Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανική κρίση: Στο «κόκκινο» η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση — Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία

Στην κήρυ­ξη ολό­κλη­ρης της Ουκρα­νί­ας σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης — με εξαί­ρε­ση τις ανα­το­λι­κές επαρ­χί­ες του Λου­γκάνσκ και του Ντο­νέ­τσκ που είναι σε εμπό­λε­μη κατά­στα­ση — προ­έ­βη το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας της χώρας.

Σε έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση στο Κίε­βο την Τετάρ­τη απο­φά­σι­σε να δοθεί στην κυβέρ­νη­ση η δυνα­τό­τη­τα απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας όπου και όπο­τε αυτό απαιτηθεί.

Το μέτρο αφο­ρά στις επό­με­νες 30 ημέ­ρες, αλλά μπο­ρεί να παρα­τα­θεί και για άλλες 30, σύμ­φω­να με Ουκρα­νό εκπρόσωπο.

Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18–60 ετών

Η Ουκρα­νία άρχι­σε σήμε­ρα να επι­στρα­τεύ­ει εφέ­δρους ηλι­κί­ας 18–60 ετών μετά την έκδο­ση σχε­τι­κού δια­τάγ­μα­τος από τον πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι, ανα­φέ­ρουν σε ανα­κοί­νω­σή τους οι ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνάμεις.

Ο μέγι­στος χρό­νος επι­στρά­τευ­σής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελέν­σκι ανα­κοί­νω­σε χθες, Τρί­τη, την επι­στρά­τευ­ση εφέ­δρων, όμως απέ­κλει­σε μια γενι­κή επι­στρά­τευση μετά την ανα­κοί­νω­ση της Ρωσί­ας ότι μετα­κι­νεί στρα­τεύ­μα­τά της μέσα στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

Η Ουκρα­νία έχει περισ­σό­τε­ρους από 200.000 εφέ­δρους επι­πλέ­ον των 250.000 μελών των τακτι­κών ένο­πλων δυνά­με­ών της.

Η άρνη­ση εφέ­δρων να παρου­σια­στούν κατά την επι­στρά­τευ­ση χωρίς εύλο­γο λόγο θα τιμω­ρεί­ται με «διοι­κη­τι­κές και ποι­νι­κές κυρώ­σεις», διευ­κρί­νι­σαν οι ένο­πλες δυνάμεις.

Το Κίε­βο κάλε­σε επί­σης σήμε­ρα τους πολί­τες του να εγκα­τα­λεί­ψουν το συντο­μό­τε­ρο τη Ρωσία, σ’ ένα πλαί­σιο «εντα­τι­κο­ποί­η­σης των επι­θέ­σε­ων της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας», εξη­γεί σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Σχε­δόν τρία εκα­τομ­μύ­ρια Ουκρα­νοί ζουν στη Ρωσία, σύμ­φω­να με ουκρα­νι­κές εκτιμήσεις.

Νέες δυνάμεις να αναπτύσσονται στην περιοχή του Ντονέτσκ

Κατά την διάρ­κεια της νύχτας, κατα­γρά­φη­καν νέες δυνά­μεις να ανα­πτύσ­σο­νται στην περιο­χή του Ντο­νέ­τσκ δίπλα στις θέσεις των ρωσό­φω­νων. Τα τεθω­ρα­κι­σμέ­να και τα οχή­μα­τα δεν έφε­ραν διακριτικά.

Χτες, το Ομο­σπον­δια­κό Συμ­βού­λιο — η Ανω Βου­λή της Ρωσί­ας — ενέ­κρι­νε αίτη­μα του Βλ. Πού­τιν για ανά­πτυ­ξη ενό­πλων δυνά­με­ων εκτός της χώρας, μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο «RIA-Novosti». «Δεν είπα ότι ο στρα­τός θα πάει τώρα όπου να ‘ναι» στο Ντον­μπάς, δήλω­σε πάντως ο Ρώσος Πρό­ε­δρος, «είναι εντε­λώς αδύ­να­τον γενι­κά να προ­βλε­φθεί κάποιο συγκε­κρι­μέ­νο πλαί­σιο πιθα­νών ενερ­γειών στο Ντον­μπάς, εξαρ­τά­ται από τη συγκε­κρι­μέ­νη κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται επί του πεδίου».

Το πρα­κτο­ρείο «Reuters», επι­κα­λού­με­νο αυτό­πτη μάρ­τυ­ρα, μετέ­δω­σε πως στρα­τιω­τι­κή αυτο­κι­νη­το­πο­μπή απο­τε­λού­με­νη από περισ­σό­τε­ρα από 100 φορ­τη­γά γεμά­τα με στρα­τιώ­τες θεά­θη­κε να κατευ­θύ­νε­ται προς τα ουκρα­νι­κά σύνο­ρα, στην περιο­χή Μπέλ­γκο­ροντ της Ρωσίας.

Πούτιν: Η Μόσχα είναι έτοιμη να βρει “διπλωματικές λύσεις” με τους Δυτικούς

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι είναι δια­τε­θει­μέ­νος να βρει «διπλω­μα­τι­κές λύσεις» με τους Δυτι­κούς για την απο­κλι­μά­κω­ση της κρί­σης γύρω από την Ουκρα­νία, όμως επέ­μει­νε ότι τα συμ­φέ­ρο­ντα και η ασφά­λεια της χώρας του είναι «αδια­πραγ­μά­τευ­τα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοι­κτή στον άμε­σο και ειλι­κρι­νή διά­λο­γο για την εξεύ­ρε­ση διπλω­μα­τι­κών λύσε­ων στα πιο περί­πλο­κα προ­βλή­μα­τα», τόνι­σε ο Πού­τιν σε τηλε­ο­πτι­κό του διάγ­γελ­μα με την ευκαι­ρία της ημέ­ρας του Υπε­ρα­σπι­στή της Πατρίδας.

«Ωστό­σο τα συμ­φέ­ρο­ντά μας και η ασφά­λεια των πολι­τών μας είναι για εμάς αδια­πραγ­μά­τευ­τα», συνέ­χι­σε ο Ρώσος πρό­ε­δρος ο οποί­ος ζητεί εγγυ­ή­σεις από τη Δύση, όπως η δέσμευ­ση να μην εντα­χθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρα­νία και να τερ­μα­τι­στεί η ενί­σχυ­ση της Συμ­μα­χί­ας κοντά στα ρωσι­κά σύνορα.

Χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας ως απει­λές για τη Ρωσία «τη χαλά­ρω­ση του συστή­μα­τος ελέγ­χου εξο­πλι­σμών» και «τις στρα­τιω­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες του ΝΑΤΟ», ο Πού­τιν εκτί­μη­σε για μία ακό­μη φορά ότι οι ανη­συ­χί­ες της χώρας του παρα­μέ­νουν «χωρίς απάντηση».

Παράλ­λη­λα δεσμεύ­θη­κε να συνε­χί­σει να ανα­πτύσ­σει τις δυνα­τό­τη­τες του στρα­τού και του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού της Ρωσί­ας με «προηγ­μέ­νες ψηφια­κές τεχνο­λο­γί­ες» και τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη, όπως και με «υπε­ρη­χη­τι­κά» όπλα.

Η Ρωσία έχει ανα­πτύ­ξει τα τελευ­ταία χρό­νια υπε­ρη­χη­τι­κούς πυραύ­λους τους οποί­ους έχει παρου­σιά­σει ως «ανί­κη­τους» καθώς είναι ικα­νοί να παρα­κάμ­πτουν οποιο­δή­πο­τε υφι­στά­με­νο σύστη­μα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας. Επί­σης έχει δεχθεί κατη­γο­ρί­ες επα­νει­λημ­μέ­να ότι έχει εξα­πο­λύ­σει ευρεί­ες κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις και εκστρα­τεί­ες παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης ενα­ντί­ον αντι­πά­λων της.

Αδιευκρίνιστο το εύρος των συνόρων του Ντονμπάς…

 Η Ρωσία δεν έχει διευ­κρι­νί­σει ακό­μη τα ακρι­βή σύνο­ρα των εδα­φών που ανα­γνω­ρί­ζει ως «ανε­ξάρ­τη­τες» κρα­τι­κές οντό­τη­τες, καθώς οι φιλο­ρώ­σοι αυτο­νο­μι­στές δεν ελέγ­χουν το σύνο­λο των εδα­φών των περι­φε­ρειών του Ντο­νέ­τσκ και του Λουγκάνσκ.

Ενδει­κτι­κά, το Ντο­νέ­τσκ εκτεί­νε­ται μέχρι την Αζο­φι­κή Θάλασ­σα — στα παρά­λια βρί­σκε­ται η Μαριού­πο­λη — και δεν απο­κλεί­ε­ται η Ρωσία να επι­διώ­κει ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη πρό­σβα­ση στη στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας περιο­χή, περιο­ρί­ζο­ντας περαι­τέ­ρω την Ουκρα­νία. Αυτό πέτυ­χε και το 2014 με την ενσω­μά­τω­ση της Κρι­μαί­ας και τον έλεγ­χο των Στε­νών του Κερτς, που ενώ­νουν την Αζο­φι­κή με τη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Σύμ­φω­να με τον Πού­τιν, η Ρωσία ανα­γνώ­ρι­σε τα Συντάγ­μα­τα των δυο «Δημο­κρα­τιών» και εκεί καθο­ρί­ζο­νται τα σύνο­ρά τους, όταν ήταν επαρ­χί­ες της Ουκρανίας.

Η Μόσχα ανα­γνω­ρί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία των αυτο­α­πο­κα­λού­με­νων «Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών» στα σύνο­ρα που οι ίδιες έχουν ανα­κη­ρύ­ξει, είπε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντ. Πεσκόφ.

Όλα ανοιχτά…

Ο δε ηγέ­της του Ντο­νέ­τσκ, Ντ. Που­σί­λιν, σημεί­ω­σε ότι είναι πρό­ω­ρη η συζή­τη­ση για το θέμα των συνό­ρων του Ντον­μπάς. «Είναι δύσκο­λο θέμα και θα το λύσου­με αργό­τε­ρα. Το πώς και τι μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει ορι­σμέ­νες απο­φά­σεις, ο χρό­νος θα δεί­ξει και, φυσι­κά, η στά­ση της ουκρα­νι­κής πλευ­ράς», είπε χαρακτηριστικά.

Σημα­ντι­κή πτυ­χή των συν­θη­κών που υπέ­γρα­ψε ο Βλ. Πού­τιν με τους ηγέ­τες του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ, διάρ­κειας έξι ετών, είναι η πρό­βλε­ψη για τη δημιουρ­γία στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στην επι­κρά­τειά τους, ο συντο­νι­σμός στον τομέα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, η συνερ­γα­σία για προ­στα­σία της κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και την παρο­χή ασφά­λειας, μέσω και στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας, όπως σημεί­ω­σε χτες ο Ρώσος υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Α. Ρου­ντέν­κο, στη ρωσι­κή Κάτω Βου­λή, η οποία επι­κύ­ρω­σε τις «συμ­φω­νί­ες φιλί­ας», όπως και τα Κοι­νο­βού­λια των «Δημο­κρα­τιών».

Οι δύο πλευ­ρές καθό­ρι­σαν επί­σης την ανά­γκη υπο­γρα­φής χωρι­στών συμ­φω­νιών για τα «κρα­τι­κά σύνο­ρα» και την προ­στα­σία τους.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902, ΑΠΕ, Καθημερινή)

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο