Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανική κρίση: Σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων από την Ουκρανία σε περίπτωση σύγκρουσης

Σχέ­διο για την απο­μά­κρυν­ση Ελλή­νων πολι­τών και ομο­γε­νών από την Ουκρα­νία, σε περί­πτω­ση στρα­τιω­τι­κής σύγκρου­σης, έχει εκπο­νή­σει το υπουρ­γείο Αμυ­νας, ανα­φέ­ρουν δημοσιεύματα.

Σύμ­φω­να με το «Πρώ­το Θέμα» το σχέ­διο απο­μά­κρυν­σης των Ελλή­νων από την Ουκρα­νία απο­τε­λεί­ται από τρεις φάσεις, στο πλαί­σιο των οποί­ων προ­βλέ­πε­ται, μετα­ξύ άλλων και η μετά­βα­ση στις σχε­τι­κές περιο­χές ανδρών των Ειδι­κών Δυνά­με­ων προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σουν την ομα­λή και απρό­σκο­πτη μετα­φο­ρά όλων εκεί­νων που θα θελή­σουν να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες τους προς τις (παρα­θα­λάσ­σιες) τοπο­θε­σί­ες που έχουν επι­λε­γεί ως βάσεις συγκέντρωσης.

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν πως από το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας είναι σε μια σχε­τι­κή κινη­το­ποί­η­ση για την ανα­ζή­τη­ση πλοί­ων που αν χρεια­στεί θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν είτε ως πλω­τά ξενο­δο­χεία είτε για την μετα­φο­ρά των Ελλή­νων ομο­γε­νών που όντας ευρι­σκό­με­νοι εντός της εμπό­λε­μης ζώνης θα ήθε­λαν να εγκα­τα­λεί­ψουν την περιο­χή και να μετε­γκα­τα­στα­θούν προ­σω­ρι­νά σε άλλα ασφα­λέ­στε­ρα μέρη ή ακό­μη και στην Ελλάδα.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, στην περί­πτω­ση που μπει σε εφαρ­μο­γή το σχέ­διο θα ανα­λά­βει να ενη­μέ­ρω­ση τους Έλλη­νες ομο­γε­νείς από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Μαριού­πο­λης στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία. Εκτι­μά­ται ότι στην περιο­χή αυτή ζουν περισ­σό­τε­ροι από 100.000 Ελλη­νες ομογενείς.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο