Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουγγαρία και Σερβία συμφώνησαν για την κατασκευή αγωγού ρωσικού πετρελαίου

Ουγ­γα­ρία και Σερ­βία συμ­φώ­νη­σαν να κατα­σκευά­σουν έναν αγω­γό που θα προ­μη­θεύ­ει τη Σερ­βία με ρωσι­κό αργό πετρέ­λαιο τύπου Urals μέσω του αγω­γού πετρε­λαί­ου Druzhba (Φιλία), καθώς οι απο­στο­λές φορ­τί­ων προς το Βελι­γρά­δι μέσω Κρο­α­τί­ας εμπί­πτουν στις κυρώ­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση της Ουγγαρίας.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση συμ­φώ­νη­σε στην επι­βο­λή νέων περιο­ρι­σμών κατά της Ρωσί­ας σε σχέ­ση με τον πόλε­μο που διε­ξά­γει κατά της Ουκρα­νί­ας, οι οποί­οι περι­λαμ­βά­νουν ανώ­τα­το όριο τιμών πετρε­λαί­ου για τις παρα­δό­σεις ρωσι­κού αργού πετρε­λαί­ου μέσω θαλάσ­σης σε τρί­τες χώρες. Η Σερ­βία προ­μη­θεύ­ε­ται το πετρέ­λαιό της μέσω του πετρε­λαια­γω­γού JANAF από την Κροατία.

«Ο νέος αγω­γός πετρε­λαί­ου θα είναι σε θέση να προ­μη­θεύ­ει τη Σερ­βία με φτη­νό­τε­ρο αργό πετρέ­λαιο Urals, μέσω της σύν­δε­σής του με τον αγω­γό πετρε­λαί­ου Druzhba», έγρα­ψε σε tweet ο εκπρό­σω­πος της ουγ­γρι­κής κυβέρ­νη­σης Ζόλ­ταν Κόβατς.

Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι ο εφο­δια­σμός της Σερ­βί­ας με πετρέ­λαιο γίνε­ται σε μεγά­λο βαθ­μό μέσω του αγω­γού που διέρ­χε­ται μέσω της Κρο­α­τί­ας «αλλά αυτό είναι απί­θα­νο να είναι εφι­κτό μελ­λο­ντι­κά λόγω των κυρώ­σε­ων που έχουν υιοθετηθεί».

Η νότια δια­κλά­δω­ση του αγω­γού πετρε­λαί­ου Druzhba φθά­νει μέσω Ουκρα­νί­ας στην Ουγ­γα­ρία, τη Σλο­βα­κία και τη Δημο­κρα­τία της Τσε­χί­ας και είναι πρω­ταρ­χι­κή πηγή εφο­δια­σμού για τα διυ­λι­στή­ρια των τριών αυτών χωρών επί χρόνια.

Η μονα­δι­κή πετρε­λαϊ­κή εται­ρεία της Σερ­βί­ας είναι η NIS, στην οποία η ρωσι­κή Gazprom Neft και η Gazprom κατέ­χουν από κοι­νού την πλειο­ψη­φία των μετοχών.

Πηγή: 902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο