Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δ. Κουτσούμπας απ’ την Θεσσαλονίκη: Πανίσχυρο ΚΚΕ στην κάλπη — Αν είμαστε πιο δυνατοί, θα είναι πιο δυνατό το ανάστημα του λαού

Στη Συν­διά­σκε­ψη της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, στην Πολυ­τε­χνι­κή Σχο­λή του ΑΠΘ (αμφι­θέ­α­τρο «Πανα­γιω­τό­που­λος»), μίλη­σε σήμε­ρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, παρου­σία και των υπο­ψή­φιων βου­λευ­τών του Κόμ­μα­τος στην Α’ και Β’ Περι­φέ­ρεια Θεσσαλονίκης.

Παρα­τί­θε­νται απο­σπά­σμα­τα της ομι­λί­ας του:

«Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Από όλη αυτή τη σημα­ντι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα βγαί­νουν πολύ­τι­μα συμπε­ρά­σμα­τα που σχε­τί­ζο­νται με την ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή δια­πά­λη. Δεν το κρύ­βου­με, άλλω­στε είμα­στε περή­φα­νοι γι’ αυτό και το λέμε: επεν­δύ­ου­με στο ότι το ΚΚΕ είναι δύνα­μη αλή­θειας, αγώ­να, ανατροπής. 

Ότι το “πάμε κι όπου βγει” είναι η λογι­κή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Όμως αυτό δοκι­μά­στη­κε και γι’ αυτό τώρα χρειά­ζε­ται “να πάμε αλλιώς”, με το ΚΚΕ. Ότι η απο­χή από τους αγώ­νες και την κάλ­πη σημαί­νει σιω­πή και συγκά­λυ­ψη ευθυ­νών, όπως και η ψήφος σε ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, είναι τελι­κά συνε­νο­χή στα τόσα εγκλή­μα­τα που έγι­ναν, αλλά και στα επό­με­να που προ­δια­γρά­φο­νται, ως απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής που ακολουθούν.

Παρου­σιά­ζε­ται η δυνα­τό­τη­τα για αδρα­νο­ποί­η­ση ή και μετα­το­πί­σεις από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον χώρο του οπορ­του­νι­σμού, ανθρώ­πων, κυρί­ως νεώ­τε­ρων ηλι­κιών. Τα περι­θώ­ρια από­σπα­σης δυνά­με­ων είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρα από αυτά που εκτέ­θη­καν στη σημε­ρι­νή Συν­διά­σκε­ψη, αλλά ακό­μα είναι αδύ­να­μη η προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νη, συγκε­κρι­μέ­νη δου­λειά που κατα­φέρ­νου­με στις Οργα­νώ­σεις μας και ο καθέ­νας και η καθε­μιά ατο­μι­κά. Αυτή τη δυνα­τό­τη­τα από­σπα­σης δυνά­με­ων, τη βλέ­πουν βεβαί­ως και τα αστι­κά επι­τε­λεία. Πλη­θαί­νουν οι προ­σπά­θειες και με στη­μέ­να δημο­σιεύ­μα­τα και ανα­λύ­σεις που δήθεν “ερμη­νεύ­ουν”, στην ουσία επι­διώ­κουν να κατευ­θύ­νουν τη δυσα­ρέ­σκεια και την οργή της νεο­λαί­ας σε ανώ­δυ­νους και αδιέ­ξο­δους τελι­κά δρόμους.

Είτε σπρώ­χνουν την αγα­νά­κτη­ση προς την απο­χή από τις κάλ­πες είτε σπρώ­χνουν στην ονο­μα­ζό­με­νη “αντι­συ­στη­μι­κή” ψήφο, πότε προς την ακρο­δε­ξιά και τους φασί­στες, πότε προς ανώ­δυ­να μικρά κόμ­μα­τα του συστή­μα­τος που καλ­λιερ­γούν τη φήμη του “εναλ­λα­κτι­κού” αρι­στε­ρού και προ­ο­δευ­τι­κού, πότε προς άλλες ομά­δες του εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κού οπορτουνισμού.

Μονα­δι­κός τους στό­χος και σκο­πός, αγω­νία τους είναι η λαϊ­κή νεο­λαι­ί­στι­κη ψήφος, να μην ριζο­σπα­στι­κο­ποι­η­θεί, να μην κατα­στα­λά­ξει στο ΚΚΕ. Τους απα­ντά­με κι από αυτή την Συν­διά­σκε­ψη. Δεν θα τους περάσει!

Η δια­πά­λη είναι απαι­τη­τι­κή και χρειά­ζε­ται καλός εξο­πλι­σμός των δυνά­με­ών μας, σωστοί χει­ρι­σμοί, ώστε να σπά­νε εδραιω­μέ­νες προ­κα­τα­λή­ψεις, ουσια­στι­κή ενα­σχό­λη­ση των κομ­μα­τι­κών στε­λε­χών, να βρί­σκο­νται κοντά συνε­χώς στις Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις Βάσης, πολύ κοντά στις οργα­νώ­σεις της ΚΝΕ και στα μέλη της ΚΝΕ.

Δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι πάρα πολ­λά στε­λέ­χη και μέλη της ΚΝΕ, δίνουν για πρώ­τη φορά μάχη βου­λευ­τι­κών εκλο­γών και απαι­τεί­ται ιδιαί­τε­ρη στή­ρι­ξη. Επι­διώ­κου­με δεκά­δες χιλιά­δες νέοι και νέες, να ψηφί­σουν ΚΚΕ στις εκλο­γές. Είναι κυρί­ως νέοι από 17 χρό­νων έως 35 ετών, ιδιαί­τε­ρα αυτοί και αυτές που ψηφί­ζουν για πρώ­τη φορά.

Για πρώ­τη φορά ψηφί­ζουν αυτοί που γεν­νή­θη­καν από το 2003 έως και το 2006 και είναι πάνω από 400.000 πανελ­λα­δι­κά. Είναι μαθη­τές της Β’ και Γ’ Λυκεί­ου και ΕΠΑΛ. Οι φοι­τη­τές του Α’ και Β’ έτους στα Πανε­πι­στή­μια και τις ΑΕΝ. Η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των σπου­δα­στών σε Δημό­σια και Ιδιω­τι­κά ΙΕΚ, ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ. Ένα μεγά­λο τμή­μα νέων εργα­ζο­μέ­νων που συγκε­ντρώ­νο­νται στον επι­σι­τι­σμό, του­ρι­σμό, ντε­λί­βε­ρι, εμπό­ριο, επι­κοι­νω­νί­ες, καθώς κι ένα μεγά­λο τμή­μα που είναι έξω από την εκπαί­δευ­ση, την κατάρ­τι­ση, τη δου­λειά, περι­πλα­νώ­με­νοι. Μεγά­λο κομ­μά­τι νέων που υπη­ρε­τούν τη θητεί­ας τους, είναι στρα­τευ­μέ­νοι. Επί­σης, ένα μεγά­λο τμή­μα νέων που βρί­σκο­νται στον περί­γυ­ρο των συνοι­κια­κών και κλα­δι­κών οργα­νώ­σε­ων που είναι επί­σης φοι­τη­τές σε μεγά­λα έτη, στο έτος πτυ­χί­ου ή σε μετα­πτυ­χια­κά στο πανεπιστήμιο.

Πολ­λοί από όλους αυτούς δεν έχουν δια­μορ­φω­μέ­νες και απο­κρυ­σταλ­λω­μέ­νες από­ψεις, προ­βλη­μα­τί­ζο­νται, ψάχνουν. Το σύστη­μα προ­σπα­θεί να τους ενσω­μα­τώ­σει, να τους κατευ­θύ­νει ή να παρο­πλι­στούν ή να τους συγκρα­τή­σει από το να ακου­μπή­σουν πιο στα­θε­ρά στο ΚΚΕ. Όμως, μπο­ρούν να ριζο­σπα­στι­κο­ποι­η­θούν, να κερ­δη­θούν στον αγώ­να για την ανα­τρο­πή. Ο εργά­της, η εργά­τρια, ο φτω­χός υπάλ­λη­λος, ο φτω­χός επαγ­γελ­μα­τί­ας και αγρό­της, ακό­μα και αν δεν πήρε μέρος σε απερ­γί­ες και άλλες κινη­το­ποι­ή­σεις, μπο­ρεί και πρέ­πει να ψηφί­σει με κρι­τή­ριο το ταξι­κό, το πολι­τι­κό του ένστικτο.

Όλη η Ευρώ­πη έχει δοκι­μά­σει τα φιλε­λεύ­θε­ρα και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά κόμ­μα­τα, τη συνερ­γα­σία φιλε­λεύ­θε­ρων και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών κομ­μά­των, κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας με μεταλ­λαγ­μέ­να αρι­στε­ρά και κομ­μου­νι­στι­κά κόμματα.

Έχου­με γνω­ρί­σει κεντρο­α­ρι­στε­ρές κυβερ­νή­σεις στη Γαλ­λία και την Ιτα­λία, να παίρ­νουν ενερ­γό ρόλο παλιό­τε­ρα στη διά­λυ­ση της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, συμ­με­τέ­χο­ντας στον πόλε­μο, όπως και σε συνέ­χεια, στους άλλους πολέ­μους στη Συρία, στο Αφγα­νι­στάν, στο Ιράκ, αλλού. 

Όπως τους είδα­με τελευ­ταία, να χει­ρο­κρο­τούν εδώ στην Ελλά­δα και αλλού όλοι μαζί παρέα –δεξιοί κεντρο­α­ρι­στε­ροί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- τον Ζελέν­σκι με τους ναζί του Αζόφ μέσα στα κοινοβούλια.

Μετά τη Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ, που την ψήφι­σαν όλα τα κόμ­μα­τα με μονα­δι­κή εξαί­ρε­ση το ΚΚΕ, άρχι­σε η αρπα­γή των λαϊ­κών κατα­κτή­σε­ων σε όλη την Ευρώ­πη. Βρή­καν την ευκαι­ρία τότε να περά­σουν μια συν­θή­κη χωρίς την απαι­τού­με­νη λαϊ­κή αντί­στα­ση, καθώς το εργα­τι­κό κίνη­μα βρέ­θη­κε σε υπο­χώ­ρη­ση, ενώ προ­χω­ρού­σε η καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση στις σοσια­λι­στι­κές χώρες.

Σ’ αυτό το έδα­φος, βγή­καν στην επι­φά­νεια τα κόμ­μα­τα νοσταλ­γοί του Χίτλερ, του φασι­σμού, με πρό­σχη­μα το υπαρ­κτό μετα­να­στευ­τι­κό πρό­βλη­μα που δημιούρ­γη­σε η ΕΕ και η Ελλά­δα ως χώρα που στή­ρι­ξε τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και τη ληστεία των λαών. Η ΕΕ έχει παί­ξει το δικό της ρόλο στην εμφά­νι­ση τέτοιων κομ­μά­των, καθώς απο­τε­λεί σήμε­ρα επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία της η ανι­στό­ρη­τη ταύ­τι­ση φασι­σμού και κομμουνισμού.

Τελευ­ταία, αρκε­τά ΜΜΕ, τόσο φιλι­κά προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε και ξανα­λέ­νε για το ενδε­χό­με­νο ενί­σχυ­σης ακρο­δε­ξιών, φασι­στι­κών ομά­δων, φτά­νο­ντας σε σημείο που ανα­ρω­τιέ­ται κανείς αν τελι­κά πρό­κει­ται για προει­δο­ποί­η­ση ή για επιδίωξη.Έχουν μάλι­στα το θρά­σος να τους κατα­τάσ­σουν και στις αντι­συ­στη­μι­κές δυνά­μεις, όταν έχει απο­δει­χθεί τόσο ιστο­ρι­κά όσο και στο πολύ πρό­σφα­το παρελ­θόν, ότι πρό­κει­ται για τα καλύ­τε­ρα μαντρό­σκυ­λα του συστή­μα­τος, που δε διστά­ζουν τα δια­πρά­ξουν τα πιο απο­τρό­παια εγκλή­μα­τα προ­κει­μέ­νου να το υπηρετήσουν.

Υπάρ­χει μεγα­λύ­τε­ρη από­δει­ξη για τις σχέ­σεις αυτών των ομά­δων με τμή­μα­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, από την προ­σπά­θεια του κατα­δι­κα­σμέ­νου ναζί Κασι­διά­ρη να βάλει “μπρο­στι­νό” του έναν πρώ­ην αντιει­σαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου για να κατα­φέ­ρει το κόμ­μα του να κατέ­βει στις εκλο­γές, όπως ανα­φέ­ρουν τα σχε­τι­κά δημοσιεύματα;

Αξιο­ποιούν και άλλα ακρο­δε­ξιά σχή­μα­τα, όπως είναι εδώ στη Βόρεια Ελλά­δα ιδιαί­τε­ρα, το κόμ­μα του Βελό­που­λου, ο οποί­ος, αφού διέ­πρε­ψε ως στέ­λε­χος του ΛΑΟΣ του Καρα­τζα­φέ­ρη, στή­ρι­ξε ως βου­λευ­τής και είχε ευθύ­νες γι αυτό, τη συγκυ­βέρ­νη­ση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ — ΛΑΟΣ και στη συνέ­χεια ήταν στέ­λε­χος της ΝΔ στη­ρί­ζο­ντας την κυβέρ­νη­ση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με Σαμα­ρά – Βενι­ζέ­λο, συμ­φω­νώ­ντας σε όλη την πορεία απε­λευ­θέ­ρω­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης για παρά­δειγ­μα των σιδηροδρόμων.

Σήμε­ρα ρίχνει τις ευθύ­νες για το έγκλη­μα των Τεμπών μόνο σε κάποιους μεμο­νω­μέ­νους, “ανί­κα­νους” πολι­τι­κούς και στε­λέ­χη του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού συγκα­λύ­πτο­ντας έτσι τις μεγά­λες ευθύ­νες των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων και των κομ­μά­των τους. Πρω­το­στα­τεί στη λάσπη απέ­να­ντι στις λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και καλεί σε έντα­ση της κατα­στο­λής απέ­να­ντι στον εχθρό λαό”.

Με λαϊ­κι­σμούς και λόγια του αέρα όλοι αυτοί συσκο­τί­ζουν την αλή­θεια. Όλοι αυτοί λοι­πόν, δε φοβί­ζουν το σύστη­μα ούτε και θα μπο­ρού­σαν να το φοβί­σουν, αφού είναι αυτές οι ίδιες δυνά­μεις του συστή­μα­τος άλλω­στε που τους προ­μο­τά­ρουν. Αυτό που πραγ­μα­τι­κά φοβού­νται, είναι η προ­ο­πτι­κή, το χει­ρο­πια­στό πια ενδε­χό­με­νο, ο θυμός και η αγα­νά­κτη­ση του λαού και της νεο­λαί­ας να μετου­σιω­θεί, με μαζι­κούς όρους, σε συνει­δη­τή στά­ση αμφι­σβή­τη­σης της πολι­τι­κής και των επι­λο­γών τους.Να γίνει η οργή, δύνα­μη ανα­τρο­πής. Να εκφρα­στεί και στις εκλο­γές με εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεα­νι­κές αντι­συ­στη­μι­κές, αγω­νι­στι­κές ψήφους στο ΚΚΕ.

Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όλους όσοι τα συμ­φέ­ρο­ντά τους είναι ασυμ­βί­βα­στα με τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων. Να δοκι­μά­σουν να ξανα­βρούν την ελπί­δα, κάνο­ντας πανί­σχυ­ρο το ΚΚΕ στην κάλ­πη. Για­τί δυνα­τό ΚΚΕ, δυνα­τός ο ίδιος ο λαός. Το ΚΚΕ μόνο του, πριν ακό­μα φανούν τα σύν­νε­φα στον ορί­ζο­ντα, προ­έ­βλε­πε, προειδοποίησε.

Θυμη­θεί­τε τι έχου­με προ­βλέ­ψει για την πορεία της ΕΕ, για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα στο Αιγαίο, για τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και την απε­λευ­θέ­ρω­ση των αγο­ρών, για τις αλλα­γές των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, την άρση της μονι­μό­τη­τας των δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων, για τις κοι­νο­τι­κές επι­δο­τή­σεις, για τα διά­φο­ρα κοι­νο­τι­κά πακέ­τα με απο­δέ­κτη την πλουτοκρατία.

Προει­δο­ποιού­σα­με εδώ και 15 χρό­νια, ότι στα προ­γράμ­μα­τα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ανα­φέ­ρο­νταν αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές, που κατο­πι­νά ήταν γραμ­μέ­νες στα Μνη­μό­νια. Αυτά στη συνέ­χεια, παίρ­νο­ντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ενστερ­νί­στη­κε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και όλοι μαζί κρα­τά­νε τα μνη­μο­νια­κά μέτρα μετά το τέλος των μνη­μο­νί­ων, και παίρ­νουν και άλλα τόσα αντερ­γα­τι­κά, αντι­λαϊ­κά μέτρα, ενώ ετοι­μά­ζο­νται και για και­νούρ­για μετά τις εκλο­γές, όλοι τους. Δεν έχουν στα­μα­τη­μό. Πρέ­πει να τους βάλει κάποιος ένα φρένο.

Αλγει­νή εντύ­πω­ση προ­κά­λε­σε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που την εξέ­φρα­σε κορυ­φαί­ος βου­λευ­τής του, πρώ­ην υπουρ­γός, ότι θα κάνουν μια νέα συμ­φω­νία των Πρε­σπών για το Αιγαίο αυτή τη φορά, επι­βε­βαιώ­νο­ντας και έτσι την προ­σή­λω­ση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρω­α­τλα­ντι­κές διευ­θε­τή­σεις στα πλαί­σια ευρύ­τε­ρων ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών για την περιο­χή, που εγκυ­μο­νούν μεγά­λους κιν­δύ­νους για τους λαούς, ενώ ανα­πα­ρή­γα­γε τα περί προ­σφυ­γής στο δικα­στή­ριο της Χάγης, μιμού­με­νος τη ΝΔ.

Κάθε μέρα, ο εργα­ζό­με­νος λαός, ο άνερ­γος, ο συντα­ξιού­χος ακού­ει από τα κόμ­μα­τα του κατε­στη­μέ­νου, ότι αυτές οι εκλο­γές είναι κρί­σι­μες για την στα­θε­ρό­τη­τα και την ασφά­λεια. Από την ΝΔ για να υπερ­ψη­φι­στεί αυτή να ξανα­κυ­βερ­νή­σει μόνη ή με συνερ­γα­σία για να συνε­χί­σει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που δεν πρό­λα­βε να ολοκληρώσει.

Και από το ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει στα­θε­ρό­τη­τα κι αυτός για να κυβερ­νή­σει με μια κυβέρ­νη­ση προ­ο­δευ­τι­κή. Μια προ­ο­δευ­τι­κή κυβέρ­νη­ση – μού­φα, για­τί κάθε άλλο παρά πρό­ο­δο απο­πνέ­ουν τα προ­γράμ­μα­τα του ΣΥΡΙΖΑ και όσων προ­α­λεί­φο­νται να συγκυ­βερ­νή­σουν ως εταί­ροι μαζί του από το ΠΑΣΟΚ ή άλλους. Άλλω­στε η ίδια η εκπρό­σω­πος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλω­σε με τον πιο επί­ση­μο τρό­πο ότι “στα μεγά­λα δεν έχου­με δια­φο­ρές με τη ΝΔ”. Αλλά αυτά τα μεγά­λα είναι που καθο­ρί­ζουν τις τύχες του ελλη­νι­κού λαού και της χώρας και όχι βέβαια τα μικρά και ασήμαντα.

Οι κρί­σι­μες μάχες δεν έχουν δοθεί ακό­μα από το λαό, είναι μπρο­στά μας. Και η εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση δεν πρέ­πει να περά­σει έτσι, να μην είναι μια χαμέ­νη μάχη. Θα μετρη­θεί η ετοι­μό­τη­τα του ελλη­νι­κού λαού να ασκή­σει πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή πίε­ση, να διεκ­δι­κή­σει, να αντε­πι­τε­θεί την άλλη κιό­λας μέρα, τους επό­με­νους μήνες.

Η μισή αλή­θεια απο­τε­λεί πελώ­ριο ψέμα. Γι’ αυτό τα Κόμ­μα­τα πρέ­πει να λένε ολό­κλη­ρη την αλήθεια.

Η επό­με­νη βου­λή, κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα, θα έχει εκπλή­ξεις. Όπως είχε και στο παρελ­θόν. Δεν αφή­σα­με όμως τις εκπλή­ξεις να μας απο­προ­σα­να­το­λί­σουν. Είδα­με μετα­γρα­φές βου­λευ­τών από το ένα κόμ­μα στο άλλο, οι οποί­ες από ότι φαί­νε­ται θα συνε­χι­στούν. Είδα­με να εμφα­νί­ζο­νται νέα κόμ­μα­τα, τα οποία απο­δεί­χτη­καν ότι ήταν μιας χρή­σης. Παλιό­τε­ρα, ΛΑΟΣ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΛ, άλλα μικρό­τε­ρα, έπαι­ξαν για τα καλά το παι­χνί­δι της ανα­μόρ­φω­σης του σάπιου πολι­τι­κού συστή­μα­τος, συμ­με­τεί­χαν σε κυβερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα, έγι­ναν πλυ­ντή­ριο των αμαρ­τιών του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος και εξαφανίστηκαν.

Η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν προ­ο­δευ­τι­κή κυβέρ­νη­ση συνερ­γα­σί­ας είναι μια μεγά­λη μπλό­φα, μια προ­ε­κλο­γι­κή πρό­τα­ση, μόνο και μόνο για να οδη­γή­σει, όπως πιστεύ­ουν οι κατα­σκευα­στές της, κυρί­ως σε υπο­κλο­πή των ελπί­δων του ελλη­νι­κού λαού, και ίσως και κάποιων ψήφων.

Άλλω­στε την ώρα που απευ­θύ­νουν τέτοιες προ­σκλή­σεις δήθεν φιλί­ας, βάζουν τους εκπρο­σώ­πους τους να δηλώ­νουν στα κανά­λια ότι “με το ΚΚΕ τα προ­γράμ­μα­τά μας δεν είναι συνθέσιμα”!

Άλλος είναι όμως ο στό­χος τους. Η υπο­κλο­πή ψήφων, για να είναι αδύ­να­το το ΚΚΕ, δηλα­δή αδύ­να­τος ο ελλη­νι­κός λαός. Επι­διώ­κουν, θέλουν έτσι, να ανα­κο­πεί το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, για να έχουν οι κυβερ­νή­σεις, όποιου χρώ­μα­τος και σύν­θε­σης λυμέ­να τα χέρια τους για να περ­νά­νε τα αντι­λαϊ­κά τους μέτρα, υπό τη σκέ­πη των Βρυ­ξελ­λών, της Ουά­σιγ­κτον, να κάνουν και τις όποιες συμ­φω­νί­ες και κωλο­τού­μπες χρειά­ζο­νται, μέσα στην Ελλά­δα πρω­τί­στως, για να κοροϊ­δέ­ψουν τον λαό.

Έχου­με πει εδώ και πολ­λά χρό­νια, πάνω από μια δεκα­ε­τία, ότι αυτό το παι­χνί­δι του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, της συνε­χούς δια­χεί­ρι­σης της βαρ­βα­ρό­τη­τας του καπι­τα­λι­σμού, δεν πρό­κει­ται να το παί­ξου­με, για­τί δεν θέλου­με να σκο­τώ­σου­με τις ελπί­δες του λαού.

Επει­δή οι άλλοι, έχουν χάσει την εμπι­στο­σύ­νη τους προς το λαό, εμείς απα­ντά­με ότι δεν πρό­κει­ται να τη χάσου­με ποτέ αυτή την εμπι­στο­σύ­νη, για­τί όπως απο­δει­κνύ­ε­ται καθη­με­ρι­νά, μόνον ο λαός σώζει το λαό και κανέ­νας άλλος από όλους αυτούς. Ο εργα­ζό­με­νος λαός θα ξεση­κω­θεί, θα βγει μπρο­στά και στις πρώ­τες γραμ­μές θα είναι και αυτοί που σήμε­ρα ακό­μα ίσως διστά­ζουν ή και φοβούνται.

Στο ΚΚΕ είμα­στε ρεα­λι­στές αγω­νι­στές. Δε ζητά­με ή όλα ή τίπο­τε, όπως κάποιοι ισχυ­ρί­ζο­νται. Ούτε ότι θέλου­με να μένου­με “άσπι­λοι κι αμό­λυ­ντοι” κρα­τώ­ντας την πολι­τι­κή “παρ­θε­νιά” μας, όπως έλε­γε ένας συν­δι­κα­λι­στής του ΣΥΡΙΖΑ, προ­ερ­χό­με­νος όπως κατα­λά­βα­τε, εκ του βαθέ­ως ΠΑΣΟΚ –βεβαί­ως, βεβαί­ως — στην Καβάλα.

Και δεν ισχύ­ει αυτό, πολύ απλά για­τί δεν πρό­κει­ται να κάτσου­με με σταυ­ρω­μέ­να τα χέρια στις 22 του Μάη, όποια κυβέρ­νη­ση και αν σχη­μα­τι­σθεί. Δε θα είμα­στε απλοί θεα­τές και παρα­τη­ρη­τές, περι­μέ­νο­ντας να απο­γοη­τευ­θεί ο λαός και να βγά­λει διδάγ­μα­τα για πολ­λο­στή φορά από το πικρό μάθημα. 

Εμείς θα είμα­στε μέσα στη μονα­δι­κή πλειο­ψη­φία που θα υπάρ­χει, στη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία. Και θα κάνου­με ό,τι περ­νά­ει από το χέρι μας να μη χάσει και άλλα ο λαός, να μη τα χάσει όλα. Να διεκ­δι­κή­σει έστω και κάτι να κερ­δί­σει για να οργα­νώ­σει με εμπι­στο­σύ­νη την αντε­πί­θε­σή του.

Δια­θέ­του­με επε­ξερ­γα­σμέ­να αιτή­μα­τα και άμε­σους στό­χους για σήμε­ρα, εδώ και τώρα. Για την ανερ­γία και τις προ­σλή­ψεις, τα δημό­σια κοι­νω­νι­κά έργα, για τη διά­σω­ση των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων από την πλή­ρη χρε­ο­κο­πία, για την αλλα­γή του νόμου για τη συντα­ξιο­δό­τη­ση, για τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά, για τους πλει­στη­ρια­σμούς πρώ­της κατοι­κί­ας, για το πώς θα φύγου­με από την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια και ακρί­βεια, για το πώς θα ανα­κου­φι­στούν εργά­τες του ιδιω­τι­κού και δημό­σιου τομέα, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι έμπο­ροι, φτω­χοί αγρό­τες από τη βαριά φορο­λο­γία και τα χρέη, για τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, για τη Δημό­σια Υγεία, την πρό­λη­ψη, την Πρό­νοια, για το φάρ­μα­κο, για το συνο­λι­κό μεγά­λο πρό­βλη­μα της Υγεί­ας και της Παι­δεί­ας, για τους μαθη­τές, φοι­τη­τές και σπου­δα­στές, για την επαγ­γελ­μα­τι­κή κατάρ­τι­ση, για πολ­λά άλλα ακό­μα, για τα πάντα. 

Απο­κα­λύ­πτου­με τους αντι­λαϊ­κούς νόμους που περ­νά­νε, όπως πρό­σφα­τα για το νερό, για να μην πει ο λαός το νερό νερά­κι. Δεν είναι τυχαίο το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο συναυ­λία που έγι­νε πριν μια εβδο­μά­δα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Κι από πάνω η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να κοροϊ­δέ­ψει λέγο­ντας ότι “κίν­δυ­νος εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του νερού δεν υπάρ­χει”. Γελά­ει βέβαια ο κάθε πικραμένος.

Αφού λοι­πόν, το νερό δεν κιν­δυ­νεύ­ει να γίνει εμπό­ρευ­μα, τότε πώς εξη­γού­νται οι δεκά­δες εται­ρί­ες εμφιά­λω­σης και εμπο­ρί­ας νερού που λένε ότι θα έχουν τζί­ρο 800 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ μέσα στο 2023; Πώς εξη­γεί­ται, αλή­θεια, ότι ο καθέ­νας από εμάς θα ξοδέ­ψει φέτος, σχε­δόν 80 ευρώ για εμφια­λω­μέ­νο νερό, κατα­να­λώ­νο­ντας περί­που 150 λίτρα εκτός δικτύ­ου; Κι αφού δεν είναι είδος προς εμπο­ρία, τότε πώς εξη­γεί­ται η τιμο­λό­γη­σή του από τις εται­ρί­ες-παρό­χους με την οδη­γία σφα­γείο της ΕΕ; Πώς δικαιο­λο­γού­νται τα κάθε είδους χαρά­τσια που κάνουν το λογα­ρια­σμό βαρύ κι ασήκωτο;

Το νερό, όλοι ξέρου­με, ότι κυλά­ει εδώ και χρό­νια στο αυλά­κι της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, με ευθύ­νη όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων. Αν κάτι επι­βε­βαιώ­νε­ται και γι’ αυτό το ζήτη­μα, μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση της ενέρ­γειας, των σιδη­ρο­δρό­μων και βάλε με την εγκλη­μα­τι­κή τους πολι­τι­κή, είναι ότι πρέ­πει να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για νερό – κοι­νω­νι­κό αγα­θό, σε σύγκρου­ση με την πολι­τι­κή της ΕΕ και όλων των κομ­μά­των της που το αντι­με­τω­πί­ζουν ως εμπόρευμα.

Πολ­λά από όλα τα παρα­πά­νω και άλλα, τα έχου­με επε­ξερ­γα­σθεί και ως προ­τά­σεις νόμου, τα θέτου­με βεβαί­ως και στη βου­λή, αλλά πρώ­τα απ’ όλα στους αγώ­νες, στο κίνημα. 

Γι’ αυτό και ζητά­με δύνα­μη, μεγά­λη δύνα­μη για να γίνουν οι αγώ­νες πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί, οι αγώ­νες δεν είναι για μας αυτο­σκο­πός, δεν ήταν ποτέ αυτο­σκο­πός. Γι’ αυτό μπο­ρού­με να συνα­ντη­θού­με και στην κάλ­πη με εργα­ζό­με­νους που έχουν ταξι­κή συνεί­δη­ση, με αγω­νι­στές χωρίς να απαι­τού­με να υιο­θε­τούν όλες τις θέσεις μας. 

Λίγες μέρες πριν τις εκλο­γές και όλα τα άλλα κόμ­μα­τα, που μάλι­στα διεκ­δι­κούν εντο­λή για κυβερ­νή­σεις μονο­κομ­μα­τι­κές ή συνερ­γα­σί­ας, έχουν κατα­πιεί τη γλώσ­σα τους σε μεί­ζο­να ζητή­μα­τα που τρέ­χουν όλο και πιο γρή­γο­ρα και θα τρέ­ξουν αμέ­σως μετά τις εκλογές.

Με ένα ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο που μαί­νε­ται στη γει­το­νιά μας ανά­με­σα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας. Με την δια­πά­λη στην περιο­χή μας, ιδιαί­τε­ρα μετά και τις τελευ­ταί­ες απο­φά­σεις του ΝΑΤΟ — Βαλ­κά­νια, Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, Μέση Ανα­το­λή, Βόρεια Αφρι­κή – να παίρ­νει επι­κίν­δυ­νες δια­στά­σεις, σε μια περιο­χή που δια­θέ­τει ενερ­γεια­κό πλού­το κι απο­τε­λεί “πέρα­σμα” των πρώ­των υλών από την Κεντρι­κή Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανα­το­λή, τόσο προς τη Δύση, όσο και προς τις γορ­γά ανερ­χό­με­νες δυνά­μεις της Ασί­ας (Κίνα, Ινδία κ.ά.), ιδιαί­τε­ρα την Κίνα που απει­λεί την πρω­το­κα­θε­δρία των ΗΠΑ στην παγκό­σμια σκακιέρα.

Προ­χθές το ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ απά­ντη­σε με διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ εντάσ­σο­ντας ως 31ο μέλος του τη Φιλαν­δία και το ρωσο­α­σια­τι­κό μπλοκ αντα­πά­ντη­σε δια­θέ­το­ντας πυρη­νι­κά όπλα στη Λευ­κο­ρω­σία. Ισχυ­ρό­τα­τα μονο­πώ­λια, ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις και ανερ­χό­με­νες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις πλέ­κο­νται σ’ ένα “κου­βά­ρι” αντι­θέ­σε­ων και διαπάλης.

Εμείς στα­θε­ρά απαι­τού­με: Να απε­μπλα­κεί η Ελλά­δα από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας και στις γύρω χώρες. Να μην τηρεί­ται πλέ­ον άλλο καμιά “συμ­βα­τι­κή υπο­χρέ­ω­ση” από αυτές που άμε­σα ή έμμε­σα εμπλέ­κει τη χώρα. Να μη χρη­σι­μο­ποιού­νται οι βάσεις θανά­του που έχουν γεμί­σει οι Αμε­ρι­κά­νοι όλη την Ελλά­δα με την υπο­γρα­φή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Να κλεί­σουν όλες τώρα. Να επι­στρέ­ψουν όλα τα ελλη­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα που βρί­σκο­νται εκτός συνό­ρων. Αυτό πιστεύ­ει η πλειο­ψη­φία της στρα­τευ­μέ­νης νεο­λαί­ας μας, αλλά και πάρα πολ­λοί από τα μόνι­μα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων που έχουν δώσει όρκο να “φυλάτ­τουν” Θερ­μο­πύ­λες και όχι να υπη­ρε­τούν συμ­φέ­ρο­ντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σύντρο­φοι και συντρόφισσες,

Εμείς, είμα­στε αγω­νι­στές, μαχη­τές, ορα­μα­τι­στές, αλλά δια­θέ­του­με ταυ­τό­χρο­να και πολύ συγκε­κρι­μέ­νο ρεα­λι­σμό. Το ΚΚΕ δια­θέ­τει ρεα­λι­σμό, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο σημε­ρι­νός συσχε­τι­σμός δυνά­με­ων μέσα στην Ελλάδα.

Θα χρεια­στεί σκλη­ρή προ­σπά­θεια για να ανα­κα­λύ­ψει ο λαός τη δύνα­μή του, για να περά­σει στην αντε­πί­θε­ση ως τη ριζι­κή ανα­τρο­πή που εμείς της δίνου­με όνο­μα και περιε­χό­με­νο: εργα­τι­κή λαϊ­κή εξου­σία, κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση του πλού­του, απο­δέ­σμευ­ση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μονο­με­ρής δια­γρα­φή του χρέ­ους, εργα­τι­κός λαϊ­κός έλεγ­χος από τα κάτω προς τα επάνω.

Το ΚΚΕ είναι έτοι­μο να δώσει το παρόν σε μια τέτοια γνή­σια λαϊ­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση- εξου­σία, με το λαό κυρίαρχο.

Απά­ντη­ση στα σημε­ρι­νά προ­βλή­μα­τα δεν μπο­ρεί να δώσει για παρά­δειγ­μα, η θέση που προ­βά­λουν, ως ξινι­σμέ­νη σού­πα διά­φο­ρες δυνά­μεις σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές, οπορ­του­νι­στι­κές και βάλε, με συν­θή­μα­τα για “επα­να­κρα­τι­κο­ποί­η­ση των πάντων”, χωρίς να αλλά­ξει τίπο­τε άλλο στην οικο­νο­μία και εξουσία.

Τους λέμε απλά να σκε­φτούν, ότι ο Μακρόν, για παρά­δειγ­μα, δεν ανοί­γει κανέ­να δρό­μο “αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής ανα­τρο­πής”, όταν πρό­σφα­τα επα­να­κρα­τι­κο­ποί­η­σε την ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια EDF μόνο και μόνο για να παρέμ­βει στον αντα­γω­νι­σμό, φορ­τώ­νο­ντας μάλι­στα στο γαλ­λι­κό λαό ζημιές 17 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ. Ούτε δημιούρ­γη­σε κανέ­ναν “αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό κόμ­βο” η γερ­μα­νι­κή κρα­τι­κή ενερ­γεια­κή εται­ρία Uniper ή η διά­σω­ση της GazpromGermania από το γερ­μα­νι­κό κράτος.

Όπως και δεν έγι­νε και αντι­κα­πι­τα­λι­στής ή κρα­τι­στής ο Μητσο­τά­κης –μην τρε­λα­θού­με- επει­δή άλλα­ξε άπο­ψη για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του λιμα­νιού της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, όταν –βεβαί­ως, βεβαί­ως- οι Αμε­ρι­κά­νοι και το ΝΑΤΟ του υπέ­δει­ξαν ότι προ­τι­μούν το ελλη­νι­κό κρά­τος και την κυβέρ­νη­σή του να έχουν απέ­να­ντί τους και να συν­δια­λέ­γο­νται και όχι, πιθα­νόν, μια άλλη αντα­γω­νι­στι­κή εται­ρία, ίσως και κάποιας άλλης χώρας- αντα­γω­νι­στή τους.

Η πρό­τα­ση του ΚΚΕ μιλά για ένα κρά­τος ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό από το σημε­ρι­νό εχθρι­κό για το λαό κρά­τος. Μιλά για κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία για τους πραγ­μα­τι­κούς παρα­γω­γούς του πλού­του να έχουν την εξου­σία και θα προ­χω­ρούν αλλα­γές εκ βάθρων. Ξέρου­με φυσι­κά, ότι μια τέτοια εξέ­λι­ξη που συμ­φέ­ρει τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία του λαού δεν θα προ­κύ­ψει σε μια μέρα, ούτε σε μια νύχτα. Ούτε έχου­με αυτα­πά­τες ότι θα προ­κύ­ψει από αυτές τις εκλο­γές της 21ης Μάη.

Γι’ αυτό είναι περισ­σό­τε­ρο από επεί­γον να δου­λέ­ψου­με πιο δρα­στή­ρια, για να δυνα­μώ­σει η μονα­δι­κή συμ­μα­χία που μπο­ρεί να εμπο­δί­ζει τα χει­ρό­τε­ρα, να κατα­κτά, και τελι­κά να νικήσει.

Να το πού­με ακό­μα μια φορά. Η δική μας πρό­τα­ση συμ­μα­χιών δεν ξεκι­νά­ει ανά­πο­δα, από τις κορυ­φές. Η από τα πάνω συμ­μα­χία είναι ευά­λω­τη, εάν δεν δοθεί βάρος και προ­τε­ραιό­τη­τα στο πιο βασι­κό: Τη συμ­μα­χία των κοι­νω­νι­κών δυνά­με­ων που έχουν συμ­φέ­ρον να ανα­με­τρη­θούν με τα μονο­πώ­λια, τις επι­λο­γές των ιμπεριαλιστών.

Η συμ­μα­χία αυτή ένα όνο­μα έχει: Συμ­μα­χία της εργα­τι­κής τάξης με τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους της πόλης και της υπαίθρου.

 

Η κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία είναι που πρέ­πει να γίνει υπό­θε­ση του ίδιου του λαού. Όμως, χωρίς πανί­σχυ­ρο ΚΚΕ, αυτή η συμ­μα­χία δεν θα μπο­ρέ­σει να απο­κτή­σει μαζι­κό­τη­τα, απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, συνέ­χεια με προ­ο­πτι­κή, να κατα­κτή­σει αντι­μο­νο­πω­λια­κό αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό. Είναι όρος ανα­γκαί­ος για να μπουν σοβα­ρά εμπό­δια στη σαρω­τι­κή επέ­λα­ση του κεφα­λαί­ου και των κομ­μά­των του, να πολε­μη­θεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά και νικη­φό­ρα για το λαό η πολι­τι­κή τους.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αγω­νι­στεί για τα άμε­σα προ­βλή­μα­τά του, να συγκε­ντρω­θούν δυνά­μεις που στη­ρί­ζο­νται και στη δική τους πεί­ρα, ώστε να διεκ­δι­κή­σουν να γίνουν λαϊ­κή περιου­σία τα συγκε­ντρω­μέ­να μέσα παρα­γω­γής στους κλά­δους της μετα­ποί­η­σης και γενι­κό­τε­ρα της βιο­μη­χα­νί­ας και του συγκε­ντρω­μέ­νου εμπορίου.

Να δημιουρ­γη­θούν ενιαί­οι απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κοί φορείς στους κλά­δους στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, όπως της ενέρ­γειας, των τηλε­πι­κοι­νω­νιών, των κατα­σκευών, των μετα­φο­ρών, της εξό­ρυ­ξης. Να κοι­νω­νι­κο­ποι­η­θούν η γη, οι μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, να δημιουρ­γη­θούν νέου τύπου παρα­γω­γι­κοί συνε­ται­ρι­σμοί. Η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση θα απε­λευ­θε­ρώ­σει μεγά­λες ανα­ξιο­ποί­η­τες ανα­πτυ­ξια­κές παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες που έχει σήμε­ρα η Ελλάδα.

Μόνο μια τέτοια οικο­νο­μία μπο­ρεί να εξα­λεί­ψει ορι­στι­κά την αναρ­χία της παρα­γω­γής, τη ζού­γκλα του αντα­γω­νι­σμού των μονο­πω­λια­κών ομί­λων για το μεγα­λύ­τε­ρο δυνα­τό κέρ­δος. Μπο­ρεί να αξιο­ποι­ή­σει και να κατα­νεί­μει σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση το σύνο­λο του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού της χώρας, εξα­λεί­φο­ντας την ανεργία.

Πλού­το και ανα­πτυ­ξια­κές δυνα­τό­τη­τες δια­θέ­τει η Ελλά­δα, μόνο που είναι μακριά από το λαό, μακριά από το λαό που παρά­γει αυτόν τον πλού­το. Και όλη η Μακε­δο­νία έχει τέτοιο πλούτο.

Η Ελλά­δα δια­θέ­τει πολύ­τι­μο ορυ­κτό πλού­το, εγχώ­ριες ενερ­γεια­κές πηγές, δια­θέ­τει τσι­μέ­ντο και άλλα δομι­κά υλι­κά για κατα­σκευ­ές. Δια­θέ­τει σημα­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες κάλυ­ψης των εγχώ­ριων δια­τρο­φι­κών ανα­γκών. Δια­θέ­τει και μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει σημα­ντι­κή βάση παρα­γω­γής κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας, ένδυ­σης — υπό­δη­σης, καθώς και σχε­τι­κή τεχνογνωσία.

Σημα­ντι­κή υπο­δο­μή υπάρ­χει επί­σης σήμε­ρα στη βιο­μη­χα­νία μετάλ­λου. Είναι μεγά­λη δύνα­μη στη ναυ­τι­λία, υπάρ­χει σημα­ντι­κή υπο­δο­μή τεχνο­γνω­σί­ας στον κλά­δο της κατα­σκευ­ής και επι­σκευ­ής πλοί­ων — εμπο­ρι­κών, του­ρι­στι­κών και πολεμικών.

Σ’ αυτή τη βάση είναι ρεα­λι­στι­κό όλοι οι εργα­ζό­με­νοι να έχουν δικαί­ω­μα σε ισό­τι­μες δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες δημό­σιας Υγεί­ας, Παι­δεί­ας, ανα­ψυ­χής, προ­στα­σί­ας των παι­διών και των υπε­ρη­λί­κων. Το οικο­γε­νεια­κό νοι­κο­κυ­ριό μπο­ρεί να στη­ρί­ζε­ται από κρα­τι­κές κοι­νω­νι­κές υπο­δο­μές (π.χ. εστια­τό­ρια, καθα­ρι­στή­ρια στους μεγά­λους εργα­σια­κούς χώρους).

Στα εκλεγ­μέ­να όργα­να της λαϊ­κής εξου­σί­ας κι εδώ είναι η μεγά­λη μας δια­φο­ρά απ’ όλα τ’ άλλα κόμ­μα­τα, θα μετέ­χουν εκπρό­σω­ποι των εργα­ζο­μέ­νων στις κοι­νω­νι­κές παρα­γω­γι­κές μονά­δες και θα δια­σφα­λί­ζε­ται η αντι­προ­σώ­πευ­ση των συνε­ται­ρι­σμέ­νων αγρο­τών εμπο­ρευ­μα­το­πα­ρα­γω­γών, των φοι­τη­τών, των συντα­ξιού­χων κλπ.

Ακό­μη και στα ανώ­τα­τα όργα­να εξου­σί­ας – δια­κυ­βέρ­νη­σης για το σύνο­λο της χώρας, το λαϊ­κό κοι­νο­βού­λιο που εμείς υπο­στη­ρί­ζου­με, οι εκλεγ­μέ­νοι αντι­πρό­σω­ποι βου­λευ­τές, δε θα είναι μόνι­μοι, αλλά ανα­κλη­τοί, και όλοι αυτοί που θα ψηφί­ζουν θα είναι ιδιο­κτή­τες του πλού­του τους και όχι χει­ρα­γω­γη­μέ­νοι, εκμε­ταλ­λευό­με­νοι, καταπιεζόμενοι.

Είμα­στε βέβαιοι πως και αυτοί που δια­φω­νούν μαζί μας, δεν αμφι­σβη­τούν ότι είμα­στε ένα έμπει­ρο κόμ­μα. Το ΚΚΕ ξέρει να μάχε­ται κάτω από οποιεσ­δή­πο­τε συν­θή­κες. Έχου­με ένα μεγά­λο πλε­ο­νέ­κτη­μα. Ανα­γνω­ρί­ζου­με ελλεί­ψεις και αδυ­να­μί­ες, μπο­ρού­με και πρέ­πει να γίνου­με καλύ­τε­ροι και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ροι. Μαθαί­νου­με και από τις επι­τυ­χί­ες, από τα θετι­κά μας και από τα λάθη μας και τις ήττες μας.

Έχου­με και δια­τη­ρού­με και θα το δια­τη­ρή­σου­με ένα ανα­ντι­κα­τά­στα­το πλε­ο­νέ­κτη­μα, πολύ­τι­μο σε κάθε φάση και ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες όπου η πίε­ση μεγα­λώ­νει και είναι πολυ­μέ­τω­πη. Δεν μπο­ρούν να μας βάλουν στο χέρι, δεν μπο­ρούν να μας εξα­γο­ρά­σουν, να μας ξεγε­λά­σουν, να μας φοβί­σουν. Αυτό το ΚΚΕ ισχυ­ρό, δυνα­τό έχει ανά­γκη σήμε­ρα ο λαός, το χρειά­ζε­ται η Ελλάδα.

Σε τι συνί­στα­ται η μεγά­λη συνει­σφο­ρά μας; Όχι για­τί γενι­κά είμα­στε αγω­νι­στές, μαχη­τές και μαχή­τριες. Όχι γι’ αυτό. Ούτε ζητά­με κανέ­να αντάλ­λαγ­μα γι’ αυτό. Ό,τι κάνου­με, το κάνου­με με πλή­ρη συνεί­δη­ση και ευθύ­νη. Έτσι μάθα­με από τους παπ­πού­δες και τις για­γιά­δες μας, από τους πατε­ρά­δες και τις μανά­δες μας. Έτσι μαθαί­νουν και τα παι­διά μας και τα εγγό­νια μας από εμάς.

Αυτό που θέλου­με, αυτό που μπο­ρού­με, το ανα­ντι­κα­τά­στα­το να δώσου­με, είναι ότι είμα­στε σε θέση να ωθή­σου­με στη λαϊ­κή αφύ­πνι­ση, στην λαϊ­κή οργά­νω­ση, στην ανά­πτυ­ξη της μαζι­κής λαϊ­κής αγω­νι­στι­κής πρω­το­βου­λί­ας με κάθε πρό­σφο­ρο τρό­πο. Εκεί κρι­νό­μα­στε, εκεί πρέ­πει να κρι­νό­μα­στε και όχι μόνο στο πώς εμείς, ο καθέ­νας και η καθε­μιά είμαστε.

Την ανα­τρο­πή, την εργα­τι­κή λαϊ­κή εξου­σία, δεν θα την κατα­κτή­σει το ΚΚΕ μόνο του, όπως ψεύ­τι­κα ισχυ­ρί­ζο­νται ότι τάχα λέμε εμείς, τα άλλα κόμ­μα­τα. Θα την κατα­κτή­σει ο πρω­τα­γω­νι­στής λαός και η πρω­τα­γω­νί­στρια εργα­τι­κή τάξη και οι σύμ­μα­χοί της. Για­τί μόνον ο λαός σώζει το λαό. Και εμείς βεβαί­ως θα είμα­στε εκεί, στην πρώ­τη γραμ­μή. Θα είμα­στε αιμο­δό­τες, αλλά ο πρω­τα­γω­νι­στής θα είναι ο λαός.

Σύντρο­φοι και συντρόφισσες,

Η επι­κεί­με­νη εκλο­γι­κή μάχη, έχει την κρί­σι­μη σημα­σία της. Αν μεί­νει ανεκ­με­τάλ­λευ­τη για το λαό, τότε την άλλη μέρα, από χει­ρό­τε­ρες συν­θή­κες θα αντι­με­τω­πί­σει το νέο, πιο ισχυ­ρό πόλε­μο που έρχε­ται σε όλους τους τομείς. Αλλά με πανί­σχυ­ρο ΚΚΕ στην κάλ­πη και λαό χει­ρα­φε­τη­μέ­νο από διλήμ­μα­τα, εκβια­σμούς και αυτα­πά­τες, τότε είναι βέβαιο ότι από καλύ­τε­ρη θέση θα απο­κρού­σου­με αυτό το νέο πόλεμο.

Τα μηνύ­μα­τα από τις ΗΠΑ, από όλη την ΕΕ, μιλούν για μια νέα επερ­χό­με­νη μεγά­λη κρί­ση, ίσως βαθύ­τε­ρη από την προη­γού­με­νη. Όλα όσα έγι­ναν με τις πτω­χεύ­σεις των περι­φε­ρεια­κών τρα­πε­ζών στις ΗΠΑ, ή το πρό­βλη­μα στην CreditSuisse στην Ελβε­τία και την DeutscheBank, έχουν χτυ­πή­σει γερό καμπα­νά­κι. Θα χτυ­πή­σει και στην Ελλά­δα το πιο πιθα­νόν αρκε­τά μεγά­λη καμπά­να ξανά.

Η κρί­ση δεν είναι ένα απλό “εξω­τε­ρι­κό φαι­νό­με­νο” που δεν έχει σχέ­ση με τους δεί­κτες στην Ελλά­δα κλπ, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται κάποιοι. Αυτό που πρέ­πει να περι­μέ­νει ο λαός μετά τις εκλο­γές είναι ακό­μα πιο σκλη­ρά μέτρα για να πια­στούν τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα. Θα υπάρ­ξουν σίγου­ρα απώ­λειες στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία. Τα κόκ­κι­να δάνεια είναι σε έξαρ­ση, άρα καμιά επα­νά­παυ­ση ότι είναι “θωρα­κι­σμέ­νες οι τρά­πε­ζες” δεν πρέ­πει να υπάρ­χει. Αν αυτός δεν είναι πραγ­μα­τι­κός πόλε­μος που έρχε­ται, τι είναι;

Θέλου­με να γινό­μα­στε καλύ­τε­ροι, να είμα­στε πρω­το­πό­ροι και μαχη­τι­κοί παντού. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξέρουν πολύ καλά ότι σε αυτή την κοι­νω­νία που ζού­με, θέλει μεγά­λο θάρ­ρος, μεγά­λη αντο­χή, γερή καρ­διά και στο­μά­χι για να μένεις στα­θε­ρός, να γίνε­σαι ευκί­νη­τος όταν πρέ­πει και όσο χρειά­ζε­ται, αλλά να μη χάνεις το βασι­κό μπούσουλα.

Και όταν σκέ­φτε­σαι μόνο τον εαυ­τό σου και το στε­νό σου περί­γυ­ρο, όταν αρχί­ζεις να χάνεις την εμπι­στο­σύ­νη σου στο λαό, σε αυτό το λαό, όπως ψήφι­ζε μέχρι τώρα, τότε, μαζί με τη μαχη­τι­κό­τη­τα, χάνεις και τη διά­θε­ση για αυτο­θυ­σία και ανιδιοτέλεια.

Η εμπει­ρία που έχει απο­κτή­σει ο ίδιος ο λαός και η νεο­λαία από τα στε­λέ­χη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πέρα από επι­μέ­ρους άτο­μα, πέρα από παρα­τη­ρή­σεις, πέρα από ατο­μι­κές αδυ­να­μί­ες, που υπάρ­χουν σε κάθε ζωντα­νό οργα­νι­σμό, δεί­χνει ένα πράγ­μα: Αν δεν υπήρ­χε στα­θε­ρό ΚΚΕ, ιδιαί­τε­ρα αυτά τα 30 πολύ δύσκο­λα από πολ­λές από­ψεις χρό­νια, αυτός ο λαός δεν θα είχε κάνει και αυτά τα μικρά βήμα­τα και αυτή την πρό­ο­δο που έκα­νε στους αγώ­νες του.

Πανί­σχυ­ρο λοι­πόν ΚΚΕ στην κάλ­πη. Αν είμα­στε πιο δυνα­τοί, θα είναι πιο δυνα­τό το ανά­στη­μα του λαού στην επί­θε­ση, που θα εξα­πο­λυ­θεί το επό­με­νο διά­στη­μα. Γι’ αυτό πρέ­πει να κάνου­με βήμα­τα μπρος, να μη γυρί­σου­με πίσω. 

Για να μπο­ρού­με να ορα­μα­τι­ζό­μα­στε και να παλεύ­ου­με για τη ριζι­κή αλλα­γή και ανα­τρο­πή που θα έρθει στην Ελλά­δα και σε άλλες χώρες της Ευρώ­πης. Για­τί μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρό­μο της ανα­τρο­πής με ΚΚΕ δυνατό».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο