Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οργή για τις πλημμύρες: Σε λίγη ώρα η διαμαρτυρία στη Λάρισα με αφορμή την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη

Σε παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας με αφορ­μή την επί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού Κυρ. Μητσο­τά­κη στην Λάρι­σα, προ­χω­ρούν σε λίγη ώρα το Εργα­το­ϋ­παλ­λη­λι­κό Κέντρο Ν. Λάρι­σας (ΕΚΝΛ) και η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Ν. Λάρι­σας (ΕΟΑΣΝΛ).

Θα γίνει στις 11 π.μ. στην Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας στην Λάρι­σα (στο κτί­ριο της Θεο­φρά­στου) απαι­τώ­ντας άμε­σα μέτρα για τους πλη­γέ­ντες και απο­κα­τά­στα­σης των κατα­στρο­φών. Παράλ­λη­λα καταγ­γέλ­λουν την έλλει­ψη σύγ­χρο­νης αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προστασίας.

Στο κάλε­σμά του το Εργα­το­ϋ­παλ­λη­λι­κό Κέντρο Νομού Λάρι­σας αναφέρει:

«Διεκ­δι­κού­με άμε­σα μέτρα στή­ρι­ξης, ανα­κού­φι­σης των πλη­γέ­ντων και προ­στα­σί­ας της ζωής μας

Για ακό­μη μια φορά γινό­μα­στε με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο “στο ίδιο έργο θεα­τές”. Χωριά σε ολό­κλη­ρη την Θεσ­σα­λία και στο Νομό μας πνί­γο­νται από την ανυ­παρ­ξία, εδώ και χρό­νια, των ανα­γκαί­ων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων, από τα βου­λω­μέ­να φρε­ά­τια, από το ανε­παρ­κές δίκτυο όμβριων υδά­των, από τις κακοτεχνίες.

Όπως και στις πρό­σφα­τες πυρ­κα­γιές στην περιο­χή, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η Κυβέρ­νη­ση και οι τοπι­κές αρχές ανά τόπους τα έργα προ­στα­σί­ας της ζωής και της λαϊ­κής περιου­σί­ας τα θεω­ρούν “κόστος”, ενώ την ίδια στιγ­μή πασχί­ζουν για τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια που κατευ­θύ­νο­νται στο “όφε­λος” των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Για ακό­μη μία φορά η επι­λε­κτι­κή ανι­κα­νό­τη­τα του κρά­τους γίνε­ται ολο­φά­νε­ρη στους εργα­ζό­με­νους και σε όλο τον ελλη­νι­κό λαό. Από την μία με ένα κου­μπί πλει­στη­ριά­ζουν εκα­το­ντά­δες σπί­τια καθη­με­ρι­νά εργα­ζό­με­νων συνα­δέλ­φων μας, αμέ­σως δίνουν εκα­τομ­μύ­ρια κρα­τι­κό χρή­μα σε εφο­πλι­στές και μεγα­λο­βιο­μή­χα­νους αλλά επι­λέ­γουν να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής μας».

Η Διοί­κη­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου Ν. Λάρι­σας καλεί τον λαό της πόλης «ολοι μαζί να διεκ­δι­κή­σου­με άμεσα:

  • Άμε­σα να μετα­φερ­θούν σε ασφα­λή μέρη όλοι οι κάτοι­κοι των πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων περιο­χών, με την εξα­σφά­λι­ση τρο­φής, υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης,  τη χορή­γη­ση κλι­νο­σκε­πα­σμά­των και ό,τι άλλο χρειά­ζο­νται, μέχρι να αντλη­θούν τα νερά από τις κατοι­κί­ες τους.
  • Άμε­σα να παρέμ­βουν συντο­νι­σμέ­να κυβέρ­νη­ση, Περι­φέ­ρεια, δήμος, με την κινη­το­ποί­η­ση όλων των αρμό­διων υπη­ρε­σιών για την απά­ντη­ση των νερών από τις πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Να υπάρ­ξει άμε­ση μέρι­μνα για την απο­κα­τά­στα­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης και της ύδρευ­σης, σε περιο­χές που εντο­πί­ζο­νται προβλήματα. 
  • Να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα οικο­νο­μι­κής ανα­κού­φι­σης των κατοί­κων των περιο­χών που επλή­γη­σαν, με τη χορή­γη­ση έκτα­κτου βοη­θή­μα­τος σε κάθε οικο­γέ­νεια, να κατα­γρα­φούν και να απο­κα­τα­στα­θούν οι ζημιές σε σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, αυτο­κί­νη­τα, να δοθούν άμε­σα απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Να ανα­στα­λούν όλα τα χρέη των πλη­γέ­ντων αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων και των λαϊ­κών οικο­γε­νειών. Να μην χάσει κανέ­νας εργα­ζό­με­νος το μερο­κά­μα­το του για τις μέρες που δεν μπό­ρε­σε να πάει στη δου­λειά του. 
  • Να ξεκι­νή­σουν άμε­σα οι μελέ­τες και η υλο­ποί­η­ση ή η συντή­ρη­ση και ενί­σχυ­ση όλων των απα­ραί­τη­των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων».

Το ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ, σε ανα­κοί­νω­σή του, τονί­ζει: «Δεν μπο­ρού­με να δεχτού­με ως “κανο­νι­κό­τη­τα” τις κατα­στρο­φές από τα φυσι­κά φαι­νό­με­να με τις δυνα­τό­τη­τες που έχου­με το 2023, ούτε την καρα­μέ­λα του άλλο­θι της Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής. Είναι τερά­στιες οι ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά, που στην λογι­κή “κόστος-όφε­λος” δεν προ­ω­θούν έργα θωρά­κι­σης και προ­στα­σί­ας της ζωής και περιου­σί­ας του λαού. Απο­τέ­λε­σμα αυτών των πολι­τι­κών, της ανυ­παρ­ξί­ας έργων ή κάποιων πρό­χει­ρων «μπα­λω­μά­των» που κάνουν συνή­θως μετά από κατα­στρο­φές, να είμα­στε στο ίδιο έργο θεατές.

Τρία χρό­νια μετά τον Ιανό και τις κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες, τις μεγα­λό­στο­μες δια­κη­ρύ­ξεις για άμε­σα έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωρά­κι­σης, οι ίδιες περιο­χές στην Θεσ­σα­λία, τα ίδια χωριά, πλημ­μύ­ρι­σαν ξανά, οι κόποι μιας ζωής χάνο­νται μαζί με ανθρώ­πι­νες ζωές και περιου­σί­ες και εμφα­νέ­στα­τα τα μεγά­λα λόγια του 2020 και οι δεσμεύ­σεις της Κυβέρ­νη­σης, της Περι­φέ­ρειας, των Δήμων, έμει­ναν υπο­σχέ­σεις εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος. Φέτος ακό­μη περισ­σό­τε­ροι Δήμοι και χωριά της Λάρι­σας, όλοι οι Νομοί της Θεσ­σα­λί­ας βίω­σαν μια πρω­το­φα­νή κατα­στρο­φή και δεν φταί­ει μόνο η βρο­χή για αυτό.

Θρη­νού­με ανθρώ­πι­νες ζωές, τερά­στιες ολο­κλη­ρω­τι­κές κατα­στρο­φές σε καλ­λιέρ­γειες που ήταν έτοι­μες να συγκο­μι­στούν, σε απώ­λειες ζώων, αμέ­τρη­τες ζημιές σε χωριά και σπί­τια, αυτο­κί­νη­τα, απο­θή­κες, στά­βλους, αγρο­τι­κό κεφά­λαιο, ζωο­τρο­φές, αγρο­τι­κή οδο­ποι­ία και ο κατά­λο­γος συνεχίζεται.

Αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι της Λάρι­σας και της Θεσ­σα­λί­ας έχουν δεχτεί το τελειω­τι­κό χτύ­πη­μα. Στο τερά­στιο κόστος παρα­γω­γής για να κερ­δο­σκο­πούν σε βάρος μας, στις φυσι­κές κατα­στρο­φές που ήδη υπήρ­χαν, στις εξευ­τε­λι­στι­κές τιμές των προ­ϊ­ό­ντων μας που φτά­νουν όμως πανά­κρι­βα στην κατα­νά­λω­ση, ήρθαν οι κατα­στρο­φές από τις βρο­χο­πτώ­σεις να βάλουν ταφόπλακα».

«Υπάρ­χουν ευθύ­νες και θα απο­δο­θούν! Να ανα­λά­βει ο καθέ­νας τις ευθύ­νες του. Αντί να μπου­κώ­νουν με δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ κάθε χρό­νο μια χού­φτα επι­χει­ρη­μα­τί­ες, να δια­τε­θεί η απα­ραί­τη­τη χρη­μα­το­δό­τη­ση ώστε να γίνει άμε­σα η απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών.

Να ξεκι­νή­σουν και να ολο­κλη­ρω­θούν άμε­σα μια σει­ρά από αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα που το αγρο­τι­κό κίνη­μα και άλλοι φορείς έχου­με ανα­δεί­ξει την ανα­γκαιό­τη­τα και την σπου­δαιό­τη­τα τους για αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση της Θεσσαλίας.

Να δοθούν άμε­σα οικο­νο­μι­κές ενι­σχύ­σεις σε όλους όσους έχουν πλη­γεί τα σπί­τια, τα χωρά­φια, οι στά­βλοι, τα μαγα­ζιά, τα αγρο­τι­κά και κτη­νο­τρο­φι­κά πάγια κεφάλαια.

Να ξεκι­νή­σει άμε­σα η δια­δι­κα­σία εκτί­μη­σης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, να αλλά­ξει ο κανο­νι­σμός του και να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% οι ζημιές. Να γίνουν προ­σλή­ψεις στον ΕΛΓΑ ακό­μη και τώρα ώστε να γίνει γρή­γο­ρα η εκτί­μη­ση και να δοθούν οι απο­ζη­μιώ­σεις καθώς δεν έχου­με άλλο εισό­δη­μα εκτός της παρα­γω­γής μας, που πλέ­ον δεν υφίσταται.

Καλού­με τους αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φους να πλαι­σιώ­σουν τους Συλ­λό­γους τους, να δυνα­μώ­σουν την ΕΟΑΣΝΛ και την Πανελ­λα­δι­κή Επι­τρο­πή των Μπλό­κων ώστε πιο δυνα­τά και απο­τε­λε­σμα­τι­κά να δώσου­με την μάχη για την επι­βί­ω­ση μας», επι­ση­μαί­νει η ΕΟΑΣΝΛ.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο