Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζικά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία — Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν περιοχές του Ντονέτσκ

Νέες πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις σε τέσ­σε­ρις περιο­χές της Ουκρα­νί­ας, σημειώ­θη­καν σήμε­ρα το από­γευ­μα, με εκρή­ξεις να κατα­γρά­φο­νται στις περιο­χές Ντνι­προ­πε­τρόφσκ, Πολ­τά­βα, Κρί­βοι Ρόγκ και Τσερ­κά­σι. Εκρή­ξεις σημειώ­θη­καν επί­σης σε στρα­τιω­τι­κό πεδίο εκπαί­δευ­σης κοντά στο χωριό Mayaki, στην περιο­χή της Οδησ­σού, στα σύνο­ρα με τη Μολ­δα­βία, ανα­φέ­ρει το ρωσι­κό ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Ria Novosti». «Υπάρ­χουν στρα­τιώ­τες, βαρύς εξο­πλι­σμός, πυρο­βο­λι­κό και μια απο­θή­κη πυρο­μα­χι­κών στο πεδίο εκπαί­δευ­σης», σύμ­φω­να με το πρακτορείο.

Του­λά­χι­στον 11 είναι οι νεκροί και 89 οι τραυ­μα­τί­ες από τα σημε­ρι­νά πλήγ­μα­τα σε όλη τη χώρα, σύμ­φω­να με τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό των αστυ­νο­μι­κών αρχών.

Ο Ουκρα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Ντε­νίς Σμι­χάλ, ανέ­φε­ρε ότι έντε­κα σημα­ντι­κές υπο­δο­μές έχουν υπο­στεί ζημιές σε οκτώ περιο­χές, εκτός από την πρω­τεύ­ου­σα. «Θέλουν να κατα­στρέ­ψουν το ενερ­γεια­κό σύστη­μα», είπε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος, Βολό­ντι­μιρ Ζελέν­σκι, καθώς δια­κο­πές ρεύ­μα­τος σημειώ­θη­καν σε πολ­λές περιο­χές της Ουκρανίας.

Το από­γευ­μα το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Ενέρ­γειας ανα­κοί­νω­σε ότι θα στα­μα­τή­σει τις εξα­γω­γές ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση μετά τις επι­θέ­σεις σε ενερ­γεια­κές υποδομές.

Ο υπουρ­γός Ενέρ­γειας της Ουκρα­νί­ας, Χέρ­μαν Χαλου­στσέν­κο, δήλω­σε ότι οι επι­θέ­σεις στο σύστη­μα ενέρ­γειας ήταν «οι μεγα­λύ­τε­ρες που σημειώ­θη­καν καθ’ όλη τη διάρ­κεια του πολέ­μου».

Σύμ­φω­να με την ουκρα­νι­κή Άμυ­να, ο ρωσι­κός στρα­τός εκτό­ξευ­σε σήμε­ρα στην Ουκρα­νία 83 πυραύ­λους, εκ των οποί­ων οι 52 ανα­χαι­τί­στη­καν, καθώς και μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη ιρα­νι­κής κατασκευής.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δικαιο­λό­γη­σε τους «μαζι­κούς» βομ­βαρ­δι­σμούς του καταγ­γέλ­λο­ντας την «τρο­μο­κρα­τι­κή» επί­θε­ση της Ουκρα­νί­ας κατά της γέφυ­ρας που συν­δέ­ει το ρωσι­κό έδα­φος με την Κρι­μαία, μια χερ­σό­νη­σο που προ­σαρ­τή­θη­κε από τη Μόσχα το 2014.

Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν περιοχές του Ντονέτσκ

Τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα προ­ε­λαύ­νουν προς τις κατευ­θύν­σεις Ugledar και Maryinsky, δήλω­σε ο Ντε­νίς Που­σί­λιν, ο επι­κε­φα­λής των ρωσό­φω­νων του Ντο­νέ­τσκ. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, μισθο­φό­ροι της εται­ρεί­ας Wagner συνε­χί­ζουν να «απε­λευ­θε­ρώ­νουν» το Artemovsk.

«Αυτό ισχύ­ει και για την Otradovka, τη Vesela Dolina, όπου βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη εκκα­θα­ρι­στι­κή επι­χεί­ρη­ση. Αυτό ισχύ­ει και για τον οικι­σμό Ζαϊ­τσέ­βο», είπε.

Ο Που­σί­λιν είπε ότι «υπάρ­χουν ορι­σμέ­νες επι­τυ­χί­ες στην κατεύ­θυν­ση του Avdeevsky, κινού­μα­στε προς την κατεύ­θυν­ση του Pervomaisky».

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο