Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουρές ξένων στα σύνορα της Σερβίας για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca

Χιλιά­δες πολί­τες χωρών από τα δυτι­κά Βαλ­κά­νια έφτα­σαν σήμε­ρα στην Σερ­βία για να εμβο­λια­στούν με το εμβό­λιο της AstraZeneca. Η σερ­βι­κή κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τα συγκε­κρι­μέ­να εμβό­λια, για τα οποία δεν υπάρ­χει ενδια­φέ­ρον στη χώρα, για τον εμβο­λια­σμό ξένων υπη­κό­ων. Έτσι από νωρίς σήμε­ρα το πρωί άρχι­σαν να φτά­νουν στην Σερ­βία υπή­κο­οι της Βοσ­νί­ας Ερζε­γο­βί­νης, της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, του Μαυ­ρο­βου­νί­ου, της Αλβα­νί­ας αλλά και γει­το­νι­κών χωρών που ανή­κουν στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση για να εμβο­λια­στούν. Στις συνο­ρια­κές δια­βά­σεις σχη­μα­τί­στη­καν μεγά­λες ουρές από αυτο­κί­νη­τα και λεω­φο­ρεία που περί­με­ναν να εισέλ­θουν στη Σερ­βία ενώ στα εμβο­λια­στι­κά κέντρα των μεγά­λων πόλε­ων επι­κρα­τού­σε το αδιαχώρητο.

Σημειώ­νε­ται ότι οι χώρες των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων απ’ όπου προ­έρ­χο­νται οι περισ­σό­τε­ροι που σπεύ­δουν να εμβο­λια­στούν στην Σερ­βία δεν έλα­βαν κανέ­να εμβό­λιο από το ενιαίο σύστη­μα Covax του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, ούτε κατά­φε­ραν να εξα­σφα­λί­σουν μόνες του κάποια εμβό­λια στην ελεύ­θε­ρη αγο­ρά. Ο εμβο­λια­σμός όλων των ξένων, χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις, θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται σήμε­ρα και αύριο ενώ — όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε — από την Δευ­τέ­ρα θα μπο­ρούν όσοι ξένοι το επι­θυ­μούν και υπο­βά­λουν αίτη­ση στην ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα της σερ­βι­κής κυβέρ­νη­σης και θα ειδο­ποι­η­θούν για την ημε­ρο­μη­νία εμβο­λια­σμού τους. Από σήμε­ρα ξεκί­νη­σε επί­σης στο Βελι­γρά­δι και ο εμβο­λια­σμός επι­χει­ρη­μα­τιών από χώρες των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων με 10.000 εμβό­λια που εξα­σφά­λι­σε το Εμπο­ρι­κό και Οικο­νο­μι­κό Επι­με­λη­τή­ριο της Σερ­βί­ας. Όπως δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Μάρ­κο Τσά­ντεζ μέχρι στιγ­μής κατα­τέ­θη­σαν 7.500 αιτή­σεις και πρό­κει­ται κυρί­ως για επι­χει­ρη­μα­τί­ες γει­το­νι­κών χωρών που συνερ­γά­ζο­νται με Σέρ­βους επιχειρηματίες.

Από χθες ξεκί­νη­σαν στην Σερ­βία και μαζι­κοί εμβο­λια­σμοί σε δομές φιλο­ξε­νί­ας προ­σφύ­γων και μετα­να­στών. Το πρό­γραμ­μα άρχι­σε να εφαρ­μό­ζε­ται από τους προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς στην Νότια Σερ­βία και στα­δια­κά θα επε­κτα­θεί και στις 19 δομές που υπάρ­χουν στη χώρα. Στην Σερ­βία, στις οργα­νω­μέ­νες δομές, φιλο­ξε­νού­νται 4.800 πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο