Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολοκληρώθηκε το 13ο Συνέδριο της ΟΓΕ — Επανεξελέγη πρόεδρος η Χριστίνα Σκαλούμπακα

«Οι Σύλ­λο­γοι και οι Ομά­δες Γυναι­κών ανε­βά­ζουν τον πήχη των απαι­τή­σε­ων από τη λει­τουρ­γία και δρά­ση τους, με σκο­πό να απο­τε­λέ­σουν το ζωντα­νό κύτ­τα­ρο οργά­νω­σης και δρά­σης των γυναι­κών», τονί­ζει η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας σε ανα­κοί­νω­ση για την ολο­κλή­ρω­ση του 13ου Συνε­δρί­ου της. Σημειώ­νει ότι «στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη βρέ­θη­κε η ανά­γκη πραγ­μα­το­ποί­η­σης ενός απο­φα­σι­στι­κού βήμα­τος στην κατεύ­θυν­ση της οργά­νω­σης των γυναι­κών στο κίνη­μα, της συμ­με­το­χής των μητέ­ρων στην κοι­νω­νι­κή δράση».

Ολό­κλη­ρη η ανακοίνωση:

«“Με πυξί­δα τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες μας δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για ισο­τι­μία και χει­ρα­φέ­τη­ση ενά­ντια στους εκμε­ταλ­λευ­τές του μόχθου μας”: Με αυτό το σύν­θη­μα αυτό πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το 13ο Συνέ­δριο της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών Ελλά­δας, από τις 22 έως τις 24 Οκτώ­βρη, στο γήπε­δο Tae Kwon Do στο Φάληρο.

Στις εργα­σί­ες του πήραν μέρος πάνω από 700 γυναί­κες, αντι­πρό­σω­ποι που εκλέ­χτη­καν από τους Συλ­λό­γους και τις Ομά­δες της Ομο­σπον­δί­ας από κάθε περιο­χή της χώρας. Επί­σης, έγι­ναν πάνω από 60 ομιλίες.

Οι εργα­σί­ες ολο­κλη­ρώ­θη­καν το μεση­μέ­ρι της Κυρια­κής με την εκλο­γή του νέου Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου. Πρό­ε­δρος της ΟΓΕ επα­νε­κλέ­χθη­κε η Χρι­στί­να Σκαλούμπακα.

Το Σώμα υιο­θέ­τη­σε ψήφι­σμα για τη συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο δεκά­δων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων στις 4 Νοέμ­βρη στο Σύνταγ­μα και στις ανά­λο­γες πρω­το­βου­λί­ες σε άλλες πόλεις, καθώς και ψήφι­σμα στή­ρι­ξης της πανελ­λα­δι­κής κινη­το­ποί­η­σης που οργα­νώ­νουν στις 6 Νοέμ­βρη στην Αθή­να σωμα­τεία, φορείς, Επι­τρο­πές Αγώ­να από περιο­χές της χώρας που έχουν πλη­γεί από πυρ­κα­γιές, πλημ­μύ­ρες και σεισμούς.

Τη συζή­τη­ση απα­σχό­λη­σαν τα συμπε­ρά­σμα­τα από τον απο­λο­γι­σμό της δρά­σης και των πρω­το­βου­λιών των Συλ­λό­γων και των Ομά­δων, τα βήμα­τα που έγι­ναν στη συμ­με­το­χή γυναι­κών στη συλ­λο­γι­κή πάλη για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες τους, για τη διεκ­δί­κη­ση ισό­τι­μων δικαιω­μά­των σε όλες τις πλευ­ρές της ζωής, ενά­ντια στις κοι­νω­νι­κές και πολι­τι­κές δυνά­μεις που ευθύ­νο­νται για τη γυναι­κεία ανι­σο­τι­μία, κυβερ­νή­σεις και ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Βασι­κός στό­χος που θέτει το Συνέ­δριο είναι η άνο­δος της συμ­με­το­χής των γυναι­κών στο ριζο­σπα­στι­κό γυναι­κείο κίνη­μα, στα εργα­τι­κά σωμα­τεία, στις Ενώ­σεις των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, τους Αγρο­τι­κούς Συλ­λό­γους, τους Φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους. Στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη βρέ­θη­κε η ανά­γκη πραγ­μα­το­ποί­η­σης ενός απο­φα­σι­στι­κού βήμα­τος στην κατεύ­θυν­ση της οργά­νω­σης των γυναι­κών στο κίνη­μα, της συμ­με­το­χής των μητέ­ρων στην κοι­νω­νι­κή δράση.

Στην κατεύ­θυν­ση αυτή, οι Σύλ­λο­γοι και οι Ομά­δες Γυναι­κών ανε­βά­ζουν τον πήχη των απαι­τή­σε­ων από τη λει­τουρ­γία και δρά­ση τους, με σκο­πό να απο­τε­λέ­σουν το ζωντα­νό κύτ­τα­ρο οργά­νω­σης και δρά­σης των γυναι­κών, αλλά και να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σουν γύρω από τον αγώ­να για την ισο­τι­μία και τα ζητή­μα­τα των γυναι­κών άλλους φορείς του κινήματος.

synedrio oge 18

Από τη συζή­τη­ση που ξεδι­πλώ­θη­κε στο Συνέ­δριο δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­ψει το ζήτη­μα των περι­στα­τι­κών βίας, σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης, ακό­μα και δολο­φο­νιών γυναι­κών. Η ΟΓΕ αντι­πα­λεύ­ει την αντί­λη­ψη ότι απο­τε­λούν φαι­νό­με­να της “πατριαρ­χί­ας” και του σεξι­σμού και ότι αρκεί μόνο να αλλά­ξει το νομι­κό πλαί­σιο για να αντιμετωπιστούν.

Όπως ανα­δεί­χθη­κε, η ατο­μι­κή προ­στα­σία, η καταγ­γε­λία της βίας δεν μπο­ρεί να συνι­στά ένα ξεχω­ρι­στό κίνη­μα, μπο­ρούν και πρέ­πει να απο­τε­λούν στοι­χεία της πάλης του ριζο­σπα­στι­κού γυναι­κεί­ου κινή­μα­τος, του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος. Η ΟΓΕ ανοί­γει μέτω­πο στην απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή προ­σέγ­γι­ση που προ­βάλ­λε­ται μέσα από το κίνη­μα “metoo” στην Ελλά­δα και παγκό­σμια, που αξιο­ποιεί­ται για την ενσω­μά­τω­ση των γυναι­κών στα συμ­φέ­ρο­ντα επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, όπως έγι­νε από τη “Google” και την “Amazon” στις ΗΠΑ.

Επί­σης, οι εργα­σί­ες του Συνε­δρί­ου ανέ­δει­ξαν την ανά­γκη να δοθεί συνέ­χεια πιο δυνα­μι­κά στην αντι­πα­ρά­θε­ση με ανορ­θο­λο­γι­κές θεω­ρί­ες που απευ­θύ­νο­νται κυρί­ως στις νέες γυναί­κες περί “κοι­νω­νι­κής κατα­σκευ­ής του φύλου”, περί “αυτο­διά­θε­σης” του σώμα­τος, καταγ­γέλ­λο­ντας κάθε προ­σπά­θεια νομι­μο­ποί­η­σης της πορ­νεί­ας, της πιο απε­χθούς μορ­φής εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και εκμε­τάλ­λευ­σης του γυναι­κεί­ου σώμα­τος και της σεξουα­λι­κό­τη­τας του ανθρώ­που στο όνο­μά του “αυτο­προσ­διο­ρι­σμού” και μάλι­στα με τον όρο “σεξερ­γά­τριες”.

Η ΟΓΕ ευχα­ρι­στεί θερ­μά όλους όσοι στή­ρι­ξαν την πραγ­μα­το­ποί­η­ση του Συνε­δρί­ου και ιδιαί­τε­ρα στους εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες που προ­σέ­φε­ραν έργα τους για την οργά­νω­ση λαχειο­φό­ρου αγο­ράς προ­κει­μέ­νου αντα­πο­κρι­θεί στα έξο­δα του Συνεδρίου.

Χαι­ρε­τί­ζου­με θερ­μά τις εκα­το­ντά­δες αντι­προ­σώ­πους, καθώς και τις χιλιά­δες γυναί­κες των Συλ­λό­γων και των Ομά­δων που απο­τε­λούν τη “φωνή” της ΟΓΕ σε κάθε γωνιά της χώρας. Με νέα ώθη­ση από τις δια­δι­κα­σί­ες του Συνε­δρί­ου τις καλού­με να πολ­λα­πλα­σιά­σου­με τις πρω­το­βου­λί­ες και τη δρά­ση μας, να φωτί­σου­με την αξία της αγω­νι­στι­κής στά­σης ζωής, να εμπνεύ­σου­με περισ­σό­τε­ρες γυναί­κες να πάρουν τη θέση τους στις γραμ­μές του συλ­λο­γι­κού αγώνα».

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Στην πρώ­τη του συνε­δρί­α­ση το νέο Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο εξέ­λε­ξε 12μελές προεδρείο.

Πρό­ε­δρος της ΟΓΕ επα­νε­ξε­λέ­γη η Χρι­στί­να Σκα­λού­μπα­κα.

Το προ­ε­δρείο απαρ­τί­ζε­ται από τις Μαι­ρή­νη Στε­φα­νί­δη (α’ αντι­πρό­ε­δρος), Εύη Κοντό­ρα (β’ αντι­πρό­ε­δρος), Μαρία Φιλα­ντα­ρά­κη (γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας), Πόπη Ξεκα­λά­κη (ειδι­κή γραμ­μα­τέ­ας), Βάσω Λυμπε­ρό­γιαν­νη (ταμί­ας), Νατά­σα Καμπέ­λη (ειδι­κή ταμί­ας), Αθή­να Λαζα­ρί­δου, Μαρία Μανια­τά­κου, Ξαν­θή Παπα­γε­ωρ­γί­ου, Για­σε­μή Χατζη­στα­μα­τί­ου, Ελέ­νη Θεο­δο­σί­ου.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο