Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «Παγώνει» ο «Nord Stream 2» ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι πολυεπίπεδες διεργασίες

Με βομ­βαρ­δι­σμούς στη γραμ­μή επα­φής μετα­ξύ του ουκρα­νι­κού στρα­τού και των φιλο­ρώ­σων αυτο­νο­μι­στών στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, και τις διερ­γα­σί­ες για την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας, συνε­χί­ζε­ται η ιμπε­ρια­λι­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση η οποία κλι­μα­κώ­θη­κε μετά την ανα­γνώ­ρι­ση της «ανε­ξαρ­τη­σί­ας» των αυτο­α­πο­κα­λού­με­νων Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών του Ντον­μπάς και του Λου­γκάνσκ από τη Μόσχα.

Παρα­τη­ρη­τές του Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΟΑΣΕ) κατα­γρά­φουν από το πρωί πυρά πυρο­βο­λι­κού εκα­τέ­ρω­θεν της γραμ­μής αντι­πα­ρά­θε­σης του ουκρα­νι­κού στρα­τού και των αυτο­νο­μι­στών, την ώρα που ρωσι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις ανα­πτύσ­σο­νται στην περιοχή.

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ αμφι­σβή­τη­σε σήμε­ρα ότι η Ουκρα­νία έχει δικαί­ω­μα στην εθνι­κή κυριαρ­χία, επει­δή, όπως είπε, η κυβέρ­νη­ση στο Κίε­βο δεν εκπρο­σω­πεί όλους τους πολί­τες της Ουκρα­νί­ας, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Interfax». «Δεν νομί­ζω ότι κανέ­νας μπο­ρεί να ισχυ­ρι­στεί ότι το ουκρα­νι­κό καθε­στώς, από το πρα­ξι­κό­πη­μα του 2014, εκπρο­σω­πεί όλους τους πολί­τες που ζουν στο έδα­φος του ουκρα­νι­κού κρά­τους», είπε ο Λαβρόφ και κάλε­σε όλες τις χώρες να ακο­λου­θή­σουν το παρά­δειγ­μα της Μόσχας και να ανα­γνω­ρί­σουν τις απο­σχι­σθεί­σες περιοχές.

«Η ανα­γνώ­ρι­ση των Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ είναι απα­ραί­τη­τη και (είναι) η μονα­δι­κή δυνα­τή από­φα­ση» υπό τις παρού­σες συν­θή­κες, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Στο «τραπέζι» οι ενεργειακές συμφωνίες

Την πιστο­ποί­η­ση του «Nord Stream 2» ανα­κοί­νω­σε πως ανα­στέλ­λει η Γερ­μα­νία, μία μέρα μετά την ανα­γνώ­ρι­ση, από τη Ρωσία, των απο­κα­λού­με­νων Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών του Λου­γκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ο καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς δήλω­σε ότι έχει ζητή­σει από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας να προ­χω­ρή­σει στα απα­ραί­τη­τα διοι­κη­τι­κά και νομι­κά βήμα­τα ώστε ο αγω­γός να μην μπο­ρεί να λάβει την ανα­γκαία για τη λει­τουρ­γία του πιστο­ποί­η­ση. «Και χωρίς αυτή την πιστο­ποί­η­ση, ο “Nord Stream 2” δεν μπο­ρεί να τεθεί σε λει­τουρ­γία», τόνι­σε ο Σολτς.

Η Ρωσία θα εξα­κο­λου­θή­σει να παρέ­χει χωρίς δια­κο­πή φυσι­κό αέριο στις παγκό­σμιες αγο­ρές, ανέ­φε­ρε ο Ρώσος πρό­ε­δρος, Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, σε επι­στο­λή του προς τη διά­σκε­ψη για την Ενέρ­γεια που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Ντό­χα.

Και ο Ρώσος υπουρ­γός Ενέρ­γειας Νικο­λάι Σουλ­γκί­νοφ επε­σή­μα­νε ότι η Μόσχα σκο­πεύ­ει να συνε­χί­σει να εξά­γει φυσι­κό αέριο χωρίς προ­βλή­μα­τα. «Επι­ζη­τού­με ισορ­ρο­πία στις παγκό­σμιες αγο­ρές φυσι­κού αερί­ου», υπο­γράμ­μι­σε.

Η Μόσχα δεν συζητά «ακόμη» για στρατιωτικές βάσεις στην Αν. Ουκρανία

Η Μόσχα δεν συζη­τά ακό­μη για τη δημιουρ­γία στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, δήλω­σε σήμε­ρα ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας, Αντρέι Ρου­ντέν­κο, σημειώ­νο­ντας ωστό­σο ότι δύο σχέ­δια συν­θη­κών θα της επι­τρέ­πουν να το κάνει και ότι η Ρωσία θα είναι έτοι­μη να δρά­σει, αν χρεια­στεί, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «RIA».

Ο Ρου­ντέν­κο έκα­νε τη δήλω­ση αυτή την ώρα που οι Ρώσοι βου­λευ­τές συζη­τού­σαν και επρό­κει­το να διε­ξα­γά­γουν ψηφο­φο­ρία για τις συν­θή­κες φιλί­ας με τις δύο υπό από­σχι­ση περιο­χές της Ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, την ανε­ξαρ­τη­σία των οποί­ων ανα­γνώ­ρι­σε χθες, Δευ­τέ­ρα, ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πούτιν.

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, στη διάρ­κεια κοι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου με τον Εσθο­νό ομό­λο­γό του, εκτί­μη­σε ότι δεν είναι πιθα­νό το ενδε­χό­με­νο ευρεί­ας σύρ­ρα­ξης με τη Ρωσία, όμως δήλω­σε ότι σε περί­πτω­ση που αυτό συμ­βεί, είναι έτοι­μος να κηρύ­ξει στρα­τιω­τι­κό νόμο στη χώρα.

«Σε ό,τι αφο­ρά τον στρα­τιω­τι­κό νόμο (…) το ζήτη­μα είναι ξεκά­θα­ρο για εμάς. Πιστεύ­ου­με ότι δεν θα υπάρ­ξει πόλε­μος, δεν θα υπάρ­ξει μεγά­λος πόλε­μος ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας και δεν θα υπάρ­ξει ευρεία κλι­μά­κω­ση από τη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλ­λη­λα, ζήτη­σε τον «άμε­σο τερ­μα­τι­σμό» του ρωσο­γερ­μα­νι­κού αγω­γού φυσι­κού αερί­ου «Nord Stream 2». «Συμ­φω­νή­σα­με για την ανά­γκη άμε­σης επι­βο­λής κυρώ­σε­ων για τη νέα επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας», δήλω­σε. «Οι κυρώ­σεις αυτές θα πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νουν τον πλή­ρη τερ­μα­τι­σμό του “Nord Stream 2”», πρό­σθε­σε.

Ο Ζελέν­σκι δήλω­σε ότι το Κίε­βο ίσως δια­κό­ψει τις διπλω­μα­τι­κές του σχέ­σεις με τη Μόσχα, κατη­γο­ρώ­ντας την ότι προ­ε­τοι­μά­ζει τη συνέ­χι­ση «της στρα­τιω­τι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τάς της ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας».

«Έλα­βα το αίτη­μα του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών να εξε­τά­σω το θέμα της δια­κο­πής των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων της Ουκρα­νί­ας με τη Ρωσία», επι­σή­μα­νε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος. «Θα το εξε­τά­σω αμέ­σως μετά τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου», πρό­σθε­σε. Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της χώρας δήλω­σε ότι ο πλέ­ον υψη­λό­βαθ­μος εκπρό­σω­πος της ουκρα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας στη Ρωσία, «ο επι­τε­τραμ­μέ­νος Βασίλ Ποκο­τί­λο ανα­κλή­θη­κε στην Ουκρα­νία για δια­βου­λεύ­σεις».

Η «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ επικύρωσε τη Συνθήκη με τη Ρωσία

Η Βου­λή της αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί­σας «Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας» του Ντο­νέ­τσκ, στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, υιο­θέ­τη­σε νόμο για την επι­κύ­ρω­ση της «Συν­θή­κης Φιλί­ας, Συνερ­γα­σί­ας και Αμοι­βαί­ας Βοή­θειας» ανά­με­σα στη Ρωσία και την περιο­χή αυτή που ελέγ­χουν φιλο­ρώ­σοι αυτο­νο­μι­στές, μετέ­δω­σε αντα­πο­κρι­τής του «Sputnik». Και οι 87 βου­λευ­τές που μετεί­χαν σε έκτα­κτη σύνο­δο της ολο­μέ­λειας ψήφι­σαν υπέρ της επι­κύ­ρω­σης της συμφωνίας.

Το επό­με­νο βήμα μετά την επι­κύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας συνερ­γα­σί­ας με τη Ρωσία θα είναι η εγκα­θί­δρυ­ση διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων και οι συναλ­λα­γές ανά­με­σα στα αρμό­δια υπουρ­γεία, δήλω­σε ο Ντέ­νις Που­σί­λιν, ο επι­κε­φα­λής της αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί­σας «Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας» του Ντο­νέ­τσκ στην Ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

Επί­σης, 46 βου­λευ­τές που μετεί­χαν σε σύνο­δο του λαϊ­κού συμ­βου­λί­ου της αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί­σας «Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας» του Λου­γκάνσκ στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία υπο­στή­ρι­ξαν την επι­κύ­ρω­ση παρό­μοιας συμ­φω­νί­ας με τη Ρωσία.

Το Κρεμ­λί­νο δήλω­σε σήμε­ρα ότι παρα­μέ­νει «ανοι­κτό» στη διπλω­μα­τία. «Η Ρωσία παρα­μέ­νει ανοι­κτή σε όλα τα επί­πε­δα στις διπλω­μα­τι­κές επα­φές, η ρωσι­κή πλευ­ρά έχει συμ­φέ­ρον σε αυτό», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας παράλ­λη­λα πως «οι επα­φές στο πιο υψη­λό επί­πε­δο, ακό­μη και οι επεί­γου­σες, πρέ­πει να είναι καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νες».

Ο Πεσκόφ δήλω­σε πως δεν είναι σε θέση να πει αν ρωσι­κές δυνά­μεις έχουν εισέλ­θει ήδη στο Ντον­μπάς. Είπε πως η από­φα­ση να στα­λούν δυνά­μεις εκεί θα εξαρ­τη­θεί από το πώς θα εξε­λι­χθεί η κατάσταση.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου εκτί­μη­σε ακό­μη πως μια δια­κο­πή από το Κίε­βο των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων με τη Ρωσία το μόνο που θα έκα­νε θα ήταν να «επι­δει­νώ­σει τα πράγ­μα­τα».

Η Δαμασκός στηρίζει την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών

Η Συρία στη­ρί­ζει την από­φα­ση της Ρωσί­ας να ανα­γνω­ρί­σει τις δύο απο­σχι­σθεί­σες περιο­χές της Ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, μετέ­δω­σε η κρα­τι­κή συρια­κή τηλε­ό­ρα­ση επι­κα­λού­με­νη σημε­ρι­νή δήλω­ση του υπουρ­γού Εξωτερικών.

«Η Συρία υπο­στη­ρί­ζει την από­φα­ση του προ­έ­δρου Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν να ανα­γνω­ρί­σει τις Δημο­κρα­τί­ες του Λου­γκάνσκ και το Ντο­νέ­τσκ και θα συνερ­γα­στεί μαζί τους», δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Φαϊ­ζάλ Μεκντάντ, από τη Μόσχα, στην πρώ­τη επί της ουσί­ας διε­θνή ανα­γνώ­ρι­ση των δύο περιοχών.

«Αυτό που κάνει η Δύση ενά­ντια στη Ρωσία είναι συνα­φές με αυτό που έκα­νε ενα­ντί­ον της Συρί­ας στη διάρ­κεια του πολέ­μου των τρο­μο­κρα­τών», είπε ο υπουργός.

Η ανα­γνώ­ρι­ση από τη Μόσχα των αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νων «Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών» στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία είναι «απα­ρά­δε­κτη», είπε σήμε­ρα ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν.

«Θεω­ρού­με αυτή την από­φα­ση απα­ρά­δε­κτη. Καλού­με τις ενδια­φε­ρό­με­νες πλευ­ρές να επι­δεί­ξουν σύνε­ση και να συμ­μορ­φω­θούν με το Διε­θνές Δίκαιο», είπε ο Ερντο­γάν στο περι­θώ­ριο επί­ση­μης επί­σκε­ψής του στη Σενεγάλη.

Η Τουρ­κία, μέλος του ΝΑΤΟ, θεω­ρεί­ται σύμ­μα­χος της Ουκρα­νί­ας, έχο­ντας που­λή­σει στη χώρα στρα­τιω­τι­κά drones.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: telegraph ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Sputnik».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο