Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολονύχτια σφαγή και μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Νύχτα ανη­λε­ών ισραη­λι­νών βομ­βαρ­δι­σμών ήταν και η χθε­σι­νή με τον αριθ­μό των νεκρών να αυξά­νε­ται συνε­χώς, καθώς η ισραη­λι­νή πολε­μι­κή αερο­πο­ρία βομ­βαρ­δί­ζει δύο φορές τα ίδια σημεία, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τώ­νο­νται και όσοι προ­σπα­θούν να σώσουν επι­ζώ­ντες από τον πρώ­το βομβαρδισμό.

Την ίδια ώρα, συνε­χί­ζε­ται η ισραη­λι­νή επι­θε­τι­κό­τη­τα και στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη με επι­δρο­μές των ισραη­λι­νών δυνά­με­ων και επι­θέ­σεις εποίκων.

Τα ξημε­ρώ­μα­τα, το Ισρα­ήλ εξα­πέ­λυ­σε νέες επι­θέ­σεις σε Συρία και Λίβα­νο εντεί­νο­ντας την ανη­συ­χία για περαι­τέ­ρω κλιμάκωση.

Ολονύχτια σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα

Με πυρά πυρο­βο­λι­κού και αερο­πο­ρι­κές βόμ­βες συνε­χί­ζε­ται η σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού στη Γάζα, την ώρα που ο ισραη­λι­νός στρα­τός επι­χει­ρεί να μπει στη Λωρί­δα για να κλι­μα­κώ­σει τη σφαγή.

Σφο­δροί βομ­βαρ­δι­σμοί σημειώ­θη­καν το βρά­δυ στην περιο­χή του προ­σφυ­γι­κού καταυ­λι­σμού αλ-Σαφτά­ουι της βόρειας Λωρί­δας της Γάζας. Του­λά­χι­στον 16 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στις δύο δια­δο­χι­κές επιθέσεις.

Η δεύ­τε­ρη επί­θε­ση, δέκα λεπτά μετά την πρώ­τη, σκό­τω­σε και ανθρώ­πους που είχαν σπεύ­σει να δια­σώ­σουν τραυ­μα­τί­ες και εγκλω­βι­σμέ­νους. Ανά­με­σα στους νεκρούς βρί­σκο­νται και μέλη της Ερυ­θράς Ημισελήνου.

Η επί­θε­ση στην αλ-Σαφτά­ουι ήταν μόνο μία από τις πολ­λές θανα­τη­φό­ρες επι­θέ­σεις που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις νωρίς τη Δευ­τέ­ρα. Βομ­βαρ­δι­σμοί σημειώ­θη­καν μέχρι στιγ­μής στην πόλη της Γάζας, στην Χάν Γιου­νίς και την Al Zawayda. Δεν υπάρ­χει ακρι­βής εικό­να για τα θύμα­τα των επιθέσεων.

Στην πόλη της Γάζας ισο­πε­δώ­θη­κε η πολυ­κα­τοι­κία που βρί­σκε­ται δίπλα στο νοσο­κο­μείο «Al Quds» («της Ιερου­σα­λήμ»), καθώς συνε­χί­ζο­νται οι βομ­βαρ­δι­σμοί κοντά στο κτί­ριο του νοσο­κο­μεί­ου, όπου έχουν κατα­φύ­γει του­λά­χι­στον 14.000 άνθρω­ποι. Σημα­ντι­κές ζημιές έπα­θε επί­σης και το «Τουρ­κι­κό Νοσο­κο­μείο» στην πόλη της Γάζας, σύμ­φω­να με τον διοι­κη­τή του.

Σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα ανα­κοι­νώ­σεις του ισραη­λι­νού στρα­τού, τμή­μα­τα του πεζι­κού με τη συνο­δεία αρμά­των επι­χεί­ρη­σαν και χθες το βρά­δυ να εισβά­λουν στη βόρεια και κεντρι­κή Γάζα.

Αυτή την ώρα, μάχες σημειώ­νο­νται μετα­ξύ Παλαι­στι­νί­ων και του ισραη­λι­νού στρα­τού στα ανα­το­λι­κά του προ­σφυ­γι­κού καταυ­λι­σμού στη Meghazi της βόρειας Λωρί­δας της Γάζας. Είχε προη­γη­θεί σφο­δρός βομ­βαρ­δι­σμός του καταυλισμού.

Με γενι­κό­λο­γες ανα­κοι­νώ­σεις ο εκπρό­σω­πος των ισραη­λι­νών ενό­πλων δυνά­με­ων ισχυ­ρί­στη­κε ότι στό­χος ήταν σήραγ­γες της Χαμάς. Η τρί­τη ανα­κοί­νω­σή του ήταν ολι­γό­λο­γη: «Η χερ­σαία εκστρα­τεία είναι εξαι­ρε­τι­κά πολύπλοκη».

Ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη Γάζα

Εσω­τε­ρι­κό έγγρα­φο του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ παρέ­χει λεπτο­μέ­ρειες σχε­τι­κά με τους δεκά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους στη Γάζα που πίνουν αλμυ­ρό και μολυ­σμέ­νο νερό, όπως ανα­φέ­ρει η ισραη­λι­νή εφη­με­ρί­δα «Haaretz».

Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ φέρε­ται να δια­πί­στω­σε ότι περί­που 52.000 έγκυ­ες γυναί­κες και περισ­σό­τε­ρα από 30.000 μωρά ηλι­κί­ας κάτω των έξι μηνών έχουν ανα­γκα­στεί να πίνουν αλμυ­ρό ή μολυ­σμέ­νο νερό στη Γάζα, ανέ­φε­ρε η «Haaretz».

Το Ισρα­ήλ έχει δια­κό­ψει ζωτι­κές υπη­ρε­σί­ες που είναι απα­ραί­τη­τες για την πρό­σβα­ση των κατοί­κων της Γάζας στο νερό, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και των καυ­σί­μων που απαι­τού­νται για τη λει­τουρ­γία των αντλιών νερού και την απο­μά­κρυν­ση του αλα­τιού από το νερό.

Οι συν­δέ­σεις τηλε­φω­νι­κού δικτύ­ου και δια­δι­κτύ­ου φάνη­κε να απο­κα­θί­στα­νται την Κυρια­κή, αλλά ο πάρο­χος τηλε­πι­κοι­νω­νιών «Paltel» δήλω­σε ότι οι ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές έθε­σαν και πάλι εκτός λει­τουρ­γί­ας το δια­δί­κτυο και τις τηλε­φω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες σε τμή­μα­τα των βόρειων τμη­μά­των του θύλα­κα που βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο των βομ­βαρ­δι­σμών και της χερ­σαί­ας επιχείρησης.

Οι δια­κο­πές έχουν δυσχε­ρά­νει σημα­ντι­κά τις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης θυμά­των από ισραη­λι­νά πυρά.

Νέα επιδρομή στρατού και εποίκων στη Δυτική Όχθη

Μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες επι­δρο­μές του ισραη­λι­νού στρα­τού και εποί­κων πραγ­μα­το­ποιεί­ται από το βρά­δυ της Κυρια­κής στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη. Επί­κε­ντρο της επι­δρο­μής, η οποία είναι ακό­μη σε εξέ­λι­ξη, ο προ­σφυ­γι­κός καταυ­λι­σμός στην Τζε­νίν, όπου μπουλ­ντό­ζες του ισραη­λι­νού στρα­τού έχουν εισβά­λει στον καταυ­λι­σμό, γκρε­μί­ζο­ντας σπί­τια, ξηλώ­νο­ντας δρό­μους και δίκτυα υποδομών.

Πρό­κει­ται για «τυφλή» βία, με τους εποί­κους να ακο­λου­θούν τις στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις και να πυρο­βο­λούν αμά­χους, να κατα­στρέ­φουν ό,τι έχει μεί­νει όρθιο και να βάζουν φωτιές.

Σύμ­φω­να με τα όσα μετα­δί­δει το «Al Jazeera», επι­δρο­μές έχουν γίνει επί­σης στη Ναμπλούς και την Καλκίγια.

Η Συρία αναφέρει ότι δέχτηκε ισραηλινές επιθέσεις

Η συρια­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση ανέ­φε­ρε τη Δευ­τέ­ρα ότι οι ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές στό­χευ­σαν δύο στρα­τιω­τι­κές θέσεις στην Ντα­ράα, όπως μετέ­δω­σε το «Reuters».

Οι επι­δρο­μές οδή­γη­σαν σε «κάποιες υλι­κές απώ­λειες», σύμ­φω­να με τα συρια­κά μέσα ενημέρωσης.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε πως έπλη­ξε στό­χους στη Συρία εν είδει αντι­ποί­νων για νέες εκτο­ξεύ­σεις ρου­κε­τών ενα­ντί­ον της επι­κρά­τειας του Ισρα­ήλ χθες Κυριακή.

Η Ιορ­δα­νία, που είναι στε­νός σύμ­μα­χος των ΗΠΑ, ζήτη­σε από την Ουά­σιγ­κτον να ανα­πτύ­ξει αντι­πυ­ραυ­λι­κά συστή­μα­τα «Patriot» για να την βοη­θή­σει να ενι­σχύ­σει την άμυ­νά της, σε αυτήν την περί­ο­δο των περι­φε­ρεια­κών εντά­σε­ων και των συγκρού­σε­ων, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πος του στρατού.

Πηγή: 902.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο