Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε στη δημοσιότητα η αξιολόγηση του εμβολίου Pfizer-Biontech

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ) έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα σε όλες τις γλώσ­σες της ΕΕ την αξιο­λό­γη­ση και το αιτιο­λο­γι­κό́ έγκρι­σης στην ΕΕ του εμβο­λί­ου της Pfizer-Biontech, Comirnaty (εμβόλιο COVID-19 mRNA τροποποιημένο νουκλεοσίδιο)

Συγκε­κρι­μέ­να ο EMA σημειώ­νει ότι το Comirnaty, εμβόλιο για την πρό­λη­ψη της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) για άτο­μα ηλικίας 16 ετών και άνω, “περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) , το οποίο φέρει οδηγίες για την παρα­γω­γή πρωτεΐνης από τον ιό SARS-CoV‑2, δηλα­δή τον ιό που προ­κα­λεί τη νόσο COVID-19. Το Comirnaty δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπο­ρεί να προκαλέσει τη νόσο COVID-19”.

Δεί­τε τη ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΔΩ

Υπό ποιους όρους δόθηκε η έγκριση — Τι λέει για εγκύους, παιδιά και όσους έχουν αλλεργίες

Ο ΕΜΑ σημειώ­νει ότι χορηγείται “με δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, με χρο­νι­κή δια­φο­ρά τουλάχιστον 21 ημερών μετα­ξύ τους” και “οι ρυθμίσεις σχε­τι­κά με τη διά­θε­ση του εμβολίου αποτελούν ευθύνη των εθνικών αρχών”.

Το εμβό­λιο δρα προετοιμάζοντας τον οργα­νι­σμό να αμυν­θεί κατά της νόσου COVID-19. “Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) το οποίο έχει λάβει οδηγίες να παράγει την πρωτεΐνη ακίδα (spike protein). Πρό­κει­ται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV‑2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργα­νι­σμού. Όταν ένα άτο­μο εμβο­λια­στεί, ορισμένα από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προ­σω­ρι­νά την πρωτεΐνη ακίδα. Στη συνέχεια, το ανο­σο­ποι­η­τι­κό του σύστη­μα θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (τα λευ­κά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν. Εάν στη συνέχεια το άτο­μο έρθει σε επα­φή με τον ιό SARS-CoV‑2, το ανο­σο­ποι­η­τι­κό του σύστη­μα θα τον αναγνωρίσει και θα είναι έτοι­μο να προστατεύσει τον οργα­νι­σμό από αυτόν. Το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δεν παραμένει στον οργα­νι­σμό αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβο­λια­σμό”, εξη­γεί ανα­λυ­τι­κά ο ΕΜΑ.

Τονί­ζει δε ότι “μια πολύ μεγάλη κλι­νι­κή δοκι­μή έδει­ξε ότι το Comirnaty ήταν απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην πρό­λη­ψη της COVID-19 σε άτο­μα ηλικίας 16 ετών και άνω. Στη δοκι­μή μετείχαν συνο­λι­κά περίπου 44.000 άτο­μα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλα­βαν το εμβόλιο ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε εικο­νι­κή ένε­ση. Τα άτο­μα δεν γνώριζαν εάν λάμ­βα­ναν το εμβόλιο ή την εικο­νι­κή ένε­ση”.

Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε “σε περισσότερα από 36.000 άτο­μα ηλικίας 16 ετών και άνω (συμπεριλαμβανομένων ατόμων άνω των 75 ετών) τα οποία δεν είχαν καμία ένδει­ξη προηγούμενης λοίμωξης” και έδει­ξε μείωση του αριθ­μού των συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 κατά 95% στα άτο­μα που εμβολιάστηκαν (8 περι­στα­τι­κά σε σύνο­λο 18 198 ατόμων παρουσίασαν συμπτώματα COVID-19) σε σύγκρι­ση με τα άτο­μα που έλα­βαν εικο­νι­κή ένε­ση (162 περι­στα­τι­κά από 18.325 άτο­μα παρουσίασαν συμπτώματα COVID-19). Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο κατέδειξε αποτελεσματικότητα σε ποσο­στό 95 % στη δοκιμή”.

“Η δοκι­μή έδει­ξε επίσης αποτελεσματικότητα σε ποσο­στό περίπου 95% στους συμμετέχοντες που διέτρεχαν κίν­δυ­νο να νοσήσουν σοβα­ρά από τη νόσο COVID-19, περιλαμβανομένων των ατόμων που υποφέρουν από άσθμα, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη, υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση ή έχουν δεί­κτη μάζας σώματος ≥ 30 kg/m2.”

Σημειώ­νει δε ότι “δεν διαπιστώθηκαν πρό­σθε­τες ανεπιθύμητες ενέργειες στα 545 άτο­μα που έλα­βαν Comirnaty στη δοκι­μή και είχαν προηγουμένως νοσήσει με COVID-19”, αλλά δεν υπάρχουν επαρ­κή δεδομένα από τη δοκι­μή που να επιτρέπουν την εξα­γω­γή συμπεράσματος σχε­τι­κά με το πόσο καλά δρα το Comirnaty σε άτο­μα που έχουν ήδη προ­σβλη­θεί από COVID-19”.

Επι­πλέ­ον ο αντίκτυπος στην εξάπλωση του ιού SARS-CoV‑2 στην κοινότητα δεν είναι ακόμη γνωστός και δεν είναι ακόμη γνω­στό πόσοι από τους εμβολιασθέντες θα εξακολουθούν να μπορούν να μεταδίδουν και να εξαπλώνουν τον ιό.

Η διάρ­κεια της προστασίας δεν είναι ούτε αυτή γνω­στή. Τα άτο­μα που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 2 χρόνια προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχε­τι­κά με τη διάρ­κεια της προστασίας.

Επι­πλέ­ον το εμβό­λιο δεν συνιστάται προς το παρόν για παι­διά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία για τη διε­ξα­γω­γή σχεδίου δοκιμής του εμβολίου σε παι­διά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Κατά τον ΕΜΑ, τα δεδομένα για τα ανοσοκατεσταλμένα άτο­μα (άτο­μα με εξασθενημένο ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα) είναι περιορισμένα. Παρόλο που τα ανοσοκατεσταλμένα άτο­μα ενδέχεται να μην ανταποκριθούν εξίσου καλά στο εμβόλιο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες σχε­τι­κά με την ασφάλεια. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτο­μα μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίν­δυ­νο από τη νόσο COVID-19.

Ο ΕΜΑ σημειώ­νει ότι “μελέτες σε ζώα δεν δεί­χνουν καμία επι­βλα­βή επίδραση στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα για τη χρήση του Comirnaty κατά τη διάρ­κεια της κύησης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλα­σμό, δεν αναμένεται να υπάρχει κίν­δυ­νος για τον θηλασμό.”

“Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου σε έγκυ­ες γυναίκες πρέπει να λαμβάνεται σε στε­νή παρακολούθηση με επαγγελματία του τομέα της υγείας, αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίν­δυ­νοι”, ανα­φέ­ρει.

“Τα άτο­μα που γνω­ρί­ζουν ήδη ότι έχουν αλλεργία σε ένα από τα συστα­τι­κά του εμβολίου που ανα­φέ­ρο­νται στην παρά­γρα­φο 6 του φύλλου οδηγιών χρήσης δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο”, σημειώνει.

Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν παρα­τη­ρη­θεί σε άτο­μα που εμβολιάστηκαν. Ένας πολύ μικρός αριθμός περιστατικών αναφυλαξίας (σοβα­ρή αλλερ­γι­κή αντίδραση) έχει παρα­τη­ρη­θεί από την έναρ­ξη της χρήσης του εμβολίου σε εκστρατείες εμβο­λια­σμού. Ως εκ τού­του, όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το Comirnaty θα πρέπει να χορηγείται υπό στε­νή ιατρι­κή παρακολούθηση και με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρι­κή αγω­γή. Άτο­μα που εμφανίζουν σοβα­ρή αλλερ­γι­κή αντίδραση κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης Comirnaty δεν πρέπει να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση”, ανα­φέ­ρει ο ΕΜΑ.

Τέλος, “οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Comirnaty κατά τη διάρ­κεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβο­λια­σμό. Περιλάμβαναν πόνο και εξοίδηση στη σημείο της ένε­σης, κόπωση, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρε­τό. Εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτο­μα. Ερύθημα στο σημείο της ένε­σης και ναυτία εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτο­μα. Οι μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 100 άτο­μα) περιλάμβαναν κνη­σμό στο σημείο της ένε­σης, πόνο στα άκρα, διογκωμένους λεμφαδένες, δυσκολία στον ύπνο και αίσθημα αδιαθεσίας. Η αδυναμία μυών στη μία πλευ­ρά του προσώπου (οξεία περι­φε­ρι­κή παράλυση του προσώπου ή προσωποπληγία) εμφανίστηκε σπάνια σε λιγότερα από 1 στα 1.000 άτομα”.

Με το Comirnaty έχουν εμφα­νι­στεί “αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου πολύ μικρού αριθ­μού περιστατικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) που παρατηρήθηκαν όταν το Comirnaty χρησιμοποιήθηκε σε εκστρατείες εμβο­λια­σμού.

Όπως για όλα τα εμβό­λια, το Comirnaty θα πρέ­πει να χορη­γεί­ται υπό στε­νή παρα­κο­λού­θη­ση και με την κατάλ­λη­λη δια­θέ­σι­μη ιατρι­κή αγωγή”.

Σημειώ­νε­ται δε ότι ο ΕΜΑ “θα επα­νε­ξε­τά­ζει κάθε νέο πλη­ρο­φο­ρια­κό στοι­χείο που θα είναι δια­θέ­σι­μο και η παρού­σα ανα­σκό­πη­ση θα ενη­με­ρώ­νε­ται αναλόγως”.

Η δε εταιρεία που εμπορεύεται το Comirnaty “θα συνεχίσει να παρέχει αποτελέσματα από την κύρια δοκι­μή η οποία θα συνε­χι­στεί για 2 χρόνια. Από τη δοκι­μή αυτή και από πρό­σθε­τες μελέτες θα προκύψουν πληροφορίες σχε­τι­κά με τη διάρ­κεια της προστασίας, τον βαθ­μό στον οποίο το εμβόλιο προλαμβάνει τη σοβαρής μορφής νόσο COVID-19, τον βαθ­μό προστασίας των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, των παιδιών και των εγκύων γυναικών, καθώς και σχε­τι­κά με την πρό­λη­ψη των ασυμπτωματικών περιστατικών”.

Σε, ό,τι αφο­ρά τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή χρήση, “στην περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος και στο φύλλο οδηγιών χρήσης συμπεριλήφθηκαν συστάσεις και πληροφορίες για τις κατάλληλες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τους ασθενείς για την ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή χρήση”.

Εφαρμόζεται επίσης “σχέδιο διαχείρισης κινδύνου (ΣΔΚ) για το Comirnaty στο οποίο περιέχονται σημαντικές πληροφορίες σχε­τι­κά με την ασφάλεια του εμβολίου, τον τρόπο συλλογής περαιτέρω πληροφοριών και τον τρόπο ελαχιστοποίησης δυνητικών κινδύνων”.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο