Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο αντικομμουνιστής γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Στην Αθή­να βρέ­θη­κε τις τελευ­ταί­ες μέρες ο επι­κε­φα­λής των Δημο­κρα­τι­κών στην Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Γερου­σί­ας των ΗΠΑ Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέ­ντεζ, έχο­ντας σει­ρά συνα­ντή­σε­ων με την πολι­τι­κή και πολι­τεια­κή ηγε­σία της χώρας.

Δεν θα στα­θού­με στα χαμό­γε­λα και τις χει­ρα­ψί­ες του αμε­ρι­κά­νου γερου­σια­στή με τους κ. Τσί­πρα και Μητσο­τά­κη. Η επί­σκε­ψη Μενέ­ντεζ άλλω­στε ήρθε να επι­βε­βαιώ­σει δύο πράγ­μα­τα: Αφε­νός την «εμβά­θυν­ση» των σχέ­σε­ων της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ και αφε­τέ­ρου την — εξί­σου βαθιά- προ­σή­λω­ση της ΝΔ στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ευρω­α­τλα­ντι­κών συμφερόντων.

Ποιός είναι όμως ο γερου­σια­στής Μπομπ Μενέ­ντεζ; Η πολι­τι­κή του δια­δρο­μή τον κατα­τά­σει στους δια­πρύ­σιους κήρυ­κες του αντι­κομ­μου­νι­σμού, με ιδιαί­τε­ρο ρόλο στην χάρα­ξη της επι­θε­τι­κής ιμπε­ρια­λι­στι­κής πολι­τι­κής των ΗΠΑ ενά­ντια στην Κούβα.

Γεν­νη­μέ­νος τη δεκα­ε­τία του ’50 στη Νέα Υόρ­κη από κου­βα­νούς μετα­νά­στες γονείς, ο Μενέ­ντεζ συγκα­τα­λέ­γε­ται στους πλέ­ον φανα­τι­κούς συκο­φά­ντες της σοσια­λι­στι­κής Κού­βας. Αμε­τα­κί­νη­τος υπο­στη­ρι­κτής του γενο­κτο­νι­κού οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού (εμπάρ­γκο) των ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα, ο γερου­σια­στής πρω­τα­γω­νι­στεί, από κοι­νού με τον ρεπου­μπλι­κά­νο συνά­δελ­φο του Μάρ­κο Ρού­μπιο, στην προ­ώ­θη­ση σκλη­ρών κυρώ­σε­ων ενά­ντια στο λαό της Βενε­ζου­έ­λας και στις προ­σπά­θειες υπο­νό­μευ­σης της νόμι­μα εκλεγ­μέ­νης κυβέρ­νη­σης. Αμφό­τε­ροι, άλλω­στε, συν­δέ­ο­νται με γνω­στές και μη εξαι­ρε­τέ­ες αντι­κομ­μου­νι­στι­κές οργα­νώ­σεις — εστί­ες μαφιό­ζων και τρο­μο­κρα­τών- κου­βα­νών της Φλόριντα.

Θια­σώ­της του ιμπε­ρια­λι­στι­κού δόγ­μα­τος Μον­ρόε — σύμ­φω­να με το οποίο ολό­κλη­ρη η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή απο­τε­λεί ζώνη προ­ώ­θη­σης των συμ­φε­ρό­ντων των ΗΠΑ- ο Μενέ­ντεζ ήταν εξ’ αυτών που πανη­γύ­ρι­ζαν το θάνα­το του ιστο­ρι­κού ηγέ­τη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης Φιντέλ Κάστρο, κάνο­ντας λόγο για «ιστο­ρι­κή ευκαι­ρία των ΗΠΑ» να «επι­βάλ­λουν τις αλλα­γές που θα φέρουν τη δημο­κρα­τία και την ελευ­θε­ρία» στη χώρα. Ξέρου­με βέβαια πως αντι­λαμ­βά­νο­νται τη «δημο­κρα­τία» και την «ελευ­θε­ρία» οι φονιά­δες των λαών. 

Πρό­κει­ται για την ίδια «δημο­κρα­τία και ελευ­θε­ρία» που το θρα­σύ­τα­το γερά­κι του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού θέλει να επι­βάλ­λει και στο Ιράν, όντας από τους πλέ­ον δρα­στή­ριους γερου­σια­στές στην στή­ρι­ξη του ισραη­λι­νού λόμπι των ΗΠΑ (AIPAC). Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι το 2015, ο Μενέ­ντεζ συνέ­γρα­ψε μαζί με ρεπου­μπλι­κά­νους γερου­σια­στές πρό­τα­ση νόμου για περαι­τέ­ρω σκλή­ρυν­ση των κυρώ­σε­ων απέ­να­ντι στο Ιράν.

Με αυτόν, λοι­πόν, τον εκπρό­σω­πο του πιο μαύ­ρου κατε­στη­μέ­νου των ΗΠΑ, κάνουν «κολι­γιές» ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ταυ­τι­ζό­με­νοι από­λυ­τα στη γραμ­μή υπε­ρά­σπι­σης των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών συμ­φε­ρό­ντων και εμπλέ­κο­ντας την Ελλά­δα σε επι­κίν­δυ­νους σχεδιασμούς. 

Και αυτό πρέ­πει να συνυ­πο­λο­γι­στεί από το λαό ως κρι­τή­ριο ψήφου για τις επερ­χό­με­νες εκλογές.

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο