Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Κυρώσεις στον πολιτισμό — Απαγορεύει έργα Ρώσων συγγραφέων και συνθετών

Το κοι­νο­βού­λιο της Ουκρα­νί­ας υπερ­ψή­φι­σε σήμε­ρα δύο νομο­σχέ­δια με τα οποία επι­βάλ­λο­νται περιο­ρι­σμοί στα ρωσι­κά βιβλία και τη μου­σι­κή, καθώς το Κίε­βο προ­σπα­θεί να δια­κό­ψει τους ενα­πο­μεί­να­ντες πολι­τι­στι­κούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο ένας νόμος απα­γο­ρεύ­ει την έκδο­ση βιβλί­ων Ρώσων συγ­γρα­φέ­ων, εκτός και αν αυτοί πάρουν την ουκρα­νι­κή υπη­κο­ό­τη­τα. Η απα­γό­ρευ­ση ισχύ­ει μόνο για εκεί­νους που είχαν τη ρωσι­κή υπη­κο­ό­τη­τα μετά την κατάρ­ρευ­ση της ΕΣΣΔ το 1991. Θα απα­γο­ρευ­τεί επί­σης η εισα­γω­γή, για εμπο­ρι­κούς σκο­πούς, βιβλί­ων που έχουν τυπω­θεί στη Ρωσία, τη Λευ­κο­ρω­σία και τα κατε­χό­με­να ουκρα­νι­κά εδά­φη. Για τα ρωσι­κά βιβλία που εκδό­θη­καν σε άλλες χώρες θα απαι­τεί­ται ειδι­κή άδεια.

Με άλλο νόμο απα­γο­ρεύ­ε­ται η μου­σι­κή Ρώσων συν­θε­τών (όσων είχαν την υπη­κο­ό­τη­τα μετά το 1991) στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και στις δημό­σιες μετα­φο­ρές. Αυξά­νε­ται εξάλ­λου το ποσο­στό των έργων σε ουκρα­νι­κή γλώσ­σα και της ουκρα­νι­κής μου­σι­κής που θα προ­βάλ­λο­νται από την τηλε­ό­ρα­ση και το ραδιό­φω­νο αντίστοιχα.

Οι δύο νόμοι θα πρέ­πει να επι­κυ­ρω­θούν από τον πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι και δεν υπάρ­χει κάποια ένδει­ξη ότι θα αρνη­θεί να τους εγκρί­νει. Και οι δύο πέρα­σαν με ευρεία πλειο­ψη­φία, αφού ψηφί­στη­καν ακό­μη και από βου­λευ­τές που στο παρελ­θόν θεω­ρού­νταν “φιλο­ρώ­σοι” από τα περισ­σό­τε­ρα ουκρα­νι­κά μέσα ενημέρωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο