Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανική κρίση: Επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών — Όλες οι εξελίξεις

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν προ­χώ­ρη­σε στην ανα­γνώ­ρι­ση της ανε­ξαρ­τη­σί­ας των περιο­χών του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ που μάχο­νταν τα περα­σμέ­να οχτώ χρό­νια για την από­σχι­σή τους από την υπό­λοι­πη Ουκρα­νία. Μια ανα­γνώ­ρι­ση που συνο­δεύ­τη­κε με μεγά­λες δόσεις αντι­κομ­μου­νι­σμού και επί­θε­ση στη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης αντέ­δρα­σαν έντο­να και ανα­μέ­νε­ται να ενερ­γο­ποι­ή­σουν μία σει­ρά κυρώ­σε­ων που είχαν προ­ε­τοι­μά­σει για αυτό το ενδε­χό­με­νο. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρό­ε­δρος, μετά το ωριαίο διάγ­γελ­μα του και την υπο­γρα­φή του δια­τάγ­μα­τος ανα­γνώ­ρι­σης, προ­χώ­ρη­σε στην απο­στο­λή «ειρη­νευ­τι­κής δύνα­μης» στις δύο υπό από­σχι­ση περιο­χές της Ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας. Ως εκ τού­του, η έντα­ση στα ρωσο–ουκρανικά σύνο­ρα οδη­γεί­ται σε νέα ‑πιο επι­κίν­δυ­νη- κλιμάκωση.

Όπως επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ στην ανα­κοί­νω­σή του: «Η από­φα­ση της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας να προ­χω­ρή­σει στην ανα­γνώ­ρι­ση των λεγό­με­νων “Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών” του Ντο­νιέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ, που έχουν απο­σχι­στεί από την Ουκρα­νία το 2014, στην περιο­χή του Ντον­μπάς, απο­τε­λεί ένα ακό­μη βήμα που περι­πλέ­κει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την κατά­στα­ση στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή και οδη­γεί στην κλι­μά­κω­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, στο πλαί­σιο της αντι­πα­ρά­θε­σης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη Ρωσία. Αναμ­φί­βο­λα συν­δέ­ε­ται με την επέμ­βα­ση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρα­νία, καθώς και την ένο­πλη επί­θε­ση, που εξα­πέ­λυ­σε τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση κατά του λαού στο Ντον­μπάς, αφού νωρί­τε­ρα είχε εξο­πλι­στεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Με τη ρωσι­κή ανα­γνώ­ρι­ση της ανε­ξαρ­τη­σί­ας των Ντο­νέ­τσκ και Λου­γκάνσκ, οι συμ­φω­νί­ες του Μινσκ των ετών 2014–2015 (που δεν είχαν μεν εφαρ­μο­στεί αλλά είχαν προ­ε­τοι­μά­σει το έδα­φος για τη μεγα­λύ­τε­ρη αυτο­νο­μία των εν λόγω περιο­χών… εντός όμως της Ουκρα­νί­ας) πλέ­ον δεν έχουν κανέ­να νόημα.

Οι ρωσό­φω­νοι αυτο­νο­μι­στές του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ έχουν κηρύ­ξει μονο­με­ρώς της ανε­ξαρ­τη­σία τους από την υπό­λοι­πη Ουκρα­νία ήδη από το 2014, προ­χω­ρώ­ντας στη σύστα­ση των αυτο­α­πο­κα­λού­με­νων «λαϊ­κών δημοκρατιών».

Με την επί­ση­μη ρωσι­κή ανα­γνώ­ρι­ση της από­σχι­σης των συγκε­κρι­μέ­νων περιο­χών, ανοί­γει όμως ο δρό­μος και για την απο­στο­λή εκεί ρωσι­κών στρατευμάτων.

Οι περιο­χές του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ βρί­σκο­νταν εδώ και χρό­νια σε μια γκρί­ζα ζώνη μετα­ξύ Ουκρα­νί­ας και Ρωσί­ας. Δήλω­ναν ανε­ξάρ­τη­τες χωρίς ακρι­βώς να είναι. Εξα­κο­λου­θού­σαν να είναι επι­σή­μως κομ­μά­τι της Ουκρα­νί­ας χωρίς όμως ακρι­βώς να αντι­με­τω­πί­ζο­νται και να λει­τουρ­γούν όπως η υπό­λοι­πη χώρα. «Κοί­τα­γαν» έντο­να προς την πλευ­ρά της Ρωσί­ας, χωρίς όμως να έχουν προ­σαρ­τη­θεί σε αυτήν όπως η Κριμαία.

Επί της ουσί­ας ωστό­σο, οι εν λόγω περιο­χές έχουν κατα­στεί εδώ και κάποια χρό­νια από πολ­λές από­ψεις «ρωσι­κές».

Το νόμι­σμά τους δεν είναι το ουκρα­νι­κό γρίβ­να ή χρίβ­νια αλλά το ρωσι­κό ρού­βλι. Η επί­ση­μη γλώσ­σα τους είναι η ρωσι­κή, όχι η ουκρα­νι­κή, και το πρό­γραμ­μα στα σχο­λεία τους είναι επί­σης το ρωσι­κό, όχι το ουκρανικό.

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν το εμπόριο με Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Οι ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σαν ότι θα απα­γο­ρεύ­σουν οποια­δή­πο­τε οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα Αμε­ρι­κα­νών πολι­τών στις δύο απο­σχι­σθεί­σες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας, που ανα­γνώ­ρι­σε νωρί­τε­ρα ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας, Βλα­ντι­μίρ Πούτιν.

Όπως δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν πρό­κει­ται να υπο­γρά­ψει διά­ταγ­μα που θα απα­γο­ρεύ­ει «νέες επεν­δύ­σεις, εμπό­ριο και χρη­μα­το­δό­τη­ση από Αμε­ρι­κα­νούς προς, από ή εντός» των δύο απο­σχι­σμέ­νων περιοχών».

Το διά­ταγ­μα θα «παρέ­χει επί­σης την εξου­σία για την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων σε οποιο­δή­πο­τε πρό­σω­πο απο­φα­σι­σμέ­νο να δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί σε αυτές τις περιο­χές της Ουκρα­νί­ας», πρό­σθε­σε η Ψάκι.

Καταδικάζει το ΝΑΤΟ

Την ανα­γνώ­ρι­ση των λεγο­μέ­νων «Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών» του Ντό­νε­τσκ» και του Λου­γκάνσκ από τη Ρωσία, κατα­δί­κα­σε και το ΝΑΤΟ.

«Κατα­δι­κά­ζω την από­φα­ση της Ρωσί­ας να επε­κτεί­νει την ανα­γνώ­ρι­ση της αυτο­α­πο­κα­λού­με­νης “Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Ντό­νε­τσκ” και της “Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Λου­γκάνσκ”», δήλω­σε ο γγ της λυκο­συμ­μα­χί­ας, Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ. «Αυτό υπο­νο­μεύ­ει περαι­τέ­ρω την κυριαρ­χία και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας, δια­βρώ­νει τις προ­σπά­θειες για επί­λυ­ση της σύγκρου­σης και παρα­βιά­ζει τις Συμ­φω­νί­ες του Μινσκ, στις οποί­ες η Ρωσία είναι μέρος». Στη συνέ­χεια, ο Στόλ­τεν­μπεργκ επα­νέ­λα­βε τις κατη­γο­ρί­ες ότι η Ρωσία ανα­ζη­τά πρό­σχη­μα για να εισβά­λει στην Ουκρανία.

Επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι

Στο μετα­ξύ, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν, αμέ­σως μετά το διάγ­γελ­μα Πού­τιν, είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον ουκρα­νό ομό­λο­γό του Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο του Λευ­κού Οίκου, η τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία μετα­ξύ των δύο ηγε­τών είχε διάρ­κεια περί­που 35 λεπτών.

«Συζη­τή­σα­με τις εξε­λί­ξεις των τελευ­ταί­ων ωρών με τον πρό­ε­δρο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών», έγρα­ψε ο Ζελέν­σκι σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter λίγο πριν την έναρ­ξη της συνε­δρί­α­σης του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας και Άμυ­νας της Ουκρανίας.

ΕΕ και Βρετανία μιλούν για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Για «κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαί­ου» κάνουν λόγο ΕΕ και Βρε­τα­νία στις πρώ­τες τους αντι­δρά­σεις μετά την ανα­κοί­νω­ση του Ρώσου προ­έ­δρου, Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, για ανα­γνώ­ρι­ση της «ανε­ξαρ­τη­σί­ας» των λεγό­με­νων «Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών» του Ντονμπάς.

Ειδι­κό­τε­ρα, η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρ­τη­σή της στο twitter ανα­φέ­ρει ότι «η ανα­γνώ­ρι­ση των δύο απο­σχι­σθέ­ντων εδα­φών στην Ουκρα­νία απο­τε­λεί κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαί­ου, της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας και των συμ­φω­νιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταί­ροι της θα αντι­δρά­σουν με ενό­τη­τα, στα­θε­ρό­τη­τα και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα σε αλλη­λεγ­γύη με την Ουκρανία».

Από την πλευ­ρά του, ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σαρλ Μισέλ, έγρα­φε ότι «η ανα­γνώ­ρι­ση των δύο απο­σχι­σθέ­ντων εδα­φών στην Ουκρα­νία απο­τε­λεί κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαί­ου, της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας και των συμ­φω­νιών του Μινσκ» και πρό­σθε­σε ότι «η ΕΕ και οι εταί­ροι της θα αντι­δρά­σουν με ενό­τη­τα, στα­θε­ρό­τη­τα και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα με αλληλεγγύη».

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Μπό­ρις Τζόν­σον, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου, ισχυ­ρί­στη­κε ότι «είναι σαφέ­στα­τα αντί­θε­το με το διε­θνές δίκαιο. Είναι κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση της κυριαρ­χί­ας και της ακε­ραιό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας, είναι απο­κή­ρυ­ξη των συμ­φω­νιών του Μινσκ» και το χαρα­κτή­ρι­σε «κακό οιω­νό» για την κατά­στα­ση στην Ουκρανία.

Γερμανία: Καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Μόσχας και προαναγγέλλει «απάντηση»

Οι αντι­δρά­σεις των κρα­τών της Δύσης στην από­φα­ση της Μόσχας να ανα­γνω­ρί­σει την «ανε­ξαρ­τη­σία» του Λου­γκάνσκ και του Ντο­νέ­τσκ, συνε­χί­ζο­νται και περι­λαμ­βά­νουν ανα­κοι­νώ­σεις κατα­δί­κης αλλά και προ­α­ναγ­γε­λί­ες νέων κυρώ­σε­ων, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η συγκε­κρι­μέ­νη εξέ­λι­ξη θα περι­πλέ­ξει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την κατά­στα­ση στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή και θα οδη­γή­σει στην κλι­μά­κω­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, στο πλαί­σιο της αντι­πα­ρά­θε­σης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη Ρωσία.

Η υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νί­ας, Ανα­λέ­να Μπέρ­μποκ κατα­δί­κα­σε πριν από λίγο την ανα­γνώ­ρι­ση από τη Μόσχα των «Ανα­το­λι­κών Δημο­κρα­τιών» του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ και κάλε­σε τη Ρωσία «να ανα­κα­λέ­σει την από­φα­σή της και να επι­στρέ­ψει στον δρό­μο της διπλω­μα­τι­κής και πολι­τι­κής διευ­θέ­τη­σης των διε­νέ­ξε­ων», προει­δο­ποιώ­ντας ότι η Γερ­μα­νία και οι εταί­ροι «θα αντι­δρά­σου­με σε αυτήν την παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαίου».

«Η δέσμευ­ση της Ρωσί­ας για διπλω­μα­τι­κή διευ­θέ­τη­ση της κρί­σης δέχε­ται τερά­στιο πλήγ­μα», ανα­φέ­ρε­ται στη δήλω­ση της Μπέρ­μποκ και επι­ση­μαί­νε­ται ότι η ανα­γνώ­ρι­ση «απο­τε­λεί επί­σης μια περαι­τέ­ρω παρα­βί­α­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και της κυριαρ­χί­ας της Ουκρα­νί­ας, την οποία κατα­δι­κά­ζου­με με τον πιο έντο­νο τρόπο».

«Θα αντι­δρά­σου­με σε αυτήν την παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαί­ου. Για αυτό συντο­νι­ζό­μα­στε με τους εταί­ρους μας», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο