Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολοκληρώνονται τα ενδοαστικά παζάρια με αντι-Νετανιάχου κυβέρνηση

Ολο­κλη­ρώ­νο­νται όπως φαί­νε­ται τα ενδο­α­στι­κά παζά­ρια στο Ισρα­ήλ για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης, καθώς, τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης συμ­φώ­νη­σαν στον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­ση χωρίς το κόμ­μα Λικούντ του Νετανιάχου.

Ο πολι­τι­κός αντί­πα­λος του Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, ηγέ­της του κόμ­μα­τος της ριζο­σπα­στι­κής δεξιάς Yamina Ναφτά­λι Μπέ­νετ ανα­κοί­νω­σε ότι θα συνερ­γα­σθεί με τον ηγέ­τη της ισραη­λι­νής αντι­πο­λί­τευ­σης Για­ΐρ Λαπίντ για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης εθνι­κής ενό­τη­τας, με στό­χο το τέλος της επο­χής του Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

«Ανα­κοι­νώ­νω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης εθνι­κής ενό­τη­τας με τον φίλο μου Για­ΐρ Λαπίντ», δήλω­σε ο Ναφτά­λι Μπέ­νετ σε τηλε­ο­πτι­κό του μήνυμα

Φανε­ρό εκνευ­ρι­σμό απο­πνέ­ει η ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το κόμ­μα Λικούντ του Νετα­νιά­χου, με την οποία κατα­κε­ραυ­νώ­νει τον Μπέ­νετ, λέγο­ντας ότι «καλ­πά­ζει προς μια αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση με τη δικαιο­λο­γία να απο­τρέ­ψει νέες εκλογές».

«Το μόνο πράγ­μα που είναι συνε­πές για τον Μπέ­νετ είναι η εξα­πά­τη­ση των ψηφο­φό­ρων του και των υπό­λοι­πων ψηφο­φό­ρων της δεξιάς, και το πέτα­μα στα σκου­πί­δια των «αρχών» για τις οποί­ες μιλού­σε, όλα προ­κει­μέ­νου να είναι πρω­θυ­πουρ­γός με κάθε τίμη­μα», σχο­λί­α­σε το κόμ­μα του Νετανιάχου.

Ο Για­ΐρ Λαπίντ ηγέ­της του κόμ­μα­τος Yesh Atid (Υπάρ­χει Μέλ­λον), ο οποί­ος έλα­βε εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης στις αρχές Μαΐ­ου από τον πρό­ε­δρο της χώρας Ρέου­βεν Ρίβλιν, μετά την απο­τυ­χία του Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου να σχη­μα­τί­σει κυβέρ­νη­ση, ενέ­τει­νε τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τα κόμ­μα­τα του ισραη­λι­νού κοι­νο­βου­λί­ου με στό­χο τον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης επί προ­γράμ­μα­τος αντι-Νετανιάχου.

Η προ­θε­σμία που συνο­δεύ­ει την εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης λήγει την Τετάρτη.

Η από­φα­ση του Ναφτά­λι Μπέ­νετ ανοί­γει τον δρό­μο για τον Για­ΐρ Λαπίντ να σχη­μα­τί­σει κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού με τα δεξιά, κεντρώα και αρι­στε­ρά κόμ­μα­τα της ισραη­λι­νής Κνε­σέτ οδη­γώ­ντας τον Νετα­νιά­χου στην πρώ­τη του εκλο­γι­κή ήττα από το 1999.

Το κεντρώο κόμ­μα Yesh Atid του Για­ΐρ Λαπίντ κατέ­λα­βε την δεύ­τε­ρη θέση στις εκλο­γές της 23ης Μαρτίου.

Οι προ­ο­πτι­κές σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης συνα­σπι­σμού προ­ϋ­πο­θέ­τει την συμ­με­το­χή του ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος Yamina, που εξα­σφά­λι­σε 6 έδρες στην 120μελή Κνε­σέτ, ανα­δει­κνύ­ο­ντας σε ρυθ­μι­στή τον Ναφτά­λι Μπένετ.

Στο πλαί­σιο μιας συμ­φω­νί­ας κατα­νο­μής της εξου­σί­ας, ο Ναφτά­λι Μπέ­νετ θα μπο­ρού­σε να αντι­κα­τα­στή­σει τον Νετα­νιά­χου, ηγέ­τη του κόμ­μα­τος Λικούντ, στην πρω­θυ­πουρ­γία, η οποία σε δεύ­τε­ρο στά­διο θα περά­σει στον Για­ΐρ Λαπίντ, υπό ένα σχή­μα εναλ­λασ­σό­με­νης πρωθυπουργίας.

Το σενά­ριο προ­βλέ­πει « ή την διε­ξα­γω­γή μιας πέμ­πτης εκλο­γι­κής ανα­μέ­τρη­σης ή κυβέρ­νη­ση εθνι­κής ενό­τη­τας», δήλω­σε ο Ναφτά­λι Μπέ­νετ εξη­γώ­ντας την από­φα­σή του να συνερ­γα­σθεί σε κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού με τον Για­ΐρ Λαπίντ.

Τα ισραη­λι­νά κόμ­μα­τα που θα συμ­με­τέ­χουν στην κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού ενώ­νει η επι­δί­ω­ξή τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγε­σία Νετα­νιά­χου, ο οποί­ος είναι υπό­δι­κος σε υπο­θέ­σεις διαφθοράς.

Ενας συνα­σπι­σμός κατά του Νετα­νιά­χου θα είναι εύθραυ­στος και θα χρεια­σθεί την στή­ρι­ξη των αρά­βων βου­λευ­τών του ισραη­λι­νού κοι­νο­βου­λί­ου, οι οποί­οι αντι­τί­θε­νται στην ατζέ­ντα του Ναφτά­λι Μπέ­νετ , που περι­λαμ­βά­νει εντα­τι­κο­ποί­η­ση της οικο­δό­μη­σης εβραϊ­κών οικι­σμών στην Δυτι­κή Οχθη και την μερι­κή της προσάρτηση.

Η τελευταία προσπάθεια από τον Νετανιάχου

Νωρί­τε­ρα, πάντως, ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός έπαι­ξε το τελευ­ταίο του χαρ­τί προ­κει­μέ­νου να παρα­μεί­νει στο επί­κε­ντρο της πολι­τι­κής σκη­νής, κατα­θέ­το­ντας πρό­τα­ση τόσο στον Μπέ­νετ, όσο και στον Γκί­ντε­ον Σααρ, αρχη­γό του κόμ­μα­τος «Νέα Ελπί­δα», για τον σχη­μα­τι­σμό κυβέρνησης.

Ο Νετα­νιά­χου προ­τεί­νει στους δύο πολι­τι­κούς αρχη­γούς να μοι­ρα­στούν την πρω­θυ­πουρ­γία «σπά­ζο­ντας» την θέση σε τρεις χρο­νι­κές περιό­δους. Η κίνη­ση αυτή ερμη­νεύ­ε­ται από πολ­λούς ως ένδει­ξη από­γνω­σης, ενώ συνο­δεύ­τη­κε με τη γνω­στή τρο­μο­λα­γνεία περί κιν­δύ­νου να πέσει η χώρα στα χέρια της Αριστεράς.

Ο Σάαρ απέρ­ρι­ψε την πρό­τα­ση αυτή δηλώ­νο­ντας «έχου­με δεσμευ­θεί να αντι­κα­τα­στή­σου­με τον Νετα­νιά­χου και θα συνε­χί­σου­με να εργα­ζό­μα­στε προς αυτή την κατεύθυνση».

Αρκε­τοί ηγέ­τες δεξιών κομ­μά­των, επί­σης, προ­σπα­θούν να ασκή­σουν πίε­ση στους δύο συντη­ρη­τι­κούς πολιτικούς.

«Από τη θέλη­σή μας να βάλου­με στην άκρη τις προ­σω­πι­κές δια­φο­ρές και να δια­τη­ρή­σου­με τον χαρα­κτή­ρα του κρά­τους του Ισρα­ήλ και σε μια τελευ­ταία προ­σπά­θεια να στα­μα­τή­σου­με μια αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση που θα βάλει σε κίν­δυ­νο τη χώρα, εμείς οι ηγέ­τες των δεξιών κομ­μά­των ζητά­με από τον Ναφτα­λία Μπέ­νετ και τον Γκί­ντε­ον Σάαρ να απο­δε­χτούν την πρό­τα­ση του πρω­θυ­πουρ­γού και να διο­ρί­ζουν έναν εκπρό­σω­πο της Δεξιάς στο υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης» ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά η ανακοίνωση.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο