Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες και τα παζάρια

Συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες, αλλά και τα παζάρια στο φόντο της όξυνσης της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ με αλληλοκατηγορίες για «προβοκάτσιες» και «προσχήματα» για «εισβολή» δημιουργείται το έδαφος για συνολικότερη ανάφλεξη και συντηρείται «στο κόκκινο» η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσίας.

Πολ­λές εκρή­ξεις ακού­στη­καν σήμε­ρα το πρωί στο κέντρο του Ντο­νέ­τσκ στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με αυτή­κοο μάρ­τυ­ρα του «Reuters». Δεν ήταν σαφές τι προ­κά­λε­σε τις εκρή­ξεις. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι την Παρα­σκευή, οι παρα­τη­ρη­τές του Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΟΑΣΕ) κατέ­γρα­ψαν περισ­σό­τε­ρες από 1.400 εκρή­ξεις στις περιο­χές του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ. Οι αυτο­α­πο­κα­λού­με­νες Λαϊ­κές Δημο­κρα­τί­ες του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ είναι στο επί­κε­ντρο της έντα­σης μετα­ξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Η Ρωσία υπο­στη­ρί­ζει ότι έχει δεχθεί δεκά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους που εγκα­τα­λεί­πουν την Ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

Σύμ­φω­να με το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Tass», ο ασκών χρέη υπουρ­γού Κατα­στά­σε­ων Έκτα­κτης Ανά­γκης Αλε­ξά­ντερ Τσου­πρι­γιάν δήλω­σε ότι 40.000 πρό­σφυ­γες έχουν φθά­σει στην περιο­χή Ροστόφ της Νότιας Ρωσί­ας και φιλο­ξε­νού­νται σε 92 προ­σω­ρι­νά καταφύγια.

Ρωσία και Λευκορωσία παρατείνουν τις κοινές ασκήσεις

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Λευ­κο­ρω­σί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι η Ρωσία και η Λευ­κο­ρω­σία θα παρα­τεί­νουν τις κοι­νές στρα­τιω­τι­κές τους ασκή­σεις που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να λήξουν σήμερα.

Η παρά­τα­ση απο­φα­σί­στη­κε εξαι­τί­ας της αυξη­μέ­νης στρα­τιω­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας κοντά στα σύνο­ρα της Ρωσί­ας και της Λευ­κο­ρω­σί­ας και της κλι­μά­κω­σης της έντα­σης στην περιο­χή του Ντον­μπάς της Ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο στην ανα­κοί­νω­σή του.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές αντεγκλήσεις

Η ανα­κοί­νω­ση του Μινσκ σχο­λιά­στη­κε από τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ. Ο Άντο­νι Μπλίν­κεν δήλω­σε σήμε­ρα πως ό,τι συμ­βαί­νει επί του πεδί­ου στην Ουκρα­νία, ακό­μη και η ανα­κοί­νω­ση της παρά­τα­σης των στρα­τιω­τι­κών ασκή­σε­ων από τη Ρωσία και τη Λευ­κο­ρω­σία, υπο­δη­λώ­νει ότι «ο κόσμος βρί­σκε­ται στο κατώ­φλι μιας ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία».

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, παρα­μέ­νει στην ημε­ρη­σία διά­τα­ξη μια συνά­ντη­ση με τον Ρώσο ομό­λο­γό του Σερ­γκέι Λαβρόφ. «Προ­σέγ­γι­σα τον Ρώσο ομό­λο­γό μου, υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Λαβρόφ, για να του απευ­θύ­νω έκκλη­ση να συνα­ντη­θού­με την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα στην Ευρώ­πη. Το σχέ­διο παρα­μέ­νει αυτό, εκτός αν η Ρωσία εισβάλ­λει στο μετα­ξύ», είπε ο Μπλίν­κεν στην ίδια συνέντευξη.

Μια ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία φαί­νε­ται τώρα να είναι «πολύ πιο πιθα­νή» και όλες οι ενδεί­ξεις υπο­δη­λώ­νουν ότι «ανα­μέ­νε­ται πολύ, πολύ σύντο­μα», δήλω­σε σήμε­ρα και ο Βρε­τα­νός υπουρ­γός αρμό­διος για ευρω­παϊ­κά θέματα.

Την ίδια ώρα ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου δήλω­σε ότι η συνε­χής πρό­βλε­ψη από τις δυτι­κές χώρες ημε­ρο­μη­νιών για μια ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία είναι προ­βο­κα­τό­ρι­κη και μπο­ρεί να επι­φέ­ρει τα αντί­θε­τα απο­τε­λέ­σμα­τα. «Το γεγο­νός είναι ότι αυτό οδη­γεί απευ­θεί­ας σε μια αύξη­ση της έντα­σης. Και όταν κλι­μα­κώ­νε­ται στο μέγι­στο η έντα­ση, όπως συμ­βαί­νει τώρα για παρά­δειγ­μα στη γραμ­μή της επι­κοι­νω­νί­ας (στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία), τότε κάθε σπί­θα, κάθε απρό­ο­πτο περι­στα­τι­κό ή κάθε μικρής κλί­μα­κας προ­σχε­δια­σμέ­νη προ­βο­κά­τσια μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε ανε­πα­νόρ­θω­τες επι­πτώ­σεις. Επο­μέ­νως, όλο αυτό πιθα­νόν να έχει επι­ζή­μιες επι­πτώ­σεις. Η καθη­με­ρι­νή άσκη­ση ανα­κοι­νώ­σε­ων μιας ημε­ρο­μη­νί­ας που εκτι­μά­ται ότι θα εισβά­λει η Ρωσία στην Ουκρα­νία είναι μια πολύ κακή πρα­κτι­κή», είπε ο Ντι­μί­τρι Πεσκόφ.

© РИА Новости | Сергей Аверин

Ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα δήλω­σε σήμε­ρα ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρ­μό­σει του­λά­χι­στον τμή­μα των κυρώ­σε­ων που έχει προ­ε­τοι­μά­σει εις βάρος της Ρωσίας.

«Πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν τη Ρωσία αυτή τη στιγ­μή. Βλέ­που­με πώς εξε­λίσ­σο­νται τα γεγο­νό­τα», είπε.

Η Πολω­νία, η οποία έχει αυτή την περί­ο­δο την προ­ε­δρία του Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΟΑΣΕ), δήλω­σε σήμε­ρα ότι θα συγκα­λέ­σει έκτα­κτη σύνο­δο του Μόνι­μου Συμ­βου­λί­ου του Οργα­νι­σμού για την Ουκρανία.

Νέα επαφή Μακρόν και Πούτιν

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν και ο Ρώσος ομό­λο­γός του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν συμ­φώ­νη­σαν σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχαν σήμε­ρα στην ανα­γκαιό­τη­τα να βρε­θεί διπλω­μα­τι­κή λύση στην ουκρα­νι­κή κρί­ση, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η γαλ­λι­κή προεδρία.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της γαλ­λι­κής προ­ε­δρί­ας, οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών των δύο χωρών θα συνα­ντη­θούν μέσα στις επό­με­νες ημέ­ρες με αυτό τον στό­χο και θα εργα­στούν στην κατεύ­θυν­ση διε­ξα­γω­γής μιας πιθα­νής διά­σκε­ψης σε ανώ­τα­το επί­πε­δο με τη Ρωσία, την Ουκρα­νία και συμ­μά­χους ώστε να εγκα­τα­στα­θεί μια νέα τάξη ασφα­λεί­ας στην Ευρώ­πη, πρό­σθε­σε η γαλ­λι­κή προεδρία.

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία και με τον Ουκρα­νό ομό­λο­γό του. Ο Βολό­ντι­μιρ Ζελέν­σκι είπε ότι το Κίε­βο είναι υπέρ της εντα­τι­κο­ποί­η­σης της ειρη­νευ­τι­κής διαδικασίας.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από:

РИА Новости, «Reuters», «Tass», dpa, AFP, «Sputnik», ΑΠΕ-ΜΠΕ

σσ: Φωτο Κεφα­λί­δας (σημείο γρα­φής) — radiosputnik.ria.ru. «Θα πρέ­πει να σημειω­θεί ότι κατά τη διάρ­κεια του βομ­βαρ­δι­σμού του χωριού Zaytsevo Yuzhne, Ουκρα­νοί μαχη­τές χρη­σι­μο­ποί­η­σαν οβί­δες RHV-HEF των 30 σε αυτό­μα­το εκτο­ξευ­τή που κατα­σκευά­στη­κε από το βουλ­γα­ρι­κό εργο­στά­σιο Арсенал — Arsenal», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο