Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Αποτυγχάνουν οι διπλωματικές διεργασίες — «Στα χαρακώματα» Ρωσία και ΝΑΤΟ

Σε τεντω­μέ­νο σχοι­νί βαδί­ζει πλέ­ον η κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία με τις διπλω­μα­τι­κές διερ­γα­σί­ες μετα­ξύ Ρωσί­ας και χωρών του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να να έχουν μέχρι στιγ­μής απο­τύ­χει και τους ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς να οξύ­νο­νται ολο­έ­να και περισσότερο.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι ΗΠΑ δια­κι­νούν το σενά­ριο μιας πιθα­νής ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία τις επό­με­νες ημέ­ρες. Ταυ­τό­χρο­να, ο πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν κάλε­σε τους Αμε­ρι­κα­νούς να εγκα­τα­λεί­ψουν αμέ­σως την Ουκρα­νία. Από την πλευ­ρά του, το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε αργά το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής ότι οι δυτι­κές χώρες, με τη βοή­θεια μέσων ενη­μέ­ρω­σης, δια­δί­δουν παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση υπο­δη­λώ­νο­ντας ότι η Μόσχα μπο­ρεί να σχε­διά­ζει να εισβά­λει στην Ουκρανία.

Σύμ­φω­να με το Κρεμ­λί­νο, οι μέχρι τώρα συζη­τή­σεις για την εξεύ­ρε­ση λύσης δεν παρή­γα­γαν «κανέ­να απο­τέ­λε­σμα». Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμί­τρι Πεσκόφ έκα­νε λόγο για «ανι­κα­νό­τη­τα» των δια­φό­ρων εκπρο­σώ­πων να ανα­γνώ­σουν «με τον ίδιο τρό­πο το ίδιο κεί­με­νο», δηλ. τις ειρη­νευ­τι­κές συμ­φω­νί­ες του Μινσκ που υπο­γρά­φτη­καν το 2015 με σκο­πό να βάλουν τέλος στη σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία. «Δυστυ­χώς, η ουκρα­νι­κή πλευ­ρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπλη­ρώ­σει τις δεσμεύ­σεις της» στις συμ­φω­νί­ες αυτές, είπε ο Πεσκόφ.

Ενδει­κτι­κό του κακού κλί­μα­τος στις σχέ­σεις της Ρωσί­ας με τις χώρες της Δύσης είναι το βαρύ κλί­μα στο οποίο διε­ξή­χθη­σαν συνο­μι­λί­ες Ρωσί­ας-Βρε­τα­νί­ας, με τις συνα­ντή­σεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σερ­γκέι Λαβρόφ και της Βρε­τα­νί­δας ομο­λό­γου του Λιζ Τρας, καθώς και των υπουρ­γών Άμυ­νας των δύο χωρών Σερ­γκέι Σοϊ­γκού και Μπεν Γουάλας.

Όπως επι­σή­μα­νε σε δηλώ­σεις του ο Σοϊ­γκού, οι σχέ­σεις μετα­ξύ Λον­δί­νου και Μόσχας βρί­σκο­νται στο χαμη­λό­τε­ρο σημείο τους. «Δυστυ­χώς, το επί­πε­δο της συνερ­γα­σί­ας μας είναι σχε­δόν στο μηδέν και σύντο­μα θα περά­σει το μηδέν και θα γίνει αρνη­τι­κό», εκτί­μη­σε ο Σοϊ­γκού. Προ­έ­τρε­ψε τη Δύση να στα­μα­τή­σει να προ­μη­θεύ­ει όπλα στην Ουκρα­νία, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που ευθύ­νε­ται για τις αυξα­νό­με­νες εντά­σεις στην Ευρώ­πη και πρό­σθε­σε ότι επι­θυ­μεί να μάθει για­τί το Λον­δί­νο στέλ­νει ειδι­κές δυνά­μεις στην Ουκρανία.

Απόπειρες αποκλιμάκωσης

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ύπα­τος Εκπρό­σω­πος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπο­ρέλ, σε απα­ντη­τι­κή επι­στο­λή του προς τον Ρώσο Υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, καλεί τη Ρωσία σε απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης. Ο Μπο­ρέλ εκφρά­ζει την ανη­συ­χία του για την παρού­σα κατά­στα­ση και ανα­φέ­ρει ότι «μαζί με τους εταί­ρους μας στο ΝΑΤΟ, εμείς στην ΕΕ είμα­στε έτοι­μοι να συνε­χί­σου­με το διά­λο­γο με τη Ρωσία για τρό­πους ενί­σχυ­σης της ασφά­λειας όλων». Ο Ύπα­τος Εκπρό­σω­πος της ΕΕ, σημειώ­νει ότι «πιστεύ­ου­με σθε­να­ρά ότι οι εντά­σεις και οι δια­φω­νί­ες πρέ­πει να επι­λύ­ο­νται μέσω του δια­λό­γου και της διπλω­μα­τί­ας», καλεί τη Ρωσία να απο­κλι­μα­κώ­σει και «να αναι­ρέ­σει τη συγκέ­ντρω­ση στρα­τευ­μά­των μέσα και γύρω από την Ουκρα­νία και στη Λευκορωσία».

Από την πλευ­ρά του ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνά­ντη­σή του με τους ηγέ­τες των χωρών της Βαλ­τι­κής κάλε­σε και αυτός τη Μόσχα να προ­χω­ρή­σει σε απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης. Ο Σολτς είπε ότι η Ρωσία «δεν πρέ­πει να υπο­τι­μά την ενό­τη­τα και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά μας», και πρό­σθε­σε ότι περαι­τέ­ρω στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση κατά της Ουκρα­νί­ας «θα είχε πολύ σοβα­ρές πολι­τι­κές, οικο­νο­μι­κές και στρα­τη­γι­κές συνέ­πειες». Ταυ­τό­χρο­να, είπε ότι «είμα­στε έτοι­μοι για σοβα­ρές συνο­μι­λί­ες με τη Ρωσία».

Ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους οι ΗΠΑ

Πάντως, η ενί­σχυ­ση της παρου­σί­ας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιο­χή είναι ήδη σε εξέ­λι­ξη και σε αυτό το πλαί­σιο, αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά F‑15 προ­σγειώ­θη­καν σήμε­ρα σε πολω­νι­κή αερο­πο­ρι­κή βάση, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Πολω­νός υπουρ­γός Άμυ­νας, ο οποί­ος όμως δεν ανέ­φε­ρε συγκε­κρι­μέ­νο αριθ­μό. Τα μαχη­τι­κά έφτα­σαν καθώς περισ­σό­τε­ρα αμε­ρι­κα­νι­κές και βρε­τα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις ανα­πτύσ­σο­νται στην Πολω­νία, με τον Βρε­τα­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπό­ρις Τζόν­σον να πραγ­μα­το­ποιεί επί­σης επί­σκε­ψη στη χώρα σε ένδει­ξη αλληλεγγύης.

Αμε­ρι­κα­νι­κά F‑15 έχουν επί­σης στα­λεί στη Βαλ­τι­κή. Ο Βρε­τα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Μπεν Γουά­λας δήλω­σε σήμε­ρα ότι το Λον­δί­νο μπο­ρεί να στεί­λει επι­πλέ­ον στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις για να βοη­θή­σει στη στή­ρι­ξη των συμ­μά­χων του στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη αν χρεια­στεί, αφού ανα­κοί­νω­σε τη Δευ­τέ­ρα την ανά­πτυ­ξη 350 στρα­τιω­τών στην Πολωνία.

Απειλές για κυρώσεις

Παράλ­λη­λα, η Βρε­τα­νία, με νέα νομο­θε­σία που τέθη­κε σήμε­ρα σε ισχύ, επε­κτεί­νει το εύρος όσων συν­δέ­ο­νται με τη Ρωσία στους οποί­ους θα μπο­ρού­σαν να επι­βλη­θούν κυρώ­σεις σε περί­πτω­ση που η Μόσχα απο­φα­σί­σει να εισβά­λει στην Ουκρα­νία. Ο νόμος περι­λαμ­βά­νει την εξου­σιο­δό­τη­ση επι­βο­λής κυρώ­σε­ων σε άτο­μα που είναι κοντά στο Κρεμ­λί­νο και έχουν «εμπλα­κεί στην απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της Ουκρα­νί­ας, την υπο­νό­μευ­ση, την απει­λή της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας, κυριαρ­χί­ας ή ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Ουκρα­νί­ας, ή στην απο­κό­μι­ση οφε­λών, ή στη­ρί­ζουν την ρωσι­κή κυβέρνηση».

Εξάλ­λου, ο υπουρ­γός Άμυ­νας της Ουκρα­νί­ας Ολέκ­σι Ρέζ­νι­κοφ κάλε­σε σήμε­ρα τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να λάβει σκλη­ρά μέτρα κατά της Ρωσί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων περιο­ρι­σμών πρό­σβα­σης ρωσι­κών πλοί­ων σε λιμά­νια, ως απά­ντη­ση στα γυμνά­σια του ρωσι­κού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

«Τώρα περι­μέ­νου­με επί­σης μια ενιαία αντί­δρα­ση: όταν ρωσι­κά πλοία δεν μπο­ρούν να εισέλ­θουν σε διε­θνή λιμά­νια, θα κατα­λά­βουν το τίμη­μα της αναί­δειας τους», έγρα­ψε ο Ρέζ­νι­κοφ στο Twitter.

Σε μια σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, ο ουκρα­νι­κός στρα­τός ανέ­φε­ρε ότι οι ναυ­τι­κές δυνά­μεις είναι έτοι­μες για οποια­δή­πο­τε εξέ­λι­ξη ή πρό­κλη­ση από τη Μόσχα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr, Reuters.

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο