Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολονύχτια επιδρομή στην Υεμένη από ΗΠΑ και Βρετανία

Επι­δρο­μή στην Υεμέ­νη εξα­πέ­λυ­σαν ΗΠΑ, Βρε­τα­νία και σύμ­μα­χοί τους, αυξά­νο­ντας κατα­κό­ρυ­φα τον κίν­δυ­νο για επέ­κτα­ση της πολε­μι­κής σύγκρου­σης στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Μέσης Ανα­το­λής, όπου έχει εμπλα­κεί και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση που έχει ανα­κοι­νώ­σει την απο­στο­λή φρε­γά­τας στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα. Οι Βρε­τα­νοί ενέ­πλε­ξαν και την Κύπρο.

Τα ξημε­ρώ­μα­τα της Παρα­σκευ­ής οι δυνά­μεις των ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους έπλη­ξαν περισ­σό­τε­ρους από 60 στό­χους σε 16 τοπο­θε­σί­ες που χρη­σι­μο­ποιούν οι Χού­θι στην Υεμέ­νη, εκτο­ξεύ­ο­ντας πάνω από 100 βόμ­βες και πυραύ­λους με καθο­δή­γη­ση ακρι­βεί­ας, από πλοία που βρί­σκο­νται στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, και τον Περ­σι­κό Κόλ­πο. Βρε­τα­νι­κά μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη Eurofighter Typhoon που βομ­βάρ­δι­σαν την Υεμέ­νη, απο­γειώ­θη­καν από την βάση της RAF Akrotiri στη Κύπρο, μετα­τρέ­πο­ντας το νησί σε ορμη­τή­ριο πολέ­μου. Σύμ­φω­να με το BBC, τέσ­σε­ρα Typhoon πραγ­μα­το­ποί­η­σαν αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές σε δύο στό­χους των Χού­θι χρη­σι­μο­ποιώ­ντας βόμ­βες Paveway.

Στην επι­δρο­μή συμ­με­τεί­χαν η Αυστρα­λία, ο Κανα­δάς, η Ολλαν­δία και το Μπα­χρέιν.

Σύμ­φω­να με τους Χού­θι, η αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κή επί­θε­ση στην Υεμέ­νη στό­χευ­σε την αερο­πο­ρι­κή βάση αλ-Νταϊ­λάμι βόρεια της πρω­τεύ­ου­σας της Υεμέ­νης, τη Σαναά, την περιο­χή του αερο­δρο­μί­ου της Χοντέι­ντα, περιο­χές στην περιο­χή Ζαμπίντ και το στρα­τό­πε­δο Κου­χλάν ανα­το­λι­κά της πόλης Σαα­ντά. Χτυ­πή­μα­τα σημειώ­θη­καν επί­σης στις πόλεις Σαά­ντα και Τάιζ.

 Μπάιντεν — Σούναν: Απειλούν και εμφανίζουν αμυντική την επιδρομή 

Την «ικα­νο­ποί­η­σή» για τα «επι­τυ­χή» πλήγ­μα­τα, εξέ­φρα­σε ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάι­ντεν χαρα­κτή­ρι­σε την επι­δρο­μή, ως «αμυ­ντι­κή επιχείρηση»και ισχυ­ρί­στη­κε ότι έγι­νε ως «αντί­δρα­ση» στις επι­θέ­σεις των Χού­θι ενα­ντί­ον εμπο­ρι­κών πλοί­ων που διέρ­χο­νται από την Ερυ­θρά Θάλασσα.

Παράλ­λη­λα, προει­δο­ποί­η­σε, πως «δεν θα διστά­σει να δια­τά­ξει κι άλλα μέτρα» αν κρί­νει πως είναι απαραίτητο.

Από την πλευ­ρά του, ο Ρίσι Σού­νακ, χαρα­κτή­ρι­σε τον βομ­βαρ­δι­σμό «απα­ραί­τη­το», ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι ήταν «καθή­κον» για την προ­στα­σία των πλοί­ων και την ελευ­θε­ρία της ναυσιπλοΐας.

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός ανέ­φε­ρε πως οι βομ­βαρ­δι­σμοί ήταν «ανα­λο­γι­κοί», ενώ άφη­σε και αυτός ανοι­κτό το ενδε­χό­με­νο επα­νά­λη­ψης των βομ­βαρ­δι­σμών, λέγο­ντας ότι «το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θα υπε­ρα­σπί­ζε­ται πάντα την ελευ­θε­ρία της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας και την ελεύ­θε­ρη κυκλο­φο­ρία του εμπορίου».

Οι Χούθι προειδοποιούν με αντίποινα και συνέχιση των χτυπημάτων

Με αντί­ποι­να προει­δο­ποιούν στε­λέ­χη των Χού­θι τις ΗΠΑ και την Βρε­τα­νία, ανα­φέ­ρο­ντας ότι τα πλήγ­μα­τα δεν επέ­φε­ραν μεγά­λες ζημιές στην στρα­τιω­τι­κή τους υποδομή.

Ο Μοχά­μεντ αλ Μπου­χάι­τι, ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος των Χού­θι, προει­δο­ποί­η­σε τις ΗΠΑ και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο ότι θα «μετα­νιώ­σουν» που επι­τέ­θη­καν στην Υεμέ­νη, την οποία περιέ­γρα­ψε ως «τη μεγα­λύ­τε­ρη ανοη­σία στην ιστο­ρία τους». Σε αναρ­τή­σεις στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ο αλ Μπου­χάι­τι είπε ότι το Λον­δί­νο και η Ουά­σιγ­κτον έκα­ναν «λάθος» ξεκι­νώ­ντας έναν πόλε­μο στην Υεμένη.

Έγρα­ψε πως «η Αμε­ρι­κή και η Βρε­τα­νία έκα­ναν λάθος όταν ξεκί­νη­σαν τον πόλε­μο στην Υεμέ­νη επει­δή δεν έμα­θαν από τις προη­γού­με­νες εμπει­ρί­ες τους» και ότι «κάθε άτο­μο σε αυτόν τον κόσμο βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πο με δύο επι­λο­γές. Είτε να στα­θού­με δίπλα στα θύμα­τα της γενο­κτο­νί­ας είτε να στα­θού­με δίπλα στους δρά­στες της».

Ο Αλί αλ Καχούμ στέ­λε­χος του πολι­τι­κού φορέα των Χού­θι «Ανσάρ Αλλάχ», δήλω­σε τα εξής: «Η μάχη θα ξεπε­ρά­σει τη φαντα­σία και τις προσ­δο­κί­ες των Αμε­ρι­κα­νών και των Βρε­τα­νών. Ο πόλε­μος είναι ανοι­χτός και οι Αμε­ρι­κα­νοί και οι Βρε­τα­νοί θα μετα­νιώ­σουν για την επι­θε­τι­κό­τη­τά τους και θα πλη­ρώ­σουν υψη­λό τίμη­μα. Οι ένο­πλες δυνά­μεις της Υεμέ­νης απα­ντούν στα αμε­ρι­κα­νι­κά και βρε­τα­νι­κά πολε­μι­κά πλοία στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα. Ένας σκλη­ρός πόλε­μος στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα και στο­χεύ­ου­με αμε­ρι­κα­νι­κές και βρε­τα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές τοπο­θε­σί­ες και βάσεις».

Από την πλευ­ρά του, ο Μοχά­μεντ Άμπ­ντελ Σαλάμ, εκπρό­σω­πος των Χού­θι, κατήγ­γει­λε τα «αδι­καιο­λό­γη­τα» αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κά πλήγ­μα­τα στην Υεμέ­νη, δηλώ­νο­ντας ότι οι Χού­θι θα συνε­χί­ζουν να βάζουν στο στό­χα­στρο εμπο­ρι­κά πλοία στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, εάν έχουν οποια­δή­πο­τε σχέ­ση με το Ισραήλ.

Αντιδράσεις από Ιράν, Ρωσία και Κίνα

Η αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κή επι­δρο­μή στην Υεμέ­νη, προ­κά­λε­σε σει­ρά αντι­δρά­σε­ων, που ανα­δει­κνύ­ουν την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα για την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Οι επι­θέ­σεις «δεν θα έχουν κανέ­να άλλο απο­τέ­λε­σμα από το να τρο­φο­δο­τή­σουν την ανα­σφά­λεια και την αστά­θεια στην περιο­χή», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών του Ιράν, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τους βομ­βαρ­δι­σμούς, ως «παρα­βί­α­ση της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Υεμένης».

Η Ρωσία, έκα­νε γνω­στό ότι θα ζητή­σει επεί­γου­σα συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για την επί­θε­ση στην Υεμέ­νη. Η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Μαρία Ζαχά­ρο­βα, ανέ­φε­ρε ότι «τα πλήγ­μα­τα των ΗΠΑ στην Υεμέ­νη απο­τε­λούν ένα ακό­μη παρά­δειγ­μα της στρέ­βλω­σης από τους Αγγλο­σά­ξο­νες των απο­φά­σε­ων του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας και πλή­ρη περι­φρό­νη­ση του διε­θνούς δικαί­ου στο όνο­μα μιας κλι­μά­κω­σης στην περιο­χή προ­κει­μέ­νου να πετύ­χουν τους κατα­στρο­φι­κούς τους στόχους».

Η Κίνα δήλω­σε την Παρα­σκευή ότι «ανη­συ­χεί» για την την κλι­μά­κω­ση της έντα­σης στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα και την πιθα­νό­τη­τα επέ­κτα­σης της έντα­σης μετά τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν τη νύχτα από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο στην Υεμένη

Από την άλλη η Σαου­δι­κή Αρα­βία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως παρα­κο­λου­θεί με «ανη­συ­χία» τις εξε­λί­ξεις στη γει­το­νι­κή Υεμέ­νη και κάλε­σε σε «αυτο­συ­γκρά­τη­ση». Το Ριάντ, ήταν ένας από τους επι­κρι­τές του ενδε­χό­με­νου επέμ­βα­σης στην Υεμέ­νη καθώς επι­χει­ρεί να απε­μπλα­κεί από την τριε­τή, απο­τυ­χη­μέ­νη, επί­θε­ση κατά των Χού­θι, η οποία έλη­ξε μετά την επα­νέ­ναρ­ξη των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων Σ. Αρα­βί­ας και Ιράν με την μεσο­λά­βη­ση της Κίνας.

Η «Χεζ­μπολ­λάχ» του Λιβά­νου κατα­δι­κά­ζο­ντας την επί­θε­ση ανα­φέ­ρει πώς «η αμε­ρι­κα­νι­κή επί­θε­ση επι­βε­βαιώ­νει για ακό­μη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλή­ρως συνέ­νο­χες για τις τρα­γω­δί­ες και τις σφα­γές που δια­πράτ­το­νται από τον σιω­νι­στή εχθρό στη Λωρί­δα της Γάζας και στην περιοχή».

Ο σύμ­βου­λος του πρω­θυ­πουρ­γού του Ιράκ, Fadi Al-Shammari, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα πως η Δύση επε­κτεί­νει τη σύγκρου­ση ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και τη Χαμάς και αυξά­νει τις εντά­σεις στην περιο­χή, όπως μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό ιρα­κι­νό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων INA.

Διαδηλώσεις σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη

Άμε­ση ήταν η αντί­δρα­ση στις ΗΠΑ, καθώς πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν δια­δη­λώ­σεις στην Ουά­σιγ­κτον, αλλά και στην Νέα Υόρ­κη.

Μέλη αντι­πο­λε­μι­κών ομά­δων συγκε­ντρώ­θη­καν έξω από τον Λευ­κό Οίκο, φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «αφή­στε την Υεμέ­νη να ζήσει» και «Κάτω τα χέρια από την Υεμένη».

Επί­σης, βίντεο που κοι­νο­ποι­ή­θη­καν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν δια­δη­λω­τές να συγκε­ντρώ­νο­νται στην Times Square της Νέας Υόρ­κης κρα­τώ­ντας πλα­κάτ που ζητούν τον τερ­μα­τι­σμό της κατο­χής της Παλαι­στί­νης από το Ισρα­ήλ και τον τερ­μα­τι­σμό των βομ­βαρ­δι­σμών των ΗΠΑ στην Υεμένη.

Οι δια­δη­λω­τές φώνα­ζαν «Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανα­το­λή», «Κάτω τα χέρια από την Υεμέ­νη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: 
«Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP
Via 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο