, ανα­κοί­νω­σε το μου­σείο Groninger και πρό­σθε­σε ότι το έργο βρί­σκε­ται τώρα στο Μου­σείο Βαν Γκογκ στο Άμστερ­νταμ και θα χρεια­στούν εβδο­μά­δες ή μήνες προ­τού επιστραφεί.

“Η αστυ­νο­μία ενε­πλά­κη σε όλες τις φάσεις (για τον εντο­πι­σμό του πίνα­κα). Το μου­σείο δεν μπο­ρεί να σχο­λιά­σει την συνε­χι­ζό­με­νη έρευ­να”, πρόσθεσε.

Το μου­σείο επι­σή­μα­νε επί­σης ότι ο Άρθουρ Μπραντ, ένας δια­κε­κρι­μέ­νος Ολλαν­δός ντε­τέ­κτιβ έργων τέχνης, έπαι­ξε σημα­ντι­κό ρόλο σε όλη τη διαδικασία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο