Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολυμπιακός — Παναθηναϊκός: Οριστική διακοπή στο ντέρμπι των «αιωνίων»

Ορι­στι­κή είναι, πια, η δια­κο­πή του μεγά­λου ντέρ­μπι της 8ης αγω­νι­στι­κής της Super League, ανά­με­σα στον Ολυ­μπια­κό και στον Πανα­θη­ναϊ­κό, μετά τον τραυ­μα­τι­σμό του Χουάν­καρ από κρο­τί­δα που έσκα­σε δίπλα του ενώ ζεσται­νό­ταν, λίγα λεπτά μετά το γκολ της ισο­φά­ρι­σης του Μαντί Καμα­ρά στο 48ο λεπτό.

Οι Πει­ραιώ­τες «απά­ντη­σαν» με τον Αφρι­κα­νό μέσο στο γκολ του Βαγιαν­νί­δη από το 28΄, ωστό­σο, μία κρο­τί­δα που έσκα­σε δίπλα στον Χουάν­καρ την ώρα που ο ισπα­νός αρι­στε­ρός μπακ του τρι­φυλ­λιού με άλλους συμπαί­κτες του έκα­ναν ζέστα­μα, οδή­γη­σε στην ορι­στι­κή δια­κο­πή του ντέρ­μπι, για την τύχη του οποί­ου θ΄ απο­φα­σί­σουν τα αρμό­δια πει­θαρ­χι­κά όργα­να του ποδοσφαίρου.

Ο Χουάν­καρ δέχτη­κε τις πρώ­τες βοή­θειες από τους για­τρούς, ωστό­σο, ήταν αρκε­τά ζαλι­σμέ­νος και δια­κο­μί­στη­κε με φορείο εκτός γηπέ­δου. Οι «πρά­σι­νοι» απο­χώ­ρη­σαν για τ΄ απο­δυ­τή­ρια, με τον Ιτα­λό διαι­τη­τή Μαρέ­σκα και τους συνερ­γά­τες του ν΄ ακο­λου­θούν, σε αντί­θε­ση με τους παί­κτες του Ολυ­μπια­κού που παρέ­μει­ναν στον αγω­νι­στι­κό χώρο.

Λίγο αργό­τε­ρα κατέ­βη­κε στον αγω­νι­στι­κό χώρο και ο ιδιο­κτή­της της πει­ραϊ­κής ΠΑΕ, Βαγ­γέ­λης Μαρι­νά­κης, ο οποί­ος συνο­μί­λη­σε με τους παί­κτες της ομά­δας, αλλά και κάποιους συνερ­γά­τες του.

Για περί­που 25 λεπτά με μισή ώρα παρέ­μει­ναν στο γήπε­δο οι «ερυ­θρό­λευ­κοι», πριν κατευ­θυν­θούν και αυτοί στ΄ απο­δυ­τή­ρια, όπου συνε­χί­ζο­νταν οι δια­βου­λεύ­σεις για το τι μέλ­λει γενέ­σθαι με το ματς.

Σύμ­φω­να με το κανά­λι της Cosmote, που μετέ­δι­δε το ντέρ­μπι, ο Ολυ­μπια­κός ενη­μέ­ρω­σε ότι ο διαι­τη­τής έκα­νε γνω­στό «πως δεν υπέ­πε­σε κάτι στην αντί­λη­ψή του και θα έπρε­πε να συνε­χι­στεί το ματς» κι ότι «αν ο Πανα­θη­ναϊ­κός επι­μέ­νει να μην βγει ξανά στον αγω­νι­στι­κό χώρο αυτό είναι δικό του θέμα.»

Εντός των απο­δυ­τη­ρί­ων του Γ. Καραϊ­σκά­κης μετά τον τραυ­μα­τι­σμό του Χουάν­καρ από κρο­τί­δα, οι άνθρω­ποι του Πανα­θη­ναϊ­κού ζήτη­σαν από τον Ιτα­λό διαι­τη­τή του αγώ­να Φάμπιο Μαρέ­σκα να εφαρ­μο­στούν οι κανο­νι­σμοί και τίπο­τε λιγότερο.

Ο Πανα­θη­ναϊ­κός, λοι­πόν, σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ, θέλει να εφαρ­μο­στεί ο κανο­νι­σμός, που λέει ότι πρέ­πει να υπάρ­ξει μηδε­νι­σμός και αφαί­ρε­ση ενός βαθ­μού, αλλά και ποι­νή κεκλει­σμέ­νων των θυρών για επό­με­να παι­χνί­δια στην υπαί­τια ομά­δα, εν προ­κει­μέ­νω στους «ερυ­θρό­λευ­κους», μαζί με την κατα­κύ­ρω­ση του αγώ­να υπέρ της αντί­πα­λης ομά­δας με τέρ­μα­τα 0–3.

Στις 9.43 βγη­καν έξω οι παί­κτες του Ολυ­μπια­κού, με το ρεπορ­τάζ να ανα­φέ­ρει πως ο διαι­τη­τής έδω­σε εντο­λή για να συνε­χι­στεί το ματς.

Σύμ­φω­να με όσα έχουν γίνει γνω­στά για την ώρα από τα απο­δυ­τή­ρια του Γ. Καραϊ­σκά­κης, ο Χουάν­καρ ζαλί­ζε­ται και δεν ακού­ει, λόγω της κρο­τί­δας που δέχθη­κε. Για το λόγο αυτό μετα­φέ­ρε­ται στο νοσοκομείο.

Ο για­τρός του αγώ­να, όπως τονί­ζε­ται από την πλευ­ρά του Πανα­θη­ναϊ­κού, άλλα­ξε την αρχι­κή του γνω­μά­τευ­ση που ανέ­φε­ρε ότι ο ποδο­σφαι­ρι­στής δεν είναι σε θέση να αγω­νι­στεί και πλέ­ον ανα­φέ­ρει ότι ο Χουάν­καρ είναι καλύτερα.

Όπως επι­ση­μαί­νει επί­σης η πλευ­ρά των πρά­σι­νων, ο Πανα­θη­ναϊ­κός ζητά­ει εγγρά­φως τη γνω­μα­τευ­ση από τον για­τρό του αγώ­να, ώστε να κινη­θεί νομι­κά ενα­ντί­ον του.

Τα πάντα, πλέ­ον, θα κρι­θούν από τα αρμό­διο πει­θαρ­χι­κό όργα­νο της Super League, ενώ ανα­μέ­νε­ται με αγω­νία και από τις δύο ομά­δες τι θα γρα­φτεί στο φύλ­λο αγώ­να σχε­τι­κά με την ορι­στι­κή δια­κο­πή του ντέρ­μπι, για­τί βάσει αυτού θα φανεί η υπαι­τιό­τη­τα της ομά­δας για την ορι­στι­κή διακοπή.

Το άρθρο 21 του ΚΑΠ:

3 ΙΙ. Η υπαί­τια ομά­δα τιμω­ρεί­ται σωρευ­τι­κά με τις κατω­τέ­ρω ποι­νές: α) Με απώ­λεια του αγώ­να με τέρ­μα­τα 0–3, εκτός αν το απο­τέ­λε­σμα ευνο­εί την ανυ­παί­τια ομά­δα, στην περί­πτω­ση της δια­κο­πής αγώ­να ή απο­χώ­ρη­σης ομά­δος, οπό­τε υπο­λο­γί­ζε­ται το ελά­χι­στο απο­τέ­λε­σμα που ευνο­εί την ανυ­παί­τια ομάδα.

β) Με χρη­μα­τι­κή ποι­νή από οκτώ χιλιά­δες (8.000,00) ευρώ έως σαρά­ντα χιλιά­δες (40.000,00) ευρώ για τις ομά­δες των επαγ­γελ­μα­τι­κών κατη­γο­ριών και με χρη­μα­τι­κή ποι­νή έως δύο χιλιά­δες (2.000,00) Ευρώ για τα ερα­σι­τε­χνι­κά σωμα­τεία αν ο αγώ­νας δεν αρχίσει.

γ) Αν ο αγώ­νας δεν αρχί­σει ή δια­κο­πεί πριν από την κανο­νι­κή λήξη του, λόγω παρα­βά­σε­ων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανω­τέ­ρω ποι­νών, η υπαί­τια ομά­δα τιμω­ρεί­ται με αφαί­ρε­ση ενός (-1) βαθ­μού από τον πίνα­κα της βαθ­μο­λο­γί­ας του πρω­τα­θλή­μα­τος που συμ­με­τέ­χει και τις λοι­πές ποι­νές που προ­βλέ­πο­νται στο αυτό άρθρο (15) του Πει­θαρ­χι­κού Κώδικα.

δ) Εάν μία ομά­δα απο­χω­ρή­σει από έναν αγώ­να μετά την έναρ­ξή του, με αφαί­ρε­ση πέντε (5) βαθ­μών από την τρέ­χου­σα και πέντε (5) βαθ­μών από την επό­με­νη αγω­νι­στι­κή περί­ο­δο και χρη­μα­τι­κή ποι­νή από είκο­σι (20.000) έως δια­κό­σιες χιλιά­δες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιά­δες (2.000) ευρώ για τα σωμα­τεία. Σε αυτή την περί­πτω­ση η υπαί­τια ομά­δα δεν δικαιού­ται μερί­διο από τις εισπρά­ξεις του αγώ­να, το οποίο περιέρ­χε­ται στη διοργανώτρια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο