Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟ του ΚΚΕ: Τα δύο ναυάγια αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα που έχει μετατρέψει τα νερά του Αιγαίου σε νεκροταφείο ξεριζωμένων

«Δύο νέα ναυά­για ξερι­ζω­μέ­νων ανθρώ­πων το βρά­δυ της 5ης προς 6η Οκτώ­βρη, ανα­δει­κνύ­ουν για μία ακό­μα φορά με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο τις συνέ­πειες της πολι­τι­κής ΕΕ και κυβερ­νή­σε­ων στο προ­σφυ­γι­κό», τονί­ζει η ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ σε ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε στην Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή.

«Το ένα ναυά­γιο, το βρά­δυ της 5ης Οκτώ­βρη στα Κύθη­ρα, είχε ως απο­τέ­λε­σμα μετά την πρό­σκρου­ση και την ημι­βύ­θι­ση ιστιο­φό­ρου, και παρά τις ολο­νύ­κτιες προ­σπά­θειες των κατοί­κων που διέ­σω­σαν 80 ανθρώ­πους, 8 νεκρούς και άλλους 7 ανθρώ­πους να αγνο­ού­νται, με τις ελπί­δες να μειώ­νο­νται όσο περ­νά­νε οι ώρες.

Στο δεύ­τε­ρο ναυά­γιο λίγες ώρες αργό­τε­ρα στη Λέσβο, τα ξημε­ρώ­μα­τα της Πέμ­πτης 6 Οκτώ­βρη, ο απο­λο­γι­σμός μετά τη βύθι­ση λέμ­βου ήταν 18 νεκροί. 16 γυναί­κες κάτω των 20 ετών, ένας άνδρας και ένας ανήλικος.

Οι νέες αυτές τρα­γω­δί­ες απο­τε­λούν έναν ακό­μα κρί­κο στην αλυ­σί­δα που έχει μετα­τρέ­ψει τα νερά του Αιγαί­ου σε νεκρο­τα­φείο ξερι­ζω­μέ­νων, ανθρώ­πων που προ­σπα­θούν να ξεφύ­γουν από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, να γλι­τώ­σουν από την εξα­θλί­ω­ση στις χώρες τους» ανα­φέ­ρει η ΕΟ του ΚΚΕ και επι­ση­μαί­νει στη συνέ­χεια: «Οι ευθύ­νες της ΕΕ κι όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, όπως και της σημε­ρι­νής της ΝΔ, απο­δει­κνύ­ο­νται για ακό­μα μία φορά τερά­στιες. Τα σχε­δόν καθη­με­ρι­νά ναυά­για είναι το απο­τέ­λε­σμα αυτού του άθλιου και απάν­θρω­που ευρω­ε­νω­σια­κού πλαι­σί­ου, όπως του Κανο­νι­σμού Δου­βλί­νου, του νέου Συμ­φώ­νου για τη Μετα­νά­στευ­ση και το ‘Ασυ­λο, που εφαρ­μό­ζε­ται στα­δια­κά και εντεί­νει την κατα­στο­λή στα σύνο­ρα για τους αιτού­ντες άσυ­λο με τη συν­δρο­μή της Frontex.

Αυτές οι εκα­τόμ­βες νεκρών είναι άμε­ση συνέ­πεια της κοι­νής δήλω­σης ΕΕ-Τουρ­κί­ας το 2016, που επι­ση­μο­ποί­η­σε το εκα­τέ­ρω­θεν ‘παζά­ρι’ με βάση τους γεω­πο­λι­τι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και με τους κατα­τρεγ­μέ­νους να αξιο­ποιού­νται σαν δια­πραγ­μα­τευ­τι­κό όπλο. Επι­κύ­ρω­σε τον εγκλω­βι­σμό τους στην Ελλά­δα, οδη­γώ­ντας τους στα νύχια των δια­κι­νη­τών και σε ολο­έ­να και πιο ριψο­κίν­δυ­να ταξί­δια, παρά τις δια­κη­ρύ­ξεις ΕΕ και κυβερ­νή­σε­ων από το 2015 για τη δήθεν κατα­πο­λέ­μη­ση των κυκλωμάτων.

Την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­ση της Τουρ­κί­ας συνε­χί­ζει την εργα­λειο­ποί­η­ση του προ­σφυ­γι­κού, οι “αντα­γω­νι­σμοί ευθυ­νών” ανά­με­σα στην ελλη­νι­κή και την τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν τις μεγά­λες ευθύ­νες και των δυο, μαζί και της ΕΕ, για την πολι­τι­κή κατα­στο­λής, εγκλω­βι­σμού και επα­να­προ­ω­θή­σε­ων που εφαρ­μό­ζουν, την από κοι­νού στή­ρι­ξη κι εφαρ­μο­γή της κοι­νής Δήλω­σης ΕΕ — Τουρκίας».

«Εδώ και τώρα πρέ­πει να καταρ­γη­θεί το αντι­δρα­στι­κό νομι­κό πλαί­σιο του εγκλω­βι­σμού και των απε­λά­σε­ων, ο Κανο­νι­σμός του Δου­βλί­νου, η Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ — Τουρ­κί­ας. Να δημιουρ­γη­θούν επι­τρο­πές ασύ­λου στην Τουρ­κία με ευθύ­νη του ΟΗΕ και της ΕΕ, ώστε να στα­μα­τή­σει η τρα­γω­δία με τα ναυά­για στο Αιγαίο και στη Μεσό­γειο ευρύ­τε­ρα» τονί­ζει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Βάσει αυτών, ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νος κατέ­θε­σε στην Επι­τρο­πή τις εξής ερωτήσεις:

«Ερω­τά­ται η Επιτροπή:

- Πώς τοπο­θε­τεί­ται απέ­να­ντι στο γεγο­νός ότι η συνε­χι­ζό­με­νη τρα­γω­δία στη θάλασ­σα του Αιγαί­ου είναι απο­τέ­λε­σμα της Κοι­νής Δήλω­σης ΕΕ — Τουρ­κί­ας, της πολι­τι­κής κατα­στο­λής που εφαρ­μό­ζει στα σύνο­ρα με τη Frontex, του εγκλω­βι­σμού στις υπερ­δο­μές — φυλα­κές στα νησιά του Αιγαί­ου και στον Έβρο, καθώς όλα τα παρα­πά­νω οδη­γούν κατα­τρεγ­μέ­νους ανθρώ­πους στα δίχτυα των δια­κι­νη­τών για αυτά τα επι­κίν­δυ­να ταξίδια;

- Πώς τοπο­θε­τεί­ται στο αίτη­μα να δημιουρ­γη­θούν επι­τρο­πές ασύ­λου στην Τουρ­κία με ευθύ­νη του ΟΗΕ και της ΕΕ, ώστε στη συνέ­χεια οι πρό­σφυ­γες να μετα­βαί­νουν απευ­θεί­ας στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους;».

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο