Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αποτύχει στην τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την έναρξη της επίθεσής του

Το Γρα­φείο του Ύπα­του Αρμο­στή των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα Δικαιώ­μα­τα του Ανθρώ­που (OHCHR) ανα­κοί­νω­σε ότι το Ισρα­ήλ έχει επα­νει­λημ­μέ­να απο­τύ­χει στην τήρη­ση του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαί­ου από την έναρ­ξη της επί­θε­σής του στην Γάζα σε απά­ντη­ση της επί­θε­σης της 7ης Οκτω­βρί­ου της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Εχου­με επα­νει­λημ­μέ­νως τονί­σει τις επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απο­τυ­χί­ες του Ισρα­ήλ να τηρή­σει τις θεμε­λιώ­δεις αρχές του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαί­ου: διά­κρι­ση, ανα­λο­γι­κό­τη­τα και προ­στα­τευ­τι­κά μέτρα στην διε­ξα­γω­γή επι­θέ­σε­ων», δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του Γρα­φεί­ου του Ύπα­του Αρμο­στή των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα Δικαιώ­μα­τα του Ανθρώ­που (OHCHR) Ελί­ζα­μπεθ Θρόσελ.

«Ο Υπα­τος Αρμο­στής έχει επι­ση­μά­νει ότι οι παρα­βιά­σεις αυτών των υπο­χρε­ώ­σε­ων κιν­δυ­νεύ­ουν να εξε­λι­χθούν σε ευθύ­νη για την διά­πρα­ξη εγκλη­μά­των πολέ­μου και έχει επί­σης προει­δο­ποι­ή­σει για τους κιν­δύ­νους διά­πρα­ξης και άλλων εγκλη­μά­των θηριωδίας».

Η ανα­κοί­νω­ση του OHCHR εκδί­δε­ται κατά την δεύ­τε­ρη ημέ­ρα της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας ενώ­πιον του Δικα­στη­ρί­ου των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την εξέ­τα­ση της προ­σφυ­γής της Νότιας Αφρι­κής που ζητά τον άμε­σο τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής πολε­μι­κής εκστρα­τεί­ας στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα με την κατη­γο­ρία ότι το εβραϊ­κό κρά­τος δια­πράτ­τει γενο­κτο­νία κατά των Παλαι­στι­νί­ων.

Η υπό­θε­ση της γενο­κτο­νί­ας στην Λωρί­δα της Γάζας ενώ­πιον του Διε­θνούς Δικα­στη­ρί­ου της Χάγης είναι «τελεί­ως δια­στρε­βλω­μέ­νη» και δεν απη­χεί τις πραγ­μα­τι­κό­τη­τες του πολέ­μου , δήλω­σε το κρά­τος δολο­φό­νος Ισρα­ήλ κατά την δεύ­τε­ρη ημέ­ρα της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας ενώ­πιον του Δικα­στη­ρί­ου των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την εξέ­τα­ση της προ­σφυ­γής της Νότιας Αφρι­κής που ζητά τον άμε­σο τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής πολε­μι­κής εκστρα­τεί­ας στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα με το επι­χεί­ρη­μα ότι το εβραϊ­κό κρά­τος δια­πράτ­τει γενο­κτο­νία κατά των Παλαι­στι­νί­ων. Το Ισρα­ήλ απέρ­ρι­ψε τις κατη­γο­ρί­ες και κατη­γό­ρη­σε την Νότια Αφρι­κή ότι λει­τουρ­γεί ως φερέ­φω­νο της οργά­νω­σης Χαμάς, τη στιγ­μή που δια­πράτ­τει ανεί­πω­τη σφα­γή στη Γάζα. Οι νεκροί πλη­σιά­ζουν τις 24.000 με τα τρία τέταρ­τα αυτών να είναι παι­διά και γυναί­κες. Στο­χο­ποιεί νοσο­κο­μεία, σχο­λεία, χώρους λατρεί­ας, καταυ­λι­σμούς αμά­χων, οικί­ες… και δολο­φο­νεί καθη­με­ρι­νά εκα­το­ντά­δες αμά­χους, στην πλειο­ψη­φία τους παιδιά.

Και όμως, τη στιγ­μή που και οι διε­θνείς οργα­νι­σμοί καταγ­γέ­λουν τη σφα­γή, το κρά­τος δολο­φό­νος ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η Νότια Αφρι­κή «δυστυ­χώς παρου­σί­α­σε στο Δικα­στή­ριο έναν τελεί­ως δια­στρε­βλω­μέ­νο πραγ­μα­το­λο­γι­κό και νομι­κό πίνα­κα», δήλω­σε ο Ταλ Μπέ­κερ, ένας από τους βασι­κούς συνη­γό­ρους του Ισρα­ήλ ενώ­πιον του Δικα­στη­ρί­ου του ΟΗΕ. «Εάν δια­πρά­χθη­καν πρά­ξεις γενο­κτο­νί­ας, αυτές δια­πρά­χθη­καν κατά του Ισρα­ήλ», πρόσθεσε.

Ζητώ­ντας από το δικα­στή­ριο να δια­τά­ξει τερ­μα­τι­σμό της στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης στη Γάζα, «ο προ­σφεύ­γων επι­διώ­κει να βλά­ψει το εγγε­νές δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ να υπε­ρα­σπι­σθεί τον εαυ­τό του … και να κατα­στή­σει το Ισρα­ήλ ανυ­πε­ρά­σπι­στο», είπε ο συνήγορος.

Οι στρα­τιω­τι­κές ενέρ­γειες του Ισρα­ήλ στην Γάζα εντάσ­σο­νται στην νόμι­μη άμυ­να κατά της Χαμάς και «άλλων τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων», δήλω­σε ενώ­πιον του Δικα­στη­ρί­ου ο νομι­κός σύμ­βου­λος του ισραη­λι­νού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Το Δικα­στή­ριο θα ακού­σει σήμε­ρα την απά­ντη­ση του Ισρα­ήλ στις κατη­γο­ρί­ες της Πρε­τό­ριας που δια­τυ­πώ­θη­καν κατά την χθε­σι­νή πρώ­τη ημέ­ρα της συνεδρίασης.

Το Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης θα ανα­κοι­νώ­σει την από­φα­σή του για την λήψη ή μη προ­σω­ρι­νών μέτρων επί της υπό­θε­σης κρί­νο­ντας αν οι θέσεις της προ­σφεύ­γου­σας Πρε­τό­ριας είναι ευλο­γο­φα­νείς ή μη εντός του μήνα.

Μία από­φα­ση του Δικα­στη­ρί­ου σχε­τι­κά με το αν οι κατη­γο­ρί­ες στοι­χειο­θε­τού­νται μπο­ρεί να χρεια­σθεί χρόνια.

Η Νότια Αφρι­κή κατη­γο­ρεί το Ισρα­ήλ για παρα­βί­α­ση της Σύμ­βα­σης περί Γενο­κτο­νί­ας του 1948, η οποία υπήρ­ξε απά­ντη­ση στην γενο­κτο­νία των Εβραί­ων στο ναζι­στι­κό Ολο­καύ­τω­μα. Ορί­ζει ως γενο­κτο­νία τις «ενέρ­γειες που δια­πράτ­το­νται με πρό­θε­ση την κατα­στρο­φή, μερι­κών ή ολι­κώς, μίας εθνο­τι­κής, φυλε­τι­κής ή θρη­σκευ­τι­κής ομά­δας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο